Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Every season has an end...

''Κάθε εποχή έχει ένα τέλος'' όπως λέει και το γνωστό άσμα. Πάλι καλά να λέμε! Αν μη τι άλλο, αυτό που κάνει τις εποχές γοητευτικές, που μας αναγκάζει κατά κάποιο τρόπο να τις ποθούμε είναι ακριβώς αυτό: Ότι κάποτε τελειώνουν.
Αποτίοντας φόρο τιμής στο καλοκαίρι που φεύγει, ημερολογιακά τουλάχιστον, αποφασίσαμε να συνοδεύσουμε  την έξοδο του με μια μαρμελάδα γλυκιά, φίνα και με υπέροχο χρώμα. Και την οποία αρωματίσαμε με μπαχαρικά για να δώσουμε έναν τόνο από την εποχή που έχει σειρά και την οποία αγαπάμε πολύ.


Καλό, γλυκό φθινόπωρο λοιπόν ....με...

Μαρμελάδα δαμάσκηνο αρωματισμένη με μπαχαρικά & βανίλια.




Για 2 κιλά δαμάσκηνα θα χρειαστούμε

1,2 κιλά ζάχαρη καστανή
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
1 κλωνάρι βανίλια

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φρούτα. Τα κόβουμε στη μέση, βγάζουμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη, ανακατώνουμε κι αφήνουμε στην άκρη για 1-2 ωρίτσες. Εν τω μεταξύ μπορούμε να  ετοιμάσουμε τα βάζα πλένοντας κι αποστειρώνοντας τα και στεγνώνοντας τα καλά.
Βάζουμε τη μαρμελάδα  να βράσει σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τοποθετώντας στην κατσαρόλα και τα τρία μπαχαρικά. Το κλωνάρι της βανίλιας θα το έχουμε ανοίξει στη μέση με ένα μαχαίρι. Ενώ η μαρμελάδα βράζει, την ξαφρίζουμε. Θα χρειαστούμε περίπου 20-30 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη μπορούμε να κάνουμε το εξής τεστ: Βάζουμε ένα μικρό πιάτο στην κατάψυξη για 1-2 λεπτά. Το βγάζουμε , βάζουμε σε αυτό μία κουταλιά μαρμελάδα και το επιστρέφουμε στην κατάψυξη για 1-2 λεπτά ακόμα. Το βγάζουμε και περνάμε απαλά το δάχτυλο μας από την μαρμελάδα -σαν να την κόβουμε στα δύο. Πρέπει να ζαρώνει λίγο. Γυρίζουμε το πιάτο κι η μαρμελάδα πρέπει να κινείται αργά κι όχι να ''τρέχει''. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα θα πήξει κι άλλο , ως εκ τούτου το συγκεκριμένο τεστ μας βοηθά να δούμε πώς θα είναι η υφή της κρύα πια. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη βανίλια, τη μοιράζουμε στα βάζα, τα κλείνουμε, τα αναποδογυρίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά την απολαμβάνουμε σε γλυκά (και) πρωινά!







4 σχόλια:

  1. Πάνω που έλεγα να φτιάξω μαρμελάδα δαμάσκηνο ήρθε η ανάρτησή σου, άρα είναι γραφτό της να παρασκευαστεί άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Amelie
    Μάλλον ναι!! :-) Είναι πολύ ωραία, εγώ τουλάχιστον τρώω και λίγο παραπάνω με το κουτάλι κάθε πρωί!
    Κοιτούσα τις φωτογραφίες σου από τη Σίφνο! Το αγαπημένο μου νησί!
    Καλό μήνα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερό κομμάτι. Πρώτη φορά το άκουσα στο Broken Flowers του Jarmusch του οποίου το soundtrack είναι από τα αγαπημένα μου. Ωραία επιλογή. Και ωραία μαρμελάδα επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @magda
    Κι εγώ το είχα ακούσει πρώτη φορά στο Broken flowers σε άλλη εκτέλεση. Αλλά έπεσα πάνω σε αυτή και μου καλάρεσε κι είπα να την βάλω.
    Μια κι ανέφερες soundtracks από Jarmusch είχα πάθει άγριο κόλλημα με τη μουσική του Neil Young από το Dead Man!
    Καλό μήνα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή