Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ελληνικών εσπεριδοειδών εγκώμιον!

Είμαστε μια χώρα ...ξινών! Εννοώ τα εσπεριδοειδή! Μια χώρα γεμάτη περιβόλια με πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές ...και στις πόλεις νεραντζιές! Πρέπει να το έχω αναφέρει αρκετές φορές ότι είμαι λάτρης των εσπεριδοειδών και με ξετρελαίνει η παρουσία τους τόσο στα γλυκά , όσο και στα φαγητά. Από μικρή έπινα άπειρες ποσότητες φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού αναμεμιγμένο με μανταρίνι και γκρέιπφρουτ, έτρωγα άπειρες ποσότητες μανταρινιών - μια από τις αγαπημένες μου στιγμές είναι όταν καθαρίζω ένα μανταρίνι και μοσχοβολά όλος ο τόπος με το υπέροχο άρωμα του!  Όσοι έχετε παιδιά στην εφηβεία δίνετε τους να πίνουν φρέσκους χυμούς εσπεριδοειδών! Δίνετε τους να τρώνε εσπεριδοειδή! Σας στο λέει κάποια που ήταν η μόνη στην τάξη της εκείνα τα έρμα εφηβικά χρόνια που δεν είχε πρόβλημα ακμής!
Αγοράζετε ελληνικά εσπεριδοειδή! Γιατί όχι μόνο ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όχι μόνο....ενισχύετε το κάλλος σας (!) αλλά ενισχύετε και την οικονομία της χρεοκοπημένης χώρας μας! Είναι φρούτα δροσερά, χρησιμοποιούνται σε φαγητά και γλυκά κι είναι και φθηνά! Είναι απλά υπέροχα, δεν υπάρχει ωραιότερο δώρο της φύσης από τα εσπεριδοειδή! Κι αν νομίζετε ότι υπερβάλλω, περιμένετε να ακούσετε τον κύριο που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Που λέτε, η περίφημη Lamborghini αποφάσισε να λανσάρει ένα αυτοκίνητο της στο χρώμα του πορτοκαλιού του Άργους! Arancio Argos το ονόμασε! Όλοι ενθουσιαστήκαμε με την είδηση, πόσο μάλλον οι Αργείτες αλλά ο Δήμαρχος Άργους έδειξε έναν...άνευ προηγουμένου άκρατο κι ασυγκράτητο ενθουσιασμό!




Μετά από αυτό δεν έχω λόγια! Όχι τόσο με το παραλήρημα του κου. Δημάρχου αλλά με το υπέροχο γλυκό πορτοκαλιού που ακολουθεί. Στο οποίο συμπτωματικά χρησιμοποίησα πορτοκάλια του Άργους- δηλαδή περίπου, Τροιζηνία για να είμαι ειλικρινής. Τι το κάνει υπέροχο; Ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρα πορτοκάλια! 

Κέικ πορτοκαλιού (με ολόκληρα πορτοκάλια)
Από το site του περιοδικού Saveur*





Υλικά

2 πορτοκάλια. Επειδή θα τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, είναι προτιμότερο να είναι βιολογικής καλλιέργειας και φυσικά ακέρωτα.
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ελληνικό και παρθένο!)
4 αυγά
λίγη ζάχαρη άχνη

Πλένετε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Κόβετε το πάνω και το κάτω μέρος των πορτοκαλιών κατά 1 εκ περίπου και μετά τα κόβετε στα 4. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε 5 ποτήρια νερό. Βάζετε τα πορτοκάλια στο νερό, τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία άλλες δύο φορές. Επειδή θα χρειαστείτε αρκετό βραστό νερό, καλό είναι να έχετε έναν βραστήρα έτοιμο. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία χαμηλώνετε τη φωτιά και βάζετε τα πορτοκάλια να σιγοβράσουν με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό. Πότε πότε ανακατεύετε. Τα πορτοκάλια θα είναι έτοιμα μετά από 35-40 λεπτά όταν η φλούδα θα τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Τα αφήνετε να κρυώσουν.


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζετε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ περίπου. Το βουτυρώνετε και το αλευρώνετε και στρώνετε στον πάτο χαρτί ψησίματος- το κόβετε με τη βοήθεια μαχαιριού η ψαλιδιού κουζίνας σε κύκλο ίσης διαμέτρου με το ταψί. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το baking powder και την σόδα. Στραγγίζετε από το σιρόπι (μην το πετάξετε) τα πορτοκάλια και τα λιώνετε στη μουλινέτα- όχι τελείως. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει το μίγμα προσθέτετε τον πολτό πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα. Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ενσωματώνοντας το στο μίγμα. Τέλος ρίχνετε το λάδι. Ανακατεύετε με τη σπάτουλα ενσωματώνοντας το στο μίγμα. Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε για 45 λεπτά τουλάχιστον - θα κάνετε τη δοκιμή με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα για να σιγουρευτείτε ότι έχει ψηθεί στο κέντρο. Το βγάζετε από τον φούρνο. Εν τω μεταξύ θα έχετε ανακατώσει μισό φλιτζάνι σιρόπι με λίγη ζάχαρη άχνη (2-3 κουταλιές) το οποίο θα ρίξετε στο κέικ μόλις βγει από το φούρνο. Το αφήνετε να κρυώσει πριν το βγάλετε από το ταψί.

Είναι ένα γλυκό ιδανικό για το afternoon tea. Ιδιαίτερα αν αυτό είναι earl grey από το οποίο θα ξεχειλίζουν νότες περγαμόντου! 


* Αν και κράτησα λίγο πολύ τη δόση έτσι όπως δίνεται στο Saveur , άλλαξα εντελώς τη διαδικασία γιατί δεν διαθέτω food processor. Όσοι έχετε το εν λόγω σκεύος δείτε εδώ πώς γίνεται.

5 σχόλια:

  1. Σαν να μυριζω πορτοκαλι!
    Τ Ε Λ Ε Ι Ο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι υπέροχο το κέικ σου! Πολύ αρωματικό και αφράτο! Φτιάχνω ένα παρόμοιο στο οποίο προσθέτω και αμύγδαλο.
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Elpiniki
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μύρισε όλο το σπίτι όταν το έψηνα! Είναι όντως τέλειο!



    @Αγγελική Ν
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πραγματικά μοιάζουν τα δύο κέικ! Πολύ ωραία η προσθήκη του αμύγδαλου! Συνδυάζεται υπέροχα με το πορτοκάλι! Με την επόμενη θα το δοκιμάσω κι εγώ έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Μόνο οφέλη έχουν να μας δώσουν τα εσπεριδοειδή! Αγαπημένα, λατρεμένα υλικά!
    Το κέικ σου πρέπει να είναι υπέροχο! Είχα δει μια παρόμοια συνταγή σε περιοδικό αλλά την είχα φοβηθεί... σκεφτόμουν ότι ίσως και να πίκριζε λόγω της φλούδας. Μάλλον όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ερμιόνη
    Όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με την αλλαγή του νερού 3 φορές πριν βράσει το φρούτο στο σιρόπι, φεύγει όλη η πικράδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή