Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Μια μέρα πριν, μια μέρα μετά...

....τα Χριστούγεννα!

Χρόνια πολλά σε όλους! Εύχομαι να περνάτε όμορφα τις μέρες των γιορτών με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων

Κατέβηκα στο κέντρο της πόλης για κάτι τελευταία ψώνια (κατηγορίας φαγώσιμα, τι άλλο!)  και για μια μπύρα με τον bro. Εκεί γύρω στην Ερμού τριγυρνούσα -αποφεύγοντας την κεντρική οδό και προτιμώντας τις καθέτους της. Με ξάφνιασε -ευχάριστα!- ο απίστευτα πολύς κόσμος. Δεν έχω ιδέα αν είχε ξεχυθεί για ένα shopping spree που λένε και στο χωριό μου, αλλά σημασία έχει ότι ο κόσμος βγήκε από το σπίτι του. Ο κόσμος ήθελε να κινηθεί, να περπατήσει, να ξεσκάσει, να δει άλλο κόσμο, να δει ουρανό, να κόψει τη μιζέρια στα δυο, δεν έχει σημασία αν ψώνισε ή όχι, σημασία έχει ότι βγήκε επιτέλους από το σπίτι του κι έκλεισε το ρημάδι το χαζοκούτι. Αρκετοί πλανόδιοι μουσικοί, οικογένειες, αστυνομικοί απ' όλα είχε ο μπαξές. Στα καφέ και τα wine bar της περιοχής γινόταν το αδιαχώρητο. Μια ανάσα. Μια ανάσα ηρεμίας.


Την επόμενη των Χριστουγέννων

Είπα να ελαφρύνω λίγο το μενού. Καλό και πλούσιο το τραπέζι των Χριστουγέννων, έτσι σκέφτηκα να μαγειρέψω κάτι ελαφρύ, διαφορετικό και νόστιμο για τη χθεσινή μέρα. Ξεκίνησα από την επιλογή του κρέατος, κουνέλι λοιπόν θα ήταν και θα μαγειρευόταν με τον γαλλικό τρόπο, τουτέστιν θα μαγειρευόταν σε κόκκινο κρασί με θυμάρια και δάφνες και θα σιγόβραζε με την ησυχία του! Τελειότης! Όσοι έχετε φάει παρόμοιες σάλτσες σε γαλλικά μπιστρό θα καταλαβαίνετε τι εννοώ!


Κουνέλι a la Cocotte 
(Κουνέλι σε σάλτσα κόκκινου κρασιού κι αρωματικών)



Υλικά για 6 άτομα

1 κουνέλι (περίπου 1,5 κιλά το οποίο θα έχει τεμαχίσει ο κρεοπώλης σε μερίδες)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 ποτήρια (τουλάχιστον) σπιτικό ζωμό κότας ή βοδινού. Να είναι αρκετά πλούσιος σε λίπος ζωμός.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί *
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
2 δαφνόφυλλα
λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (2-3 κουταλιές σούπας)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο


Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε λίγο λάδι -περίπου 1/2 ποτήρι- σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να αποκτήσουν όμορφο χρυσαφένιο χρώμα -περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι αρχίζουμε να σοτάρουμε το κρέας. Κάθε κομμάτι πρέπει να αποκτήσει όμορφο καφέ-χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές- περίπου άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα - 3 λεπτά. Ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι κι επίσης τον ζωμό, το κρασί, το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα και το μαϊντανό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει για μία ώρα τουλάχιστον. Πότε πότε ρίχνουμε μια ματιά, να δούμε αν υπάρχει ακόμα αρκετός ζωμός. Όταν μαγειρευτεί ελέγχουμε την πυκνότητα της σάλτσας. Η σάλτσα πρέπει να είναι αρκετά πηχτή. Αν δεν έχει πήξει αρκετά, δυναμώνουμε  τη φωτιά και μαγειρεύουμε μερικά λεπτά ακόμα με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Ελέγχουμε τη σάλτσα για αλάτι και πιπερώνουμε.

Σερβίρεται με πουρέ ή απλά με καλό ψωμί!


*Δυστυχώς είναι τακτική πολλών να αγοράζουν κακής ποιότητας κρασιά για σβήσιμο στο μαγείρεμα! Κακώς! Εννοείται ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε κρασί που θα πίναμε εμείς οι ίδιοι. Από την άλλη, αν το ψάξει κανείς, βρίσκει αρκετά καλά κρασιά σε πολύ προσιτές τιμές!

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά !
    Κι εγώ χάρηκα που είδα τον κόσμο βόλτα στα μαγαζιά και προσπάθησε να διώξει λίγο την μιζέρια από πάνω του! Η συνταγή σου πρέπει να είναι υπέροχη! Θα μπορούσε να μαγειρευτεί έτσι κάποιο άλλο κρέας!
    Φιλιά πολλά και καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα
      Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
      Ναι, ήταν ωραία, μου άρεσε που έβλεπα τον κόσμο λίγο χαλαρωμένο, με γιορτινή διάθεση!
      Φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άλλο κρέας, μάλλον μοσχάρι με κόκκαλο όμως, όχι σκέτο ψαχνό.
      Κι εσύ να περνάς πολύ όμορφα κι εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον Νέο Χρόνο!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. H μανούλα μου δεν μπορεί ούτε να το δεί το κουνέλι φρικάρει εντελώς οπότε την συνταγή θα την κρατήσω για αργότερα. Πολλές ευχές για το νέο έτος που έρχεται, με υγεία και πάντα νόστιμα :)

    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mahler,
      Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
      Δεν είναι μόνο η μαμαά σου που φρικάρει, ξέρω πολύ κόσμο που δεν το θέλει. Είναι κρίμα γιατί είναι πολύ νόστιμο κρέας κι άπαχο. Έχω την εντύπωση ότι πολύ λίγοι το εκτιμούν στην Ελλάδα, σε αντίθεση με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία που το τρώνε πάρα πολύ.
      Πολλές ευχές για τον Νέο Χρόνο, σου εύχομαι ό,τι καλύτερο! Πάντα με υγεία!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Εγώ ακόμα δεν κατάφερα να τριγυρίσω αλλά από δω και στο εξής τελείωσαν οι υποχρεώσεις και έχω στο πρόγραμμα αρκετό window-shopping (διότι για οτιδήποτε άλλο δεν τίθεται θέμα, ελλείψει χρημάτων!). Αυτό το φαγητό δείχνει νοστιμότατο και αναδίδει θαλπωρή σπιτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amelie,
      Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Μην νομίζεις, κι εγώ εκτός από κάτι κρασιά που ήθελα, window shopping έκανα!
      Το φαγητό είναι καθαρά γαλλικό με αυτές τις πληθωρικές σάλτσες που έχουν! Είναι φανταστικό!
      Πολλές ευχές να περνάς όμορφα τις μέρες των γιορτών κι εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον Νέο Χρόνο!

      Διαγραφή
  4. καλημέρα χρόνια πολλά!! και εδω μια απ τα ιδια, αναζωντάνεψε η πολη με τον κόσμο που βγηκε εξω οχι για να ψωνίσει αλλα για να περπατήσει στην στολισμένη πλατεία τα παιδια να παίζουν .... ζωντάνεψε η πολη!!!
    αυτό το λάθος το κάνω κ εγω με το κρασι... παίρνω ενα φτηνο χυμα απ το σουπερ μιας και δεν πινω κιολας....εχει τεραστια διαφορα στην γευση σε σχεση με ενα καλο κρασι.
    νοστιμότατο το φαγητο εγω θα το προτιμήσω με τηγανιτές πατατουλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία
      Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
      Κυκλοφορούν αρκετά κρασιά από γνωστούς παραγωγούς τα οποία έχουν πολύ χαμηλή τιμή -για εμφιαλωμένο- αλλά είναι συμπαθέστατα! Ψάξε και θα τα βρεις και κατά τη γνώμη μου προτίμησε τα.
      Είναι καλά να ξεσκάει λίγο ο κόσμος, είχα καιρό να δω στο κέντρο τόσο κόσμο! Ήταν ωραία! (υπόψη ότι είμαι αγοραφοβική αλλά μου άρεσε αυτή η πολυκοσμία!!!)
      Πολλές ευχές να περνάς όμορφα τις μέρες των γιορτών κι εύχομαι τα καλύτερα για τον Νέο Χρόνο!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!!
    Έχω μια απορία, όταν φτιάχνεις ζωμό δεν τον αφήνεις να κρυώσει πριν τον αποθηκεύσεις μεριδοποιημένο; Και μόλις κρυώσει δεν αφαιρείς όλο το λίπος που μαζεύεται στην επιφάνεια; Μήπως ήθελες να πεις πλούσιος σε κολλαγόνο - ζελατίνη; Αν εφαρμόζεις άλλη τεχνική δώσε μας τα φώτα σου γιατί όντως αυτό το λίπος (που το πετάω) θα ταίριαζε ωραία με το σχετικά άπαχο κουνέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη,
      Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
      Προσωπικά δεν αφαιρώ το λίπος όταν φτιάχνω ζωμό. Αν τυχόν θέλω να φτιάξω σούπα μπορεί να τον αφαιρέσω αλλά αν φτιάχνω σάλτσα όχι δεν το αφαιρώ - μου αρέσει το λιπαρό στοιχείο στο φαγητό, ξέρω ότι δεν πρέπει αλλά ...φευ... Εννοείται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλουμε αυτό το λίπος, το κουνέλι είναι πεντανόστιμο αλλά εντελώς άπαχο!
      Ναι, συνήθως τον κρατώ τον ζωμό σε μερίδες και μάλιστα στην κατάψυξη αν δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσω άμεσα.
      Ευχές πολλές να περνάς όμορφα τις γιορτές αυτές - αν είστε στο Λιτόχωρο με την οικογένεια θα είναι υπέροχα!- κι εύχομαι ό,τι καλυτερο για τον Νέο Χρόνο!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά crispy μου! Εύχομαι να πέρασες καλά τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει, να ξεσκάσει. Το είδα φέτος και στα Χριστουγεννιάτικα χωριά - πάρκα - κάστρα. Όλες οι καλές προσπάθειες είχαν μεγάλη επιτυχία.
    Για το κρασί έχεις δίκιο. Το καλό φαγητό δικαιούται και ένα αξιοπρεπές κρασί!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα,
      Χρόνια Πολλά! Εύχομαι να περνάς όμορφα τις μερες των γιορτών! Εύχομαι επίσης εσύ κι η οικογένεια σου να έχετε μια πολύ όμορφη Νέα Χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχισμένες και χαρούμενες στιγμές!
      Πολλά φιλιά!

      ΥΓ: Ε ναι, το κρασί για σβήσιμο πρέπει να είναι αν όχι άριστης ποιότητας τουλάχιστον αξιοπρεπές!

      Διαγραφή
  7. Είναι ωραίο να βλέπεις κόσμο έξω αυτές τις μέρες. Μια απλή βόλτα σου φτιάχνει την διάθεση.

    Αν και δεν το τρώω το κουνέλι, είμαι σίγουρη πως από νοστιμιά σκίζει :)

    Εύχομαι ότι καλύτερο για τη Νέα Χρονιά, με υγεία και ωραίες στιγμές

    Καλή Χρονιά

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον,
      Χρόνια Πολλά! Είναι αλήθεια μια απλή βόλτα έστω για ένα καφέ, μια μπύρα σε χαλαρώνει, σε ηρεμεί.
      Το κουνέλι ήταν σούπερ- όμως βλέπω ότι πολύ λίγοι το τρώνε, κι είχα κι άλλη συνταγή να αναρτήσω!

      Εύχομαι για εσένα και την οικογένεια σου ό,τι καλύτερο κι ό,τι ομορφότερο για τη Νέα Χρονιά, να είναι γεμάτη υγεία και χαρά!
      Να περάσεις πολύ όμορφα την αλλαγή του χρόνου!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή