Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Σινέ Λίστες (μέρος 2ο- νισάφι πια!)

Τελικά η υπόθεση δεν ήταν τόσο εύκολη όσο αρχικά πίστευα. Συντάσσοντας τη λίστα και νομίζοντας ότι είχα κάνει ''α γκουντ τζομπ'' , έκανα το λάθος να πιστέψω ότι κατά τη σύνταξή της ήμουν δίκαιη , αντικειμενική, ''βέρι προφεσιοναλ ολντ τσαπ , γιου νόου''. Αλοίμονο...Μία μία οι εκτός λίστας ταινίας άρχισαν να μαζεύονται σε μια σκληροπυρηνική ομάδα μέχρι που ξεκίνησαν διαδήλωση κι απαιτούσαν την παραίτησή μου ή τουλάχιστον να αναθεωρούσα τις απόψεις μου. Θα αστειεύονται βεβαίως. Αφού κατάφερα να τις ηρεμήσω , τις εξήγησα ότι δεν είχα ιδέα γιατί τις είχα αφήσει εκτός αλλά για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας θα τις ανέφερα σ'αυτήν την ανάρτηση με την σπαραξικάρδια ένδειξη:



''Οι με πόνο ψυχής εκτός λίστας ταινίες'':



''V for vendetta'' , ''Me , you & everyone we know'' , ''Before the devil knows you're dead'' , ''Amores perros'' , ''Le fabouleux destin d'Amelie Poulain'' , ''Le couperet'' , ''Children of men'' ,''Anything else'' , ''The constant gardener'', ''Οι ζωές των άλλων'', ''Λευκή κορδέλα'' , ''Vicky Cristina Barcelona'' ''Μulholland drive'' , ''Happy-go-lucky'', ''Persepolis'' & ''Ratatouille''.
Κι άλλες.....Κι άλλες....



Και τώρα η Crispy θα το παίξει Ντι. Ντανίκας και θα σχολιάσει -με μία και μόνο πρόταση κάθε φορά- τις ταινίες που κατάφεραν να βρουν μια θέση στην περίφημη λίστα της. Θα αρχίσουμε από το 20 , έτσι για ''σασπενς'':


20. Οld boy: Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται...ωμό!


19. Ο βασιλιάς: Αν ο βασιλιάς-Μουρίκης μιλούσε αγγλικά θα είχε πάρει άνετα το Όσκαρ α'' αντρικού ρόλου

18. Παιχνίδια διχασμού κι εγκυμοσύνης: Το...σπέρμα νερό δε γίνεται, κι ενώ δίνει ζωή ...απ'την άλλη σώζει ζωές!


17. Η επιστροφή: Μια παράξενα μελαγχολική ταινία για την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια ενός πατέρα που θα αναστατώσει τις ζωές των δύο έφηβων γιων του.


16. In Brugges. Άγγλοι , Ιρλανδοί κι...Αμερικανοί λύνουν τις διαφορές τους στη Μπρυζ.


15. Gosford park. Πισωμαχαιρώματα , δολοπλοκίες , δολοφονίες αλλά συγχρόνως δεν ξεχνάμε τους αυστηρούς διαχωρισμούς των κοινωνικών τάξεων.


14. Oι 3 ταφές του Μελκιάδες Εστράδα. Ο Τόμι Λη Τζόουνς , ως ένας σύγχρονος και μόνος καουμποϊ , τιμά τη φιλία του για τον νεκρό πια Μελκιάδες.


13. Zodiac. Ένας σήριαλ κίλλερ επηρεάζει μέχρι ακραίας εμμονής δύο ανθρώπους που δεν ανήκουν καν στον κύκλο των επίσημων κυνηγών του!


12. Sideways :Buddy movie , όπου δύο ,απαράδεκτοι ελαφρώς, μεσήλικοι φίλοι περιπλανώνται στους αμπελώνες της Καλιφόρνια


11. Μίλα της. Ένας άκρως συγκινητικός Αλμοδόβαρ , όπου για πρώτη φορά οι πρωταγωνιστές είναι οι άντρες της ιστορίας. (ή αλλιώς: Η επίμονη αγάπη...ανασταίνει!)



10. Τραγούδια από τον 2ο όροφο. Χωρίς λόγια! Απλά όσοι δεν την έχετε δει , δείτε την ! Από τις πιο αλλόκοτες ταινίες που έχω δει ποτέ. (Και τσεκάρετε στο you tube τα διαφημιστικά σποτάκια του σκηνοθέτη)


9. Goodbye Lenin. Μάλλον η ταινία που κατέγραψε με τον πιο εύστοχο τρόπο τα όσα συνέβησαν στο Ανατολικό Βερολίνο μετά την πτώση του τείχους.


8. Ο λαβύρινθος του Πάνα. Αλληγορία , θρίλλερ , μυστήριο , φαντασία , τούτη η ταινία όπως κι αν τη δεις , δεν είναι παρά η απεγνωσμένη προσπάθεια ενός μικρού παιδιού να αποδράσει από τον πολύ σκληρό κόσμο των μεγάλων.


7. Lost in translation. Η μελαγχολία κι η μοναξιά των μεγαλουπόλεων , με φίνο soundtrack και φίνες ερμηνείες.



6. In the mood for love. Η ωραιότερη ανολοκλήρωτη ερωτική ιστορία με εκείνον τον ψίθυρο στο τείχος στο τέλος της ταινίας να μας λιώνει....



5. Let the right one in. Η Έλι μπορεί να έχει τις...ιδιοτροπίες της αλλά είναι πιστή φίλη!



4. Donnie Darko. Όταν οι εφιάλτες και τα φαντάσματα της εφηβείας παίρνουν σάρκα κι οστά.



3. Match point. Ο Woody τα έχει ξαναπεί περί εγκλήματος και (μη) τιμωρίας , εδώ παραδόξως είναι πιο κυνικός.


2. The Royal Tenenbaums. Μακάρι να ήταν όλες οι δυσλειτουργικές οικογένειες σαν τους Τενενμπαουμ , η ζωή μας τότε θα είχε κι υπέροχο soundtrack.



1. Κρυμμένος. Οι μεσοαστοί εκτάκτως στο χειρουργείο , με τον σπουδαίο Μίκαελ Χάνεκε σε μαθήματα...ανατομίας!




Τώρα όσον αφορά τις δικές σας λίστες που μού στείλατε σε σχόλιά σας , πρόσεξα το εξής . Τα κορίτσια ψήφισαν Amelie , τα αγόρια όχι! Το V for vendeta άρεσε σε πολλούς και διαπίστωσα μιαν αδυναμία σε δύο ταινίες όπου παίζει ο Christian Bale: The prestige & the machinist.
Το βρομιστεράκι έδωσε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα λίστα όπου συμπεριλαμβάνονταν ταινίες όπως το taxidermia και οι ''Αναχωρήσεις'' , επιλογές που ενθουσίασαν τον σύντροφο S!


Επίλογος: Τελικά η όλη ιστορία με τις λίστες έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρωτ'απ'όλα γιατί διαπιστώνουμε ποια είναι τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά γούστα των συνμπλόγκερ . Επίσης βλέπουμε στις λίστες των άλλων, ταινίες που τις είχαμε -κακώς- παραβλέψει. Και τέλος το seagazing έχοντας μαζέψει μέχρι στιγμής 75 μπλόγκερ -που μας κάνει 75 λίστες!-, θα μας δώσει πολύ πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα!


Αυτά! Σε 10 χρόνια τα ξαναλέμε!

18 σχόλια:

  1. Oι δικές μου που(με πονο ψυχης)εμειναν εκτος:
    Το πειραμα
    Οι τρεις ταφες του Μελκιαδες Εστραδα
    Αναχωρησεις
    Η θαλασσα μεσα μου
    Το τσεκουρι
    Ο Πωλ ο Μικ και οι αλλοι
    Ο λαβυρινθος του Πανα
    Ο βασιλιας
    Amores Perros
    Jametti 13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα καλά τι έγινε με αυτά τα TOP 20?
    Μήπως να ετοιμάσω και εγώ ένα έτσι για το καλό? Τις περισσότερες βέβαια που έχετε στις λίστες σας δεν τις έχω δει αλλά μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε που λέει και το ανέκδοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ...πόνος ψυχής μεγαλώνει όσο το ψάχνουμε το πράγμα! Βγαίνουνε κ' άλλα και άλλα και πάει λέγοντας. Αλλά βρε παιδί μου να μην καταλάβω ότι εννοούσατε αυτήν ...την Επιστροφή όταν την είδα στη λίστα!!! θα την έβαζα και εγώ και πολύ ψηλά μάλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγιώτη καλησπέρα. Επιβεβαιώνετε τα λεγόμενά μου , ότι οι λίστες των άλλων μας...υπενθυμίζουν ταινίες και μας γεμίζουν τύψεις! Πχ από τη δική σας λίστα -την με πόνο ψυχής!- κρατάω: 13 Τζαμέτι , το Πείραμα κι Ο Πωλ ο Μικ κι οι άλλοι!




    kameleon πραγματικά όσοι αγαπάμε το σινεμά, αυτές τις μέρες ασχολούμαστε με ...λίστες! Εννοείται ότι μπορείς κι εσύ να φτιάξεις μια λίστα, άσε που από τότε που έβαλες το ''ο kameleon βλέπει...'' επιβάλλεται!




    navarino-s καλησπέρα. Πραγματικά έχει τρομερό ενδιαφέρον όλος αυτός ο τζερτζελές με τις λίστες. Διαβάζοντας τις λίστες άλλων θυμήθηκα ταινίες που κακώς είχα ξεχάσει, όπως σημειώνω στον Παναγιώτη πιο πάνω. Και διαβάζοντας τη δική σας λίστα πραγματικά τα έβαλα με τον εαυτό μου που δεν έβαλα ταινία του αγαπημένου μου Κεν Λόουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άσε αυτές τις μέρες, μετά από πρόταση του Βρομιστερακίου, έχω κολλήσει με τον κύριο George Carlin, οπότε η λίστα θα έχει μόνο Carlin. Βέβαια δεν είναι ταινία αυτό αλλά λέμε τώρα! Κάποια στιγμή τις επόμενες μέρες λοιπόν θα προσπαθήσω να θυμηθώ τι έχω δει (δύσκολο βέβαια) και να φτιάξω και εγώ τη δική μου λίστα. Ενδιαφέρον θα είχε να φτιάξουμε λίστα με ταινίες που "μισήσαμε"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kameleon καλημέρα. Μού βάζεις ιδέες! Έχω πάθει μια λιστίτιδα τις τελευταίες μέρες και ψάχνω αφορμές! Αν πάντως έφτιαχνα λίστα με τις ταινίες που μίσησα , σίγουρα ξέρω ποια θα ήταν Νο.1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε αφού ξέρεις ότι θα ρωτήσω! Πες μας λοιπόν το Νο1!!!
    Και αμέσως μετά ετοίμασε το καινούριο σου post με τα χειροτερότερα!
    Ζήτω η λιστίτιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φτου! Στο τοπ30 μου ξέχασα το Persepolis και μία ακόμα που αν είναι δυνατόν.... δεν θυμάμαι πως την λένε αυτή τη στιγμή.
    Α, ναι και Kite runner και Billy Eliot και τελειωμό δεν έχει...
    Δεν τις μπορώ τις λίστες...ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kameleon νο κόμμεντ!



    βρομιστεράκι να λοιπόν που ξέχασα τον billy elliot μια ταινία που έχω δει τουλάχιστον 5-6 φορές και τη λατρεύω και το χειρότερο δεν την έβαλα ούτε στις επιλαχούσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας αφήνεις με την αγωνία δηλαδή?
    Πολύ καλό το Billy Elliot, αλλά στο ίδιο κλίμα, μια, κατά τη γνώμη μου, από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, παραγωγή όμως της προηγούμενης δεκαετίας (1996) είναι το Shine με τον εκπληκτικό Geoffrey Rush.
    Επίσης να ξεκινήσω τη λιστίτιδα με τις χειρότερες. Μια από αυτές είναι το Mulholland Dr. Mπορεί όποιος θέλει να με κράξει τώρα. Την είδα σε πολλά Top 20 και δεν κατάλαβα το λόγο. Βρομιστεράκι βοήθεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Βασιλιάς ήταν πραγματικά αριστούργημα. Την είχα ξεχάσει τελείως αυτή την ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kameleon καλημέρα. Σωστά θυμήθηκες το shine , θυμάμαι στην ταινία αυτή ο πατέρας ήταν ένα πολύ σκληρό άτομο , στον billy elliot αντίθετα ο πατέρας είναι πιο ευαίσθητος.
    Παρεμπιπτόντως γιατί ζητάς βοήθεια από το βρομιστεράκι για το ''mulholland dve'';;;



    zekia καλημέρα. Πώς και ξέχασες τον ''βασιλιά'', ταινία στην οποία έχει γράψει μουσική ο αγαπημένος σου Θ. Παπακωνσταντίνου;;; Εκείνο το τραγούδι που ακούγεται στο τέλος της ταινία είναι από τα ΄πιο συγκλονιστικά που έχω ακούσει στη ζωή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα!
    Ζητώ βοήθεια και συμπαράσταση γιατί γνωρίζω ότι ούτε και στο Βρομιστεράκι πολυάρεσε το Mulholland Drv. Γενικότερα όμως ξέρω πως πολλοί το λατρεύουν (ακατανόητο...) και θα χρειαστώ σύμμαχο να αντιμετωπίσω τις επιθέσεις τους! LOL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kameleon αυτό που μού άρεσε στο mulholland drive ήταν η αίσθηση ονείρου που σου άφηνε . Βλέποντας την ένιωθες ότι ήσουν στη φάση που μόλις ξυπνούσες και προσπαθούσες να βάλεις σε τάξη τα κομμάτια ενός παράξενου ονείρου.
    Η ταινία που μίσησα -πρόσεξε! Δεν έφταιγε τόσο η ταινία όσο οι κριτικοί που με εξόργισαν - ήταν το ''Βαβέλ''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και όταν την είδα ήμουν αρκετά μικρότερος και πιο άπειρος ας πούμε στο να κρίνω τις ταινίες, αυτό που θυμάμαι είναι ότι μου άφησε ένα ερώτημα απορίας, υπαρξιακό θα μπορούσα να πω. ΓΙΑΤΙ??? Όχι γιατι υπάρχουμε όμως, αλλά γιατί να χάσω δυο ώρες από τον χρόνο μου! Έχει ενδιαφέρον (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) ότι κυκλοφόρησε σε special έκδοση με ολόκληρο οδηγό που εξηγούσε τι γίνεται. Θα προτιμήσω λοιπόν τον πραγματικό ύπνο με τα δικά μου παράξενα όνειρα!
    Το Babel επίσης με είχε απογοητεύσει διότι θυμάμαι είχα δει τα Amores Peros και 21 Γραμμάρια και κατενθουσιασμένος πήγα στον κινηματογράφο με τη σιγουριά πως θα δω κάτι το απίστευτο και απρόσμενο σχετικά με την πλοκή. Αλλά τίποτε από αυτά δεν έγινε. Νομίζω πως απλά με την επιτυχία των δυο προηγούμενων ταινιών, πάτησε στην ίδια συνταγή πλοκής, με πολύ δυνατό cast απλά για να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κοινό. Δεν το κατακρίνω αυτό. Θεωρώ πως αν κάποιος δεν είχε ξαναδεί ταινία του μάλλον θα έφυγε ενθουσιασμένος από τον κινηματογράφο. Εγώ πάντως καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ελα μου ντε, πως την ξέχασα;; Μάλλον γιατί την είδα μόνο μια φορά. Δεν άντεχα και δεύτερη. Η τελευταία σκηνή, το πιόνι του βασιλιά και το τραγούδι σε στοιχειώνουν για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. kameleon είσαι πολύ εύστοχος και...δηκτικός όταν σχολιάζεις ταινίες! Καλό αυτό, εκμεταλλεύσου το. Ό,τι γράφεις για το Βαβέλ ακριβώς έτσι το είδα κι εγώ.



    zekia όντως η τελική σκηνή είναι μάλλον κι η πιο δυνατή της ταινίας κι εκείνη που είναι φορτισμένη συναισθηματικά. Φταίει κι εκείνο το τραγούδι που όπως ακριβώς γράφεις , σε στοιχειώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρομαι που συμφωνούμε!
    Ξεκινάω έρευνα για τη δικιά μου λιστίτιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή