Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Μεσογειακή quiche , τάρτα , πίτα; Πες την όπως θες!

Αλλά όταν τη δοκιμάσεις θα τη λατρέψεις. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , ένας Αμερικανός στο Παρίσι μας έδωσε την καταπληκτική ιδέα της γέμισης , μια γλυκύτατη Παριζιάνα την πανέξυπνη σε σύλληψη βάση για την πίτα και μια ξεροκέφαλη Ελληνίδα έκανε ως συνήθως τα δικά της -για το καλό σας! Την ονόμασα Μεσογειακή γιατί στη γέμιση έχουμε την παρουσία του Χαβιέ Μπαρντέμ της ισπανικής γαστρονομίας! Οπότε Ελλάς , Ισπανία , Γαλλία , μια ισχυρή και συγκλονιστική για τον ουρανίσκο γευστική συμμαχία.
Ενωμένοι ορμάμε στην κουζίνα :



Μεσογειακή Πίτα
(διασκευή από συνταγή του David Lebovitz)



Υλικά για τη βάση : 
250 γρ αλεύρι , 1 κουταλάκι αλάτι , 1 κουταλάκι αποξηραμένα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο , θυμάρι , ματζουράνα , 60 ml ελαιόλαδο , 120 ml κρύο νερό.

Υλικά για τη γέμιση : 
1 καλό ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι το οποίο θα ψιλοκόψετε σε ροδέλες , 80 - 100 γρ τσορίθο - ο Μπαρντέμ που λέγαμε!- , 1 κουτί ρικότα ή ανθότυρο , κι επειδή σας σκέφτομαι και νοιάζομαι για σας, αφαίρεσα τις απίστευτες ποσότητες θερμίδων της κρέμας γάλακτος που έχει η συνταγή και πρόσθεσα αντ'αυτής 1/2 φλιτζάνι ξυνόγαλο ! Μια χαρά! Επίσης θα χρειαστείτε 1/2 ποτήρι γάλα , 1 αυγό κι αλατοπίπερο!






Πώς φτιάχνουμε τη βάση : Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι σ'ένα μπωλ. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο μ'ένα πηρούνι. Προσθέτουμε το νερό , δουλεύουμε για λίγο με το πηρούνι και μετά ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χεράκια μας. Θα δέσει αμέσως η ζύμη , μην ανησυχείτε. Βάλτε την πάνω σε μια επιφάνεια , πασπαλίστε την με αλεύρι κι αρχίστε με έντονες και ζωηρές κινήσεις να την ανοίγετε και να την διπλώνετε (στα τέσσερα σαν πετσέτα!) για λίγη ώρα. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί για τάρτες (μέχρι διαμέτρου 30 εκ. ) κι απλώστε την όμορφα κι ομοιόμορφα. Ό,τι περισσεύει αφαιρέστε το , τι το κοιτάτε! Βάλτε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Και τώρα προσοχή , προσοχή σε αυτό που θα σας πω : Πριν ρίξετε τη γέμιση πάνω από τη βάση , τρυπήστε την -τη βάση- με πηρούνι σε διάφορα σημεία - αλλιώς θα σας βγει ετοιμόγεννη από το φούρνο! Όσο είναι η βάση στο ψυγείο ετοιμάστε τη γέμιση. Σε λίγο λάδι , σωτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και μη - θα σας μαλώσω- μην τα αφήσετε να μαυρίσουν στο σωτάρισμα. Αλατοπιπερώστε ελαφρώς κι αφήστε τα να κρυώσουν.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σ'ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τη ρικότα μέχρι να κρεμοποιηθεί -άκου τώρα λέξη!- , μετά προσθέστε το αυγό , το ξυνόγαλο και το γάλα , ανακατώστε , ρίξτε το τσορίθο , τέλος τα κρεμμυδάκια τα σωταρισμένα , δοκιμάστε αν θέλει κι άλλο αλατοπιπέρισμα -προβλέπω οι φιλόλογοι να μού κάνουν μήνυση σήμερα!- απλώστε τη γέμιση στη βάση-ε, ε, ε, τι σας είπα και ξεχάσατε κιόλας; Τρυπήστε τη βάση , τρυπήστε τη βάση , τρυπ... - και ψήστε για 20-30 λεπτά , μέχρι η πίτα να πάρει εκείνο το ωραίο καφέ-χρυσαφί χρώμα που προκαλεί ασυνείδητα σιελόρροια!!
Θα τη λατρέψετε την πίτα ! Κι εμένα που σας την φίλεψα!!! Μόνο οι φιλόλογοι θα με μισήσουν σήμερα!

6 σχόλια:

  1. να σου πώ την αλήθεια διέκοψα για λίγο την ανάγνωση για να φορέσω σαλιάρα, όχι μόνο είναι λαχταριστή συνταγή, αλλά είμαι στη δουλειά και πεινάω σα λύκος και δεν έχει τίποτε αξιόλογο εδώ γύρω για να την καλμάρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tyler καλημέρα & καλή εβδομάδα. Και να φανταστείς ότι η άθλια φωτογράφιση αδικεί το τελικό αποτέλεσμα! Είναι όντως φανταστική. Ελπίζω να βρέθηκε τελικά κάτι να καλμάρεις την πείνα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φτιάχνω πίτες αλλά δεν μπορώ να ανοίξω φύλλο, χρησιμοποιώ πάντα έτοιμο. Είναι ενδιαφέρουσα η συνταγή θα την φτιάξω άμα κρυαδήσει ο καιρός και θα βάλω τα μυρωδικά στη γέμιση!

    Το κείμενο είναι τέλειο και δεν πέφτει ...λόγος στους φιλόλογους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. navarino-s κι εγώ δεν είμαι μαέστρος στο να ανοίγω φύλλα. Τις περισσότερες φορές καταλήγουν να μοιάζουν με τα ρολόγια του Νταλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ πείνασα πρωί πρωί αν και πρέπει να προσέχω με το τυρί. Εδώ κάτι που θα σ' ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. tom καλημέρα. Κάθε φορά που βάζω τυρί σε μια συνταγή εσένα σκέφτομαι! Τις περισσότερες φορές τέτοιες αλμυρές τάρτες έχουν -δυστυχώς - τυρί , οπότε φαντάζομαι ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός.
    Tom σ'ευχαριστώ παρα πολύ για το το ρεπορτάζ από τις N.Y.T.
    Από την ημέρα που είδα το ''the boat that rocked'' σκεφτόμουν να γράψω κάτι για τον P.S. Hoffman. Για μένα είναι ο κορυφαίος ηθοποιός , είναι ταλεντάρα , είναι από τους πολύ λίγους ηθοποιούς -πια- που με οδηγούν να δω ταινία ,μπορεί να παίξει οτιδήποτε! Τον λατρεύω! Και γι'αυτό λατρεύω τη Νέα Υόρκη , γιατί μπορείς να δεις στη θεατρική σκηνή της τον Hoffman!

    ΑπάντησηΔιαγραφή