Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ευελιξία

"Ευελιξία": Να μια λέξη που μου αρέσει πολύ. Είναι μεγάλο προνόμιο να είσαι ευέλικτος, να προσαρμόζεσαι εύκολα, χωρίς πολλά πολλά, χωρίς γκρίνιες, χωρίς δυσκολίες. Το να είσαι ευέλικτος ή προσαρμοστικός σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να συμβιβάζεσαι, να υποκύπτεις. Το αντίθετο. Επωφελείσαι, εξελίσσεσαι σε κάτι άλλο, αν όχι σε κάτι καινούργιο, τουλάχιστον σε κάτι διαφορετικό.

Τώρα από γαστρονομική άποψη κι ερχόμενοι στην ταπεινή πλην πεντανόστιμη ελληνική κουζίνα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δύο πιάτα πολύ ...ευέλικτα! Ένα από αυτά είναι το γιουβέτσι! Στην πρώτη του βασική εκδοχή γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας και κριθαράκι. Από εκεί και πέρα μπορεί να γίνει με αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο ακόμα και θαλασσινά! Το κριθαράκι μπορεί να αντικατασταθεί από χυλοπίτες, από σπαγγέτι ή από κουσκουσέ! Όλα παίζουν! Θυμάμαι, η μητέρα μου για να ικανοποιήσει όλα τα γούστα της οικογένειας έβαζε σε ένα μεγάλο ταψί δύο ή και τρία διαφορετικά κρέατα που τα χρησιμοποιούσε ...ως χώρισμα για να βάλει μέχρι και τρία διαφορετικά ζυμαρικά και γινόταν το τελειότερο γιουβέτσι που μπορούσε να γευτεί κανείς!

Λοιπόν, ένεκα Μεγάλης Εβδομάδας έχουμε σήμερα γιουβέτσι με θαλασσινό. Χταπόδι συγκεκριμένα. Δεν ξέρω πόσοι νηστεύετε αλλά πιστέψτε με δεν χρειάζεται να περιμένετε τις περιόδους των νηστειών για να γευτείτε αυτό το υπέροχο γιουβέτσι! Τέλειο!


Γιουβέτσι με χταπόδι




Υλικά για 4 άτομα

1 χταπόδι κατεψυγμένο περίπου 1 κιλό
2 φύλλα δάφνης
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 ποτήρι καλό λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι λάδι
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 ξυλαράκι κανέλλα
λίγα γαρύφαλλα, μπαχάρι σε κόκκους και λίγους κόκκους μαύρου πιπεριού
300-320 γρ κριθαράκι

Ξεπαγώνουμε το χταπόδι, το ξεπλένουμε και το βάζουμε ολόκληρο όπως είναι με τα φύλλα δάφνης σε μια κατσαρόλα πάνω από χαμηλή φωτιά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για μία ώρα περίπου κατά τη διάρκεια της οποίας ''θα βγάλει από μέσα του τη θάλασσα'' όπως λένε. Θα μείνει με λίγα από τα υγρά του στο τέλος. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια - το κεφάλι το ανοίγουμε κι αφαιρούμε τα δόντια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι στο οποίο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χταπόδι, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί. Όταν πια εξατμιστεί προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά 3-4 ποτήρια νερό και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Το μεταφέρουμε σε ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι και το βάζουμε στο ήδη προθερμασμένο φούρνο να μαγειρευτεί. Προσέχουμε να μην στεγνώσει το φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αν δούμε ότι στεγνώνει πριν βράσει το κριθαράκι προσθέτουμε λίγο νερό.
Σερβίρεται με άφθονο καλό ελληνικό ροζέ κρασί!

Καλή όρεξη!

Καλό μήνα!

Καλό Πάσχα!


5 σχόλια:

  1. Πολύ εντυπωσιακό αυτό που περιγράφεις με το γιουβέτσι της μαμάς σου που χρησιμοποιούσε τα κρέατα για να χωρίσει τα πολλών ειδών ζυμαρικά. Μόνο μια μαμά μπορεί να σκεφτεί κάτι τέτοιο!!!!

    Και φαντάζομαι τη γεύση αυτού του φαγητού με τις ουσίες των διφόρων κρεατικών να ποτίζουν τα ζυμαρικά! Κόλαση!

    Όπως κόλαση είναι και το δικό σου χταποδάτο γιουβέτσι. Το πόσο μου αρέσει το γιουβέτσι με θαλασσινά δεν λέγεται. Και το δικό σου έχει πολύ χταπόδι μέσα. Δεν είναι διάσπαρτο εδώ κι εκεί, αλλά πρωταγωνιστεί!!

    Καλό Πάσχα Crispy!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τι το λιμπίστηκα αυτό το πιάτο τώρα δεν μπορώ να σου πω!!! Τέλειο όμως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα πιάτο που δεν έχω δοκιμάσει, φαινεται νοστιμοτατο. Σιγουρα θα μου αρέσει γιατι ειμαι fan του γιουβετσιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μαμάδες πάντα είναι ευέλικτες και ικανοποιούν ολα τα γούστα.

    Κι έτσι το γιουβέτσι είναι πολύ ωραίο΄με το χταπόδι. Και όχι μόνο για νηστεία.

    Ευχομαι Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα.
    Να περάσεις καλά

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Χρυσαυγή
    Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Ναι, όντως είναι εντυπωσιακό αυτό που έκανε -κι ακόμα κάνει!- με το γιουβέτσι η μητέρα μου!
    Ξέχασα να σημειώσω ότι παλιότερα είχα παρουσιάσει κι αυτό το γιουβέτσι με θαλασσινά: http://ascrispasitgets.blogspot.gr/2010/11/blog-post_30.html





    @Μάρθα
    Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Έπαιξε ρόλο βέβαια και το γκρο πλαν της φωτογράφισης! Ήταν ωραίο φαγητό όμως, πολύ ωραίο!




    @bf
    Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Είναι πολύ ωραίο , σου συνιστώ οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις!




    @Μάριον
    Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Όπως ακριβώς το είπες! Οι μαμάδες είναι ευέλικτες, ιδιαίτερα όταν έχουν να ικανοποιήσουν διαφορετικά ...κι ιδιότροπα γούστα!
    Όντως δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τις νηστείες για να το δοκιμάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή