Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Οι νόστιμες οι χάντρες!

Είχα πάντα ένα θέμα με τα ....φασολάκια! Τα τρώω ,δε λέω. Αλλά τα έχω ανακηρύξει ως το πιο βαρετό καλοκαιρινό πιάτο. Μαγειρεύονται κλασικά με σάλτσα ντομάτας , άντε και ρίχνουμε  καμιά πατατούλα στην κατσαρόλα, κανένα κολοκυθάκι, τα γνωστά! Θυμάμαι , όταν ανακοίνωνε η μητέρα μου ότι είχαμε φασολάκια -πράγμα που συνέβαινε απαραιτήτως μια φορά την εβδομάδα- , η ανακοίνωση ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από τους αδερφούς μου κι εμένα. Τα αδέρφια μου , που μισούσαν τα φαγητά με λαχανικά, απαιτούσαν πατάτες τηγανητές -και τις είχαν! Εγώ διαμαρτυρόμουν με το να ταμπουρώνομαι στο δωμάτιο μου για καμιά ώρα και μετά να κυκλοφορώ όλη την ημέρα θυμωμένη και γκρινιάζοντας. Αλλά στο τέλος, τα έτρωγα! Στο τραπέζι , τα αγόρια απολάμβαναν τις τηγανητές τους πατάτες, οι γονείς μου μιλούσαν εκστασιασμένοι για την τρυφερότητα των...φασολακίων, απολαμβάνοντας συγχρόνως άπειρες ποσότητες φέτας κι η Crispy...εε, ..., χμμμ,.......μουρμούριζα , γκρίνιαζα, έκανα διάφορους γνωστούς ήχους που υποδήλωναν απέχθεια (μπλιααααχ!), σηκωνόμουν από το τραπέζι καμιά δεκαριά φορές ...κανείς δεν μου έδινε σημασία....κι όπως είπα...στο τέλος τα έτρωγα!
Το σκηνικό άλλαζε όταν η μητέρα μου έβαζε στα φασολάκια και λίγες χάντρες! Έτρωγα γρήγορα γρήγορα τα πράσινα , άνοστα λαχανικά και μετά απολάμβανα με την ησυχία μου τις λίγες χάντρες που συμπλήρωναν το πιάτο. Όταν η μητέρα μου αντιλήφθηκε ότι είχα πάθει παράκρουση με τις χάντρες , άρχισε επιτέλους να τις φτιάχνει μόνες. Και το πιάτο που έφτιαχνε , κι ακόμα φτιάχνει και φτιάχνω πια κι εγώ είναι αυτό:

Χάντρες σε καυτερή σάλτσα ντομάτας





Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό φασολάκια χάντρες
1 μεγάλο (ή 2 μέτρια) κρεμμύδια
5 μεγάλες, ώριμες και ζουμερές ντομάτες
1 καυτερή πιπεριά
3-4 κουταλιές φρεσκο-ψιλοκομμένο άνηθο
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Αφαιρούμε τις χάντρες από τα φασόλια, τις πλένουμε και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου.







Τις σουρώνουμε. Εν τω μεταξύ πλένουμε και τρίβουμε τις ντομάτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε, σε μέτρια προς ψηλή φωτιά, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτουμε τις χάντρες , σωτάρουμε κι αυτές για λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες , αλάτι ,πιπέρι, το μισό άνηθο κι ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε το τηγάνι κι αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου. Μόλις δούμε ότι έχει δέσει η σάλτσα κι έχουν βράσει οι χάντρες , προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο κι αφήνουμε το φαγητό στο μάτι για 2-3 λεπτά ακόμη.  Για να δούμε αν είναι έτοιμες οι χάντρες , ''τσιμπάμε'' μ'ένα πηρούνι. 








Το φαγητό σερβίρεται κι ως ορεκτικό και μάλιστα τρώγεται άνετα κρύο. Φυσικά με τη συνοδεία ενός υπέροχου ελληνικού ροζέ (πχ Βιβλία Χώρα 2009) ή μιας απολαυστικής ελληνικής μπύρας (π.χ Φίξ ή Μύθος!) ...ή και ούζου αν επιμένετε! 

8 σχόλια:

  1. Crispy μου, καλησπέρα!!

    Εγώ μικρή τα φασολάκια τα έτρωγα με όρεξη και με μπόλικη φέτα, αλλά όπως κι εσύ προτιμούσα τις χάντρες! Το θέμα είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, σιχαίνομαι και τη φέτα και τα φασολάκια και τις χάντρες φυσικά! 'Η μάλλον, άντε! Τις χάντρες μπορεί και να τις φάω, όπως τους γίγαντες. Αλλά με βαριά καρδιά! Πλέον, τρώω ελάχιστα λαχανικά!
    Η συνταγή σου αξίζει να δοκιμαστεί από Σεπτέμβρη!!

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αίσχος τα φασολάκια,,μπλιαχ κι απο εμένα :)
    Τέλειες οι χάντρες και χτύπησες και αγαπημένο σημείο..."καυτερή σάλτσα", μου αρέσει πολύ.Εύγε :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. emmanouela μάλλον είναι αρκετά πράγματα που δεν τρως απ'ότι διαπιστώνω! Με τη φέτα έχω κι εγώ ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν τη θέλω καθόλου ωμή κι αν τη δω σε τραπέζι είμαι ικανή να σηκωθώ να φύγω. Με ενοχλεί η έντονη μυρωδιά της που σκεπάζει τα πάντα!



    pandora τελικά τα φασολάκια έχουν αφήσει ''πληγές'' στην παιδική μας ηλικία! Λατρεύω τις καυτερές σάλτσες και τις θέλω χειμώνα καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιχαίνομαι ειδικά όταν με το μαχαίρι της φέτας πάνε να κόψουν το ψωμί!!! Τρρραγικό!!!!

    Άστα να πάνε Crispy μου, έχουν αγανακτίσει όλοι μαζί μου! Αλλά δεν θα ήθελα να μαθευτεί στους κύκλους των food bloogers ότι η Εμμανουέλα του Eating Around είναι μίζερη στο φαγητό!!! Τι θα πει ο κύκλος μας? Έχουμε και μια υπόληψη, καταλαβαίνεις....

    ααχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και με λίγο τυράκι, δεν νομίζω να είναι άσχημες...!

    Κοίτα, δεν έχω και ιδιαίτερο πρόβλημα με τα φασολάκια, αλλά όπως και να το κάνουμε παραείναι βαρετό φαγητό... Και λίγη αλλαγή δεν βλάπτει που και που! Με μια τόσο ωραία συνταγή! Την έχω ξαναδοκιμάσει, αλλά ήταν λίγο διαφορετική βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. emmanouela ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα!!! Οι γονείς μου είναι φανατικοί της φέτας αλλά και τα 3 αδέρφια τη σιχαινόμαστε! Θυμάμαι όταν την έφερναν στο τραπέζι βάζαμε τις φωνές , αρνιόμασταν να καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι , χαμός γινόταν! Αναγκαστικά -κι ευτυχώς- υποχωρούσαν! Παραταύτα την τρώω τηγανητή και μέσα σε πίτες αρκεί να είναι ζεστό το φαγητό και να το έχει μαγειρέψει άλλος! Στη δική μου κουζίνα ΔΕΝ μπαίνει!!!
    Μην ανησυχείς για την...υπόληψη σου ως foodblogger! Έχω πέσει σε ορισμένους, ιδίως ξένους που είναι ακόμα πιο μίζεροι!




    vipera έπεσες σε αντι-φέτα μπλογκ!!! Μόνο κάτω από προϋποθέσεις την τρώω κι εδώ το ομολογώ δεν πρόκειται να αναρτήσω ποτέ συνταγή με φέτα!
    Βλέπω πάντως ότι πολύ κόσμος βαριέται τα φασολάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είχα επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν να φτιάξω χάντρες. Τις δοκίμασα και έγιναν οι αγαπημένες μου. Σε ευχαριστώ για τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Μαργαρίτα! Εγώ σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει τούτη η συνταγή , είναι κι από τις δικές μου αγαπημένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή