Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τέλη Γενάρη

Αχ, καλέ, τελειώνει -επιτέλους- ο Γενάρης του '16. Να σου πω την αλήθεια, κυρ-Γενάρη του '16, στα τσακίδια να πας και πριν φύγεις να σου δώσω τον τίτλο του "Γενάρη του εφιαλτικού".

Κατά τη διάρκεια αυτού του απαίσιου μήνα:

Έφυγε ο David Bowie.
Οι Έλληνες ζούμε εκ νέου, τον ίδιο, επαναλαμβανόμενο, δυστοπικό εφιάλτη.
Οι Έλληνες πολιτικοί αποδεικνύονται ανίκανοι πια για ο,τιδήποτε.
Το προσφυγικό παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Και η Ευρώπη παραλογίζεται.

Και κάτι θετικό, ίσως, κυρα Crispy;

Χμ, πολύ διάβασμα (ο "Ζοφερός Οίκος" των 1400 σελίδων φτάνει στο τέλος του, εκπληκτική η ελληνική μετάφραση), πολλές ταινίες, πολλές σειρές, πολύ τρέξιμο....

....λίγο φαγητό! Δεν εννοώ ότι έπαψα να τρώω πολύ -πού τέτοια τύχη-, απλά έπαψα να μαγειρεύω νέα πιάτα. Ε ναι, δεν κάναμε τίποτε ιδιαίτερο στην κουζίνα αυτό τον καιρό. Επαναλήψεις, κάποια γνωστά και τετριμμένα φαγητά. Κι ανάμεσα στ' άλλα ένα πιάτο που θα μπορούσε να σερβιριστεί σε brunch (μαθαίνω ότι το brunch είναι πολύ της μοδός στη γαστρονομική σκηνή των Αθηνών τώρα τελευταία) ή απλά ως ένα λιτό μεσημεριανό, ας πούμε όταν θες κάτι γρήγορο, θρεπτικό κι ελαφρύ. Αλλά κυρίως νόστιμο!

Όλα ξεκίνησαν όταν στην καθημερινή τηλεφωνική ενημέρωση των γονιών με τίτλο "τι φάγαμε σήμερα", η μητέρα μου μού αποκάλυψε ότι είχε σοτάρει λίγα χόρτα που της είχαν μείνει κι είχε ρίξει σε αυτά δύο αβγά. Το έκανε πρώτη φορά και το λάτρεψε.

Ωραία σκέφτηκα κι έτρεξα στην κουζίνα. Αβγά ήταν το σίγουρο χαρτί- ποτέ δεν λείπουν από το ψυγείο. Από χόρτα το μόνο που έπαιζε ήταν σπανάκι. Γιατί όχι. Προσθέσαμε ένα δυο υλικά, ανάψαμε τον φούρνο (γιατί έκανε και κρύο, οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια)  και....

Σπανάκι με αβγά (στο φούρνο)



Υλικά για 2 άτομα (ή 1 πολύ πεινασμένο)

180-200 γρ σπανάκι το οποίο θα καθαρίσουμε και θα κόψουμε σε κομμάτια
2 μεγάλα αβγά
2-3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
λίγη ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
χυμός ενός μικρού λεμονιού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σε αυτό σοτάρουμε το σπανάκι. Δεν το σοτάρουμε πολύ. Το μόνο που θέλουμε είναι να μαλακώσει λίγο, να χάσει ένα μέρος του όγκου του αλλά όχι όλα τα υγρά του. Πράγμα που σημαίνει ότι σε 1-2 λεπτά θα είναι έτοιμο. Ρίχνουμε λεμόνι, ανακατεύουμε και το βγάζουμε από τη φωτιά.

Σε ατομικά ταψάκια-πυρέξ ή σε ένα πιο μεγάλο ταψί-πυρέξ ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και το απλώνουμε. Στρώνουμε από πάνω το σπανάκι με τα υγρά που έχει αφήσει στο τηγάνι. Από πάνω από το σπανάκι σπάμε τα αβγά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, παρμεζάνα και φουρνίζουμε για 10-15 λεπτά, ανάλογα πόσο σφιχτό θέλουμε το αβγό.



Το ταπεινό αυτό πιάτο είναι πάρα πολύ νόστιμο κι η αλήθεια είναι ότι θα το μετανιώσετε αν την βγάλετε μόνο με ένα αβγό!



19 σχόλια:

  1. Το έκανε και η μάνα μου κάποτε αυτό (στο περίπου) αν και απλά τα έβαζε τα αυγά στην κατσαρόλα που έφτιαχνε το σπανακόρυζο. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάλερ!

      Ωραία ιδέα αυτό με τα αυγά στο σπανακόρυζο! Θα το πω στη μητέρα μου που τρελαίνεται για το συγκεκριμένο πιάτο -εγώ δεν είμαι φαν του σπανακόρυζου, αν και το τρώω.

      Διαγραφή
  2. Αααα καλά βρε Crispy μου, αυτό θα είναι το αυριανό μου μεσημεριανό. Σχεδόν κάθε Σάββατο τρώω αυγά κάπως και σήμερα βρήκα πως θα τα φάω αύριο. ΄Ασε δεν θες να σου μιλήσω για τον δικό μου Γενάρη, να φύγει και να μην ξαναέρθει.
    Αυτό με το προσφυγικό μου σφίγγει την καρδιά, αυτά τα παιδιά, τόσο αθώα. Επίσης σκέφτομαι τα δικά μας τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες ενός άλλου "πολέμου" και φοβάμαι για το μέλλον τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα θα σου αρέσει πολύ! Ο δικός μου- που είναι γενικά πολύ περίεργος στο φαγητό- μου το ζητάει συνέχεια από τοτε που το έφτιαξα!

      Άσε, τι να πω με αυτά που συμβαίνουν...

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα! Λοιπόν, αυτό το φαγητό το έφτιαχνε συχνά η γιαγιά μου και είναι πραγματικά πεντανόστιμο! Πολύ καλά έκανες και μας το θύμησες, είναι μία εύκολη λύση για ένα πολύ θρεπτικό και νόστιμο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία απ'ό,τι καταλαβαίνω -κι από άλλα σχόλια- όντως είναι γνωστό πιάτο το σπανάκι με αβγό. Κι είναι όντως πολύ πολύ νόστιμο!
      Αν δεν είμαι αδιάκριτη, θα μπορούσα να ρωτήσω από πού ήταν η καταγωγή της γιαγιάς σου; Ίσως είναι κάποιο πιάτο που προέρχεται από συγκεκριμένο μέρος της χώρας.

      Διαγραφή
  4. πωπω τι μουθυμισες??? σπανακι με αυγα κ στην κατσαρολα τρωει η μανα μου!!!!!11 εμενα δε μου αρεσει αλλα σε ευχαριστω που μου το θυμισες!! θα της το δειξω να την πω κοιτα το φαι σου ειναι διασημο!! χαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία χαίρομαι που ανακαλύπτω ότι είναι ένα πιάτο που μαγειρεύεται παραδοσιακά! Θα γελάσει πολύ η μαμά σου όταν δει το αγαπημένο της πιάτο να κάνει "στράκες"!!! :-))

      Διαγραφή
  5. Μη σε απογοητευσω αλλα και οι υπολοιποι μηνες το ιδιο εφιαλτικοι προβλεπονται. Δευτερος Bowie δεν υπαρχει για να πεθανει αλλα κατα τα λοιπα, τα ιδια θα ζουμε εκτος απροοπτου...

    Αρα το ταπεινο σπανακι με αυγα μια χαρα μου φαινεται. Βεβαια το προβλημα μου ειναι οτι δεν τρωω τον κροκο μελατο οπως νομιζω οτι βγαινει σε αυτου του ειδους τις συνταγες φουρνου..

    Καλημερα και στη μαμα σου την ...γαστρονομικα ανησυχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή, καμιά φορά μου κόβεται η ανάσα όταν σκέφτομαι τι μέλλει γενέσθαι...

      Όχι, στο φούρνο το αβγό μπορεί να βγει από μελάτο έως πολύ σφιχτό! Εγώ πάντα σκάω ένα στην πίτσα και μέχρι να ψηθεί καλά η πίτσα έχει ψηθεί και το αβγό. Άλλωστε γίνονται πολύ ωραία τα αβγά στο φούρνο!

      Κι οι δύο γονείς είναι γαστρονομικά ανήσυχοι, ακόμα και τώρα που εβδομηντάρισαν!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα Να τους χαιρεσαι λοιπον τους γονεις σου που...ψαχνονται!! Πολυ τους καμαρωνω αυτους τους ανθρωπους.

      Οκ για το αυγο φουρνου. Θα το εχω υποψη μου γιατι δεν το ειχα επιχειρησει ποτε απο το φοβο μηπως βγει μελατο. Βεβαια θα το ευχαριστιοταν η μεγαλη μου που το θελει να ρεει.

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ σαν την κόρη σου! Μελάτα τα προτιμώ!

      Μου έχουν υποσχεθεί, με την επόμενη που θα πάω να φάω μαζί τους, τη νέα τους βερσιόν στο κλασικό "αρνάκι στο φούρνο με πατάτες"! Ανυπομονώ!

      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  6. Αυτη τη συνταγη την κανουν και στο Πηλιο μαζι με σεσκουλα!
    Τι ωραία που την παρουσίασες!
    Καλό Σαββατόβραδο
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλησπέρα!

      Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Φαντάζομαι ότι θα είναι πάρα πολύ ωραία με σέσκουλα!

      Κι ευχαριστώ για τα καλά λόγια! :-))

      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  7. Τι να πεις...μερικοί μήνες γίνονται πολύυυ απαίσιοι..Ας ελπίσουμε να ήταν μόνο ο Γενάρης..

    Α.. πολύ ωραίο πιάτο ετοίμασες. Η μαμά έδωσε ωραία ιδέα. Παλιά δεν ήμουν πολύ του μελάτου κρόκου, αφού τηγάνιζα το αυγό από τις δυο μεριές να ψηθεί καλά ο κρόκος.
    Τα τελευταία χρόνια τα συνηθίζω, ιδίως αν είναι φρέσκα αυγά από χωριό.
    Ωραία η τελευταία φωτογραφία.

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλησπέρα!

      Η μαμά πάντα δίνει ωραίες ιδέες και πάντα είναι πηγή έμπνευσης!

      Όπως έγραψα σε σχόλιο πιο πάνω, μου αρέσουν τα αυγά μελάτα, αλλά κάτι που δεν διευκρίνισα είναι ότι μου αρέσουν πολύ μελάτα! Παλιά δεν έτρωγα αυγό αν είχε παρασφίξει ο κρόκος!!

      Ααα, η τελευταία φωτογραφία βγήκε άλλη μέρα όταν ήταν καλύτερο το φως!

      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  8. Φρεπτικοτατο πιατο... εκτός απο νοστιμο!

    ΥΓ
    Συμφωνω!
    Να παει και να μην ξαναγυρισει... ασε δεν θες να σου πω γιατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F
      Καλημέρα!
      Ναι είναι ωραιότατο πιάτο, το φτιάχνω τακτικότατατον τελευταίο καιρό. Συν το γεγονός ότι έχει πάρει θετικότατες κριτικές από φίλες που το έφτιαξαν!

      Ελπίζω να είναι όλα καλά τώρα, κι ό,τι συνέβη το Γενάρη να είναι απλώς μια κακή ανάμνηση.

      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
    2. Θ... ειμαι ελαφρως δυσλεκτική ;)


      Περιμένω τα καλύτερα.
      Ευχομαι και συ να εχεις εναν υπέροχο μηνα :)

      Διαγραφή