Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Mais il est oú le soleil?

Θυμάμαι πριν τρία χρόνια όταν είχα επισκεφθεί τη Γενεύη (μεταξύ μας τώρα, εντελώς εμπιστευτικά, μην το πείτε πουθενά, είχα πάει να καταθέσω μερικά εκατομμύρια ευρώ που μου είχαν περισσέψει) πέρασα από ένα μαγαζί που είχε τη φράση του τίτλου της ανάρτησης στην πινακίδα του! ''Mais il est oú le soleil?'' :



 ''Μα πού είναι ο ήλιος;'' Έλα μου ντε; Τι χειμώνας κι αυτός. Σκληρός, με το ένα σιβηρικό κύμα να ακολουθεί το άλλο κι από την άλλη τα απίστευτα σε σκληρότητα μέτρα λιτότητας που μας περιμένουν εν όψει του νέου μνημονίου. Κι αναρωτιέται κανείς πού είναι ο ήλιος...Ούτε αλκυονίδες μέρες δεν είδαμε φέτος. Ξαφνικά το καλοκαίρι μοιάζει να είναι έτη φωτός μακριά και το προηγούμενο μια ανάμνηση θολή και ξεθωριασμένη ανίκανη να μας παρηγορήσει.
Προχθές άνοιξα το δεύτερο μπουκάλι κρασί που προσφέρθηκε ευγενικά από το Κατώγι-Στροφιλιά. Ήταν το κλασικό λευκό Στροφιλιά 2011 και το είχα κρυώσει καλά. Πίνοντας την πρώτη γουλιά, αυτόματα και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μου ήρθαν εικόνες καλοκαιριού στο μυαλό!


Χαμογέλασα αμήχανα πιάνοντας τον εαυτό μου να ονειρεύεται γλυκά, ζεστά ηλιοβασιλέματα σε μια ελληνική ακτή στη μέση αυτού του χειμώνα που μοιάζει περισσότερο με σκοτεινό εφιάλτη. Είχα καιρό να γευτώ μια Στροφιλιά κι είχα ξεχάσει πόσο απολαυστική είναι. Πολύ ελληνικό κρασί με τις δύο ντόπιες ποικιλίες ροδίτη και σαββατιανό να δίνουν φρέσκους , δροσερούς τόνους εσπεριδοειδών. Άνοιξα τα μάτια, είδα ότι ο χειμώνας επέμενε να λυσσομανά.... κι άκουσα πάλι για τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας..... Κι έψησα μια τάρτα.

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μουστάρδα



Υλικά
Για τη ζύμη:
25 γρ φρέσκια μαγιά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
3/4 φλιτζάνι χλιαρό προς ζεστό νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι

Επίσης:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μαραθόσπορο
2-3 κουτάλια πολύ καλής ποιότητας μουστάρδα
1 φλιτζάνι σκληρό τυρί τριμμένο-κεφαλοτύρι, πεκορίνο κλπ

Λιώνετε τη μαγιά στο νερό και την αφήνετε για λίγα λεπτά να δράσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι και φτιάχνετε ένα πηγάδι στη μέση. Χτυπάτε το αυγό με το λάδι. Ρίχνετε στο πηγαδάκι τη μαγιά και το αυγό κι αρχίζετε σιγά σιγά να ενσωματώνετε το αλεύρι. Μετά ξεκινάτε κανονικό ζύμωμα μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική κι ομοιόμορφη- ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω εξαρτάται από το είδος που χρησιμοποιείτε. σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 1 1/2 ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει.
Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια. Κόβετε σε πολύ λεπτές φετούλες το κρεμμύδι. Ζεσταίνετε καλά σε ένα τηγάνι λίγο λάδι. Προσοχή: Το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά οπότε θα πάρει λίγη ώρα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το μαραθόσπορο και τα σωτάρετε για λίγο μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται τα κρεμμύδια. Προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύδι , ανακατώστε και σκεπάστε το τηγάνι. Αφήστε τε να καραμελωθούν σιγά σιγά. Θα πάρει περίπου 40 λεπτά.
2ο μέρος: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ στρώνετε λίγο χαρτί ψησίματος. Απλώνετε σε αυτό τη ζύμη ομοιόμορφα. Περνάτε μια καλή στρώση μουστάρδα πάνω από τη ζύμη. Πάνω από τη μουστάρδα απλώνετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και πάνω από τα κρεμμύδια το τυρί. Ψήνετε για 15 λεπτά περίπου- ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω. Τρώγεται ευχάριστα ζεστή ή κρύα.



Πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την Ερμιόνη του πολύ όμορφου ''The one with all the tastes'' για μια βράβευση. Κι ευχαριστώ την ίδια αλλά κι όλη την υπόλοιπη μπλογκοπαρέα για την πολύ όμορφη παρέα που κάνετε! Σε σας το αφιερώνω!


6 σχόλια:

  1. Ελπιζω η τάρτα και το κρασάκι να σε έκαναν να αισθανθείς - έστω και προσωρινά - καλύτερα!
    Οι τάρτες και οι πίτες με κρεμμύδια είναι μεγάλη μου αδυναμία!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική η τάρτα σου !!!
    Σου βγάζω το καπέλο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελεια φαινεται η ταρτα! Μ αρεσει πολυ με τα καραμελωμενα κρεμμυδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι φέτος δεν είχαμε αλκυονίδες ημέρες μέχρι τώρα... πόσο δίκιο έχεις, είναι βαρύς κι ασήκωτος ο φετινός χειμώνας.
    Η τάρτα σου είναι θεσπέσια και ο συνδυασμός της με την αγαπημένη Στροφιλιά, το λιγότερο καταπραϋντικός.
    Ας συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτά τα όμορφα μικρά πράγματα για όσο ακόμα μπορούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα έρθουν και οι Αλκυωνίδες και το καλοκαιράκι θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι να πείτε κύμινο.. Για όλα τα άλλα δεν μπορώ να εγγυηθώ, κωλύομαι..
    Η τάρτα φανταστική δεν την έχω δοκιμάσει με μουστάρδα, ήρθε η ώρα της! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΕΛΕΝΑ
    Καλημέρα! Πάντα το καλό φαγητό κι ένα ποτήρι καλό κρασί λειτουργούν καταπραϋντικά για την ψυχή και το μυαλό -που τρέχει συνέχεια σε έγνοιες τώρα τελευταία δυστυχώς! :-)

    @Χρυσαυγή &
    @Elpiniki
    Και πολύ απλή με καθόλου πολύπλοκα υλικά!
    Αρχική συνταγή εδώ: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/ONION-TART-WITH-MUSTARD-AND-FENNEL-241734
    Έχω κάνει αρκετές αλλαγές κυρίως με τα κρεμμύδια



    @Ερμιόνη
    Ναι, εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτά που μας αρέσουν -όσο μπορούμε βέβαια.
    Το κατάλαβα ότι δεν είχαμε πολλές ηλιόλουστες μέρες φέτος το χειμώνα από το γεγονός ότι έχω φορέσει ελάχιστες φορές τα γυαλιά ηλίου!!




    @Eri
    Ναι, θα έρθει το καλοκαίρι. Μόνο αυτό μας έμεινε να απολαμβάνουμε πια σε αυτή τη χώρα μου φαίνεται.
    Καλή εβδομάδα επίσης -αν και στη μέση της πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή