Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

To post , to review , to ''shoot''.... or not?



Δεν είχα σκοπό να κάνω τούτη την ανάρτηση. 


Αλλά πρέπει να παραλάβω επισήμως το βραβείο θετικής σκέψης που μου απένειμε η pansofix ! Την ευχαριστώ πολύ για το βραβείο και κυρίως την ευχαριστώ για τα πολύ καλά και κολακευτικά της λόγια!
Thanks Sophie!



Και δεν είχα σκοπό να κάνω τούτη την ανάρτηση

Διότι η νέα συνταγή που δοκίμασα κι είχα σκοπό να σας παρουσιάσω, αφού εγκρινόταν από τον απαιτητικό μου ουρανίσκο....δεν εγκρίθηκε. Δεν με ενθουσίασαν καθόλου τα μπισκότα που έφτιαξα και το γεγονός ότι δεν ενθουσιάστηκα σημαίνει ότι δεν ακούστηκαν μουγκρητά ευτυχίας κατά τη διάρκεια της δοκιμής , τα οποία μουγκρητά μετουσιώνονται ενίοτε -για κακή σας τύχη- σε αφηγηματικό παραλήρημα! Δεν.....Αυτή τη φορά τίποτα....Ούτε ένα ''κλικ''. Και τώρα που είπα ''κλικ'' , διόλου τυχαίο που κι η φωτογράφιση ήταν .......χμμμμμ......ας πούμε ότι τα μπισκότα έμοιαζαν περισσότερο με........μπιφτέκια!!!

Αλλά μιας και κάνω τούτη την ανάρτηση

Ας σας πω για κάτι που διάβασα. Στην Athens Voice διατηρεί στήλη με τον τίτλο ''Ζωντανός στην πόλη'' η κα. Μανίνα Ζουμπουλάκη - η οποία τυγχάνει συγγραφέας , δημοσιογράφος , συμβουλάτορας (στο Elle αν δεν κάνω λάθος) , έχει γράψει νομίζω και βιβλίο ''πώς να γίνεις πετυχημένος συγγραφέας'' ή κάτι τέτοιο , πολυπράγμων γενικώς η κα. Ζουμπουλάκη. Εντάξει , το παραδέχομαι, δεν είναι από τις μεγαλύτερες συμπάθειες μου αλλά συγχρόνως παραδέχομαι ότι 1. Διαβάζω τη στήλη της , 2. Έχει καλό χιούμορ.
Στη στήλη της αυτήν την εβδομάδα , απολογείται (ή/και δικαιολογείται) για το ρόλο της ως ρεστοκριτικός - υποτίθεται πως μες από τη στήλη της κάνει κριτική εστιατορίων (ΚΑΙ αυτό!) αλλά για μένα απλά κάνει παρουσίαση , δεν τη θεώρησα ποτέ ρεστοκριτικό. Τέλος πάντων κάποιος αναγνώστης  την ''μάλωσε'' επειδή πήγε σε ένα εστιατόριο στο οποίο εκείνη είχε αναφερθεί σε προηγούμενο τεύχος με ενθουσιώδη λόγια κι εκείνος απογοητεύτηκε. Κι αναρωτιόμουν :
1. Εκείνος έπρεπε να την ''μαλώσει'';
2. Εκείνη έπρεπε να απολογηθεί;
3. Τι είναι η κριτική εστιατορίων; Πού αποσκοπεί;  Ποιος είναι ο ρόλος των κριτικών; Ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρείται κάποιος κατάλληλος για ρεστοκριτική; Πόσο μας επηρεάζουν; Πρέπει να μας επηρεάζουν; Κι αν απογοητευτούμε από την επίσκεψη σ'ένα εστιατόριο στο οποίο οδηγηθήκαμε μέσα από μια ενθουσιώδη κριτική σε ποιον θα ρίξουμε το φταίξιμο; Στον κριτικό , σε μας , στον σεφ , στον σερβιτόρο , στον κακό μας τον καιρό; 
Στο Λονδίνο η διάσημη ρεστοκριτκός Marina O'Loughlin παραμένει επιμόνως , όσα χρόνια ασκεί το επάγγελμα, ανώνυμη.
Στην Ιρλανδία πριν μερικά χρόνια είχε ξεσπάσει άγρια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ενός  εστιατορίου του Δουβλίνου και μιας ρεστοκριτικού που δεν είχε γράψει και τα πιο κολακευτικά σχόλια. Κέρδισε η ρεστοκριτικός. 
Σε άλλα μέρη , όπως κι εδώ , οι περισσότεροι ρεστοκριτικοί είναι γνωστοί , ενίοτε διάσημοι, και κάποιοι θεωρούνται αυθεντίες. Οι στήλες τους, στις εφημερίδες ή περιοδικά όπου γράφουν, διαβάζονται με την ίδια βαρύτητα με την οποία διαβάζεται μια διατριβή καθηγητού του Χάρβαρντ!
Ενίοτε είναι ο φόβος κι ο τρόμος της πόλης!!

Θυμάστε τον βλοσυρό κριτικό  Anton Ego στον υπέροχο Ratatouille  που λύγισε με ένα απλό κι αυθεντικό πιάτο ρατατουίγ;
Ομολογώ ότι διαβάζω φανατικά ρεστοκριτικές , ακόμα και σε ξένα περιοδικά που αγοράζω! Για μένα , οι περισσότερες ρεστοκριτικές που γίνονται στα ελληνικά έντυπα δεν είναι κριτικές αλλά παρουσιάσεις. Το να μου λέει ότι το αρνάκι είναι θεϊκό , κι η σοκολάτα μους τέλεια δεν είναι κριτική. Εν τούτοις , τις διαβάζω αλλά ΔΕΝ επηρεάζομαι. Απλά ενημερώνομαι , μου αρέσει να ξέρω τι γίνεται στην αθηναϊκή εστίαση. Δεν θεωρώ αυθεντίες παρά ελάχιστους -μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- Έλληνες κριτικούς εστιατορίων. Κι όχι , αν απογοητεύομαι από ένα εστιατόριο , δεν τα βάζω με τον κριτικό. 

********************************************************************

ΈΝΑ ΓΛΥΚΌ UPDATE
Στην προηγούμενη ανάρτηση μιλήσαμε για τη σοκολάτα. Όσοι δηλώνετε εθισμένοι σ'αυτήν να μια είδηση που θα σας...λιώσει! Στις 29 & 30 Ιανουαρίου η εταιρία Παυλίδης ανοίγει για το κοινό ένα πρωτότυπο μουσείο σοκολάτας!! Πατήστε στο link για λεπτομέρειες.

4 σχόλια:

  1. E, καλά! Εγώ εχω κατά καιρούς πολλές αποτυχίες σε διάφορα μαγειρέματά μου! Σιγά το πράμα! Περιμένουμε με αγωνία την επόμενη επιτυχία σου! Και το βραβείο δεν το πήρες τυχαία! Συγχαρητήρια!!

    Όσο για τη Ζουμπουλάκη, εγώ την εκτιμώ πολύ και τη συμπαθώ και διαβάζω μετά μανίας τη στήλη της και θέλω συνεχώς να πάρω τα βιβλία της αλλά ξεχνιέμαι! Είναι πολύ καλή και όντως δεν θεωρώ ότι κάνει κριτική, αλλα παρουσίαση, όπως το λες!! Καλά, επειδή βρέθηκε ένας τρελός να τη μαλώσει, αυτή έπρεπε να απολογηθεί? Οκ, έπρεπε να το αναφέρει για να μην αφήνει κανέναν αναγνώστη παραπονεμένο, αλλά όχι να απολογηθεί! Έχω την εφημερίδα σπίτι μου και ακόμα δεν την έχω διαβάσει, γι'αυτό δεν είμαι ενήμερη γι'άυτό που λες. Διαβάζω συχνά παρουσιάσεις εστιατορίων και μπορεί να παίρνω ιδέες για να πάω κάπου με την παρέα μου και καμιά φορά επηρεάζομαι από την καλή ή την κακή κριτική, αλλά αν τελικά πάω και βγει λάθος ο αρθρογράφος, δεν θα τα βάλω μαζί του! Αυτά είναι παιδιάστικα πράγματα και τρελά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. emmanouela
    γεια σου! Καταρχήν πρέπει να απολογηθώ κυρίως σε σένα διότι σου είχα τάξει λευκή σοκολάτα αλλά δυστυχώς δεν... Βγήκαν πολύ γλυκά για τα γούστα μου και γενικά δεν ενθουσιάστηκα.
    Ο αναγνώστης κατηγορεί την κα.Ζ και για το γεγονός ότι είναι αναγνωρίσιμη και γι'αυτό έχει ειδική μεταχείριση στα εστιατόρια που επισκέπτεται. Εκείνη επιμένει ότι η ίδια δεν είναι αναγνωρίσιμη, οι παρέες της ενίοτε είναι και γι'αυτό όπως παραδέχεται υπάρχει ειδική μεταχείριση. Γενικά νομίζω ότι έγραψε το κείμενο υπό συνθήκες εκνευρισμού και κατά την άποψη μου δεν χρειαζόταν να δικαιολογηθεί ή να απολογηθεί. Όπως έχω παρατηρήσει απλά παρουσιάζει εστιατόρια , καφετέριες κλπ. Δεν είναι δα κι ο γκουρού της ρεστοκριτικής και νομίζω ότι δεν είναι κι οι προθέσεις της τέτοιες όταν γράφει τα κείμενα για την συγκεκριμένη στήλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, η λευκή σοκολάτα είναι πολύ γλυκιά και βαριά, οπότε θέλει ειδική μεταχείριση! Εύχομαι την επόμενη φορά, αν υπάρξει, να σου βγουν όπως τα θες και να τα μοιραστείς μαζί μας!
    Πάλι ξέχασα να διαβάσω το κείμενό της! Φυσικά και δεν είναι ο γκουρού, ούτε κάνει ρεστοκριτική! Και είναι λογικό να έχει άλλη μεταχείριση αυτή και η παρέα της, αφού όλοι είναι γλύφτες και μόλις δουν επώνυμο σπεύδουν να κάνουν το καλύτερο και τους άλλους τους αφήνουν στον αυτόματο! Αλλά έτσι είναι, δεν φταίει η ιδια! Επίσης, έχει τύχει να πει κακό λόγο για κάποια μέρη ή να πει τα καλά και τα κακά μαζί, οπότε θεωρώ ότι είναι και αντικειμενική! Όμως δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλους η γνώμη της! Έτσι είναι!
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. emmanouela
    Καλημέρα! Όντως έφταιγε η σοκολάτα. Ήταν κακή επιλογή η συγκεκριμένη μάρκα που χρησιμοποίησα.
    Γράφεις: ''αφού όλοι είναι γλύφτες και μόλις δουν επώνυμο σπεύδουν να κάνουν το καλύτερο και τους άλλους τους αφήνουν στον αυτόματο''. Συμφωνώ απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή