Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Morning glory

Τον προηγούμενο μήνα είχα γράψει για όλα εκείνα τα γαστρονομικά τερτίπια που με είχαν απασχολήσει μες το χειμώνα (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ) . Όμως δεν έγραψα τότε για κάτι άλλο στο οποίο έχω στραφεί, κι αυτό δεν είναι παρά η χρήση διαφορετικού είδους αλευριών. Αφορμές να αρχίσω να ψάχνω λίγο περισσότερο το θέμα του αλευριού υπήρξε πρώτα απ' όλα ένα υπέροχο γλυκό (αυτό) και μετά το ενθουσιώδες τηλεφώνημα των γονιών οι οποίοι ανακάλυπταν ξανά τις γαστριμαργικές χαρές της παιδικής τους ηλικίας τρώγοντας...κουρκούτι! Το κουρκούτι είναι μια, ας την πούμε, κρέμα φτιαγμένη με καλαμποκάλευρο και νερό! Μόνο! Τελοσπάντων, παρασυρμένη από τον ενθουσιασμό τους πήγα κι αγόρασα καλαμποκάλευρο, πειραματίστηκα, δοκιμάζοντας το σε διάφορες ζύμες κι ανακάλυψα ότι είναι ένα τρομερά νόστιμο αλεύρι! Ανακάλυψα επίσης -σε εκείνα τα πειράματα- ότι σε ζύμες για κρέπες ή pancakes, αν χρησιμοποιηθεί από μόνο του δεν βοηθά να είναι ιδιαίτερα μαλακές, ως εκ τούτου απαιτείται μίξη αλευριών.

Κατέληξα σε αυτά τα american style pancakes, τα οποία είναι τέλεια για πρωινό ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται με μαρμελάδες από βατόμουρα. Τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα τα συνόδεψα με ...πετιμέζι (ιδέα που έκλεψα από τους, κατενθουσιασμένους με το κουρκούτι, γονείς!


Pancakes με καλαμποκάλευρο



Υλικά για 12 (περίπου) κομμάτια

1 φλιτζάνι* πλήρες γάλα φρέσκο
3/4 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
3/4 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο φρέσκο αυγό
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 1/2 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
ελαιόλαδο (ή βούτυρο κατά το πιο αμερικάνικο) για το τηγάνισμα

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα δύο αλεύρια με το αλάτι και το baking powder.
Σε ένα άλλο πιο μεγάλο μπολ χτυπάτε το αυγό με το γάλα, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτετε το μείγμα αλευριού κι ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι κάπως πιο σφιχτή από την κλασική ζύμη για κρέπες. Αν δεν είναι ιδιαίτερα σφιχτή προσθέστε 1-2 κουταλιές καλαμποκάλευρο. Αν παραείναι σφιχτή διορθώστε με 1-2 κουταλιές γάλα.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε τηγάνι με χοντρό πάτο. Ρίχνετε μισή κουτάλα** σε τρία διαφορετικά σημεία του τηγανιού (ένα κλασικό τηγάνι χωρά 3 pancake ταυτόχρονα) και τα τηγανίζετε μέχρι να αποκτήσουν όμορφο χρυσαφί χρώμα κι από τις δύο πλευρές. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Κάθε φορά θα προσθέτετε και λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι πριν ρίξετε τα επόμενα pancake.
Σερβίρετε με άφθονη μαρμελάδα, ή μέλι, σιρόπι σφένδαμου ή ...πετιμέζι!


*Πολλές συνταγές δίνουν τα υλικά σε φλιτζάνι κι αυτό κάποιους τους μπερδεύει. Το πράγμα είναι απλό. 1) Εννοείται ότι το ίδιο φλιτζάνι θα χρησιμοποιηθεί για όλα τα υλικά μιας συνταγής και 2) μιλάμε για φλιτζάνια όγκου -πάνω κάτω- 250 ml. Τα κλαικά στα οποία πίνουμε καφέ φίλτρου.

** Η χρήση της κουτάλας θα βοηθήσει να κρατήσουν τα pancake το στρογγυλό σχήμα που θέλουμε.


Κυριακή ανοιξιάτικη, λαμπερή με ένα τραγούδι που μου αρέσει πολύ - σε ιταλική εκδοχή!


13 σχόλια:

  1. Αυτός ο λοφίσκος από pancakes στη φωτογραφία δείχνει ιδιαίτερα δελεαστικός και αποδεικνύει ότι ο πειραματισμός με τα αλέυρια αποδίδει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ότι πρέπει για πρωινό και όχι μόνο.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η συνταγη καταγραφεται και φυσικα θα τη δοκιμασω!!!με καλαμποκαλευρο δεν εχω δοκιμασει ακομα!
    καλη συνεχεια και καλη βδομαδααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καλαμποκάλευρο είναι νόστιμο αλλά σκέτο στις ζύμες δεν δίνει ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Το έχω πάθει κι εγώ με ένα κέικ από καλαμποκάλευρο (μόνο) που δε φούσκωσε ποτέ! Μισό - μισό με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και είμαστε μια χαρά. Τα pancakes σίγουρα θα βγαίνουν πεντανόστιμα, η μαρμελάδα νομίζω πως θα τους ταιριάζει καλύτερα.
    Καλησπέρα Crispy και καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καλαμποκάλευρο είναι τέλειο στη μπαμπανέτσα ή πλαστό όπως λέγεται σε άλλα μέρη. Βοηθάει επίσης πολύ στο τηγάνι. Σε pancakes δεν το είχα φανταστεί, φαίνονται τέλειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια πινελια το καλαμποκάλυερο!! θα το δοκιμάσω! οι τηγανιτες σου φαινονται τόσο λαχταριστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην αρχή νόμιζα ότι έψαχνες το αλεύρι με την τέλεια συσκευασία χι χι χι.
    Μου αρέσει το καλαμποκάλευρο και πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω την σημερινή σου συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Αμελι
    @Ξανθή
    @Μισιρλού
    @Έφη
    @Κλεομένη
    @Αναστασία
    @Νότα
    @Αριάδνη

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας! Τα συγκεκριμένα pancakes με ενθουσίασαν τόσο πολύ που τα έχω φτιάξει τα τρία τελευταία συνεχόμεναΣαββατοκύριακα!

    @Νότα
    Εννοείται ότι με το άνοιγμα θα χαθεί τουλάχιστο το 1/4 από το αλεύρι (ή ζάχαρη ή καφέ...!!!). Είμαι εγώ αδέξια, είναι οι συσκευασίες κακοκλεισμένες, ε δεν θέλει και πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χθες το πρωινό μας είχε τα pancakes σου με καλαμποκάλευρο που μας παρουσίασες, Μου άρεσαν πάρα πολύ. Εγώ τα τίμησα με μέλι. Η μικρούλα και ο μπαμπάς μας με μερέντα και μπανάνα. Πρέπει όμως να αγοράσω σιρόπι γιατί η μικρή μου είπε ότι στα παιδικά οι ήρωες τα τρώνε με σιρόπι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιρόπι σφένδαμου εννοεί; Θεϊκό! Το λατρεύω! Δυστυχώς λίγο ακριβό αλλά αξίζει η αγορά ενός μπουκαλιού πότε πότε!

      Διαγραφή
    2. Υποθέτω. Θα το προμηθευτώ. Ελπίζω να της αρέσει!

      Διαγραφή
  10. Απλή και εξαιρετική η συνταγή σου!! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή