Πριν λίγες μέρες ο άρχων της Ρωσίας ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο σε γεωργικά προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι εγώ με πατριωτικό ενθουσιασμό έτρεξα στο μανάβικο να σώσω τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς- που πλήττονταν άμεσα από το εμπάργκο. Μετά έμαθα ότι θα αποζημιωθούν κι έμεινα να κοιτάζω με απελπισία τα δεκάδες ροδάκινα που είχαν πλημμυρίσει την κουζίνα. Αυτά κοιτούσαν εμένα. Και χασκογελούσαν.
Πρώτη λύση: μαρμελάδα ροδάκινο. Εντελώς αυθόρμητα και ζυγίζοντας φρούτα και ζάχαρη σε αναλογία 2:1 έφτιαξα μια από τις ωραιότερες μαρμελάδες που έχω φτιάξει ποτέ! Τελικά η καλή τεχνική της μαρμελάδας έγκειται στο να γνωρίζεις πότε ακριβώς θα σταματήσεις το βράσιμο! Απαλό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά!
Δεύτερη λύση: Τα smoothies. Ξέρετε, αυτούς τους παχύρρευστους χυμούς-σχεδόν τρώγονται με το κουτάλι- που φτιάχνονται με ανάμικτα φρούτα!
Τρίτη λύση: Τάρτα. Δεν είχα φτιάξει ποτέ, κι ήταν μια καλή ευκαιρία. Δεν έψαχνα για κάτι εξεζητημένο, ούτε περίπλοκο. Βρήκα αυτή τη συνταγή αλλάζοντας ελάχιστα στοιχεία. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται πολύ εύκολα, θέλει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο κι είναι πεντανόστιμη! Το δυσάρεστο είναι ότι είναι ...πεντανόστιμη, τουτέστιν επαναλήφθηκε το ψήσιμο τάρτας ροδάκινου. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Ροδάκινα υπάρχουν άφθονα! Ας είναι καλά ο κος. Πούτιν!
Υλικά για φόρμα τάρτα διαμέτρου περίπου 27 εκ.
3-4 ροδάκινα (εγώ χρησιμοποίησα κανονικού μεγέθους και χρειάστηκα 3 1/2 για την ακρίβεια)
Για τη ζύμη:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
2 κουταλιές σούπας γάλα πλήρες
Επίσης:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
2 κουταλιές κρύο βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς- εξαρτάται πόσο γρήγορα ζεσταίνει ο φούρνος σας.
Πλένετε τα ροδάκινα, τα σκουπίζετε και τα κόβετε σε χοντρές φέτες- πάχους περίπου 1,5 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και τη μια κουταλίτσα ζάχαρη. Δεν το ήξερα, αλλά αν βάλετε αυτά τα δύο συστατικά στη συγκεκριμένη ποσότητα κι ανακατέψετε, το αλεύρι θα αποκτήσει υφή σαν να το έχετε κοσκινίσει!
Στο φλιτζάνι που έχετε το ελαιόλαδο ρίχνετε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα. Αυτά τα υλικά-τα υγρά- τα ρίχνετε στο αλεύρι. Με ένα πιρούνι ανακατώνετε ελαφριά, ίσα να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη. Σε 1 λεπτό είναι έτοιμο! Η συγκεκριμένη ζύμη δεν θέλει ζύμωμα!*
Με τα δάχτυλα τη στρώνετε στη φόρμα της τάρτας έτσι ώστε να φτάσει, να δημιουργήσει τοίχωμα. Από πάνω στρώνετε τα ροδάκινα σε 2 ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από τον εξωτερικό.
Σε ένα μπολ ρίχνετε την ζάχαρη και το αλεύρι. Από πάνω ρίχνετε το βούτυρο και πασπατεύετε με τα χέρια σας τα υλικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν σβόλοι. Τους απλώνετε πάνω στα ροδάκινα. Ψήνετε την τάρτα για 35 λεπτά περίπου- ίσως πάρει λίγο παραπάνω, εξαρτάται πάντα από τον φούρνο. Αν πάρει το φρούτο χρώμα νωρίς σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Βγάζετε από το φούρνο κι αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Χωρίς να το έχω δοκιμάσει, υποθέτω ότι θα κάνει ωραιότατο επιδόρπιο με μια μπάλα σπιτικό παγωτό βανίλια από δίπλα!
*Η ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο είναι ελαφρώς πιο εύθρυπτη.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για κάτι άλλο (όχι γαστρονομικής φύσης) που μου προκάλεσε τον -ευτυχώς σύντομο- ενθουσιασμό αυγουστιάτικα με τραγελαφικές συνέπειες!
UPDATE
Κι εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια μίνι συνέντευξη της υποφαινόμενης στην Ανθή του blog Διαβά-ΖΩ
Πρώτη λύση: μαρμελάδα ροδάκινο. Εντελώς αυθόρμητα και ζυγίζοντας φρούτα και ζάχαρη σε αναλογία 2:1 έφτιαξα μια από τις ωραιότερες μαρμελάδες που έχω φτιάξει ποτέ! Τελικά η καλή τεχνική της μαρμελάδας έγκειται στο να γνωρίζεις πότε ακριβώς θα σταματήσεις το βράσιμο! Απαλό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά!
Δεύτερη λύση: Τα smoothies. Ξέρετε, αυτούς τους παχύρρευστους χυμούς-σχεδόν τρώγονται με το κουτάλι- που φτιάχνονται με ανάμικτα φρούτα!
Τρίτη λύση: Τάρτα. Δεν είχα φτιάξει ποτέ, κι ήταν μια καλή ευκαιρία. Δεν έψαχνα για κάτι εξεζητημένο, ούτε περίπλοκο. Βρήκα αυτή τη συνταγή αλλάζοντας ελάχιστα στοιχεία. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται πολύ εύκολα, θέλει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο κι είναι πεντανόστιμη! Το δυσάρεστο είναι ότι είναι ...πεντανόστιμη, τουτέστιν επαναλήφθηκε το ψήσιμο τάρτας ροδάκινου. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Ροδάκινα υπάρχουν άφθονα! Ας είναι καλά ο κος. Πούτιν!
Τάρτα με Ροδάκινα
3-4 ροδάκινα (εγώ χρησιμοποίησα κανονικού μεγέθους και χρειάστηκα 3 1/2 για την ακρίβεια)
Για τη ζύμη:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
2 κουταλιές σούπας γάλα πλήρες
Επίσης:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
2 κουταλιές κρύο βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς- εξαρτάται πόσο γρήγορα ζεσταίνει ο φούρνος σας.
Πλένετε τα ροδάκινα, τα σκουπίζετε και τα κόβετε σε χοντρές φέτες- πάχους περίπου 1,5 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και τη μια κουταλίτσα ζάχαρη. Δεν το ήξερα, αλλά αν βάλετε αυτά τα δύο συστατικά στη συγκεκριμένη ποσότητα κι ανακατέψετε, το αλεύρι θα αποκτήσει υφή σαν να το έχετε κοσκινίσει!
Στο φλιτζάνι που έχετε το ελαιόλαδο ρίχνετε το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα. Αυτά τα υλικά-τα υγρά- τα ρίχνετε στο αλεύρι. Με ένα πιρούνι ανακατώνετε ελαφριά, ίσα να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη. Σε 1 λεπτό είναι έτοιμο! Η συγκεκριμένη ζύμη δεν θέλει ζύμωμα!*
Με τα δάχτυλα τη στρώνετε στη φόρμα της τάρτας έτσι ώστε να φτάσει, να δημιουργήσει τοίχωμα. Από πάνω στρώνετε τα ροδάκινα σε 2 ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από τον εξωτερικό.
Σε ένα μπολ ρίχνετε την ζάχαρη και το αλεύρι. Από πάνω ρίχνετε το βούτυρο και πασπατεύετε με τα χέρια σας τα υλικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν σβόλοι. Τους απλώνετε πάνω στα ροδάκινα. Ψήνετε την τάρτα για 35 λεπτά περίπου- ίσως πάρει λίγο παραπάνω, εξαρτάται πάντα από τον φούρνο. Αν πάρει το φρούτο χρώμα νωρίς σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Βγάζετε από το φούρνο κι αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Χωρίς να το έχω δοκιμάσει, υποθέτω ότι θα κάνει ωραιότατο επιδόρπιο με μια μπάλα σπιτικό παγωτό βανίλια από δίπλα!
*Η ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο είναι ελαφρώς πιο εύθρυπτη.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για κάτι άλλο (όχι γαστρονομικής φύσης) που μου προκάλεσε τον -ευτυχώς σύντομο- ενθουσιασμό αυγουστιάτικα με τραγελαφικές συνέπειες!
UPDATE
Κι εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια μίνι συνέντευξη της υποφαινόμενης στην Ανθή του blog Διαβά-ΖΩ
Έφτιαξα μια μαρμελάδα ροδάκινου εμπλουτισμένη με φιστίκια Αιγίνης και θα την επαναλάβω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω επιθυμήσει κι ένα κρέας που είχα φτιάξει παλιότερα ελπίζω και σε αυτό.
Η ιδέα της τάρτας επίσης πολύ ενδιαφέρουσα.
Τι ωραία τάρτα... είχα κάνει με βερύκοκα μία χρονιά που μας είχαν φέρει πολλά και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε (δεν ξέρω αν σου θυμίζει κάτι η ιστορία :P ) πέρα από γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα! Αναρωτιέμαι αν το ροδάκινο γίνεται γλυκό του κουταλιού... δεν έχω δει ποτέ... μούμπλε μούμπλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η ταρτουλα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μας εβδομάδα :)
Μαρμαλάδα ροδάκινο θέλω να φτιάξω κι εγώ... προχθές στη λαϊκή πήρα ροδάκινα και έκανα smoothie
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η τάρτα.. και η ζυμη με ελαιόλαδο πολύ καλή.
Μπορείς να βάλεις και πάνω στα ροδάκινα και λίγη μαρμελάδα αντί της ζάχαρης..
Καλοφάγωτη
Φιλιά
Αν και τρελαίνομαι για μαρμελάδα δεν έχω φτιάξει ποτέ. Μου φαίνεται τόσο δύσκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα smoothies μου αρέσουν και η τάρτα σου με ξετρέλανε. Μακάρι όταν θα έρθει η μικρή μου από τις διακοπές (fan of crispy's recipes) να βρω ροδάκινα να της φτιάξω την τάρτα σου.
Πολύ θα ήθελα κάτω από τα ροδάκινα μια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής. Ίσως τότε να ήθελε και λίγο προψήσιμο η τάρτα και ίσως να έχανε κάτι απο τη ανάλαφρη φρουτένια αίσθηση αλλά δε βαριέσαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήσημερα εφοδιαστηκα και εγω με ροδακινα για μαρμελαδα!!! την ζηλεψα την ταρτα σου υπεροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡοδάκινα παντού! Σίγουρα δε θα έχουν κανένα παράπονο οι ροδακινοπαραγωγοί από σένα (είτε τη πήραν την αποζημίωση είτε οχι!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τάρτα σου πολύ μου αρέσει που έχει σκέτο φρούτο για γέμιση! Με μια μπάλα παγωτό από πάνω θα γίνει ακόμα πιο τέλεια!
Απο την ταρτα σου θα θελα ενα κομματακι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
@Ξανθή
ΑπάντησηΔιαγραφή@Μυρωδία
@Αριάδνη
@Μάριον
@Νότα
@Κλεομένη
@Δέσποινα
@Αναστασία
@Εύη
@BF
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια σας!
Ειδικά:
@Ξανθή
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ροδάκινο σε φαγητό! Γενικά τα μόνα φρούτα που έχω φάει σε αλμυρό πιάτο είναι δαμάσκηνα, μήλα και κυδώνι.
@Μυρωδία
Δεν έχω ακούσει για γλυκό του κουταλιού ροδάκινο! Αλλά αν γίνεται το βερύκοκο γιατί όχι και το ροδάκινο!
@Μάριον
Πολύ καλή η ιδέα της μαρμελαδας! Με την επόμενη θα το δοκιμάσω.
@Νότα
Οι μαρμελαδες είναι ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτείς φρούτα...που ξέχασες να φας- κάτι που εμένα τουλάχιστον μου συμβαίνει συχνά! Γι'αυτό και φτιάχνω συνέχεια μαρμελάδες!
@Κλεομένη
Έχω χωρίσει τις τάρτες φρούτων σε 3 κατηγορίες:
1) Αυτές που έχουν κρέμα ζαχαροπλαστικής
2)Αυτές που έχουν κρέμα αμυγδάλου -κόλαση επί της γης!!!
3) Αυτές που δεν έχουν παρά μόνο το φρούτο.
Τις τελευταίες, για να είμαι ειλικρινής, τις γνώρισα όταν άνοιξε ο Paul κι όταν τις έτρωγα έψαχνα απεγνωσμένα για την κρέμα. Τώρα πια μου αρέσουν περισσότερο από όλες!
@Αναστασία
Είχε μεγάλη επιτυχία η συγκεκριμένη μαρμελάδα! Την τσακίσαμε απλώνοντας την σε φέτες από τσουρέκι!