Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Τα αστέρια του Gordon , το νέο του βιβλίο & μια ελληνική διασκευή σε συνταγή του

Μόλις χθες έμαθα ότι ο Gordon Ramsay έπαθε πανωλεθρία στα βραβεία του San Pellegrino για τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το εστιατόριό του στο Chelsea που έχει τ' όνομά του δεν κατάφερε να μπει ούτε καν στην longlist για τα 100 καλύτερα εστιατόρια , τη στιγμή που το 2008 το συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν στην 13η θέση. Μόνο το άλλο του εστιατόριο -ένα από τα πολλά που έχει τελοσπάντων- το Maze κατάφερε και πήρε την 91η θέση . Βέβαια το ομώνυμο λονδρέζικο εστιατόριο παραμένει το μοναδικό της πόλης με 3 αστέρια Michelin οπότε ..fair enough.

Τη Μ. Εβδομάδα το έτερον ήμισυ ήθελε να μού αγοράσει ένα βιβλίο -όπως κάνει άλλωστε κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτή, γενέθλια, επικείμενα ταξίδια κλπ. Μπαίνοντας στο βιβλιοπωλείο κατευθύνθηκα προς το τμήμα μαγειρικής για να πέσω πάνω στο τελευταίο βιβλίο του Gordon Ramsay ''Great British Pub Food''. Ξεκίνησα να το ξεφυλλίζω με ενθουσιασμό κι ο ενθουσιασμός αυτός ήταν που έπεισε το έτερον ήμισυ να μού το αγοράσει. Λοιπόν, το βιβλίο αυτό έχει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές, κυρίως όσον αφορά το κεφάλαιο πίτες . Οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά έχουν μια, πως να το πω,...αίσθηση σπιτική, θαλπωρής κι είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι τρελλαινόμαστε για
σπανακόπιτες, τυρόπιτες, κοτόπιτες κλπ. Στο κεφάλαιο τάρτες το βιβλίο ξεκινά με πίτα σπαραγγιών. Καθόλου άσχημα σκέφτομαι μιας και τα σπαράγγια είναι στην εποχή τους. Όμως στη συνταγή του Gordon έκανα κάποιες αλλαγές κι η πίτα απέκτησε ένα κάποιο ελληνικό άρωμα. Καταρχήν αντί για τυρί τσένταρ χρησιμοποίησα γραβιέρα Νάξου -υπέροχη!- κι αντί για ήμερα σπαράγγια χρησιμοποίησα άγρια -έχω τις πηγές μου!- κι έτσι έδωσα στην πίτα μια ρουστίκ χροιά. Θα μπορούσα να φτιάξω μια κλασσική ζύμη λαδιού όπως συνήθως, αλλά προτίμησα να δοκιμάσω τη shortcrust pastry έτσι όπως τη δίνει το βιβλίο. Δεν την είχα ξαναφτιάξει. Για πρώτη απόπειρα μού δίνω 5/10. Με πίεζε βλέπετε ο χρόνος κι η συγκεκριμένη ζύμη θέλει το χρόνο της. Gordon dear ,γιατί δεν τα λες αυτά από την αρχή;

Η ελληνική συμμετοχή!


Πίτα με σπαράγγια alla Gordon Ramsay



Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:

200 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους (να έχει μόλις βγει από το ψυγείο)
3-4 κουταλιές παγωμένο νερό

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300 γρ σπαράγγια καθαρισμένα από το σκληρό κοτσάνι
2 αυγά συν 2 κρόκους αυγών
250 ml κρέμα γάλακτος (όσοι τη μισείτε αντικαταστήστε την με γιαούρτι, δεν εγγυώμαι όμως για το αποτέλεσμα!!!)
100 γρ γραβιέρα τριμμένη
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι


Ετοιμάστε τη ζύμη.
Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το (πολύ κρύο) βούτυρο μέχρι το μίγμα να θυμίζει τρίμματα από ψωμί. Προσθέστε το νερό και ζυμώστε μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέστε λίγο νερό- αλλά πολύ λίγο! Διπλώστε την με μεμβράνη κι αφήστε την τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο. Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο το καλύτερο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί ειδικό για τάρτες απλώστε τη ζύμη. Στρώστε από πάνω αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και μερικά ξερά φασόλια και ψήστε ''τυφλά'' για 15 λεπτά περίπου. Βγάλτε το χαρτί και τα φασόλια και ψήστε για άλλα 5 λεπτά. Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει.
Σ'ένα τηγάνι σωτάρετε σε λίγο λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώστε. Αφήστε τα να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάλτε τα σπαράγγια για 2-3 λεπτά. Ξεβγάλτε τα κρύο νερό. Αν χρησιμοποιείτε χοντρά, ήμερα σπαράγγια κόψτε τα στα δύο.
Χτυπήστε σ'ένα μπολ τα αυγά και τους κρόκους με την κρέμα. Προσθέστε τα 3/4 του τυριού κι αλατοπιπερώστε.
Απλώστε το μισό του υπόλοιπου τυριού στην ημιψημένη ζύμη, κι από πάνω από το τυρί τα σωταρισμένα κρεμμυδάκια. Απλώστε τα σπαράγγια, κι από πάνω από αυτά ρίξτε προσεκτικά το μίγμα κρέμα-αυγών. Ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήστε για 35-40 λεπτά μέχρι η πίτα να πάρει από πάνω εκείνο το υπέροχο καφέ-χρυσαφί χρώμα που την κάνει τόσο λαχταριστή!


Η πίτα ετοιμάστηκε και ψήθηκε ενώ άκουγα τον τελευταίο δίσκο των Hidden Cameras, το εξαιρετικό Awoo. Πάρτε μια γεύση:http://www.youtube.com/watch?v=a1uV5oHMPoA&feature=PlayList&p=B2BA8037D0A8C06F&playnext=1&playnext_from=PL&index=24

Συνοδέψαμε την πίτα μας με Chateau Nico Lazaridi 2008 λευκό. Το εν λόγω κρασί περιέχει τις ποικιλίες Sauvignon blanc & Ugni blanc.

2 σχόλια:

  1. Λοιπόν εχθές άκουγα το καθημερινό μου podcast από το BBC και συζητούσαν για πίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι η αγγλική κουζίνα διαθέτει νοστιμότατες πίτες που ταιριάζουν τέλεια μ'ένα ποτήρι ale!

    ΑπάντησηΔιαγραφή