Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πόσα αντίγραφα χρειάζεστε;

Πριν από 15 χρόνια περίπου είχε γυριστεί μια ταινία που ονομαζόταν Multiplicity . Σε αυτήν, ο κεντρικός ήρωας είναι τόσο απασχολημένος που οι 24 ώρες της ημέρας δεν του είναι αρκετές. Έτσι όταν του δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει....αντίγραφα του εαυτού του δέχεται με μεγάλη χαρά, διότι πιστεύει πως έτσι επιτέλους θα τα προλαβαίνει όλα, μοιράζοντας τις δουλειές ανάμεσα στον ίδιο και ...τους πολλαπλούς εαυτούς του!!
Τον τελευταίο καιρό πιάνω τον εαυτό μου να αναζητά επειγόντως τρόπο να αποκτήσει....ένα τέτοιο αντίγραφο! Να μοιραστούμε -εκείνο κι εγώ- τις δουλειές, τις εργασίες, τις βόλτες, τα χόμπι, τις αγγαρείες, τις υποχρεώσεις, εκείνο να πηγαίνει δεξιά κι αριστερά , εγώ βορρά και νότο.  Κάτι θα προλάβουμε, τι στο καλό, ένα σε δύο θα είμαστε!! Για παράδειγμα, από τη δική μου μεριά, θα μπορούσα να τελειώσω το άνω των 700 σελίδων βιβλίο του Jonathan Franzen ''Οι διορθώσεις'' (το οποίο όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί αριστούργημα. Γελάω ενίοτε με όσα συμβαίνουν στους ήρωες του βιβλίου, άλλοτε μου'ρχεται να κλάψω, να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο , απορώ αγαπητέ Jonathan , ζούσατε στην Ελλάδα όταν γράφατε αυτό το βιβλίο;;;). Από τη μεριά του αντίγραφου τώρα, θα μπορούσα να το στείλω στην τράπεζα, να πληρώσει λογαριασμούς, να πάει στο ταχυδρομείο.... Θα είναι καινούργιο στο κουρμπέτι και δεν θα συγχύζεται όταν θα  κάθεται με τις ώρες στην ουρά.
Ναι, χμμμμ, καλά όλα αυτά, αλλά η επιστήμη αργεί ακόμη να μας βγάλει αντίγραφα του εαυτού μας οπότε δεν μένει παρά να εφευρίσκουμε τρόπους να τα βγάζουμε πέρα με τις 24 ώρες της κάθε ημέρας που δεν είναι ποτέ αρκετές- ούτε οι ώρες, ούτε οι μέρες!  Όσον αφορά τη μαγειρική εκτός από το delivery,  take away , eat out κλπ, επιστρατεύονται γρήγορες μακαρονάδες (μέχρι να βράσει το νερό η σάλτσα είναι έτοιμη!) , πλούσιες σαλάτες , τοστ, και τα λοιπά γνωστά εδέσματα που δεν αργούν να γίνουν. Άλλη λύση είναι να βάλει κανείς 2-3 πιάτα παραπάνω για την επόμενη μέρα, ενώ προτεινόμενη και πολύ καλή λύση για μένα είναι οι πίτες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι πιο νόστιμες την επόμενη μέρα! Ναι, υπάρχουν κάποια φαγητά που γίνονται πιο νόστιμα με το πέρασμα του 24ώρου... Όπως αυτή η μακαρονόπιτα που σας έχω σήμερα!
Πριν προχωρήσω στη συνταγή , να ζητήσω συγγνώμη για την άθλια φωτογράφιση. Πεινούσα πολύ και δεν είχα την απαιτούμενη...υπομονή!


Μακαρονόπιτα



Υλικά (για ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.)

400 γρ μακαρόνια χοντρά
150 γρ μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 ml ζωμό της αρεσκείας μας
150 γρ αρακά κατεψυγμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
250 ml κρέμα γάλακτος
2 αυγά όπου θα ξεχωρίσουμε κρόκους από ασπράδια. Τα ασπράδια θα τα χτυπήσουμε σε μαρέγκα.
3 κουταλιές πάστα ντομάτας την οποία θα διαλύσουμε στο ζωμό.
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Σ' ένα τηγάνι σωτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το μπέικον και τον αρακά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε και μετά από λίγο προσθέτουμε το ζωμό -στο οποίο όπως είπαμε έχουμε διαλύσει την πάστα ντομάτας- και μαγειρεύουμε για ένα 20λεπτο περίπου. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά ακόμη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και την μισή παρμεζάνα, τους κρόκους τους οποίους θα τους έχουμε χτυπήσει ελαφρά και τέλος με πολύ απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε στο φαγητό μας τη μαρέγκα.
Ετοιμάζουμε το ταψί. Στρώνουμε σε αυτό αντικολλητικό χαρτί κουζίνας , το οποίο χαρτί  λαδώνουμε και σκορπάμε πάνω του την τριμμένη φρυγανιά. Ρίχνουμε το φαγητό στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.  Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με πολύ προσεκτικές κινήσεις το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πιατέλα κι αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί.




Είναι ένα εκπληκτικό πιάτο αλλά όπως ήδη επεσήμανα, την επόμενη μέρα το επίθετο ''εκπληκτικό'' ...πολλαπλασιάζεται!!

* Ναι από το 2004! Έχω πάνω από 100 τεύχη του περιοδικού sale&pepe τα οποία ξεφυλλίζω συχνά πυκνά με ευλάβεια...ξανά και ξανά!! 

14 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση υλικών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιότατο! Ενθουσιάστηκα! Και έχω ένα τραπέζι σε λίγες μέρες! Κάτι τέτοιο τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας φτιάχνει μια φίλη μου, όμως η πρότασή σου είναι πιο …τσαχπίνικη και απλή!

    Το sale&pepe το ήξερα σαν εστιατόριο έβγαζε και περιοδικό?
    Φιλάκια και ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμ!!!! Απολαυστικότατο πιάτο!! Καταλαβαίνω γιατί δεν πρόλαβε να φωτογραφηθεί σε πολλές πόζες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστή η μακαρονόπιτα!
    Το βιβλίο μπήκε στη wish list μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστή η μακαρονόπιτά σου. Θα τη φτιάξω τις επόμενες μέρες γιατί δεν έχω μαγειρέψει ποτέ κάτι ανάλογο.-:)) Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ξανθή
    Καλησπέρα! Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σύνθεση υλικών και πολύ ...νόστιμη!!




    @ΑγγελικήΝ
    Καλησπέρα! Όντως έχω ακούσει για μακαρονόπιτες με φύλλο, δεν έχω φτιάξει όμως ποτέ.
    Το sale&pepe είναι ιταλικό περιοδικό, το είχα αγοράσει τυχαία πριν από 10 χρόνια περίπου κι έκτοτε το αγοράζω σχεδόν κάθε μήνα.
    Όσο για το ομώνυμο εστιατόριο των Αθηνών, το θεωρώ το κορυφαίο ιταλικό των Αθηνών- αν κι είναι λίγο ακριβό!





    @Emmanouela
    Καλησπέρα! Όντως φωτογράφιζα κι έτρωγα συγχρόνως! Βέβαια οι βραδινές φωτογραφίσεις είναι κακές γιατί φταίει ο φωτισμός της κουζίνας!





    @mia maria
    Καλησπέρα! Εξαιρετικό βιβλίο! Αργά αλλά σταθερά η ιστορία της οικογένειας Λάμπερτ σε τυλίγει κι ενίοτε -αρκετά συχνά μπορώ να πω- νιώθεις να σε σφίγγει , να σε ...πνίγει!



    @tante kiki
    Καλησπέρα! Είναι όντως λαχταριστή και σχετικά εύκολη στην ετοιμασία της. Τη φτιάχνω χρόνια και τη λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Crispy μου, θα σε δούμε στη unilever το επόμενο Σάββατο!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @emmenouela
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Δεν ξέρω, θα προσπαθήσω όμως! Έχει και μια εκδήλωση -γλυκού ενδιαφέροντος!!!- στο Ζάππειο στο οποίο θέλω να παρευρεθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Crispy!! Καλή εβδομάδα!! Μιλάς για τη διαδραστική πολυέκθεση ΓΕΥΣΕΙΣ & ΖΩΗ? Κι εγώ θέλω να πάω και έλεγα να περάσω μετά τη unilever. Νομίζω είναι όλο το ΣΚ, έτσι? Πάντως, θα χαρώ πολύ να σε δω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. emmanouela
    Ναι είναι όλο το Σ/Κ. Αν όλα πάνε καλά και δεν μου τύχει τίποτα έκτακτο στη δουλειά θα προσπαθήσω κι εγώ να προλάβω και τα δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια χαρα crispy:) Είναι μεσημέρι, βλέπω τη μακαρονόπιτα και πεινάω! Νομίζω πως τρία αντίγραφα μου είναι αρκετά. Ένα για να πηγαίνει στη δουλειά, ένα για χουζουρεύει στο σπίτι και ένα για όλα τα υπόλοιπα. Ελπίζω μόνο στο τέλος της ημέρας η κούραση και των τριών αντιγράφων να μην συγκεντρωνεται στο πρωτότυπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. zekia
    Καλημέρα!
    Η συμφωνία με τα αντίγραφα θα προβλέπει εναλλαγή ρόλων! Το πώς θα εναλλάσσονται οι ρόλοι θα το αποφασίζει το πρωτότυπο!!! Κι εννοείται ο καθένας θα έχει τη δική του...κούραση στο τέλος της μέρας!!!
    Η μακαρονόπιτα είναι σούπερ! Κι όπως τόνισα, αν μείνει κάνα κομμάτι για την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ήθελα να σε ευχαριστήσω! Την έκανα την μακαρονόπιτά σου! Και είχε μεγάλη επιτυχία! Έστρωσα στην φόρμα λαδόκολλα λαδωμένη. "Χτένισα" τα κάτω κάτω μακαρόνια για να βγουν όμορφα στο μάτι. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σου. Μόνο δεν έβαλα την τελική παρμεζάνα, γιατί αναποδογύρισα την πίτα. Ξεφορμάρισα εύκολα και διακόσμησα με παρμεζάνα, "τουφίτσες" μαϊντανού και τοματάκια! Υπέροχη γεύση και εμφάνιση και εύκολο! Να είσαι καλά Κρίσπυ μου, να μας μαθαίνεις τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Αγγελική Ν
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Καλό το κόλπο με τα στρωμένα μακαρόνια στη βάση. θα το εφαρμόσω! Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή