Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Was it always elementary, Jeremy? (eh...I mean Sherlock!)

Φαντάζομαι ότι ο πιο ιδιοφυής ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας παραμένει ο Sherlock Holmes. Έβλεπε πολλά περισσότερα σε μια υπόθεση απ'ότι οποιοσδήποτε άλλος χρησιμοποιώντας όπως επέμενε ο ίδιος απλή , στοιχειώδη λογική. Όταν ανέλυε στο τέλος τη μέθοδό του κι αποκάλυπτε τα στοιχεία μιας υπόθεσης αναρωτιόμασταν κι εμείς σαν τον Dr. Watson πώς και δεν τα είχαμε αντιληφθεί (τόσο στοιχειώδη που ήταν!). Ένα από τα θέματα που με απασχόλησαν σε σχέση με τον ήρωα του Conan Doyle είναι το όνομα που του είχε δώσει. Όπως και να το κάνουμε δεν έχω συναντήσει και πολλούς Άγγλους στη ζωή μου που να ονομάζονται ...Sherlock. Εκτός κι αν ήταν καποιο δημοφιλές όνομα της Βικτωριανής εποχής όπως και το εξωφρενικό όνομα του αδερφού του Sherlock... o Μycroft δηλαδή!!! Αναρωτιέμαι πόσες ώρες πέρασαν μέχρι ο συγγραφέας να καταλήξει σ'αυτά τα δύο ονόματα. Εν τω μεταξύ ο Dr. Watson ήταν απλά ο... Dr. John H.Watson. Μάλλον ο Doyle είχε ξεμείνει από πρωτότυπα ονόματα!(δεν ξέρω αν εκείνο το Η κρύβει κάτι...)


Στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη ο αγαπημένος μας ντετέκτιβ δεν τα πήγε κι άσχημα. Ο Basil Rathbone είναι ο πρώτος διδάξας , ο Peter Cushing -εννοείται!-τον υποδύθηκε και στο σινεμά και για την tv (αυτός ο άνθρωπος έχει υποδυθεί Sherlock Holmes, Prof. Van Helsing , Dr. Frankenstein , Dr. Who ακόμα και τον Mr. Darcy!), ενώ ο παλιός γνώριμος του Cushing , ο Christopher Lee υποδύθηκε τον Mycroft στην πολύ καλή ταινία του Billy Wilder ''The private life of Sherlock Holmes''.



My dearest Crispy, it was always elementary...


Εκεί που πραγματικά ευτύχησε ο ήρωάς μας , ήταν στη μεταφορά του στη μικρή οθόνη όπου τον υποδύθηκε ο Jeremy Brett. O Brett σίγουρα και χωρίς καμία αντίρρηση είναι ο καλύτερος, ο απόλυτος Sherlock Holmes. Σκοτεινός αλλά και γοητευτικός όσο χρειαζόταν , έδινε υπόσταση στο χαρακτήρα που υποδυόταν με το -ελαφρώς ''αρπαγμένο''- βλέμμα του και τις γεμάτο νεύρο κινήσεις των χεριών του. Αντίθετα οι περισσότεροι Sherlock ήταν άκαμπτοι κι η μόνη κίνηση που έκαναν ήταν να καπνίζουν τη χαρακτηριστική πίπα. Ήταν απίστευτο το πάθος με το οποίο ο Jeremy-Sherlock ορμούσε στις υποθέσεις παρασύροντας τον, ως συνήθως, ήρεμο Dr. Watson(ο ηθοποιός David Burke τον πρώτο καιρό κι αργότερα ο Edward Hardwicke) σε τρομερές περιπέτειες. Οι περιπέτειες του Jeremy-Sherlock κράτησαν 10 χρόνια (1984-1994). Ο ηθοποιός Jeremy Βrett πέθανε το 1995. Λέγεται ότι είχε τόσο παρασυρθεί από το ρόλο που υποδυόταν που επηρέασε την προσωπική του ζωή οδηγώντας τον σε νευρικό κλονισμό και την υγεία του σε φθίνουσα πορεία. Άλλοι λένε ότι ποτέ δεν ξεπέρασε το θάνατο της δεύτερης συζύγου του κι αυτό του δημιούργησε έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Όπως κι αν είναι o Jeremy Brett θα είναι πάντα o δικός μας αγαπημένος Sherlock Holmes.

Y.Γ.: Πρόκειται να βγει φέτος ταινία με τις περιπέτειες του Sherlock Holmes σκηνοθετημένη από τον Guy Ritchie και τον Robert Downey Jr. να υποδύεται τον Holmes! Αλλά το καλύτερο είναι ότι τον συνήθως αδιάφορο Dr. Watson θα υποδυθούν εκείνα τα υπέροχα μάτια που ακούν στο όνομα ...Jude Law!!!


4 σχόλια:

  1. Λίγο υπερκινητικός ο Robert Downey Jr μου φαίνεται για το ρόλο. Αλλά, μάλλον έχω κι εγώ συνηθίσει στον άκαμπτο Sherlock.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ xomeritis. Από το casting της ταινίας είναι ήδη φανερό ότι δεν θα έχουμε τη συνήθη προσέγγιση. Αναμένουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα Crispy!
    και για μένα αυτός είναι ο καλύτερος Σέρλοκ με διαφορά. Από τη στιγμή που πρωτοείδα επεισόδιο με αυτόν όταν φέρνω στο μυαλό μου τον ήρωα, έχει το πρόσωπό του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mermy blue δεν υπάρχει αμφιβολία. Αν και κάποιοι προτιμούν τον πρώτο Sherlock, τον Basil Rathbone (μόνο μια ταινία έχω δει με αυτόν τον ηθοποιό αλλά δυστυχώς η κόπια ήταν κακή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή