Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Διορθώσεις

Στις αρχές του χρόνου σας είχα διηγηθεί εκείνη τη μικρή ιστορία με το σταφιδόψωμο. Και με εκείνη την ιστορία σας αποκάλυψα την αδυναμία μου στις σταφίδες. Σε εκείνη την ανάρτηση λοιπόν , σας έψησα ιταλική ciambella φτιαγμένη με ζουμερές, λαχταριστές σταφίδες , σε άλλη ανάρτηση έβαλα σταφίδες σ'ένα ωραιότατο στρουντλ με αχλάδια , και σε άλλη σε ένα κλασικότατο στρουντλ με μήλα , κι ακόμα παλιότερα σ' ένα υπέροχο ''fiore'' από την Μantova. Αλλά.....

..Δεν σας έψησα ποτέ ένα σταφιδόψωμο!

Σήμερα όμως σηκώθηκα πρωί πρωί (μα πολύ πρωί , να ''ευχαριστήσω'' τη γειτόνισσα που είχε ολονύχτιο πάρτι) κι είπα να διορθώσω την κατάσταση κι έτσι έψησα ένα , κι έτσι όπως βγήκε ζεστό ζεστό από το φούρνο , έκοψα μια φετούλα και την άλειψα με μπόλικο βούτυρο, το βούτυρο έλιωνε σιγά σιγά πάνω στο ζεστό σταφιδόψωμο ...κι ήταν όλα όμορφα! Ξεφύλλιζα και το βιβλίο του Νίκου Δήμου ''Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας'' και γελούσα -ένα γλυκόπικρο γέλιο- ανακαλύπτοντας ξανά πόσο επίκαιρο είναι κι ας γράφτηκε σχεδόν 30 χρόνια πριν!
Σταφιδόψωμο λοιπόν , για κυριακάτικο απογευματινό με τσάι ή γιορτινό -πλησιάζουν σιγά σιγά οι γιορτές- πρωινό με βούτυρο , μαρμελάδα και σιγοπίνοντας καφέ κι η γιορτινή διάθεση καλά να κρατεί!

Σταφιδόψωμο


3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4 κουταλιές βούτυρο
1 ποτήρι ξινόγαλο
1 μπωλ σταφίδες ξανθές και..πληθωρικές!
λίγο λάδι και λίγο επιπλέον βούτυρο


Σ'ένα μεγάλο μπωλ ανακατώστε το αλεύρι με τη ζάχαρη , τη μαγιά , το αλάτι , τη σόδα και την κανέλα. Σ' ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο . Μόλις λιώσει ρίξτε το ξινόγαλο και αφήστε το ίσαμε να ζεσταθεί λίγο- να γίνει χλιαρό, προσοχή να μην κάψει!
Ρίχνετε το μίγμα βούτυρο-ξινόγαλο στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά κι αρχίζετε να ζυμώνετε. Η ζύμη θα δέσει αμέσως -και θα ξεκολλά από την επιφάνεια του μπωλ , αν όχι ρίξτε λίγο αλεύρι ακόμη-  αλλά συνεχίστε να ζυμώνετε για άλλα 7-8 λεπτά περίπου. Προσθέστε τις σταφίδες και ζυμώστε λίγο ακόμα , ενσωματώνοντας τες.





 Βάλτε τη ζύμη στο πιο μεγάλο μπωλ που έχετε και του οποίου τα τοιχώματα θα έχετε λαδώσει ελαφρώς. Σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε το σε ζεστό μέρος. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει -ο όγκος τουλάχιστον να διπλασιαστεί- για 1,5 ώρα περίπου.
Αλευρώστε την επιφάνεια του πάγκου εργασίας , πιάστε τη ζύμη και πλάστε την μακρόστενα έτσι ώστε να χωρά σε ορθογώνιο ταψί για κέικ διαστάσεων 10 x 30 εκ. περίπου. Βάλτε την σ' ένα τέτοιο ταψί καλά λαδωμένο, αλείψτε με λίγο λάδι την επιφάνεια του σταφιδόψωμου κι αφήστε το για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί ο όγκος.
Στα 20 λεπτά ξεκινήστε να προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Φουρνίστε το σταφιδόψωμο και ψήστε για 40 λεπτά περίπου. Να είστε σε επιφυλακή , μην τυχόν πάρει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια , οπότε σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν χτυπήσετε την επιφάνεια με τη λαβή του μαχαιριού και βγάλει ένα...υπόκωφο ήχο!!!






Crispy's culinary contribution to Christmas: Όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση , το blog τούτο θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην γιορτινή ατμόσφαιρα με γαστρονομικές παρεμβάσεις! Όχι τόσο με κλασικές συνταγές για τις δύο κύριες μέρες των γιορτών αλλά περισσότερο για αυτό που ονομάζω ...παράπλευρες γαστρονομικές απολαύσεις των ημερών εκείνων. Καλούδια και νοστιμιές που θα τρώμε πριν και μετά τα Χριστούγεννα.....

Τωκ , τωκ!
Χμμ, κάποιος χτυπά την πόρτα!
Τωκ , τωκ!!
Χμμμ,  Κάποιος άκουσε τη λέξη ''Χριστούγεννα'' και.....

6 σχόλια:

  1. έχω να φάω σταφιδόψωμο κάτι χρόνια...ποτέ δεν έχω φτιάξει μόνη μου...αλλά πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω κάποια φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @pansofix
    Το λατρεύω και το φτιάχνω τακτικά. Το πλεονέκτημα είναι ότι διατηρείται καλά όπως το ψωμί!
    Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη , απλά θέλει χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. περισσότερο απο το σταφιδόψωμο, καθώς δεν είμαι λάτρης της σταφίδας, μου αρέσει η πόρτα σου και το ανάγλυφο τζάμι της... τι ωραία που θα φαίνονται λίγα λαμπάκια πάνω της αν τη στολίσεις;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @zekia
    Το Σ/Κ θα στολίσω , διάβασα ότι θα πέσει η θερμοκρασία (επιτέλους!)- μπας και μπούμε σε γιορτινό mood!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφα που τα γράφεις Crispy μου! Μπορεί τις σταφίδες να μην της τρώω, αλλά σίγουρα θα τη δοκιμάσω τη συνταγή για τον καλό μου που τρελαίνεται! Περιμένω τη συνέχεια! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @emmanouela!
    Καλημέρα! Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά -και κολακευτικά- σου λόγια!
    Η συνταγή είναι πανεύκολη γιατί δένουν αμέσως τα υλικά. Απλά θέλει το χρόνο της , γιατί υπάρχουν δύο στάδια που περιμένουμε να φουσκώσει το μίγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή