Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Φιστίκι Αιγίνης φανατικά!

Προ ημερών ζήτησα από τη μητέρα μου τη συνταγή ενός γλυκού που φτιάχνει συχνά γιατί αρέσει στον μπαμπά. Το γλυκό δεν είναι κάτι  σπάνιο ή μοναδικής σύλληψης ή το μεγαλείο της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής. Όχι, ένα απλό γλυκό είναι που μάλλον θα το γνωρίζετε οι περισσότεροι. Πατά στα κλασικά ελληνικά πρότυπα, δηλαδή είναι σιροπιαστό και, προς τέρψιν του πατρός, περιέχει ξηρό καρπό, συγκεκριμένα αμύγδαλο. Όταν μου έδωσε τη συνταγή η μητέρα μου, μου συνέστησε να βάλω άφθονο ξύσμα λεμονιού, "γιατί του πάει πολύ το λεμόνι" όπως μου τόνισε.



Το γεγονός ότι " του πήγαινε πολύ το λεμόνι" κλωθογύριζε στο μυαλό μου κι όταν πήγα στην κουζίνα να ψάξω για τα αμύγδαλα, το χέρι έπιασε -όχι και τόσο αυθόρμητα όπως αποδείχτηκε- το κουτί με τα φιστίκια Αιγίνης. Κι άρχισα να καθαρίζω. Γιατί ποιος ξηρός καρπός ταιριάζει, σύμφωνα με την υποφαινόμενη, τόσο καλά με το λεμόνι; Μα φυσικά, αυτό το θαύμα της φύσης, το μοναδικό σε γεύση φιστίκι Αιγίνης! Κι έτσι η απόφαση είχε ληφθεί- εννοείται εκ των προτέρων!


Γλυκό σιμιγδαλένιο σιροπιαστό με φιστίκι Αιγίνης αρωματισμένο με λεμόνι





Υλικά για ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 30 εκ.

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης (όχι πολύ ψιλοκομμένο)
4 αυγά
240 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (+10 γρ για το ταψί)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
το ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
1 φακελάκι baking powder (αντιστοιχεί σε 20 γρ)

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
2-3 φέτες λεμονιού (από εκείνο από το οποίο πήραμε το ξύσμα)



Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατώνουμε το σιμιγδάλι με το baking powder και το φιστίκι Αιγίνης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε το ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και τις ραντίζουμε ελαφρώς με σιμιγδάλι.

Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κάθε φορά χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά προσθέτουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το ξύσμα και την βανίλια. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι. Χτυπάμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το ρίχνουμε στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο όπου το ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα από πάνω και το μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό. Προσοχή! Τα γλυκά με σιμιγδάλι ψήνονται πιο γρήγορα από εκείνα με αλεύρι οπότε έχουμε το νου μας.
Εν τω μεταξύ όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι, φέρνουμε μέχρι το σημείο βρασμού και συνεχίζουμε για 5 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας κι αφαιρούμε το λεμόνι.
5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάζουμε από το φούρνο το γλυκό, του ρίχνουμε το σιρόπι και το επανατοποθετούμε στο φούρνο για να συνεχίσουμε το ψήσιμο λίγα λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Μπορεί να σερβιριστεί ωραιότατα με παγωτό φιστίκι Αιγίνης (τι άλλο!)




Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές του blog με φιστίκι Αιγίνης: εδώ. Η αλήθεια είναι ότι αγαπάμε πολύ τον συνδυασμό φιστίκι Αιγίνης - λεμόνι!

Κι εδώ διαβάστε το αφιέρωμα του Conde Nast Traveler στην πατρίδα του καλύτερου φιστικιού Αιγίνης στον κόσμο, που δεν είναι άλλο από το νησί της Αίγινας!

14 σχόλια:

  1. τελειο!!! σα ρεβανι!!! θα το δοκιμασω με φυστικη αιγινης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα!

      Μου το είπαν κι άλλοι αυτό ότι θυμίζει ρεβανί. Όμως εμείς στα μέρη μας λέμε ρεβανί ένα νηστήσιμο γλυκό πάλι με σιμιγδάλι και σιροπιαστό! Μου φαίνεται πως τα ονόματα των γλυκών διαφέρουν από τόπο σε τόπο όπως...τα τυριά!

      Διαγραφή
    2. ΥΓ: Η μητέρα μου ονομάζει το γλυκό...χαλβά!!!!

      Διαγραφή
  2. A, πολύ μου αρέσει το γλυκό σου σήμερα. Θα το φτιάξω για να κεράσω τα κορίτσια στο γραφείο στα γενέθλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα!

      Αν τελικά το αποφασίσεις, διάβασε την εκτέλεση και για όποια απορία έχεις στείλε μου μήνυμα. Μέχρι αρχές Σεπτέμβρη (2-3) θα είμαι εδώ!

      Διαγραφή
    2. Μα το έχω αποφασίσει. Το καθάρισμα των φυστικιών βαριέμαι λίγο, αλλά τρώγοντας και κανένα θα περάσει η ώρα. χα χα χα

      Διαγραφή
    3. Ok! Οπότε όποια απορία προκύψει, στείλε μην!

      ΥΓ: Εγώ ως νευρικός άνθρωπος λατρεύω το καθάρισμα των φιστικιών! Με ηρεμεί!!!!!! :-)

      Όμορφη μέρα να έχεις!

      Διαγραφή
    4. Το γλυκό ψήνεται και έχει μυρίσει όλο το σπίτι!!!

      Διαγραφή
    5. Φανταστικό! Λατρεύω το σιμιγδάλι, έτσι ήμουν σίγουρη ότι θα μου άρεσε. Ιδιαίτερη γεύση, εκλεπτυσμένο γλυκό!
      Δεν έμεινε σχεδόν τίποτα. Η κόρη μου ξετρελάθηκε, ότι έχω μαγειρέψει από εσένα της αρέσει πολύ, αν ήταν παιδί σου θα τα βρίσκατε στο φαγητό μια χαρά!
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
    6. Νότα

      Χάρηκα πάρα πάρα πολύ που σας άρεσε! Κι ιδιαίτερα που άρεσε στη μικρή! Μου δίνει μεγάλη χαρά που της αρέσουν τόσο πολύ τα φαγητά από το μπλογκ! :-)))

      Φιλιά πολλά και στις δύο!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Έχω δει όλους τους συνδυασμούς σιροπιού - γλυκού. Κρύο σιρόπι καυτό γλυκό, το ανάποδο, ίδια και τα δύο, κρύα ή ζεστα. Σιρόπιασμα και συνέχιση του ψησίματος πρώτη φορά βλέπω. Πρέπει να το δοκιμάσω κι' αυτό, ουφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα!

      Όντως, κι είναι το μοναδικό γλυκό στο οποίο χειρίζεται έτσι το σιρόπι η μητερα μου! Ρωτώντας την πώς βρήκε τη συνταγή, μου είπε ότι την έχει από την Αυστραλία (μιλάμε για 30 χρόνια πριν!) κι η καταγωγή του μπορεί να είναι από οπουδήποτε- ή να έχει επιρροή από ξένη κουζίνα μιας κι η μητέρα μου έκανε παρέα με Τουρκάλες, Ιταλίδες κλπ.

      Διαγραφή
  4. We love φυστικη Αιγινης!
    Το γλυκό φαινεται ζουμεροτατο και 5νόστιμο.

    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. BF
    Καλημέρα!

    Είναι όντως πολύ ωραίο! 5γλύκισμα που λένε! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή