Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Lush lemons

 Οι Αμερικανοί λένε ότι αν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε μια λεμονάδα. Στην Ελλάδα του σωτήριου έτους 2013 και κατά τη διάρκεια ενός ζεστού Πασχαλινού απογεύματος, η υποφαινόμενη κοίταξε από το μπαλκόνι τις λεμονιές του κήπου κι απεφάνθη ότι ήταν καιρός να φτιάξει ....μαρμελάδα! Ε, ναι! Τι μαρμελάδα, τι λεμονάδα! '' Ό,τι του φανεί του Λολοστεφανή '', έκανε ζέστη κι εκείνη είχε διάθεση να παιδευτεί φτιάχνοντας μια απαιτητική μαρμελάδα αντί να δροσιστεί με μια σπιτική λεμονάδα....Τρέχα γύρευε....! Η μαρμελάδα που προέκυψε ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη καθότι η υποφαινόμενη έχει μια αδυναμία στο γλυκόξινο! Κι όχι μόνο αυτό αλλά από 6 λεμόνια - όλα κι όλα!!- προέκυψε πολλή, μα πάρα πολλή, μαρμελάδα! Ενδιαφέρεται κανείς; Είναι υπέροχη, σας το εγγυώμαι!
 Λοιπόν:


Μαρμελάδα λεμόνι



Τα 6 λεμόνια είχαν συνολικό βάρος 680 γρ. Εννοείται ότι ήταν ακέρωτα. Πώς διάολο να κερωθούν πάνω στο δέντρο!!!
Τα έπλυνα καλά, αφαίρεσα το πάνω μέρος και τα έβαλα σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό. Αφού το έφερα το νερό σε σημείο βρασμού, χαμήλωσα τη φωτιά, σκέπασα την κατσαρόλα κι άφησα τα λεμόνια να σιγοβράσουν για δύο ώρες περίπου. Εν τω μεταξύ είχα βάλει στην κατάψυξη 2-3 πιατάκια μικρά του καφέ- μην απορείτε, θα δείτε αργότερα πού χρησίμευσαν. Άφησα τα λεμόνια να κρυώσουν. Το υγρό που έμεινε στην κατσαρόλα ήταν περίπου 1 λίτρο -αν δεν είναι περίπου τόσο, συμπληρώνω με νερό αν είναι λιγότερο ή αφαιρώ αν είναι περισσότερο. Έβγαλα τα λεμόνια, τα ψιλόκοψα (ψίχα και φλούδα) αφού έβγαλα τα κουκούτσια, τα έβαλα -τα λεμόνια- πάλι στην κατσαρόλα με το υγρό που είχε μείνει, πρόσθεσα 1,2 κιλά ζάχαρη κι άρχισα να βράζω την μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα. Προσοχή! Μην αφήνετε τις μαρμελάδες σας να πήξουν όσο βράζουν κι είναι ζεστές! Έχετε υπόψη ότι θα συνεχίσουν να πήζουν όσο θα κρυώνουν! Τούτη πρέπει να είναι αρκετά ρευστή όταν την βγάλετε από το μάτι της κουζίνας. Βγάλτε ένα από εκείνα τα πιατάκια από την κατάψυξη. Ρίξτε πάνω του λίγη ζεστή μαρμελάδα. Περιμένετε μισό λεπτό. Αν δείτε ότι ''παγώνει'' και συγχρόνως ''τσαλακώνει'' είναι έτοιμη. Αν παραμένει ρευστή κι ''ατσαλάκωτη'' συνεχίστε για λίγο ακόμα το βράσιμο και ξανακάνετε την δοκιμή με το παγωμένο πιατάκι. Και το τονίζω άλλη μια φορά: Μην αφήνετε τις μαρμελάδες σας να πήξουν όσο βράζουν. Να έχετε πάντα υπόψη πως όσο θα κρυώνουν, θα πήζουν επιπλέον κι εδώ που τα λέμε, μαρμελάδα θέλετε να φτιάξετε, όχι τσιμέντο για οικοδομή!

Crispy's confession: Η αναλογία φρούτου-ζάχαρης για την συγκεκριμένη μαρμελάδα είναι 1:2, πράγμα που σημαίνει ότι κανονικά έπρεπε να βάλω 1,360 κιλά ζάχαρη. Αλλά όπως πάντα, αφαίρεσα λίγη και δεν έχασα, η ισορροπία γλυκού-ξινού ήταν ιδανική....τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα (που ρέπουν προς το ξινό!!!)

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Επιτυχημένο το πείραμα της μαρμελάδας, φαίνεται και στην φωτογραφία! Θα το επιχειρήσω κι εγώ αφού σου θέσω μία ερώτηση: όταν λες ότι αφαιρείς το πάνω μέρος εννοείς αυτό με το κοτσανάκι? Και άλλη μία: το νερό που τα βράζουμε μετά δεν γίνεται πικρό? Αυτό το ρωτάω επειδή μία φορά την πάτησα και η μαρμελάδα μου βγήκε φαρμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Amelie
    Καλημέρα και χρόνια πολλά!
    Ναι, το πάνω μέρος είναι αυτό με το κοτσανάκι!
    Δεν δοκίμασα το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα λεμόνια αλλά η μαρμελάδα δεν βγήκε καθόλου πικρή, λίγο ξινή ναι αλλά πικρή όχι. Η πικράδα ίσως εξαρτάται από το αν τα λεμόνια είναι χοντρόφλουδα ή όχι. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ ήταν κανονικά- ούτε πολύ ψιλόφλουδα ούτε χοντρόφλουδα.
    ΥΓ: Θυμάμαι δοκίμασα το νερό όταν έβαλα τη ζάχαρη και διαλύθηκε. Δεν είχε καμία αίσθηση πικράδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ' αρέσουν και εμένα τα γλυκόξινα οπότε η μαρμελάδα σου είναι άκρως του γούστου μου! Και η συγκεκριμένη γεύση προσφέρεται για άπειρες δημιουργίες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερμιόνη
    Το λεμόνι λατρεμένο, όντως προσφέρεται για πάμπολλες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ πάντα αφαιρώ ζάχαρη από τις μαρμελάδες.
    Σίγουρα την έκανες πολύ ωραία.
    Το λεμόνι μ αρέσει πολύ.

    Καλοφάγωτη :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάριον
    Είναι υπέροχη! Ιδιαίτερα πάνω από τσουρέκι! Την έχω τσακίσει!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή