Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Εκπρόσωποι.

Προχθές ξαφνιάστηκα ευχάριστα βλέποντας στο site της El Pais και στο blog του εξαιρετικού El comidista να δίνεται η συνταγή της κλασικής μας σπανακόπιτας με αφορμή το βιβλίο της κας. Βέφας Αλεξιάδου ''Vefa's kitchen'' . Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Phaidon κι απ'ότι είδα έχει εκδοθεί σε 4 διαφορετικές γλώσσες! Μάλιστα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που έπεσα πάνω στο συγκεκριμένο βιβλίο ως αναφορά σε ξένο food blog. Φαίνεται πως η κα. Βέφα είναι πια η επίσημη εκπρόσωπος της εθνικής μας κουζίνας στο εξωτερικό. Και παρατηρώ ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης! Δεν έχω ξεφυλλίσει το συγκεκριμένο βιβλίο -του οποίου το εξώφυλλο πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι πολύ καλαίσθητο! -  αλλά της έχω εμπιστοσύνη! Παρ'όλα αυτά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι μεγάλη θαυμάστρια της. 2-3 φορές που προσπάθησα στο παρελθόν να δω εκπομπή της δεν άντεξα την πολυλογία της! Μέχρι να δώσει την εκτέλεση της συνταγής είχα αποκτήσει την ίδια ηλικία με την Βέφα!!
Λοιπόν, επειδή οι εκ της δυτικής Μεσογείου τιμούν εμάς τους ....εκ της ανατολικής πλευράς , λέω κι εγώ να τους τιμήσω με την  πιο κλασική συνταγή τους....μετά την παέγια εννοείται! Την περίφημη ισπανική τορτίγια -διάσημη εκπρόσωπο των tapas- έτσι όπως μας την έμαθε ο καθηγητής των Ισπανικών - η εκμάθηση της συγκεκριμένης γλώσσας έχει και τα...bonus της!! Φαίνεται απλή αλλά θέλει τα ''κολπάκια'' της. Vamos!

Ισπανική τορτίγια



Υλικά για 2 άτομα

2 μέτριες πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια (ή 1 μεγάλο)
4 αυγά
λάδι
αλάτι-πιπέρι


Θα  κόψετε τις  πατάτες σε μικρά ασχημάτιστα κομμάτια. Με τον ίδιο τρόπο θα κόψετε τα κρεμμύδια.


 Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις πατάτες και με μια ξύλινη σπάτουλα τις απλώνετε έτσι ώστε να τηγανίζονται ομοιόμορφα. Μετά από 5 λεπτά προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα απλώνετε κι αυτά με τη σπάτουλα. Συνεχίζετε πάντα σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.  Όταν ψηθούν οι πατάτες και τα κρεμμύδια τα βγάζετε από το τηγάνι και τα ρίχνετε στα αυγά. Αφαιρείτε ένα μέρος από το λάδι και ρίχνετε στο τηγάνι το μίγμα αυγά -πατάτες. Ψήνετε πάντα σε μέτρια προς χαμηλά φωτιά και χρησιμοποιείτε τη σπάτουλα για να απλωθεί το αυγό παντού. Με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζετε την τορτίγια και συνεχίζετε για λίγο ακόμα το ψήσιμο. Η μέτρια φωτιά είναι απαραίτητη για να μην στεγνώσει η τορτίγια , πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει ....jugosa!



Μόλις κρυώσει λίγο, την κόβετε σε κομμάτια , την σερβίρετε...και μην ξεχάσετε την... cerveza!!


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Μια από τα ίδια όσον αφορά τη Βέφα... οι συνταγές της μπορεί να είναι αξιόλογες -ομολογώ ότι δεν έχω προσωπική άποψη καθότι δεν είναι τόσο του στιλ μου-, αλλά είναι δύσκολο να την παρακολουθήσεις.
    Ωραιότατη η τορτίγια, κλασικό και αγαπημένο πιάτο! Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ερμιόνη
    Καλημέρα! Φοβόμουν ότι ήμουν η μόνη που δεν παρακολουθούσε την κα. Βέφα! Όντως είναι κάπως δύσκολο να την παρακολουθεί κανείς- χρειάζεται...υπομονή!!
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μ αρεσε η εμφανιση της τορτιγιας σου και επειδη φαινεται ευκολη θα τη δοκιμασω την επομενη φορα που θα φαμε αυγουλακια για βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Elpiniki
    Είναι όντως πολύ ωραία μάλλον χάρις στο κρεμμύδι φαντάζομαι που τη διαφοροποιεί από μια απλή ομελέτα με πατάτες.




    Σημείωση: Όποιος θέλει μπορεί να ολοκληρώσει το ψήσιμο στο φούρνο, όπως τις φριτάτες. Αρκεί βέβαια να υπάρχει το κατάλληλο τηγάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγω στεναχωρήθηκα, ήταν αξιόλογος ο κύριος Γιώτης!

    Οσο για την κα Βέφα στα φαγάκια δεν είχα ποτέ προβλημα αν και δεν μου αρέσει καθόλου η χρήση κέτσαπ ή ξινού σε διάφορα... Στη ζαχαροπλαστική της όμως.....μεγάλο θέμα έχω...

    Την τορτίγια έτσι ακριβώς την κάνω (μόνο που δεν ήξερα ότι είναι η ισπανική ομελέτα, όσο ζεις μαθαίνεις! χιχιχι!) Και την βλέπω και ξελιγώνομαι τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Έφη
    Από τους πλέον αξιόλογους. Θα μας λείψουν οι γνώσεις του και το αιχμηρό του χιούμορ.
    Κι εγώ μέχρι που πήγα Ισπανία για πρώτη φορά δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν η τορτίγια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vefa for president !!! Σοβαρά τώρα μας εκπροσωπεί γαστρονομικά στο εξωτερικό η Μοιραράκη της μαγειρικής ; Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω προκομμένη οικοδέσποινα κ αγαπητές αναγνώστριες,αλλά πέρα από την ακατάσχετη κ εν πολλοίς ανόητη φλυαρία της,υπάρχει κ σοβαρό,σοβαρότατο ζήτημα ουσίας...Κανονικά θα έπρεπε να έχει εξοριστεί στο πυρ το εξώτερον (μη με παρανοήσετε...της γεύσης πάντα)κάπου....στο Ηνωμένο Βασίλειο ίσως ; Κ αν δε συμφωνείτε με παρηγορεί το γεγονός ότι θα συμφωνήσουν οι διαιτολόγοι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι , κι εμείς διαφωνούμε. Το γεγονός είναι ότι οι ξένοι την λατρεύουν. Είναι που δεν έχουν δει ποτέ εκπομπή της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή