Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Οι αποχρώσεις της άνοιξης.

Κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα τούτες τις πρώτες μέρες της άνοιξης, είναι αυτή η μίξη ενεργητικότητας και...νωχέλειας! Αισθάνομαι, απ'τη μια, μια τρομερή έκρηξη ενέργειας, πνευματικής και σωματικής, την οποία προσπαθώ να εκμεταλλευτώ στο έπακρο -ιδιαίτερα τη σωματική διότι μετά από κάτι γαστρονομικούς περιπάτους που παρουσιάστηκαν ή πρόκειται να παρουσιαστούν, χρειάζεται να μαζευτούμε λίγο, πλησιάζει και το Πάσχα-να μην ξεχνιόμαστε!
Από την άλλη, κυρίως συναισθηματικά, κυριαρχεί μια γλυκιά μελαγχολία, εκείνη που σε κυριεύει όταν τα πράγματα μοιάζουν να αλλάζουν, να παίρνουν τα πάνω τους, βλέπεις τη φύση γύρω σου να οργιάζει, ο ήλιος σε ζεσταίνει, στρέφεις το πρόσωπο σου σε ένα δροσερό αεράκι τόσο αναζωογονητικό κι αναρωτιέσαι αν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει την ζωή να ομορφαίνει. Στρέφεις το βλέμμα σου σε εκείνο το μοναδικό γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και δεν χορταίνεις.


Ξαφνικά όλα μοιάζουν ξεκάθαρα, πιο εύκολα, αισθάνεσαι τα απομεινάρια μιας θύελλας να σε εγκαταλείπουν κι αυτά. Κι αισθάνεσαι πιο δυνατός. Η φύση έχει αυτήν την ικανότητα να σε ενδυναμώνει.... Και σε εκείνον τον περίπατο στο Φάληρο, στρέφεις πάλι το βλέμμα σου προς την πόλη και αναφωνείς προς τους συμπατριώτες σου: ''Τι διάολο, θα τα καταφέρουμε!''- έχουμε κι εκείνη την αναθεματισμένη κρίση, να μην ξεχνιόμαστε!
Επιστρέφοντας από εκείνον τον περίπατο λοιπόν, είχα διάθεση τρελή να φτιάξω κάτι με εκείνον τον φρεσκότατο και γλυκό αρακά  αλλά και τον δυόσμο που είχα αγοράσει από τη λαϊκή. Από την άλλη, η βόλτα στη θάλασσα, με έκανε να λαχταρώ θαλασσινό. Δεν ήταν δα και δύσκολο να βρω τη λύση. Με τη βοήθεια του περίφημου γυμνού μας σεφ , κι από το δεύτερο βιβλίο του, ιδού μια καταπληκτική συνταγή σε μια ελαφρώς άλα Crispy διασκευή. Έχετε υπ'όψη, τούτο το ριζότο είναι ιδανικά ανοιξιάτικο!


Ριζότο με αρακά και γαρίδες
(Διασκευή συνταγής από το βιβλίο του Jamie Oliver ''The return of the naked chef'')



Υλικά για 2 άτομα
1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (Εντάξει, μας έχουν πει ότι το αρμπόριο και το καρναρόλι είναι τα must για ριζότο αλλά πιστέψτε με, κι η ταπεινή ελληνική Λαϊς (Καρολίνα) κάνει μια χαρά για τη δουλειά!)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
2/3 λίτρου ζωμό της αρεσκείας σας
1/2 κιλό φρέσκο αρακά
1/2 κιλό γαρίδες Νο. 4
λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
λάδι
το χυμό μισού λεμονιού



Καθαρίζουμε τις γαρίδες- βγάζουμε το εντεράκι τους, αλλά αφήνουμε την ουρίτσα!
Ετοιμάζουμε τον ζωμό τον οποίο διατηρείτε ζεστό.
Σ' ένα τηγάνι και σε ζωηρή φωτιά ζεσταίνουμε λίγο λάδι στο οποίο σωτάρουμε τις γαρίδες για λίγα λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
Σ'ένα δεύτερο τηγάνι και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Σε αυτό σωτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις πάρει το κρεμμύδι ωραίο, χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε το ρύζι. Το σωτάρουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά. Ρίχνουμε το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί. Σε αυτή τη φάση θα παρατηρήσουμε ότι το ρύζι έχει αρχίσει να χυλώνει. Όταν εξατμιστεί το κρασί, ξεκινά η διαδικασία στην οποία θα ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό, κάθε φορά ίσαμε να σκεπάζει το ρύζι. Ανακατώνουμε με ξύλινη κουτάλα και μόνο και με απαλές κινήσεις προς το κέντρο του τηγανιού. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 15 λεπτά. Στα 5 λεπτά ρίχνουμε και τον αρακά. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τις γαρίδες. Μετά από 2-3 λεπτά βγάζουμε το φαγητό από το μάτι, ρίχνουμε το δυόσμο, το λεμόνι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά για μια τελευταία φορά και σερβίρουμε αμέσως!






Crispy's conclusion : Το πότε θα είναι έτοιμο το ρύζι, εξαρτάται από την ποικιλία του κι αν η φωτιά είναι χαμηλή ή μέτρια. Είναι έτοιμο όταν έχει χυλώσει απ'έξω αλλά μέσα κρατά λίγο στο δόντι.

A taste of spring!

6 σχόλια:

  1. Πραγματικά ανοιξιάτικο τα φαγάκι σου και με όλα τα αγαπημένα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανοιξη rules...και τέλεια χυλωμένο ριζότο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @mia maria
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Όντως πολύ ανοιξιάτικος, γλυκός και τρυφερός ο φρέσκος αρακάς!





    @pansofix
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Χύλωσε τέλεια το ρύζι κι όπως ανέφερα χρησιμοποίησα ελληνική Καρολίνα (ή Λαϊς, έχει 2 ονομασίες). Ωραιότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμ, εξαιρετικό! Πολύ καλή ιδέα! Και συμφωνώ με όσα λες για τα ανάμεικτα συναισθήματα, για όλα αυτά που σου προκαλεί η αρχή της Άνοιξης! Το Σάββατο, αυτή τη θάλασσα του Φαλήρου που μας δείχνεις, την χόρτασα! Την κοίταζα για πολλή ώρα, γιατί πάντα με κάνει να νιώθω καλύτερα! Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Emmanouela
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Όντως είναι υπέροχα κάτω στο Φάληρο! Λατρεύω να περπατάω στην Εσπλανάδα και να βλέπω όλον αυτόν τον κόσμο. Οικογένειες, ζευγάρια , άνθρωποι να τρέχουν , να κάνουν ποδήλατο,....να κάνουν μπάνιο!! Μπρρρ! Και η θάλασσα! Απλά υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είδες; Ο αγαπητός Jamie πάντα δίνει τη λύση! Και αν οι συνταγές του πέσουν σε έμπειρα χέρια, όπως τα δικά σου...! Θαύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή