Έχω κάτι φίλους που έχουν κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Κάθε φορά που καταφθάνουν διάφορα καλούδια πέφτει τηλέφωνο . Καλείται η Crispy , να δοκιμάσει , να επιδοκιμάσει , να προτείνει συνταγές πώς θα μαγειρευτούν τα καλούδια , και συχνά πυκνά να μαγειρέψει τα καλούδια!
Κάπως έτσι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα:
-Crispy, δεν θα το πιστέψεις τι ήρθε!
Υπέθεσα ότι θα είχε καταφτάσει άλλη μια καταπληκτική σοκολάτα- η τελευταία αποκάλυψη ήταν μία με 60% κακάο , ρούμι και σταφίδες. Αριστούργημα!
Πήγα στο κατάστημα και μόλις μπήκα με έπιασαν κι οι δύο και με τράβηξαν εν μέσω ιαχών ενθουσιασμού μέχρι ...τους καταψύκτες! Κι εκεί αντίκρισα ...τα πρώτα βιολογικά μύδια! Άρτι αφιχθέντα από τις Ιρλανδικές θάλασσες! Η Crispy ως λάτρης κάθε είδους θαλασσινών πέταξε από τη χαρά της! (φευ , αυτό το πέταγμα δεν τη βοήθησε να φτάσει μέχρι τις απόκρημνες ακτές του Kenmare)
Ετοιμάσου μου είπαν! Το Σάββατο μαγειρεύεις μύδια!
Και πώς τα θέλετε τους ρώτησα , ελπίζοντας ότι θα μου ζητούσαν σπαγγετάδα.
Mais non! Οι φίλοι είναι γαλλόφιλοι και με παρακάλεσαν να τους τα φτιάξω έτσι όπως τα έτρωγαν στα bistrot του Παρισιού.
D'accord, τους είπα, αλλά μείον το βούτυρο.
Συμφώνησαν.
Κι έτσι έφτιαξα....
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό μύδια καθαρισμένα με το όστρακο (τα κατεψυγμένα είναι καθαρισμένα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δύο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί πολύ καλής ποιότητας- όσο πιο αρωματικό τόσο το καλύτερο. Πχ μην χρησιμοποιήσετε έναν απλό ροδίτη , χρησιμοποιείστε ένα μοσχάτο αλεξανδρείας εκ της Λήμνου ορμώμενο.
Μπόλικο φρεσκοκομμένο μαϊντανό
Λίγο λάδι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε λίγο λάδι. Σ' αυτό σωτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή , μην μαυρίσετε το κρεμμύδι, δεν τσιγαρίζετε αλλά σωτάρετε! Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε 1-2 λεπτά να πάρει μια βράση και ρίχνετε τα μύδια. Σκεπάζετε την κατσαρόλα κι αφήνετε να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά χωρίς να ξεσκεπάζετε. Ανά τακτά διαστήματα , ανακατώνετε κουνώντας την κατσαρόλα πιάνοντας την από τα χερούλια. Μετά τα 3-4 λεπτά τα μύδια θα έχουν ανοίξει. Με μια τρύπια κουτάλα τα βγάζετε από την κατσαρόλα, τα βάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα και -προσοχή εδώ!- πετάτε όσα δεν έχουν ανοίξει. Στην κατσαρόλα ρίχνετε το μαϊντανό κι αφήνετε τη σάλτσα να βράσει 1-2 λεπτά ακόμη.
Περιχύνετε με αυτήν τα μύδια. Et bon appetit και μην ξεχάσετε να τα συνοδεύσετε μ'ένα εξαιρετικό ελληνικό λευκό κρασί!
Crispy's warning. Η σαλτσούλα είναι σκέτη αμαρτία κι απαιτεί πολύ ψωμί!
Κάπως έτσι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα:
-Crispy, δεν θα το πιστέψεις τι ήρθε!
Υπέθεσα ότι θα είχε καταφτάσει άλλη μια καταπληκτική σοκολάτα- η τελευταία αποκάλυψη ήταν μία με 60% κακάο , ρούμι και σταφίδες. Αριστούργημα!
Πήγα στο κατάστημα και μόλις μπήκα με έπιασαν κι οι δύο και με τράβηξαν εν μέσω ιαχών ενθουσιασμού μέχρι ...τους καταψύκτες! Κι εκεί αντίκρισα ...τα πρώτα βιολογικά μύδια! Άρτι αφιχθέντα από τις Ιρλανδικές θάλασσες! Η Crispy ως λάτρης κάθε είδους θαλασσινών πέταξε από τη χαρά της! (φευ , αυτό το πέταγμα δεν τη βοήθησε να φτάσει μέχρι τις απόκρημνες ακτές του Kenmare)
Ετοιμάσου μου είπαν! Το Σάββατο μαγειρεύεις μύδια!
Και πώς τα θέλετε τους ρώτησα , ελπίζοντας ότι θα μου ζητούσαν σπαγγετάδα.
Mais non! Οι φίλοι είναι γαλλόφιλοι και με παρακάλεσαν να τους τα φτιάξω έτσι όπως τα έτρωγαν στα bistrot του Παρισιού.
D'accord, τους είπα, αλλά μείον το βούτυρο.
Συμφώνησαν.
Κι έτσι έφτιαξα....
Moules marinieres
1 κιλό μύδια καθαρισμένα με το όστρακο (τα κατεψυγμένα είναι καθαρισμένα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δύο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί πολύ καλής ποιότητας- όσο πιο αρωματικό τόσο το καλύτερο. Πχ μην χρησιμοποιήσετε έναν απλό ροδίτη , χρησιμοποιείστε ένα μοσχάτο αλεξανδρείας εκ της Λήμνου ορμώμενο.
Μπόλικο φρεσκοκομμένο μαϊντανό
Λίγο λάδι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε λίγο λάδι. Σ' αυτό σωτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή , μην μαυρίσετε το κρεμμύδι, δεν τσιγαρίζετε αλλά σωτάρετε! Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε 1-2 λεπτά να πάρει μια βράση και ρίχνετε τα μύδια. Σκεπάζετε την κατσαρόλα κι αφήνετε να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά χωρίς να ξεσκεπάζετε. Ανά τακτά διαστήματα , ανακατώνετε κουνώντας την κατσαρόλα πιάνοντας την από τα χερούλια. Μετά τα 3-4 λεπτά τα μύδια θα έχουν ανοίξει. Με μια τρύπια κουτάλα τα βγάζετε από την κατσαρόλα, τα βάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα και -προσοχή εδώ!- πετάτε όσα δεν έχουν ανοίξει. Στην κατσαρόλα ρίχνετε το μαϊντανό κι αφήνετε τη σάλτσα να βράσει 1-2 λεπτά ακόμη.
Περιχύνετε με αυτήν τα μύδια. Et bon appetit και μην ξεχάσετε να τα συνοδεύσετε μ'ένα εξαιρετικό ελληνικό λευκό κρασί!
Crispy's warning. Η σαλτσούλα είναι σκέτη αμαρτία κι απαιτεί πολύ ψωμί!
Mμμμ, νοστιμότατο φαίνεται! Βέβαια, εγώ δεν τα τρώω τα μύδια, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει και με γαρίδες?! Πάντως, σίγουρα θα μοσχοβολάει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
emmanouela καλημέρα! Αχ, όντως ήταν νοστιμότατο , δεν αφήσαμε σταγόνα από τη σαλτσούλα! Το τι ψωμί καταναλώθηκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά θα είναι και με γαρίδες , μόνο που δεν θα σου βγάλει τόση σάλτσα.
εεε τι εννοείς βιολογικά μύδια? όλα από την θάλασσα δεν τα ψαρεύουν??
ΑπάντησηΔιαγραφήεεε δεν το εννοώ εγώ! Το κουτί το λέει πάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφή