Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

When in Athens...

Οι Άγγλοι έχουν μια παροιμία που λέει:


When in Rome...

.....do as the Romans do!

Καλώς ή κακώς δε βρισκόμαστε στη Ρώμη αλλά στην Αθήνα. Και στην Αθήνα ...τρέχουμε κι ο ωφέλιμος χρόνος ( ω.χ. = 24 ώρες - ώρες εργασίας - ώρες ύπνου! Τι μένει; ε.ωχ = ελάχιστος ωφέλιμος χρόνος!) είναι , όπως αποδείξαμε (!), λίγος, ενίοτε πολύ λίγος. Και συμβαίνει κάποιες στιγμές που μας πιέζει ο χρόνος ...να πεινάμε! Και τότε αποφασίζουμε ...να το κάνουμε όπως οι Ρωμαίοι!
Δεν έχουμε παρά να βάλουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει -ρίχνουμε και λίγο αλατάκι βεβαίως! Όσο περιμένουμε να βράσει το νερό .....


..... τρίβουμε αρκετό έως πολύ πιπέρι! Προσοχή! Μόνο φρεσκοτριμμένο πιπέρι γίνεται δεκτό στη συγκεκριμένη συνταγή! Επίσης....



...φρεσκοτρίβουμε το τυρί μας! Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν αυστηρά και μόνο pecorino romano , εμείς...χμμ , ναι , ....γιατί όχι , ας χρησιμοποιήσουμε δικό μας πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ή...καμιά πολύ καλά ψημένη κρητική γραβιέρα!




Το νερό έβρασε; Ωραία , ρίχνουμε τα σπαγγέτι -αυτά χρησιμοποιούνται στη συνταγή μας αλλά τα σπαγγετόνι είναι ακόμα καλύτερα. Συγχρόνως - τρόπος του λέγειν , δεν είμαστε και ...ζογκλέρ φαντάζομαι!- κρατάμε πάνω από την κατσαρόλα στην οποία βράζουν τα ζυμαρικά ένα μεγάλο μπολ για να ζεσταθεί. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά όταν θα είναι al dente. Κρατάμε 1/2 ποτήρι από το νερό στο οποίο έχουν βράσει. Τα ρίχνουμε στο ζεσταμένο μπολ, ανακατεύουμε ζωηρά ρίχνοντας εναλλάξ το τυρί με το νερό λίγο λίγο- ίσως δεν το χρειαστείτε όλο. Το ζεστό νερό θα βοηθήσει να λιώσει ομοιόμορφα το τυρί και να αποκτήσει η σπαγγετάδα μας κρεμώδη υφή. Αν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα, αν είναι νερουλή, ρίχνουμε λίγο τυρί. Τέλος ρίχνουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Και σερβίρουμε α-μέ-σως!

Και τι φτιάξαμε Crispy;
Α , ναι!
Μια ωραιότατη ...




.....Σπαγγέτι cacio e pepe 


Όπως ακριβώς τη φτιάχνουν στη Ρώμη!
....Ή σχεδόν!!!


Crispy's conclusion : Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας πω πόσο πιπέρι και πόσο τυρί θα βάλετε. Αλλά αν επιμένετε , υπολογίστε μια κουταλίτσα πιπέρι για κάθε άτομο και τρεις-τέσσερις κουταλιές τυρί αντίστοιχα.

10 σχόλια:

  1. Με τοσο πιπερι δεν καιει πολύ?
    Μ αρεσει μεν το πιπερι, αλλα μηπως μου παραπονεθουν..... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ελπινίκη
    χα χα! Έχεις δίκιο -πρέπει να ομολογήσω ότι μου αρέσουν τα καυτερά!
    Εντάξει , θα κάνουμε την κουταλιά...κουταλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μόνο που τα βλέπω τα σπαγγέτι μου γνέφουν ως σύγχρονες Σειρήνες! Πολύ νόστιμη η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @amelie
    Bonjour! Ναι , είναι νόστιμη παρότι τόσο απλή! Και το σημαντικότερο πολύ γρήγορη!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπώ σπαγγετάδα και ειδικά έτσι απλή και μυρωδάτη!! Αυτή και η alfredo είναι οι αγαπημένες μου!! Εγώ βάζω και λίγο σκορδάκι!
    Καλημέρα και καλό ΣΚ Crispy μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. emmanouela
    Καλημέρα! Κι εσύ οπαδός της απλής σπαγγετάδας βλέπω! Ναι , γιατί όχι λίγο σκορδάκι δεν είναι κι άσχημο!
    Καλό Σ/Κ! (πολύ χειμωνιάτικο απ'ότι φαίνεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εγώ οπαδός της απλής μακαρονάδας! Τρελαίνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Αγγελική Ν
    Τελικά είμαστε πολλοί που τις προτιμούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ουάου:) λατρεύω το πιπέρι και το άρωμά του. Πολύ ωραία και απλή συνταγή.
    Καλά, η αφήγηση στο ποστ είναι εκπληκτική χεχε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. zekia
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Το λατρεύω το πιπέρι στο φαγητό -πάντα ρίχνω παραπάνω στο πιάτο- και μου αρέσει να φρεσκοτρίβω εκείνη τη στιγμή τους κόκκους! Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή