Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

In the soup*

* Definition of idiom: Experiencing a difficult situation.



Αντί προλόγου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της χώρας που αφού τα έκανε σαλάτα, μας έβαλε....in the soup για άλλη μια φορά!!!
Κι επειδή δεν έχω λόγια να περιγράψω τα όσα γίνονται -άλλωστε τα ζείτε κι εσείς οι ίδιοι αγαπημένοι μου συμπατριώτες!- λέω να συνεχίσω το σημερινό σύντομο μάθημα Αγγλικών όπως προκύπτει, με μια παροιμία.
Υπάρχει, που λέτε, μια γνωστή αγγλική παροιμία, η εξής: Don't judge a book by its cover. Παραφράζοντας την θα ήθελα να σας προειδοποιήσω να...don't judge a recipe by its name!
Βρήκα λοιπόν μια σκωτσέζικη συνταγή για μια καταπληκτική σούπα που ακούει στο όνομα...cock-a-leekie, στα ελληνικά ακούγεται κάτι σαν...κοκαλίκι....!!!!!!  Εντάξει δεν είναι εύηχη, δεν προκαλεί σιελόρροια στο άκουσμα της αλλά ειλικρινά η σούπα αυτή είναι ό,τι ωραιότερο , ό,τι πιο comfort food δοκίμασα τον τελευταίο καιρό. Η κοτόσουπα είναι αγαπημένη σούπα του χειμώνα κι αυτή η σκωτσέζικη εκδοχή της είναι γευστική ευωχία! Αγαπημένο πιάτο των Σκωτσέζων σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Cock-a-leekie
(Σκωτσέζικη κοτόσουπα)




(για 6 άτομα)

1 κοτόπουλο
2 λίτρα ζωμό
3 πράσα ψιλοκομμένα
6 κουταλιές ρύζι για σούπα
1 φύλλο δάφνη
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
μερικά κλωναράκια μαϊντανό
αλάτι πιπέρι

Δέστε μαζί το δαφνόφυλλο , το θυμάρι και το μαϊντανό. Τρίψτε τα κομμάτια του κοτόπουλου με αλάτι και πιπέρι. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα, σκεπάστε τα με ζωμό και προσθέστε το μπουκέτο των μυρωδικών. Ξαφρίστε. Μόλις τελειώσετε το ξάφρισμα χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε το κρέας να σιγοβράσει για μισή ώρα. Προσθέστε τα πράσα κι αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα ακόμη. Μόλις βράσει το κρέας , βγάλτε το, βγάλτε και το μπουκέτο των μυρωδικών, δυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε το ρύζι. Όσο βράζει το ρύζι ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο. Μόλις βράσει το ρύζι, προσθέστε το κρέας και σερβίρετε αμέσως!

Crispy's confession: Σε κάποιες εκδοχές η συνταγή εμφανίζεται με ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα τα οποία προστίθενται με το ρύζι. Όσοι πιστοί των γλυκών νότων στις αλμυρές γεύσεις, ας προσέλθετε!

 Οι γελοιογραφίες είναι του περίφημου Matt της Daily Telegraph

5 σχόλια:

  1. Αρωματική σούπα με κοτόπουλο και πράσο... ας λέγεται κοκαλίκι, ας λέγεται δεν ξέρω κι εγώ πώς, μ'αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική η σκωτσέζικη εκδοχή της κοτόσουπας! Δεν την είχα συναντήσει. Δεν πολυπρόσεχα και πολύ τις συνταγές βέβαια όταν ήμουν εκεί! Νιάτα βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ερμιόνη
    Είναι όντως πολύ ωραία! Εγώ την έχρισα σούπα του φετινού χειμώνα!



    @Δέσποινα
    Κι ήμουν σίγουρη ότι θα την ήξερες και θα την είχες δοκιμάσει. Δεν πειράζει, κάλλιο αργά! Ευκαιρία να την δοκιμάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που δεν έπεσε τυροσαλάτα στον ανεμιστήρα. Δεδομένης της δυσανεξίας και της απέχθειας που έχω για τη φέτα, τώρα θα είχα κάνει χαρακίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @tom
    Άσε που η ...μυρωδιά της δεν είναι καθόλου μα καθόλου διακριτική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή