Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σκόρπιες σημειώσεις (#6)

Με αυτά και με άλλα μπήκαμε στην Σαρακοστή κι αφού τηρήσαμε την -νηστίσιμη- παράδοση της Καθαράς Δευτέρας, γυρίσαμε πάλι στους γνώριμους ρυθμούς, στην κουζίνα κι αλλού. Λίγοι, πολύ λίγοι νηστεύουν ευλαβικά μέχρι το Πάσχα - η υποφαινόμενη ομολογεί ότι γνωρίζει μόνο ένα άτομο, τη μητέρα της! Όμως αν τυχόν θέλετε να νηστέψετε αλλά δεν αντέχετε στην ιδέα του να αποκλείσετε τελείως το κρέας από μια νηστεία, νομίζω ότι σας βρήκα τη λύση. Σύμφωνα με την Daily Telegraph υπάρχουν 10 καλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε....έντομα! Όσοι πιστοί προσέλθετε και κάποιος από τον εκκλησιαστικό χώρο ας μας διευκρινίσει αν είναι νηστίσιμα ή όχι!


Υποθέτω ότι τα παιδιά της Gwyneth Paltrow είναι τα πιο δυστυχισμένα πλουσιόπαιδα του Λονδίνου, αφού σύμφωνα με άρθρο της Guardian τα έχει σε αυστηρή δίαιτα -πολύ φτωχή σε υδρογονάνθρακες....εεεεε, υδατάνθρακες ήθελα να πω! Η αρθρογράφος επιμένει ότι καλά κάνει αλλά στα σχόλια των αναγνωστών η νευρωτική ηθοποιός ακούει τα ''εξ αμάξης'' , και καλά κάνουν οι αναγνώστες. Αν μη τι άλλο τι είναι η παιδική , εφηβική...και κυρίως φοιτητική ηλικία χωρίς κάκιστης ποιότητας υδατάνθρακες! Θυμάμαι στο σχολείο όποτε έβγαινε καινούργιο σνακ (τύπου ''Πακοτίνια'' , ''Φουντούνια'' , ''Πιτσίνια'', Μίλκα σοκολάτες, Lila Pause κλπ  ) ορμούσαμε στα περίπτερα και τα απολαμβάναμε με απερίγραπτη χαρά , μια χαρά που δεν θα νιώσουν ποτέ ο Μωυσής και το Μήλο (νομίζω ότι αυτά είναι τα ονόματα τους, Apple & Moses). Και σιγά μην πάθαμε τίποτα. Φτάσαμε στην ηλικία που φτάσαμε και δόξα τον οποιονδήποτε θεό που του αρέσει να δοξάζεται, μια χαρά είμαστε  (και δυο τρομάρες αλλά αυτές οφείλονται στις κοτούλες που έχουμε για πολιτικούς).



Σήμερα στο Παρίσι γιορτάζουν την Jour du Macaron! Όλη η πόλη τρέχει να δοκιμάσει σε διάφορες πατισερί το υπέροχο αυτό γλύκισμα που έγινε φετίχ! Πολύ θα ήθελα να βρισκόμουν εκεί - τα ευκόλως εννοούμενα....- να δοκίμαζα τα υπέροχα, τέλεια macarons του Pierre Hermé , ο οποίος πάντα με εκπλήσσει με τις νέες του γεύσεις -όχι ότι έχω την χαρά να τις δοκιμάζω, τις βλέπω στο internet και μένω να ονειρεύομαι!
Τώρα που το θυμήθηκα, ο Paul (ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να βρούμε στην Αθήνα σε γαλλική μπουλανζερί-πατισερί) που πρόκειται να ανοίξει στη Γλυφάδα , δεν έχει ανοίξει ακόμα.





Την Κυριακή ήταν η εθνική γιορτή των Ιρλανδών, η γνωστή St. Patrick's Day,  και για να την γιορτάσουμε (αλλά και τη γιορτή του bro -cheers!-  και τα γενέθλια της υποφαινόμενης) κατευθυνθήκαμε στο Θησείο και συγκεκριμένα στο James Joyce , ό,τι πιο αυθεντικό υπάρχει σε irish pub στην πόλη. Διασκεδάσαμε , ήπιαμε -είχα πεθυμήσει μια γνήσια ale- κι αυτό που ευχαριστηθήκαμε ήταν ότι γενικά στην περιοχή γινόταν χαμός. Από το Μοναστηράκι στο Θησείο υπήρχε απίστευτα πολύς κόσμος, στην πλατεία, στα καφέ, στις ταβέρνες!



Παρήγγειλα  την ευρωπαϊκή έκδοση του βιβλίου της Smitten Kitchen. Η αλήθεια είναι ότι η Deb Perelman παραμένει η αγαπημένη μου food blogger, είναι η πρώτη που άρχισα να παρακολουθώ πριν 5 χρόνια περίπου κι ακόμα την παρακολουθώ σταθερά. Οι συνταγές της δεν είναι τίποτα το συγκλονιστικό αλλά πάντα μου άρεσε ο τρόπος που έγραφε, με πολύ χιούμορ και μια αμεσότητα που σε κερδίζει, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μαζί της στην μικροσκοπική της κουζίνα κι ενώ μαγειρεύει έχετε πιάσει την κουβέντα σιγοπίνοντας ένα μπουκάλι κρασί!

Παραδόξως στην ψηφοφορία του περιοδικού Saveur -όπου μπορεί κανείς να προτείνει αγαπημένα του blog που θεωρεί άξια να μπουν στη λίστα για τα ετήσια βραβεία του περιοδικού- δεν ψήφισα την Deb!




Στις ''Σκόρπιες σημειώσεις'' -όποτε θα μας κάνουν την τιμή να αναρτώνται-  θα υπάρχει πια η ''στήλη'' -αναφορά  σε κρασιά που δοκιμάσαμε πρώτη φορά και μας άρεσαν. Σήμερα έχουμε ένα κρασί του Κτήμα Άλφα, το tannat. Είναι ερυθρό κρασί το οποίο φτιάχνεται από την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού (συν πολύ λίγο ξινόμαυρο) που μας έρχεται από την μακρινή ....Ουρουγουάη!! Παρεμπιπτόντως πολύ καλό το site του Κτήμα Άλφα, όπου δίνονται όλες οι πληροφορίες για το κάθε κρασί.





6 σχόλια:

  1. Μ' αρέσουν οι σκόρπιες σημειώσεις σου!
    Είναι άμεσες και άκρως ενημερωτικές!! Έντομα δεν τρώω... κάλλιο η νηστεία και η αποχή απότο κρέας!
    Βρε την Γκουίνεθ τι κάμει στα παιδάκια της με τα ωραία ονόματα!! Και καλά το Μωυσής... αλλά ποιος λογικός άνθρωπος βγάζει το παιδί του μήλο;;;
    Να τα εκατοστήσετε κιόλας δεσποινίς μου! Να είστε καλά, χαρούμενη και υγιής! Πολύ ωραία επιλογή μαγαζιού κάνατε για να γιορτάσετε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερμιόνη
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
    Είναι της μόδας, οι διάσημοι (ηθοποιοί, τραγουδιστές κλπ) να δίνουν ασυνήθιστα ονόματα στα βλαστάρια τους. Η αλήθεια είναι ότι το ...Apple είναι από τα λιγότερο παράξενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είχα πετύχει κάπου και συνταγές με έντομα! Βασικά πιστεύω πως καλό είναι να είμαστε ανοιχτόμυαλοι με τις διαφορετικές γεύσεις & κουζίνες αλλά υπάρχουν και όρια...
    Όσο για τη Γκουίνεθ, όταν τα παιδάκια της με το καλό θα πηγαίνουν σε σπίτια φίλων ή όταν τέλος πάντων δεν θα είναι μπροστά η μαμά τους, κάτι μου λέει πως θα θα του δίνουν και θα καταλαβαίνει με πίτσες, χοτ ντογκ και τα συναφή!

    Μου αρέσουν οι οινικές προτάσεις σου (μερικές φορές για να σπάσει λίγο η μονοτονία το ρίχνω και στο κρασί εκτός από τη μπύρα :) και γενικά οι σκόρπιες σημειώσεις σου έχουν αρκετό ενδιαφέρον!

    Να έχεις μια όμορφη μέρα crispy, σε χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι ενδιαφέρουσες οι σημειώσεις σου, όπως και τις προηγούμενες φορές! Χρόνια πολλά και καλά! Εύχομαι να τα γιορτάζεις πάντα με καλή παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τις σημειώσεις σου - που όλες μου άρεσαν - θα κρατήσω τους άτιμους υδρογονάνθρακες...ε...υδατάνθρακες, που με βασανίζουν κι εμέ καιρό κι έχω ανοίξει πόλεμο μαζί τους και τα υπέροχα, φανταστικά μακαρόν!!
    Το θέμα των υδατανθράκων πιστεύω είναι να μην σου τύχει να έχεις και κανένα ορμονοθυρεοειδή ταυτόχρονα..γιατί την πάτησες..είναι μεγάλο θέμα..αστα..
    ...το μακαρόν ομως είναι αλλο πράγμα..ίσως είναι το μόνο γλυκάκι που θα με δελέαζε να φαώ υδατανθρακες ειδικά αν ήμουν σήμερις στο Παρίσι!
    vive le jour du macaron!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Dark chef
    Αντίστροφα πρέπει να επισκέπτομαι πιο συχνά το δικό σου blog για να σπάω την μονοτονία του κρασιού! Πότε πότε μια καλή μπύρα επιβάλλεται!
    btw...Happy B-day! :-)



    @Amelie
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!




    @loulou
    Όταν τίθεται θέμα υγείας δεν το συζητώ, κάνουμε αυτό που πρέπει. Αλλά η κατά τ'άλλα συμπαθής ηθοποιός έχει επιβάλλει δίαιτα στα παιδιά της επειδή αυτή έχει φοβία με την παχυσαρκία (που στη δική της γλώσσα μεταφράζεται σε μερικά δράμια πάνω από το κανονικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή