Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Όλα σε μία!


Όλα αυτά τα χρόνια στο blogging έχω παρατηρήσει ότι οι Αμερικανοί ΄συνάδελφοι’ αντιδρούν υπερβολικά όταν εισάγεται μια νέα διατροφική μόδα. Τι άκρατος ενθουσιασμός που επικρατεί, τι εμμονή, τι υστερία! Τη μια είχαμε αυτό το περίφημο φυλλώδες λαχανικό, το kale, το έβλεπες παντού, κάθε δεύτερη ανάρτηση είχε kale. Προ καιρού όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι θα υπήρχε έλλειψη kale, έπεσε πανικός! Από την άλλη, οι Αμερικανοί hipster food bloggers  έφαγαν όλα τα αποθέματα της γης σε quinoa! Επισκεπτόσουν ανάλογο blog κι είχες 90% πιθανότητα να πέσεις σε συνταγή με το συγκεκριμένο δημητριακό!  Μετά είναι οι εμμονές τους με διάφορα σκεύη, και νάσου στη μόδα το slow cooker, να και το dutch oven από την άλλη. Και τέλος έχουν τις μόδες στον τρόπο μαγειρέματος. Τελευταία γέμισαν τα blog τους με συνταγές για ζυμαρικά του στυλ all-in-one-pot.
Θυμάσαι εκείνη την εποχή που ρωτούσες τη μαμά σου τι θα μαγειρέψει και σου απαντούσε ‘αρνάκι κοκκινιστό με σπαγγέτι «μπλουμ»’ ή ‘κοτόπουλο με χυλοπίτες «μπλουμ»’ ; Ε λοιπόν, ένα τέτοιο «μπλουμ» είναι και οι συνταγές all-in-one-pot!
Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Χρησιμοποιείς μόνο μία κατσαρόλα! Που σημαίνει 1) Οικονομία στο ρεύμα (Γεια σου ΔΕΗ!) 2) Λιγότερη λάντζα (Οποία χαρά!)
Είναι ο ωραιότερος τρόπος για να μαγειρέψει κανείς ζυμαρικά, μιας και αυτά γίνονται ακόμα πιο νόστιμα αφού βράζουν σε σάλτσα. Από την άλλη θέλουν τρόπο και προσοχή για να γίνουν όλα al dente! Πάμε να δούμε πώς!


All-in-one-pot λιγκουίνι με κοτόπουλο σε σάλτσα με μείγμα μπαχαρικών Cajun





Υλικά για 2 άτομα


170 γρ λιγκουίνι

1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκιές

2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση

1 ½ φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου (ζεστό)

½ φλιτζάνι γάλα πλήρες

ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών Cajun *

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου διαμέτρου ζεσταίνουμε λίγο λάδι (φωτιά μεσαίας έντασης). Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο. Ρίχνουμε το κοτόπουλο συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Βγάζουμε το σκόρδο και προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατώνοντας και τρίβοντας τον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα (εκεί βρίσκεται όλη η νοστιμιά). Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το ζωμό και το γάλα.  Περιμένουμε να πάρει βράση και ρίχνουμε το ζυμαρικό κομμένο στα δύο. Χαμηλώνουμε ένα βαθμό τη φωτιά, κι αφήνουμε το ζυμαρικό να βράσει, ανακατώνοντας κάθε 2-3 λεπτά γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει. Μετά από 10 λεπτά το ζυμαρικό θα έχει βράσει τέλεια κι η σάλτσα θα είναι υπέροχα κρεμώδης!





Θέλει λίγη τέχνη κι εμπειρία ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος. Όσοι δεν έχουν εξοικειωθεί μπορούν να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν τον ζωμό. Να έχουν έξτρα ποσότητα εύκαιρη σε περίπτωση που χρειαστεί. Το πόσο ζωμό χρειαζόμαστε εξαρτάται πάντα από την ποσότητα και το είδος του ζυμαρικού. Στη σημερινή συνταγή οι ανάλογες ποσότητες είναι ιδανικές.

Αν θέλετε να το φτιάξετε για περισσότερο από δύο άτομα, θα πολλαπλασιάσετε ανάλογα τις ποσότητες και θα χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη κατσαρόλα.


*Πώς φτιάχνουμε μείγμα μπαχαρικών Cajun




Απ’ό,τι διάβασα είναι καναδικό μείγμα. Έψαξα σε καναδέζικα site και το καθένα έδινε τη δική του εκδοχή. Προτίμησα αυτή που παραθέτω (και καλά έκανα!)
Θα χρειαστούμε:
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα (εγώ χρησιμοποίησα καπνιστή)
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/4 κουταλάκι πιπέρι cayenne

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά! Από το μείγμα που θα προκύψει χρησιμοποιούμε στην συνταγή μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού. (Μην πάτε και το χρησιμοποιήσετε όλο κι έχουμε τρεχάματα!!! Και ποιος σας ακούει μετά!!!)




ΥΓ: Μιας κι ανέφερα το περίφημο kale,  να σας πω ότι ο Mark Bittman των NYT δήλωσε προχθές  ότι  «Pumpkin is the new kale» ! Το αναφέρω σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί το 99% των συνταγών έχει κολοκύθα. Και καλά είναι της εποχής, ήρθε και το Halloween!



Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run

22 σχόλια:

  1. Λοιπόν, αυτές οι all-in-one-pot συνταγές μου θυμίζουν τα φαγητά που κάνω...στη Νατάσα για το σχολείο! Όπου έχω εφεύρει ένα σωρό συνδυασμούς με κοτόπουλο-κρέας-κιμά μέχρι και λαχανικά που βράζουν σε διάφορες σάλτσες και στο τέλος προσθέτω όποια ζυμαρικά θέλω. Έχω να καταθέσω ότι συνήθως προκύπτουν πεντανόστιμα φαγητά από τέτοιου είδους αυτοσχεδιασμούς, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί επαρκή λόγο για τη μανία που πιάνει τους Αμερικανούς με κάθε τέτοια "κοσμοϊστορική" καινοτομία! Ο δικός σου συνδυασμός μου αρέσει πολύ, είναι πολύ κοντά στις προτιμήσεις μου και μία ευκαιρία για να ετοιμάσω επιτέλους το δικό μου μείγμα Cajun που έχω βάλει στο μάτι εδώ και πολύ καιρό! Οπότε, επαναπαύομαι στη δική σου έρευνα και το βάζω μπροστά, βουρ στην Ευρυπίδου για μπαχαρικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αμελί,
      Έχω την εντύπωση ότι όντως θα είναι πολύ νόστιμα τα φαγητά που ετοιμάζεις για τη Νατάσσα. Αυτό με τον κιμά το σκφτόμουν κι εγώ- σε κάποια φάση θα το δοκιμάσω! Γενικά είναι ωραίος -και βολικός- τρόπος μαγειρέματος.

      Διαγραφή
  2. Κάτι τέτοια με μακαρόνια να μαγειρεύονται μαζί με το κρέας ή τα λαχανικά τους σε μία κατσαρόλα, το κάνω κάτι βράδια που έχω λιγούρα (καλά κάθε μέρα έχω λιγούρα μην το κάνουμε θέμα) και βαριέμαι να λερώνω πολλά σκεύη. Το αποτέλεσμα γίνεται πολλές φορές εξαιρετικό. Προτείνω και "κινέζικη" συνταγή με μικρά καλαμποκάκια, μπαμπού και ανάλογα κοτόπουλο ή καμιά γαριδούλα. Αχχχχχ πείνασααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ καλημέρα,
      Έχεις δίκιο, οι Κινέζοι είναι μανούλες στο..."μπλουμ"! Η συνταγή σου είναι ιδανική για κινέζικο στο σπίτι. Και μ'αυτόν τον καιρό ακόμα καλύτερα!

      Διαγραφή
  3. Πες τα χρυσόστομη!!!!!!!!!!!
    Ωραίο το μίγμα των μπαχαρικών που έφτιαξες οπως και η μακαρονάδα σου .... (κι ας είναι μοδάτη...)! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή καλημέρα,
      Έχουν πλάκα οι Αμερικανοί όταν τους πιάνει ενθουσιασμός για κάτι τέτοια απλά πράγματα! Με αυτό το kale άφησαν εποχή!

      Διαγραφή
    2. Λοιπον τωρα που το σκεφτομαι.... Λαθος τιτλο εδωσες στην συνταγη σου. Επρεπε να την ονομασεις:
      Λιγκουινι με κοτοπουλο σε σαλτσα μπαχαρικων χωρις kale.

      ... Χαχαχα

      Διαγραφή
    3. Μπορεί να είναι νόστιμο και θρεπτικό το kale αλλά αυτή η υστερία τους για δαύτο άφησε εποχή!

      Διαγραφή
  4. αχ αυτό το κατζούν....τι μου θυμισες...είχα κάνει γαρίδες κατζουν του jamie oliver. ..χωρις κατζουν ομως!!!!!
    Πολυ μου άρεσαν όλα αυτα που εγραψες,ως σχετικα νεοφερμενη στον μπλογκοχωρο δεν ηξερα οτι υπαρχουν "μοδες" ακομα και στα φαγητομπλογκς!
    Η μακαρανοδα σου ειναι τοσο λαχταριστη...αχ!!!!!
    φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική καλημέρα,
      Από τότε που ξεκίνησα το blogging παρακολουθώ συστηματικά ένα συγκεκριμένο αριθμό αμερικάνικων μπλογκ, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν υπερπολλαπλασιαστεί! Τα ευρωπαϊκά -σε μεγάλο βαθμό- είναι επηρεασμένα στο στυλ και τη νοοτροπία από τα αμερικάνικα. Όπως κι αν το κάνουμε είναι πρωτοπόροι στο πεδίο αυτό!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα. Αυτή η τρέλλα δεν συμβαίνει μόνο με τους foodbloggers, ούτε μόνο με τους Αμερικάνους. Ανοίγει ένα μαγαζί με μια πρωτότυπη ιδέα και αμέσως ξεφυτρώνουν δεκάδες ίδια τριγύρω του, παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Η έμπνευση και η μοναδικότητα δυστυχώς είναι πολύ σπάνιες και οι αντιγραφές εύκολες και πιασάρικες. Έτσι και γω, μετά από ενάμιση μήνα χωρίς ανάρτηση θα επανέλθω με...κολοκύθα. Ανάγκη όταν η δημιουργικότητα πάει περίπατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα,
      Ανοίγεις πολύ μεγάλο θέμα το οποίο από καιρό θέλω να φέρω προς συζήτηση. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: Στην περιοχή που μένω σχεδόν όλα τα καταστήματα έχουν γίνει καφετέριες ή σουβλατζίδικα!!!! (κι άσε τις ονομασίες που δίνουν, ιδιαίτερα σε σουβλατζίδικα. Μια μέρα, σε γειτονικό δήμο είδα σουβλατζίδικο με την ονομασία ...."Μπεεε, Κοκό"!!!!!).
      Άλλο παράδειγμα: Πριν 4-5 χρόνια άνοιξε wine bar στην περιοχή του Συντάγματος. Στην αρχή κανείς δεν ασχολιόταν με αυτό, όταν όμως το κρασί έγινε μόδα, τα wine bars εμφανίστηκαν σαν τα μανιτάρια στην περιοχή!!!

      Διαγραφή
  6. χαχαχαχαχα εχεις απολυτο δικιο!!! οι αμερικανοι ειναι τρελλοι με τετοιες μοδες στο φαι!!! καταρχην η μακαροναδα φαινεται απιθανη!! μεσα στην απλοτητα των υλικων ειναι ακρως χορταστικη!! ενδιαφέρον το μιγμα αυτο!! θα το φτιαξω και θα πειραματιστω!! οσο για τα φαγητα μπλουμ, εγω τα μακαροναιια με σαλτσα ετσι τα μαγειρευω οπως και η μανα μου!! ουτε να λερωνεις κουζινικα ολαμαζι ανακατεμενα δενουν καλυτερα!! βλεπω τα αμερικανακια να ξετρελενονται με πατατες μπλουμ και να γεμιζει το ιντερνετ παραλλαγες! χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα,
      Όντως με αυτόν τον τρόπο μπορείς να φτιάξεις νοστιμότατα πιάτα με τα πιο απλά υλικά! Φτιάχνω κι άλλα τέτοια πιάτα με 1-2 υλικά το πολύ! Κι είναι υπερ-νόστιμα!

      Διαγραφή
  7. Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος των ζυμαρικών ήταν και θα είναι πάντα ο τρόπος που μαγείρευαν οι μανάδες μας όλα τα φαγητά. Δεν ήξεραν παλιότερα άλλο τρόπο και το ρύζι έτσι το έκαναν.
    Αυτό το μείγμα μπαχαρικών θα το δοκιμάσω άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλημέρα,
      Δεν πρόλαβα τις γιαγιάδες μου αλλά από τη μητέρα μου έχω μάθει τα πιάτα που αναφέρω στην ανάρτηση συν ένα ακόμα με ρύζι.
      Κρίμα που έχι ψιλοεγκαταλειφθεί αυτός ο τρόπος μαγειρέματος. Θα μπορούσαμε να διεκδικούσαμε τα πρωτεία από τους Αμερικανούς!!!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, στην επαρχία και ιδιαίτερα στα χωριά ακόμη έτσι μαγειρεύουν δεν έχει φτάσει ο μοντέρνος τρόπος του "ξεχωριστά"

      Διαγραφή
    3. Τώρα πια με τόσες εκπομπές μαγειρικής θα έφτασε κι εκεί!!! :-)))

      Πάντως, συζητώντας κι με άλλους, είδα ότι είναι ένας τρόπος μαγειρικής που ενθουσιάζει κι αρέσει κι αν έχει το παραδοσιακό στοιχείο -κάτι χαρακτηριστικο της ελληνικής κουζίνας- πρέπει να το συντηρήσουμε πάσι θυσία!

      Διαγραφή
  8. Πόσο δίκιο έχεις για τις μόδες και την τρέλα του one pot. Πάντως πολύ μου αρέσει που χρησιμοποιείς γάλα και όχι κρέμα στην συνταγή. Φαντάζομαι ότι λόγω του all-in-one-pot και του αμύλου, το γάλα πήζει και θα σου δίνει την αίσθηση της κρέμας, χωρίς όμως τις θερμίδες της. Super, γρήγορο πιάτο δηλαδή, εύκολο και σχετικά ελαφρύ! Θα δοκιμαστεί!
    X

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνεται πολύ λαχταριστο!!!!!!!
    Καλό απόγευμα :)
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα γεύματα που μαγειρεύονται σε ένα σκεύος είναι πολύ εργονομικά και βολεύουν, ιδίως αν προσπαθείς να αποφύγεις το χάος στην κουζίνα! Πολύ μου αρέσει με το κοτόπουλο μέσα και το μείγμα των μπαχαρικών μου μοσχομυρίζει μέχρι εδώ! Θα το δοκιμάσω, να εντυπωσιάσω τη μητέρα μου που μου γκρινιάζει ότι πλένω τα σκεύη που χρησιμοποιώ και αφήνω ένα πύργο στο νεροχύτη!! :P Να 'σαι καλά, μου έφτιαξες τη μέρα!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή