Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Έρωτες...

Στολιστήκαμε και σας ..περιμένουμε! Αποφασίσαμε να αντισταθούμε στη δύσκολη αυτή κατάσταση που μας προέκυψε και σκεφτήκαμε ότι λίγο κέφι,  καλή διάθεση και πάνω απ'όλα καλό φαγητό είναι τα βασικά συστατικά για να πορευτούμε προς τις γιορτές και βέβαια να περάσουμε καλά κατά τη διάρκεια αυτών. Το blog τούτο μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναρτά συνταγές που ταιριάζουν με το όλο κλίμα- των εορτών εννοώ , όχι της ύφεσης! Όχι τίποτε εξεζητημένο , θα αφήσουμε τα αρώματα μπαχαρικών, μυρωδικών και λοιπών υλικών να κάνουν τη δουλειά. We' ll spice it up a bit!
Σήμερα θα μιλήσουμε για...έρωτες! Γαστριμαργικούς πάντα! Ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι δηλώνω ερωτευμένη με το αχλάδι. Επιμένω ότι δίνει ωραιότερα γλυκά απ'ότι το μήλο , το οποίο μονίμως -κι αδίκως νομίζω- κλέβει την παράσταση. Το καλλίγραμμο αχλάδι είναι πιο θελκτικό κι αρωματικό!  Είναι από εκείνα τα αουτσάιντερ που στο τέλος κερδίζουν ....έστω τις εντυπώσεις!
Χμμμ, ο άλλος μου έρωτας είναι ...ανομολόγητος! Ο σύντροφος ωρύεται όταν τον φέρνω ....σπίτι! Αλλά επιμένω....αντιστέκομαι.....κι απολαμβάνω χωρίς ενοχές.....το βούτυρο!!! Ναι , δηλώνω αμετανόητη butter lover!!
Τώρα πού κολλούν μαζί οι δύο μεγάλοι μου έρωτες; Μα σ'έναν τίτλο! Ψάχνοντας να βρω συνταγές για αχλάδια , έπεφτα συνέχεια πάνω στο....pear butter! Μα τι στο καλό είναι αυτό το ...''αχλαδοβούτυρο'' αναρωτήθηκα; Τελικά δεν είναι παρά μια μαρμελάδα αχλαδιού.....αλλά ΤΙ μαρμελάδα. Τη βρήκα σε διάφορες εκδοχές αλλά προτίμησα αυτή (με κάποιες μικροαλλαγές) διότι περιείχε αγαπημένα αρώματα , κυρίως εκείνο του κάρδαμου!


Αρωματική μαρμελάδα αχλαδιού 



1,2 κιλά ώριμα αχλάδια
1 φλιτζάνι κρασί ξηρό , αρωματικό (και πολύ καλής ποιότητας)
το χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 πρέζα κανέλα
λίγο κάρδαμο. Αν έχετε σκόνη , τότε 1 πρέζα από αυτό. Αν έχετε σπόρους τότε βγάλτε τα σποράκια από ένα από αυτά και κοπανίστε τα.







Καθαρίζετε τα αχλάδια , τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού και το κρασί. Σε μέτρια φωτιά τα βράζετε για 20-25 λεπτά περίπου - μόλις πάρει βράση το μίγμα σκεπάστε την κατσαρόλα. Προσέξτε μην σας ''αρπάξουν''.
Περνάτε τα αχλάδια από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν ''πουρέ''. Τα επαναφέρετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε τη ζάχαρη , τη βανίλια , την κανέλα και το κάρδαμο. Χαμηλώνετε τη φωτιά κι αφήνετε να σιγοβράσει για 1- 1,5 ώρα μέχρι να πήξει όπως οι μαρμελάδες. Μοιράζετε σε βάζα και μόλις κρυώσει η μαρμελάδα τα τοποθετείτε στο ψυγείο.


Crispy's confession: Είναι η ωραιότερη μαρμελάδα που έχω φτιάξει! Όταν ήταν πια έτοιμη , έκανα το ''λάθος'' να τη δοκιμάσω! Δεν μπορούσα να σταματήσω! Είναι η ιδανική μαρμελάδα για τις γιορτές που έρχονται έτσι όπως μοσχοβολά! Και πηγαίνει τόσο ωραία με.....Μα για αυτό θα μιλήσουμε στην επόμενη ανάρτηση!



Όταν συναντήθηκαν οι δύο μεγάλες αγάπες μου!

19 σχόλια:

  1. Πρέπει να μείνω νηστική μέχρι τις 11.00 που έχω ραντεβού να κάνω υπέρηχο. Και συ δεν με βοηθάς καθόλου...
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέσποινα
    Καλημέρα! Κάνε υπομονή 1 ώρα απέμεινε! Ελπίζω να πάνε όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Crispy!! Καλά, με την ανάρτησή σου μου έφτιαξες ακόμα περισσότερο τη διάθεση! Η συνταγή αυτή μπαινει στις αγαπημένες μου και θα δοκιμαστεί σε λίγες μέρες! Αγαπώ κι εγώ το αχλάδι αλλά όχι τις μαρμελάδες του. Αυτή όμως αξίζει την προσοχή μου! Η αλήθεια είναι ότι το μηλαράκι μας είναι φτιαγμένο για να ταιριάζει παντου, αλλά δεν έχεις άδικο ότι το αχλαδάκι είναι παραμελημένο και πρέπει να του δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή! Α, και οι αλλαγές σου εδώ είναι φοβερές! Μόλις είδα πάνω-πάνω τα cupcakes σου, ήταν σαν να τα έχω μπροστά μου!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχω δοκιμασει μαρμελαδα αχλαδι.. νοστιμη μου ακουγεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω οτι την κάτσαμε την βάρκα..αν μέχρι τις γιορτές αναρτάς και μια συτναγή κι εμείς εκτελούμε τότε δεν θα έχουμε ρούχα να φορέσουμε την βραδιά των χριστουγένων. Πάντως μπήκα κι εγώ σε πειρασμο..
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @emmanouela
    Είπαμε , θα παλέψουμε με καλή διάθεση τούτη την κακή περίοδο!
    Θα φροντίσω έτσι ώστε το αγαπημένο μου παραμελημένο αχλάδι να δικαιωθεί!
    Σε κάποια φάση θα την αλλάξω τη φωτογραφία με τα cupcake , είναι προσωρινή.




    @Ελπινίκη
    Αγόρασα μία (της dalfour) προ καιρού και μου άρεσε. Αλλά τούτη εδώ είναι απίστευτη!


    @μουά
    xa xa! Μην ανησυχείς , θα είναι λίγες και -ελπίζω- καλές!
    Υ.Γ.: Μήπως τρόμαξες από την ποσότητα του βουτύρου πάνω στο ψωμί; Αυτό δεν είναι τίποτα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο αχλάδι δεν έχω ιδιαίτερη αγάπη στο βούτυρο όμως συμφωνώ μαζί σου! Πολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου και πάνω που σκεφτόμουνα να σε ρωτήσω που θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε, διάβασα την τελευταία πρόταση σου! Οπότε περιμένω με αγωνία τα καλύτερα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @big mama
    Καλησπέρα! Βασικά δεν είναι τίποτα το πρωτότυπο αυτό που θα αναρτήσω αλλά μου αρέσει πολύ -πάρα πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια μαρμελάδα χωρίς να είναι τίγκα στη ζάχαρη! :)
    Μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @kitchen stories
    είστε η μόνη που το πρόσεξε.
    Ευχαριστώ. Διορθώθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όντως ταιρίαζουν πολύ οι μυρωδιές αυτές με τα χριστούγεννα που έρχονται:) Αλλά αυτός ο καιρός βρε παιδάκι μου, καθόλου δε μας βοηθάει να μπούμε στο mood. Έχω απελπιστεί φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ να δεις! Χθες μ'είχε πιάσει μια σφοδρή επιθυμία να βρισκόμουν σε μια χιονισμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα , να περπατούσα στους δρόμους , τυλιγμένη στο κασκόλ με γάντια στο χέρι κι ένα σκούφο στο κεφάλι! Γι'αυτό άλλαξα το backround κι έβαλα μερικές νιφάδες χιονιού μπας και....
    Υ.Γ.: Χθες ο περισσότερος κόσμος κυκλοφορούσε εδώ με κοντομάνικα! Αλλά τι μπίχλα , αυτοί οι νοτιάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Crispy μου, επειδή θέλω να την φτιάξω αυτή, πες μου σε παρακαλω: το κρασί να είναι λευκό ή κόκκινο? Προτείνεις κάποιο συγκεκριμένα? Παίρνει έντονη μυρωδιά από το κρασί? Αντικαθίσταται από κάποιο άλλο αλκοολούχο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @emmanouela
    Λευκό και κατά προτίμηση ποικιλίας chardonnay ή sauvignon blanc. Προτιμώ το 2ο. Να είναι του 2009 το κρασί. Όχι δεν θα μυρίσει καθόλου.
    Θα είμαι πίσω κατά τις 10. Ότι απορία έχεις στείλε μήνυμα.
    Πρόσεξε και τη δόση των μπαχαρικών, μην το υπερβαίνεις. Όταν λέω πρέζα το εννοώ!
    Πάντως πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ότι καλύτερο έφτιαξα φέτος -την καταευχαριστήθηκα!- κι ελπίζω όταν τη φτιάξεις να σου αρέσει κι εσένα το ίδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tέλεια!!! Σ'ευχαριστώ πολύ!!! Μάλλον θα τη φτιάξω αύριο, αν δεν προλάβω σήμερα! Οπότε θα σκεφτώ καλά και αν έχω άλλη απορία, θα σε ενοχλήσω! Σίγουρα θα μου αρέσει! Ξερογλύφομαι κάθε φορά που κοιτάω την φωτό σου και περίμενα τις γιορτές για να τη φτιάξω! Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @emmanouela
    Καλημέρα! Όπως σου έγραψα και χθες θα προσέξεις τη δόση των μπαχαρικών κι εκείνο πάλι που πρέπει να προσέξεις είναι την ώρα που βράζουν τα αχλάδια με το κρασί να μην σου ''αρπάξουν''. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι όπως στις μαρμελάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Crispy! Tελικά θα τη φτιάξω μεθαύριο τη μαρμελάδα σου γιατί δεν βρήκα πουθενα στη γειτονιά κάρδαμο και αφού δεν βρήκα αυτό, δεν πήρα και κρασί! Θα πάω Σκλαβενίτη σήμερα να προμηθευτώ τα απαραίτητα γιατί στο Γαλαξία κοιμούνται όρθιοι! Σ'ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ααα,πόση ποσότητα βγάζει αυτό? Γιατί θέλω να βγάλω αρκετή! Σε λίγο ανεβάζω τη μαρμελάδα που έφτιαξα εχτές! Τις αγαπώ τις μαρμελάδες! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυστυχώς όχι πολύ! Έβγαλα μόνο ένα βάζο από αυτά της bonne maman (τα κρατάω γιατί είναι γουστόζικα και τα χρησιμοποιώ για να βάζω διάφορα μέσα!)
    Περιμένω την ανάρτηση σου! Κι εγώ είμαι jam lover!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή