Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Φολέγανδρο με φινέτσα.

Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου Ελληνίδα πελάτισσα ρωτούσε για τις παραλίες του νησιού. Αφού η ξενοδόχος της απαρίθμησε τις παραλίες και της εξήγησε πού βρίσκονται, η πελάτισσα ρώτησε: "Και ποιες από αυτές είναι οργανωμένες;" για να έρθει η αποστομωτική απάντηση: "Καμία. Το νησί δεν έχει οργανωμένες παραλίες!".



Όντως η Φολέγανδρος δεν έχει οργανωμένες παραλίες. Εν τούτοις τούτο το σχετικά μικρό αλλά πανέμορφο νησί των Κυκλάδων έσφυζε από κόσμο αρχές Σεπτέμβρη! Η Φολέγανδρος είναι από εκείνα τα πολύ ιδιαίτερα νησιά που τα ερωτεύεσαι εσαεί με την πρώτη επίσκεψη. Η ιδιαιτερότητα της πηγάζει από την έντονη δραματικότητα του ξηρού τοπίου και της γεωμορφολογίας του νησιού. Ένα πετρώδες, σκληρό κι άνυδρο τοπίο αντκρύζει κανείς όταν φτάνει στον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου.



Φεύγοντας από εκεί κι ανεβαίνοντας για τη Χώρα το τοπίο είναι από τα πιο στεγνά κι άγρια αλλά συνάμα πιο συναρπαστικά που μπορεί να συναντήσει κανείς στις Κυκλάδες. Όταν φτάνει πια ο επισκέπτης στη Χώρα απλά διαπιστώνει ότι είναι η ομορφότερη και πιο μαγευτική όλου του Αιγαίου! Χτισμένη στην κυριολεξία πάνω στον γκρεμό, εντυπωσιακή, επιβλητική αλλά συνάμα χαριτωμένη με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπίτια πνιγμένα στη βουκαμβίλια, το γεράνι και τα νυχτολούλουδα- Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια το βραδάκι όταν μόλις έχει σκοτεινιάσει και θα σας μεθύσει το άρωμα τους!



Φεύγοντας από τη Χώρα, ο μοναδικός δρόμος προς τα βόρεια του νησιού μας οδηγεί στην Άνω Μεριά. Εδώ αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη σε αυτό το ιδιότυπο χωριό το οποίο απλώνεται σε μήκος περισσότερο των τριών χιλιομέτρων. Αραιοκατοικημένο, με σπίτια που διαθέτουν τις θεμωνιές τους, ένα μικρό κήπο-περιβόλι να τα περιβάλλει. Εδώ βρίσκεται και το πιο εύφορο σημείο του νησιού. Οι άνθρωποι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και, όσο τους το επιτρέπει η γη, με την γεωργία. Φτάνοντας στο τέλος του χωριού υπάρχει δρόμος που οδηγεί προς κάποιες παραλίες. Κι εδώ το τοπίο είναι συναρπαστικό. Κάποιες εύφορες ρεματιές διακόπτουν το μονότονο ξηρό τοπίο. Για εμάς τους περιπατητές, το να ανηφορίζουμε και να κατηφορίζουμε σε αυτά τα μέρη είναι μεγάλη απόλαυση. Άλλωστε η πεχοπορία είναι ο ωραιότερος τρόπος για να νιώσει κανείς το μεγαλείο της φολεγανδρίτικης φύσης.



Το φαγητό είναι σίγουρα απολαυστικό και ποιοτικά υψηλό στη Φολέγανδρο. Αρκετές ταβέρνες στη Χώρα, "Πούντα" η αγαπημένη μου, η γνωστή ταβέρνα στην άκρη της Άνω Μεριάς το "Ηλιοβασίλεμα" προσφέρει τα παραδοσιακά ματσάτα (φρέσκα ζυμαρικά σερβιρισμένα με σάλτσα τομάτας και κρέας της αρεσκείας σας, μέχρι και πιτσούνια είχαν!). Για φρέσκα χειροποίητα παγωτά στον Ιταλό  "Θείο" ("Zio") - παρεμπιπτόντως οι Ιταλοί λατρεύουν το νησί, μέχρι και ιταλικό προξενείο υπάρχει! Αξίζει οπωσδήποτε και μια επίσκεψη στον φούρνο της Χώρας όπου θα βρει κανείς τυρόπιτες φτιαγμένες με ντόπια τυριά.





Το αγαπημένο μου spot  για φαγητό παραμένει εδώ και χρόνια το "Eva's Garden". Ίσως είναι το ακριβότερο σημείο για φαγητό στο νησί, εν τούτοις αυτό δεν πτοεί τους δεκάδες Έλληνες και ξένους να συρρέουν κάθε βράδυ για να προλάβουν ένα τραπέζι στον όμορφο κήπο του εστιατορίου, τόσο που φέτος αρχές Σεπτέμβρη χρειαζόταν κράτηση. Καθόλου τυχαία η επιτυχία του εστιατορίου. Όλα αυτά τα χρόνια που το επισκέπτομαι, τρώω εξαιρετικά, φέτος δε τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα. Κάποιες σαλάτες πολύ όμορφες και δυνατές με ωραίο παιχνίδι ανάμεσα στο γλυκό κι αλμυρό, ένα καταπληκτικό κουνέλι μαγειρεμένο σε κρασί με δεντρολίβανι κι ελιές ήταν εκτός μενού αλλά ευτυχώς κατάφερα και το απόλαυσα. Στα επιδόρπια ένα διαμαντάκι: Πανακότα σε σάλτσα μελιού αρωματισμένη με λεβάντα και μελισσόχορτο. Μακρά το καλύτερο επιδόρπιο που έχω φάει εδώ και καιρό! Παρεμπιπτόντως είχα γράψει πριν δύο χρόνια για το εστιατόριο: εδώ.



Κολυμπήσαμε :

Στην Αγκάλη
Στην παραλία του λιμανιού Καραβοστάση
Στον Αγ. Νικόλαο (πάνω φωτογραφία)
Στο Αμπέλι (πρώτη φωτογραφία)




19 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή επιστροφή! Διάβασα μονορούφι την ανάρτησή σου, μου άρεσε πολύ και ευελπιστώ κάποια στιγμή να καταφέρω να τη δω από κοντά την όμορφη Φολέγανδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Το εύχομαι! Είναι πολύ ιδιαίτερο νησί, η Χώρα είναι μαγευτική...και το φαγητό εγγυημένα καλό!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία παρουσίαση για τη Φολεγάνδρο!
    Δεν έχω πάει αλλά κρατώ την ανάρτηση σου για όταν θα πάω!
    Τι όμορφα τα γαιδουράκια!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peps
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τα γαϊδουράκια τα βλέπεις παντού! Είναι γλυκύτατα και λατρεύουν να τα ταϊζεις και να τα χαϊδεύεις! Τα χρησιμοποιούν πολύ για να πηγαίνουν στα χωράφια τους και κάποτε τα χρησιμοποιούσαν για να ανεβοκατεβάζουν τον κόσμο στην παραλία της Αγκάλης- αν με το καλό πας θα δεις την απίστευτη κατηφόρα της Αγκάλης!

      Διαγραφή
  3. Πήγα μόνο μια φορά στη Φολέγανδρο πριν από 12 χρόνια και ακόμα θυμάμαι τη θεϊκή χοιρινή μπριζόλα (ναι, κάτι τόσο απλό και συνηθισμένο) που φάγαμε στο λιμάνι περιμένοντας το πλοίο. Δυστυχώς έμαθα ότι ένα απίθανο wine bar που υπήρχε στη χώρα και πηγαίναμε κάθε βράδυ, έκλεισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Αν εννοείς ένα μικρό wine bar στην πλατεία της Πούντας και στο οποίο σερβίριζε μια Βελγίδα η Isabelle, η οποία ήξερε τα πάντα για το ελληνικό κρασί κι έφτιαχνε κάτι ωραία μπρουσκετάκια με τοπικό τυρί, Δυστυχώς έχει κλείσει! Ήταν το καλύτερο wine bar των Κυκλάδων άσε που έπαιζε φοβερή μουσική!
      Έχει ανοίξει άλλο wine bar στην άλλη άκρη της χώρας, πήγα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν με ενέπνευσε, ούτε ο χώρος ούτε η μουσική για ασανσέρ που άκουγα κι έτσι έφυγα!!

      Διαγραφή
  4. Μία φορά έχω πάει στην Φολέγανδρο και την ερωτεύτηκα! Αν και είμαι οπαδός του Ιονίου, την Φολέγανδρο την λάτρεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα χαίρομαι πολύ που σου είχε αρέσει! Έχει φινέτσα το νησί! :-)

      Διαγραφή
  5. αποθημενο το χω ναπαω φολεγανδρο!!!! υπεροχο μερος μαγευτικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία εύχομαι κάποτε να τα καταφέρεις! Θα μαγευτείς!

      Διαγραφή
  6. Θέλω πολύ να πάω κάποια στιγμή στη Φολέγανδρο! Πολύ ωραίες ληψεις, ειδικα στα γαιδουράκια!!!!!!!
    Φιλια πολλά
    Καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη εύχομαι πραγματικά να τα καταφέρεις!
      Α, τα γαϊδουράκια είναι τα πραγματικά αστέρια του νησιού!

      Διαγραφή
  7. ΕΙχα πάει πριν αρκετά χρόνια. Ομορφη νησι!
    Ενα πράγμα που μου αρέσει στην Σέριφο (άσχετο) ειναι αυτό
    που δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, περνώντας με το πλοίο πρατήρησα ότι το Λειβάδι παραμένει αναλλοίωτο! Έχω χρόνια να πάω στη Σέριφο- κάποτε πήγαινα σχεδόν κάθε χρόνο!

      Διαγραφή
  8. Eχω ακούσει τα καλύτερα για τη Φολέγανδρο. Πολύ θα ήθελα να πάω κάποια στιγμή.
    ΟΙ φωτογραφίες σου με ταξίδεψαν. Υπέροχες είναι. Καλά τα γαϊδουράκια είναι για καρτ-ποστάλ :) εξαιρετική πόζα.

    Ωραίες και οι οδηγίες σου :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην μου πεις ότι είσαι χαμένη γιατί ετοιμάζεσαι για την συναυλία της Lady Gaga; χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χε χε! Και στα επίσημα θεωρεία να μου είχαν εισιτήριο, δεν θα της έκανα την τιμή!! Ούτε ένα τραγούδι της δεν γνωρίζω, άσε που δεν είναι του στυλ μου!
      Τώρα, ετοιμάζω ανάρτηση- την πρώτη φθινοπωρινή!

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ άσχετη. Χτες στην δουλειά βάλανε και άκουσα ένα τραγούδι της,.
      Φιλιά

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έγινε διάσημη. Χαρά στην εκκεντρικότητα, όλο στήσιμο και δήθεν και ουσία μηδέν. Μαντόνα και πάλι Μαντόνα!

      Διαγραφή