Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Μουντιαλικές γεύσεις

Την Κυριακή είχα αποφασίσει να φτιάξω κοτόπουλο, δεν είχα αποφασίσει όμως πώς. Για καλή μου τύχη η Εμμανουέλα του Eating Around είχε μόλις αναρτήσει μια συνταγή που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Αργεντίνικο πιάτο με αφορμή το Μουντιάλ! Αχά , εδώ είμαστε σκέφτηκα! Δύο πληθωρικές μοσχαρίσιες μπριζόλες συνοδεύονταν από μία σάλτσα με το παράξενο όνομα...τσιμιτσούρι! Την έφτιαξα τελικά αυτήν τη σάλτσα με το κοτόπουλο της Κυριακής και ....γλείφαμε κόκκαλα , πηρούνια , πιάτα!!! Απίστευτα νόστιμη και πώς - αχ πώς!- μοσχοβολούσε η κουζίνα! Εκεί που απολαμβάναμε στο μπαλκόνι τις τελευταίες μπουκιές αυτού του εκπληκτικού φαγητού  , μου ήρθε η ιδέα - φευ καθυστερημένα! - ότι θα ήταν πολύ ωραία αν με κάποιους foodie bloggers , είχαμε κανονίσει ένα είδους γαϊτανάκι με αφορμή το Μουντιάλ και τις κουζίνες των χωρών που συμμετέχουν! Δεν το σκέφτηκα νωρίτερα , δεν πειράζει όμως! Παραταύτα, παίρνω σήμερα την σκυτάλη από την Εμμανουέλα και σας παρουσιάζω δύο πιάτα από τη χώρα του φαβορί της διοργάνωσης -Crispy , μην λες μεγάλα λόγια!- της Ισπανίας! Και τι σας έρχεται πρώτα στο νου όταν ακούτε ισπανική κουζίνα; Μα φυσικά....tapas!!!
Πριν από δύο μήνες περίπου η καλή μου vipera  μου είχε φέρει δώρο από το ταξίδι της στη Βαρκελώνη  ένα βιβλίο με συνταγές για tapas! Ευκαιρία λοιπόν , να δοκιμάσουμε τα καλούδια που μας προτείνει το βιβλίο ''The best 100 tapas''. (Σημ: Θα υπάρξουν κι άλλες αφορμές για αναφορές στο βιβλίο!)


Tapas #1
Patatas bravas (παραλλαγή a la Crispy)





Υλικά:
1/2 κιλό πατάτες
λίγο καυτερό μπούκοβο
λάδι
1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι γλυκού ξίδι από sherry

Σάλτσα τομάτας:
Για την σάλτσα τομάτας θα χρειαστείτε:
3 ώριμες τομάτες
1 κουταλιά πάστα τομάτας την οποία θα διαλύσετε σε λίγο νερό.
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λάδι
αλάτι 



Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε σε χοντρά κομμάτια τις πατάτες. Τις βράζετε για λίγo -5-10 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε την σάλτσα τομάτας. Τρίβετε τις τομάτες. Σοτάρετε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε τις τομάτες ,την πάστα, αλάτι  και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Τις πατάτες θα τις βγάλετε από την φωτιά λίγο πριν βράσουν (να κρατάνε λίγο). Τις στραγγίζετε. Σε τηγάνι ζεσταίνετε καλά λάδι με το μπούκοβο. Προσθέτετε τις πατάτες και τις σοτάρετε. Τις αφήνετε να πάρουν ωραίο χρώμα και συνεχίζετε το τηγάνισμα. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτετε στο τηγάνι με τις πατάτες την σάλτσα ντομάτας , την πάπρικα, τη ζάχαρη και το ξίδι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμη. Σερβίρετε όποτε θέλετε , το πιάτο τρώγεται και κρύο. Μοναδική του προϋπόθεση; Να είναι καυτερό!



Tapas #2
Kόκκινες πιπεριές Φλωρίνης με τόνο 
(Μια πολύ ωραία ιδέα για ένα ελαφρύ σνακ τώρα το καλοκαίρι)



Υλικά:
6 φέτες ψωμί χωριάτικο τύπου ciapata ή τελοσπάντων ό,τι τύπο θέλετε. Εγώ χρησιμοποίησα ...baguette*!
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
λάδι
λίγη ρίγανη
πιπέρι

Ξεπλένετε τις πιπεριές και τις σκουπίζετε. Τις τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο ή στην ψηστιέρα για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν (στην ψηστιέρα ψήνονται πιο γρήγορα). Τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε ψιλές λωρίδες.Κόβετε επίσης και το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Σε λίγο λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι με τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Απλώνετε τις φέτες του ψωμιού σε μια πιατέλα . Μοιράζετε ομοιόμορφα πάνω σε αυτές τα σωταριμένα κρεμμύδια με τις πιπεριές. Από πάνω μοιράζετε τον τόνο. Πάνω πάνω βάζετε λίγες σταγόνες λάδι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη και σερβίρετε με άφθονη κρύα ...cerveza!



* Από τότε που άνοιξε ο Paul στην Πανεπιστημίου , το μόνο ψωμί που έχω φάει είναι η μπαγκέτα του. Με ξετρελαίνει η ελαφράδα αυτού του ψωμιού. Κι η λεπτότητα του ...Σε όλα . Σε γεύση , σε υφή. Παραταύτα σκέφτομαι να στείλω μηνυτήρια αναφορά στον Paul! Τον θεωρώ υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν μπορώ να χάσω δύο καταραμένα κιλά !!! Τον επισκέπτομαι 2-3 φορές την εβδομάδα για να προμηθεύομαι τις μπαγκέτες μου. Μαζί όμως με το ψωμί να σου και τα καλούδια! Ε , να μην πάρω να δοκιμάσω εκείνη την τάρτα , να μην δοκιμάσω κι εκείνο το πολύ όμορφο και λαχταριστό γλυκό; Αφού τα δοκίμασα όλα , σας προτείνω ανεπιφύλακτα : Την tarte marriage ! Εξαιρετική , ότι πρέπει για το καλοκαίρι! Επίσης την τάρτα με rhubarb. Το rhubarb στην ελληνική ονομάζεται ραβέντι , εμείς απ'όσο γνωρίζω δεν το χρησιμοποιούμε, οι ξένοι όμως φτιάχνουν με αυτό (προσοχή με το κοτσάνι του , όχι τα φύλλα , αυτά είναι τοξικά!) τάρτες και μαρμελάδες , κι είναι πολύ ωραίο γευστικά , έχει μια διακριτική γλυκόξινη γεύση. Α , και το flan του Paul με έχει ξετρελάνει! Τι είναι το Flan; Μα , θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι...η γαλατόπιτα αλλιώς!!!

Αυτά προς το παρόν
Και μην ξεχνάτε : Και το Μουντιάλ έχει τα καλούδια του !!!!

11 σχόλια:

  1. Crispy μούρλια αυτά που ετοίμασες!Αλλά και η ιδέα σου για τα φαγητά σε σχέση με τις ομάδες είναι φοβερή!Αλλά εγώ είμαι για το επιδόρπιο!! :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σκεφτόμουνα τι να φτιάξω μεθαύριο σε φίλους που θα έρθουν να δουν αγώνα! Αυτά!
    Θενκς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Crispy μου!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά και χαίρομαι που σας πρόσφερα ένα πολύ ωραίο γεύμα!!
    Οι πατάτες φαίνονται πεντανόστιμες και είναι πολύ κοντά στα γούστα μου, οπότε σίγουρα θα τις δοκιμάσω! Για το δεύτερο έχω μία επιφύλαξη, γιατί εγώ γενικά είμαι λίγο περίεργη με μερικές γεύσεις, αλλά θα μπει κι αυτό στα υπόψιν!!
    Να μας ζήσει το Μουντιάλ!!!

    p.s.1: Θα προσπαθήσω να συνεχίσω το γαϊτανάκι....
    p.s.2: Τον έχω ακουστά τον Paul, αλλά πάω κέντρο 1 φορά το μήνα μόνο (εννοώ σε ώρες που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, γιατί νυχτερινή διασκέδαση κυρίως στο κέντρο απολαμβάνω!!) για κομμωτήριο και όλο ξεχνάω να περάσω. Ειδικά τώρα με τις ζέστες, αποφεύγω το κέντρο! Σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα τον τιμήσω!! Ομολογώ βέβαια ότι και χωρίς τη συμβολή του, τα 2-3 παραπανίσια μου κιλά μια χαρά κρατιούνται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Athina όντως θα είχε γούστο ένα τέτοιο γαϊτανάκι! Μα δεν νοείται γεύμα δίχως επιδόρπιο! Γαλλικό , ιταλικό κλπ. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω οι Ασιάτες κι οι Αφρικανοί τι έχουν για επιδόρπια!



    mammouli αν τους αρέσουν τα πικάντικα θα ενθουσιαστούν! Και το 2ο tapas είναι πολύ καλή ιδέα για σαντουιτς !



    Εμμανουέλα συνδυάζω τον paul με το cellier όπου προμηθευόμαστε τα κρασιά μας. Τώρα όμως που έσφιξαν επικίνδυνα οι ζέστες με τα κρασιά θα κάνουμε παραγγελία κατ'οίκον , με τον paul όμως τι θα κάνω;;;
    Θα έχει το ενδιαφέρον του αν έστω και την τελευταία στιγμή κρατήσουμε το γαϊτανάκι. Πάντως στο ρυθμό του Μουντιάλ ετοιμάζω και μια ...μεξικάνικη συνταγή!





    @ όλους! Ζητώ συγγνώμη για την φωτογράφιση , έγινε πολύ βιαστικά γιατί πεινούσα σαν λύκος εκείνο το βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Crispy τι φοβερή ιδέα! Γεύσεις Μουντιάλ! Δεν ξέρεις πόσο θέλω να το πάρει η Ισπανία, αλλά μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην λες, που λέει και ο λαός!
    Patatas a la Brava είναι απλά κορυφή (όχι όπως τις μαγειρεύω εγώ, αλλά οι ισπανοί μάγειρες και εσύ προφανώς!) Τις κόκκινες πιπεριές δεν δοκίμασα να τις μαγειρέψω, αλλά φαίνονται τόσο νόστιμες στη φωτογραφία!
    Και ναι, έχει καλούδια στο Μουντιάλ, στον αγώνα μπήκε σε αλλαγή, τον είδες; Μόλις είπε το όνομά του, μου έπεσε το βιβλίο, έμεινα και τον κοίταζα με ανοιχτό το στόμα!
    Ευχαριστώ και εγώ για την αναφορά, και για τα υπέροχα φαγητά και για τόσα άλλα!! Προσωπικά δεν υπήρχε περίπτωση να γράψω για αυτά τα φαγητά (ξεφεύγει πολύ από εμένα) οπότε χαίρομαι που το έκανες εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. vipera απίστευτο , η Ισπανία έχασε στο πρώτο της παιχνίδι!!! Δεν είναι να πιάσω ομάδα στο στόμα μου!
    Το βιβλίο με τα tapas είναι φοβερό! Θα υπάρξουν κι άλλες συνταγές από αυτό μέσα στο καλοκαίρι!


    Τα λέμε από Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Crispy οφείλω να παρατηρήσω ότι υπήρξες ολίγον γρουσούζα όσον αφορά τους αγώνες! Πες μου μόνο ότι θα υποστηρίζεις τη Ν. Κορέα στο αυριανό ματς, θέλω να παίξω αυτό τον αγώνα άσσο..! Άντε και θα μοιραστούμε τα λεφτά!


    Υ.Γ.: Που λέμε να πάμε Crispy μέχρι τη Δευτέρα; Ταξιδάκι πάλι;;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α ,μπα...δουλειές.
    Οκ , θα βάλω τα γρουσούζικα δυνατά μου ...κι εύχομαι ολόψυχα να κερδίσει η Ν.Κορέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φαίνονται πολύ λαχταριστά απο τις φωτο και μου αρέσει που είναι απλές και οικίες γεύσεις. Με γεια και το νέο template του μπλογκ σου! Τώρα έγινε πραγματικά... crispy!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. tom όπως βλέπεις κι από την αλλαγή του ντεκόρ...I'm desperately trying to be one!!!




    zekia ευχαριστώ! Το προηγούμενο ντεκόρ μου παραήταν μουντό , χρειαζόταν επειγόντως αλλαγή!
    Τα πιάτα είναι σούπερ , εύκολα και πολύ νόστιμα! Εμείς τα φάγαμε εν ριπή οφθαλμού - πεινάγαμε βέβαια σαν λύκοι εκείνο το βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή