Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τσιμπολογήματα

Πριν από καιρό είχα διαβάσει ότι στο διάσημο ελληνικό εστιατόριο ''Mylos'' της Νέας Υόρκης, ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα ήταν....τηγανητά κολοκυθάκια και τηγανητές μελιτζάνες. Εντάξει, φαντάζομαι ότι το εστιατόριο κάνει ένα πιο φίνο τηγάνισμα απ'ότι εμείς οι...ιθαγενείς που δίνουμε ρέστα στο βαρύ τηγάνι! Πάντως, διαβάζοντας τον τελευταίο καιρό ξένα γαστρονομικά site, ανακαλύπτω ότι τα ελληνικά ορεκτικά κι οι greek mezedes γενικώς έχουν γίνει very popular, you know! Μέχρι και την ''καθαροδευτεριάτικη'' ταραμοσαλάτα πήρε κάπου το μάτι μου! Χαίρομαι πολύ γι'αυτό και μου έκανε εντύπωση πώς άργησαν να γίνουν δημοφιλή ενώ για χρόνια παρέμεναν στη σκιά των ισπανικών tapas! Αλλοδαποί φίλοι τρελαίνονται για μεζέδες. Όταν έρχονται στην Ελλάδα, μου ζητούν επίμονα να τους πάω σε μεζεδοπωλείο. Αυτό που τους ξετρελαίνει είναι όχι μόνο το φαγητό κι η χαλαρή ατμόσφαιρα αλλά κυρίως.....η κοινοκτημοσύνη των πιάτων!!! Λατρεύουν την ιδέα του τσιμπολογήματος από ...κοινά πιάτα! Δεν είναι συνηθισμένοι βλέπετε. Ακολουθούν το αυστηρό πρωτόκολλο ''Ο καθείς το πιάτο του'' σε αντίθεση με μας που ...χώνουμε τα πιρούνια από εδώ κι από εκεί!

Λοιπόν, τα σκεφτόμουν όλα αυτά, ενώ απολάμβανα τούτα τα ιδανικά ως ορεκτικά τηγανητά κολοκυθάκια:

Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια



Υλικά (για 4 άτομα)

3 μέτρια κολοκύθια
100 ml μπύρα (την υπόλοιπη πιείτε την ενώ τηγανίζετε!)
200 ml γάλα
λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
150 γρ αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι

Κοσκινίστε το αλεύρι σ'ένα μπολ. Ρίξτε τη μπύρα και το γάλα κι ανακατώστε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέστε το δυόσμο & πιπέρι, σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μια ώρα.
Πλύνετε τα κολοκυθάκια, σκουπίστε τα. Κόψτε τα με τη βοήθεια του μαντολίνο ή του πατατοκαθαριστή σε λεπτές εγκάρσιες φετούλες.


 Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βουτήξτε  τα κολοκυθάκια στο κουρκούτι και τηγανίστε τα μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Απλώστε τα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι και πασπαλίστε με αλάτι.

Μπύρα, μπύρα και πάλι μπύρα μπορεί να συνοδεύσει τούτο το τραγανό ορεκτικό!

Α, μάλιστα! Είχα υποσχεθεί και τραγούδι! Ας ακούσουμε Nick ο οποίος, έμαθα από έγκυρες πηγές, ότι ξεσήκωσε χθες βράδυ τη Μαλακάσα!! Και γουστάρει και Ελλάδα ο τύπος!
 

6 σχόλια:

  1. Πολύ λαχταριστά φαίνονται τα κολοκυθάκια σου!
    Έχεις προσέξει ότι όσο περνάει ο καιρός εξαφανίζονται τα αυθεντικά μεζεδοπωλεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά τρελαίνομαι για αυτά τα κολοκυθάκια!!! γιαμ γιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρου στόρι!Οι νέοι ελληνικοί μεζέδες και-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ-τα καλά ελληνικά κρασιά, μπαίνουν με φόρα στα αγαπημένα των ξένων.
    Στο αγαπημένο μας ελληνικό εστιατόρειο εδώ στην Λουκανικούπολη, τα ελαφρώς τηγανητά λαχανικά είναι στα αγαπημένα των πελατών. Τηγανητές μελιτζάνες και κολοκυθάκια, λεπτά σαν τσιπς χωρίς όμως την παραδοσιακή "λαδίλα". Σερβίρονται με δροσερό τζατζίκι, πεντανόστιμα!
    Σε αντίθεση με τις ταβέρνες που δοκιμάσαμε στην Ελλάδα,όπου τα τελευταία χρόνια όλο κι αντικαθιστούν τα λαχανικά και παραδοσιακούς μεζέδες με τυροπιττούλες,λουκανικοπιτούλες,κασεροπιτούλες και λοιπές πιτούλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρες!
    Τέλειος μεζές τα κολοκυθάκια!
    Και όσο για την παρείστικη νοοτροπία του τσιμπολογήματος, είναι απ' τα στοιχεία του λαού μας που γουστάρω τρελά! Βέβαια χάνεται η μπάλα γιατί έτσι τρώμε τρελές ποσότητες αλλά δε βαριέσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προφανώς, αυτό το κουρκούτι μπορεί να ''αγκαλιάσει'' κι άλλα λαχανικά και... μεγάλες γαρίδες, ας πούμε, ε? Λατρεύω τους ελληνικούς μεζέδες, τα τηγανιτά μας και τα τσιμπολογήματα από διάφορα πιάτα!! Αχ, και το καλοκαιράκι είναι η χαρά του μεζέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στους μεζέδες είναι το ανακάτεμα των γεύσεων. Τρως μια ντοματούλα απο τη χωριάτικη και μετά μια μπουκιά φέτα και μετά ένα τηγανητό καλοκυθάκι και λίγη μελιτζανοσαλάτα. Πίνεις και μια γουλιά τσίπουρο και είσαι βασιλιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή