Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ντομάτα ή τομάτα;

Όπως κι αν την πεις παραμένει η βασίλισσα της ελληνικής καλοκαιρινής κουζίνας! Αφορμή για την ανάρτηση είναι η συζήτηση που ''φούντωσε'' χθες σε σελίδα του facebook. Κι αφορμή για εκείνη την συζήτηση ήταν η παρουσία ντοματών από το....Βέλγιο στις προθήκες της μαναβικής γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ. Συμπτωματικά είχα γκρινιάξει, ακριβώς τέτοια εποχή πέρσι, για τις βελγικές ντομάτες!   Δεν μπορώ να εξηγήσω την παρουσία τους στα ελληνικά μανάβικα, αντιθέτως οι νόμοι της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγορά μπορούν, οπότε αναζητήστε εκεί τα αίτια.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς ως καταναλωτές.
Με ποιο κριτήριο αγοράζουμε ντομάτες; Τις θέλουμε φθηνές; Τις θέλουμε νόστιμες; Τις θέλουμε και  φθηνές και νόστιμες;
H υποφαινόμενη τις θέλει υπερ-νόστιμες και μοιράζεται μαζί σας μερικά tips , για το πώς θα βρείτε τις καλύτερες ντομάτες στην καλύτερη δυνατή τιμή:
Πρώτα απ'όλα έχετε υπόψη ότι η πραγματική ντομάτα έχει μεγαλώσει με τη στοργή και τα χάδια του ήλιου. Την πραγματική ντομάτα την ανοίγεις κι από μέσα από τη σάρκα της βγαίνει όλη η λάμψη κι η θέρμη του ''εραστή'' της. Οι ντομάτες θερμοκηπίου είναι ζηλιάρες και πικρόχολες που λυσσάνε στην ιδέα ότι δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικές ντομάτες εξ ου κι η άνοστη σάρκα τους.
Λοιπόν, μια πρώτη κίνηση είναι να ψάξετε στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον και να μάθετε αν κάποιος διαθέτει εξοχικό με....λαχανόκηπο. Όταν σας το αναφέρει θα δείξετε ενθουσιασμό και με απροσποίητο ενδιαφέρον θα ρωτήσετε αν έχει φυτέψει ...ντομάτες. Αν ναι, δείξτε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ρωτήστε λεπτομέρειες -πότε τις φύτεψε, αν είναι εύκολες στο μεγάλωμα μπλα μπλα. Εκείνος θα πάρει θάρρος και θα αρχίσει να σας ζαλίζει με αδιάφορες πληροφορίες αλλά στο τέλος θα σας ρωτήσει:
-Να σου φέρω λίγες να δοκιμάσεις;
Και το ρωτάς φίλε! Έτσι θα έχετε αποκτήσει  -το πιθανότερο- άριστης ποιότητας ντομάτες στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, δηλαδή τσάμπα!
Πάμε να δούμε πώς θα αποκτήσουμε ντομάτες υπερ-πολυτελείας στην καλύτερη δυνατή τιμή. Η υποφαινόμενη οφείλει να εξομολογηθεί ότι σχεδόν ποτέ δεν αγοράζει λαχανικά και φρούτα από το σουπερμάρκετ  Γιατί; Διότι υπάρχουν τα μανάβικα και κυρίως υπάρχουν οι υπέροχες λαϊκές αγορές. Το κύριο πλεονέκτημα των λαϊκών αγορών είναι ότι, για κάθε είδος υπάρχει πληθώρα ποιοτήτων και τιμών. Θέλει ψάξιμο και θέλει αρκετές επισκέψεις μέχρι να μάθει κανείς τους μερακλήδες και τίμιους μανάβηδες ή παραγωγούς.  Αφού τους μάθετε, θα σας μάθουν κι εκείνοι και θα σας προσέχουν! Έχετε το υπόψη. Τώρα όσον αφορά την τομάτα. Αποφεύγετε την ομοιογένεια στο μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα. Κυρίως το μέγεθος. Είναι τρομακτικό το θέαμα των ντοματών -ρεπλικών. Ψάξτε για κανέναν παραγωγό που να έχει μικρή κι ανομοιογενή παραγωγή. Κοιτάξτε τις ντομάτες, το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα. Μην αρχίσετε να τις ζουλάτε για να δείτε αν είναι σφιχτές!!! Είναι απαράδεκτο, αφήστε που θα εκνευρίσετε τον μανάβη. Αντιθέτως αν τις κοιτάτε με λαχτάρα, το πιθανότερο να σας προσφέρει μία να δοκιμάσετε για να σας πείσει (στις λαϊκές είναι η αλήθεια , φιλεύουν συνέχεια!), πιάστε κουβέντα μαζί του, ρωτήστε κάποια πράγματα, υποσχεθείτε ότι αν μείνετε ευχαριστημένοι θα επιστρέψετε. Άλλο που δεν θέλει! Με τον καιρό θα μάθετε τα προϊόντα του κι εκείνος θα μάθει εσάς κι έτσι φεύγοντας πάντα θα ρίχνει στην τσάντα σας 2-3 ντοματούλες παραπάνω! Όσον αφορά τις τιμές, είπαμε αυτές παίζουν. Παίξτε κι εσείς μαζί τες!
Και τέλος κάτι πολύ σημαντικό. Μην φοβηθείτε ποτέ τις κακομούτσουνες ντομάτες. Όσο πιο κακομούτσουνη μια ντομάτα , τόσο πιο νόστιμη είναι! #fact!


Τη φωτογραφία αυτή την τράβηξα πριν ενάμιση χρόνο στην Μπολόνια.
Ο Μπολονέζος μανάβης μάλωνε όσους ήθελαν να ζουλήξουν λίγο τις υπέροχες ντομάτες του! Προσέξτε όμως και κάτι άλλο. Τις διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας! Κάτι που -μεταξύ μας- δεν προσφέρουν οι βελγικές ντομάτες.


Η πιο ''ατσούμπαλη'' ντομάτα που μου έχει τύχει φέτος!

9 σχόλια:

  1. άσε τα σημερινά λαχανικά είναι σαν τα κινέζικα σκόρδα. όλα ίδια με ακρίβεια χιλιοστού!!! Ακόμα πάντως θυμάμαι τις ντομάτες που έφαγα από ένα μποστάνι στα Κύθηρα πριν 12 χρόνια. Μαγείααααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή έχω εικόνες από κήπους των γονιών μου από μικρό παιδί ξέρω τι πάει να πει πραγματική ντομάτα.
    Όμως αγαπητή μου οι καταναλωτές δεν ξέρουμε τι θέλουμε δεν έχουμε γνώση των "αληθινών" ποικιλιών γιαυτό και οι ντομάτες που κυκλοφορούν είναι αυτές που είναι.
    Επίσης πάρα πολλοί δεν ξέρουν τι εστί λαϊκή αγορά.
    Καλό σου Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @mahler
    Με απωθεί όσο οτιδήποτε άλλο αυτή η σχεδόν ανατριχιαστική ομοιότητα σε φρούτα και λαχανικά! Προτιμώ να είναι κακομούτσουνα κι ''ατσούμπαλα''. Πέρσι έφαγα κάτι απίστευτες ντομάτες από τον κήπο ενός θείου μου. Ακόμα έχω αυτήν την θεϊκή γεύση τους στο στόμα μου!



    @Ξανθή
    Όντως δεν ασχολούμαστε εδώ στην Ελλάδα με τις ποικιλίες ντοματών (κι όχι μόνο) γι'αυτό και έβαλα τη φωτογραφία από την Μπολόνια. Επίσης συμφωνώ με αυτό που γράφετε για τις λαϊκές αγορές. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αρκετός κόσμος τις αποφεύγει και τις σνομπάρει. Κρίμα. Στο εξωτερικό τα λεγόμενα food markets είναι θεσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα.Εμένα η απορία μου είναι πως κατάφεραν ανθρώπους που έζησαν χρόνια στα χωριά,να μην ξέρουν να ξεχωρίζουν το καλό προιόν γενικότερα.Δεν δέχομαι και το χω δει ανθρώπους που έχουν περάσει από αγροτική ζωή να αγοράζουν το πιο σκάρτο πράγμα.Επίσης αν ξέρει ένας να μου πει που πουλάνε καλές ελληνικές πατάτες!!Έλεος φέτος!!Μία καλή δεν έχω βρεί...Αυτά τα λίγα και απο εμένα.Σόρυ αν είπα πολλά!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. papagalos28
    Ναι δυστυχώς έχεις δίκιο...
    Όσον αφορά την πατάτα, εδώ υπάρχει θέμα, διότι σπάνια βρίσκει κανείς φρέσκια. Έχω αγοράσει τη μια μέρα και την άλλη έχει αρχίσει να πετά ''μάτια''. Βρήκα φέτος φρέσκια από την Εύβοια- δε λέω νόστιμη ήταν αλλά όχι συναρπαστική- αλλά τελευταία ο παραγωγός δεν φέρνει. Θέλει ψάξιμο κι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πατάτες καλές υπάρχουν μόνο από μικρούς παραγωγούς στις λαϊκές αγορές, μπορώ να συστήσω τον κύριο Μελέτη στη λαϊκή της Καλιδρομίου στα Εξάρχεια, είναι στο τέλος της λαϊκής προς Εξάρχεια.Δεν αγοράζω από κανέναν άλλο κι όταν δεν έχει προτιμώ να μην αγοράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ξανθή
    Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Όποιος επισκέπτεται την λαϊκή της Καλιδρομίου ας το έχει υπόψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα!Ευχαριστώ για την πληροφορία με τις πατάτες!Θα ήθελα να προσθέσω ότι απ όλο το καλοκαίρι έτυχε να πάω Σαλαμίνα στο εξοχικό μου χθες και να φάω επιτέλους ωραίες πατάτες από ντόπιο παραγωγό.Μάλιστα σκεφτόμουν και την ανάρτηση εδώ καθώς τις έτρωγα και έλεγα ότι θα πρέπει να προμηθεύομαι πατάτες από τη Σαλαμίνα τουλάχιστον τώρα που τις βρήκα!Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @papagalo
    Για μένα είναι ό,τι καλύτερο να προμηθευόμαστε λαχανικά και φρούτα από μικρούς παραγωγούς! Στη θέση σου θα επέμενα σταθερά στις συγκεκριμένες πατάτες! :-)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή