Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Guacamole mystery!





Μια από τις πιο χαριτωμένες αλλά συγχρόνως λιγότερο γνωστές ταινίες του Woody Allen είναι το Manhattan Murder Mystery .Γυρίστηκε το 1993 στη Νέα Υόρκη κι είναι κατά κάποιο τρόπο η επιστροφή του σκηνοθέτη στην κομεντί μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από ταινίες πιο ....μπεργκμανικές- ό,τι κι αν σημαίνει αυτό!


Το Manhattan Murder Mystery είναι ο φόρος τιμής του Woody στις screwball κωμωδίες όπως εκείνες με πρωταγωνιστή τον Bob Hope -οι ατάκες πέφτουν σαν...το χαλάζι!- , ενώ συγχρόνως η ταινία βρίθει από σινεφίλ αναφορές: Από το Vertigo του Hitchcock στο The Lady from Shanghai του Orson Welles και το Double Indemnity του  Billy Wilder. Και φυσικά ο έρωτας του για την αγαπημένη του πόλη για μια ακόμη φορά εκδηλώνεται με πάθος. Η ταινία είναι γυρισμένη σε αγαπημένες γειτονιές του σκηνοθέτη, θέατρα, ανοιχτές αγορές και κυρίως εστιατόρια!


Το στόρι έχει ως εξής: Ζευγάρι μεσήλικων, ο Larry κι η Carol Lipton,  (Woody & Diane Keaton) μαθαίνουν ότι η πολύ υγιής γειτόνισσα τους πέθανε ξαφνικά από καρδιά. Της Carol της μπαίνει η υποψία ότι μάλλον την έχει σκοτώσει ο σύζυγος κι αρχίζει να παριστάνει την ντετέκτιβ. Στην αρχή ο Larry αρνείται να  συμμετάσχει στις παλαβομάρες της αλλά στο τέλος πείθεται -το σενάριο έχει ένα πολύ ενδιαφέρον ....twist!- κι αποφασίζουν να παγιδέψουν τον γείτονα με τη βοήθεια των φίλων τους. Καταστρώνουν ένα σχέδιο, μαζεύονται στο σπίτι των φίλων για να το θέσουν σε εφαρμογή. Εκεί η φωνακλού φίλη τους (την οποία υποδύεται η υπέροχη Joy Behar ) περιφερόμενη με ένα μπολ στο χέρι λέει ''Does anybody want some guacamole?'' , κι ο άντρας της απαντά, -σε ελεύθερη μετάφραση!-  ''Βρε δεν μας παρατάς κι εσύ με το γκουακαμόλε, εδώ έχουμε δουλειά να κάνουμε''. Και στρώνονται στη ντετεκτιβική δουλειά τους.


Λοιπόν, υποψήφιο φονιά στη γειτονιά δεν έχουμε, αλλά ένα γκουακαμόλε το φτιάξαμε. Τέτοια dip είναι το απόλυτο must μέρες καύσωνα που είναι!

Guacamole
(Από την ταινία ''Manhattan Murder Mystery'')
2012: Gourmet Cinema
Αύγουστος



Η εκδοχή που έχουμε σήμερα είναι ενός chunky guacamole, τουτέστιν δεν είναι εντελώς κρεμώδης η υφή του.

 Υλικά

2 μεγάλα ώριμα (αλλά όχι υπερώριμα) αβοκάντο
1/2 ώριμη ντομάτα
1 κόκκινο κρεμμύδι
1 πιπεριά jalapeño (ίσως σε καλό σούπερμαρκετ ή μανάβικο, αλλιώς μην βάλετε)
χυμό ενός λάιμ (Επειδή τα ...λάιμ τριιζ (!) δεν απαντώνται στην ελληνική χλωρίδα, βάλτε χυμό λεμονιού, μια χαρά είναι)
άφθονο ψιλοκομμένο φρέσκο κορίανδρο. Κι επειδή σχεδόν  κανείς  δεν τον θέλει τον φρέσκο κόλιαντρο αντικαταστήστε τον με μαϊντανό!
αλάτι
πιπέρι

Με το μαχαίρι χαράξτε κάθετα το αβοκάντο μέχρι να βρείτε το κουκούτσι (τι κουκούτσι, κουκούτσαρος είναι αυτός!!). Πιάστε το αβοκάντο και στρίψτε ελαφρά το ένα μέρος. Ανοίξτε το κι αφαιρέστε τη σάρκα του με ένα κουτάλι -από τη στιγμή που είναι σωστά  ωριμασμένο η σάρκα θα αφαιρείται πολύ εύκολα. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Από την ντομάτα αφαιρέστε τη φλούδα και τους σπόρους και ψιλοκόψτε τη σάρκα της στραγγίζοντας την συγχρόνως από τους χυμούς της. Καθαρίζετε την πιπεριά, αφαιρείτε οπωσδήποτε τους σπόρους και ψιλοκόψτε την. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα γουδί, χτυπήστε τα μέχρι να πάρουν την υφή που θέλετε, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με τορτίγια τσιπς ή αραβικές πιτούλες κομμένες σε τριγωνάκια!


* Λοιπόν ο φρέσκος κορίανδρος είναι μεγάλη ιστορία. Είναι κάποιοι -πολύ λίγοι- που τον λατρεύουν, βλέπε Jamie Oliver (παρεμπιπτόντως κάποτε είχα διαβάσει σε ελληνικό food blog ότι ο κορίανδρος πρέπει να αντικαταστήσει σε ΌΛΑ τα πιάτα τον μαϊντανό- ''yeah right''!!!) και φανατικοί εχθροί του οι οποίοι μέχρι και blog είχαν φτιάξει για να εκφράσουν το ...μίσος τους! Η υποφαινόμενη  αντέχει μια μικρή διακριτική ποσότητα. Μετά έχει την εντύπωση ότι το υλικό αυτό ''ουρλιάζει''!

7 σχόλια:

  1. Στην εκδήλωση των TGI's είχα την πρώτη επαφή με το αβοκάντο...και μπορώ να πω ότι μου άρεσε το γουακαμόλε τους, νομίζω έτσι το προτείνουν. Σε μικρή ποσότητα και εγώ την "παλεύω" με τον κορίανδρο, αλλά είναι πολύ έντονος...πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα!ωραία η παρουσίαση!!μου αρέσει το όλο ύφος που αποπνέει και την αυτογνωσία!! :)) καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Έφη
    Καλημέρα! Ναι, είχα δοκιμάσει κι εγώ τότε το γκουακαμόλε τους. Καλό ήταν, ωραίο! Είχε βέβαια κορίανδρο αλλά ίσα που τον ''άκουγα''. Το καλύτερο γκουακαμόλε το έχω φάει σε tex-mex της Γλυφάδας που δυστυχώς έχει κλείσει πια.



    @papagalo
    Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Η ανάρτηση είναι από το αφιέρωμα που κάνω φέτος με θέμα φαγητά που συναντάμε σε ταινίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή crispy. Guacamole μόνο με cilandro, άλλιως ονομάζετε κάτι άλλο. όσο για το καλύτερο guacamole? hmmm βλέπω σου αρέσει η Νέα Γιόρκη, στο εστιατόριο Rosa Mexicana στο Μανχάταν φτιάχνουν on the spot το καλύτερο guacamole που έχω φάει εγώ.

    lydia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @lydia
    Η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκεις πολλούς οπαδούς του φρέσκου κορίανδρου εδώ στην Ελλάδα. Έχω ακούσει απίστευτους χαρακτηρισμούς για το συγκεκριμένο αρωματικό, πολλοί από τους οποίους δεν....γράφονται!!
    Ευχαριστώ πολύ για το tip. Ναι, την λατρεύω την Νέα Υόρκη! Δεν έχω πάει ποτέ γι'αυτό βλέπω φανατικά ταινίες και σειρές γυρισμένες εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. crispy μου τι να σου πρωτοπώ! Καταρχήν λατρεύω την ταινία! Ό,τι με έγκλημα, μυστήριο, φόνο είναι το αγαπημένο μου!
    Το guakamole επίσης αγαπημένο, και εννοείται πάντα με cilantro. Το αν κάποιο το λατρεύουν κι άλλοι το απεχθάνονται είναι καθαρά γενετικό θέμα... Το είχα περιγράψει παλιότερα εδώ --> http://my-kitchen-diary.blogspot.com/2010/11/tikka-masala.html
    Πολλά φιλιά από την αγαπημένη σου πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @jenny
    Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για το link! Να τι μαθαίνει κανείς! Όντως ξέρω πολλούς που τους απωθεί ο κορίανδρος και μάλιστα θεωρούν πολύ άσχημη τη μυρωδιά του! Εγώ πάλι όπως είπα, σε λογικές ποσότητες δεν με πειράζει. Γενικά αρωματικά ή μπαχαρικά με έντομο άρωμα τα προτιμώ να ''ψιθυρίζουν'' κι όχι να ...''ουρλιάζουν''!
    Μαθαίνω τα νέα της αγαπημένη πόλης! Ακούω κάθε πρωί έναν τζαζ σταθμό (έχει έδρα το Newark) κι έτσι ξέρω τον καιρό της NY, αν έχει traffic κλπ!!! :-)
    Φιλιά από μια επιτέλους comme il faut δροσερή Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή