Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τρικυμίες


Η ανακαίνιση συνεχίζεται (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση) και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κάτοχος αυτού του αχαρακτήριστου blog πρέπει να ζούσε σε ένα παράλληλο σύμπαν εκείνη την πρώιμη μπλογκική εποχή-- τέλη 2008- αρχές 2009! Δεν εξηγούνται αλλιώς ορισμένες αναρτήσεις που μάλλον γράφτηκαν σε κατάσταση....τρικυμία εν κρανίω!! Βρήκα κάπου μια ανάρτηση όπου τα ''έχωνα'' στον απαίσιο Karl Lagerfeld διότι είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ότι οι στρουμπουλές δεν έχουν θέση στην πασαρέλα! Άκουσον, άκουσον!  Άσε μας βρε Karl κι εσύ! Έχουμε τον πόνο μας (τα παραπανίσια κιλά του καλοκαιριού), έχουμε κι εσένα να μας δακτυλοδείχνεις! Με πόνο ψυχής αλλά και μια κρυφή ανακούφιση πάτησα delete σε  εκείνη την ανάρτηση....

Ένα γλυκό που λατρεύω και δεν έχει τύχει ιδιαίτερης αποδοχής- διότι αναρτήθηκε εκείνη την ...τρικυμιώδη εποχή - είναι το στρούντελ με αχλάδι. Ως λάτρης του αχλαδιού το είχα δοκιμάσει σε αυτήν την εκδοχή, ήταν καταπληκτικό , ως εκ τούτου είχα αναρτήσει την συνταγή με περισσό ενθουσιασμό!
3,5 χρόνια μετά διαβάζω πάλι την ανάρτηση (η οποία είχε ελάχιστα χτυπήματα) και ναι, η συνταγή είναι σωστά δοσμένη, οι φωτογραφίες είναι ως συνήθως άθλιες και ....ξαφνικά πέφτω πάνω σε ένα link  που με φρίκη διαπιστώνω ότι δεν οδηγεί πουθενά!! Α χα! Να μια καλή ευκαιρία να φρεσκάρουμε την ανάρτηση , σκέφτηκα, και να την γνωρίσουμε επιτέλους στο πλατύ κοινό όπως πρέπει, με τα καλά της!



Strudel με αχλάδια






Υλικά (για 8 άτομα)

Για τη ζύμη

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ζάχαρη καστανή
50 γρ βούτυρο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
2-3 κουταλιές νερό

Για τη γέμιση

4 αχλάδια ολόφρεσκα και ζουμερά
100 γρ παπαρουνόσπορο
100 γρ ξανθιά σταφίδα
50 γρ βούτυρο
60 γρ ζάχαρη καστανή

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Στο κέντρο δημιουργούμε μια τρύπα όπου ρίχνουμε το αυγό, το βούτυρο -το βούτυρο να έχει μαλακώσει και να είναι κομμένο σε κομμάτια - και 2-3 κουταλιές νερό -καλό είναι να έχουμε λίγο νερό δίπλα μας γιατί η ποσότητα που θα χρειαστεί είναι σχετική κι εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού. Ανακατεύουμε στην αρχή τα υλικά με πιρούνι και μετά αρχίζουμε και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Βάζουμε τον παπαρουνόσπορο να μουλιάσει σε ζεστό νερό για 15 λεπτά .Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε το φρούτο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τον παπαρουνόσπορο- αφού τον έχουμε στραγγίξει- και το βούτυρο. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το φρούτο και να σωθούν τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Πιάνουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο (ή οβάλ ή ....κάτι σαν τα ρολόγια του Dali!!! ) φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω σε αυτό αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ περίπου στα άκρα. Προσεκτικά τυλίγουμε το στρούντελ για να φτιάξουμε ένα ρολό. Το μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί πάνω στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Περνάμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε πασπαλίζοντας το με ζάχαρη άχνη.

Τα αχλάδια είναι το αγαπημένο φρούτο σε γλυκά τούτου του τρικυμισμένου blog-μαζί με εσπεριδοειδή μην ξεχνιόμαστε!
Εδώ
εδώ
κι εδώ θα βρείτε συνταγές με αχλάδι και σύντομα ακολουθούν κι άλλες.


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Γέλασα με την περογραφή του σχήματος της ζύμης (βλ. ρολόγια Dali!) αλλά βέβαια ήταν κατατοπιστική εν τέλει! Λέω κάποια στιγμή να το δοκιμάσω το στρούντελ, αγαπημένο γλυκό και ας εμπίπτω στην κατηγορία που κατακεραύνωνε ο φίλτατος Karl!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Amelie
    Καλημέρα! Συνήθως έτσι μου βγαίνουν τα φύλλα όσο κι αν προσπαθώ να τους δώσω μια πιο γεωμετρική φόρμα!
    Ο Καρλ ας λέει ό,τι θέλει! Εμείς θα απολαύσουμε το στρούντελ μας το οποίο είναι θεϊκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω συνηθίσει να βλέπω το στρούντελ με μήλο, οπότε ήταν σίγουρα μια ευχάριστη αλλαγή η εκδοχή με αχλάδι!
    Ενδιαφέρουσα και η προσθήκη παπαρουνόσπορου! Πράγματι δεν είχα αντιληφτεί τη συγκεκριμένη συνταγή και είναι κρίμα γιατί είναι αξιόλογη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις πήρα τα υλικά και εντός των επόμενων ωρών-ημερών θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα!
    έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To έφτιαξα και είναι πολύ νόστιμο.Το συστήνω ανεπιφύλακτα.Είναι πολύ νοστιμη η γέμιση ακομη και με το κουταλάκι όσο ειναι ζεστή!!!!
    Έλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλενα
    Καλησπέρα! Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά! Και χαίρομαι περισσότερο που σου άρεσε! Είχα ένα μικρό άγχος μέχρι να απαντήσεις! Ετοιμάζω κι άλλα γλυκά με αχλάδι οπότε...stay tuned!


    Ερμιόνη
    Η αλήθεια είναι ότι η πιο γνωστή εκδοχή του στρούντελ είναι εκείνη με μήλο αλλά έχω δει κατά καιρούς άπειρες διασκευές με πολλά διαφορετικά φρούτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή