Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Εξ ανατολών

Προ ημερών πετάχτηκα σε κατάστημα μπαχαρικών να αγοράσω za'atar για να φτιάξω ma'noushe, τα οποία ήταν φανταστικά, κι αγόρασα και λίγο γκάραμ μασάλα, έτσι χωρίς σκοπό, χωρίς κάποια συνταγή να με καλεί, όπως εκείνα τα ma'noushe τα οποία ερωτεύτηκα με το που τα πρωτοείδα.






Πού χρησιμοποιήθηκε τελικά το γκάραμ μασάλα, ίσως αναρωτιέστε. Ίσως κι όχι- που είναι το πιθανότερο...! Λοιπόν χρησιμοποιήθηκε σε ινδική πατατόπιτα. Θα μου αναρωτηθείτε -πάλι! Αυτό το μπλογκ μόνο ερωτήματα προκαλεί-, τι την κάνει ινδική. Μα το...γκάραμ μασάλα! Και τόσο γευστική; Μα...το γκάραμ μασάλα!



Ινδική πατατόπιτα




Υλικά (για στρογγυλή πίτα διαμέτρου 25 εκ. Τον χάρακα! Τον χάρακα!)

500 γρ πατάτες
200 γρ γλυκοπατάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια μπούκουβο καυτερό
1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ ψιλοτριμμένο
1 κουταλάκι γκάραμ μασάλα
1 κουταλάκι σπόρους κορίανδρου κοπανισμένους
φρέσκο κορίανδρο ή αποξηραμένο (1 κουτάλι σούπας)
ελαιόλαδο
αλάτι
χυμός 1/2 λεμονιού

Για το φύλλο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο μπακλαβά, σφολιάτα ή απλό φύλλο λαδιού όπως το φτιάχνω εδώ

Ετοιμάζουμε την γέμιση. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες & γλυκοπατάτες σε χοντρές φέτες και μετά σε 4-6 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος τους.

Βράζουμε αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 8 λεπτά. Στην ίδια κατσαρόλα και μετά το πέρας των 8 λεπτών προσθέτουμε την κομμένη γλυκοπατάτα και βράζουμε ια άλλα 5 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μπούκοβο, κύμινο, σκόρδο και κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το τελευταίο. Προσθέτουμε το τζίντζερ, γκάραμ μασάλα, σπόρους κορίανδρου και κορίανδρο. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και τέλος προσθέτουμε πατάτα, γλυκοπατάτα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.



Τώρα όσον αφορά το φύλλο, αν χρησιμοποιήσουμε σφολιάτα θα έχουμε δύο κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο της ταρτιέρα ή του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Αν ανοίξουμε φύλλο, μπορούμε να ανοίξουμε δύο ή ένα πιο μεγάλο και να φτιάξουμε την πίτα ανοιχτή όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο μπακλαβά μοιραστούμε τα στα δύο αλλά κάθε φύλλο να το λαδώνουμε καλά όταν το απλώνουμε.

Λοιπόν, στην ταρτιέρα απλώνουμε το κάτω φύλλο (ή φύλλα), απλώνουμε από πάνω την γέμιση κι από πάνω κλείνουμε ενώνοντας γύρω γύρω τα φύλλα. Όπως ήδη έγραψα μπορούμε να κάνουμε και ανοιχτή πίτα σε στυλ gallette. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.

 Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει όμορφο καστανόχρυσο χρώμα. Τρώγεται ευχάριστα είτε ζεστή, είτε κρύα.



Λοιπόν, ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα συμβάν που μου άφησε κάκιστες εντυπώσεις

Επίσης, δεν χορταίνω να μιλώ για τον απίστευτο 4ο κύκλο της σειράς "House of Cards". Όσοι τον έχετε δει, πείτε μου τη γνώμη σας. Όσοι δεν τον έχετε δει μην διαβάσετε ό,τι γράφω, καραδοκούν πολλά spoilers!

(Και ναι, καλά το καταλάβατε, πιο συχνά θα με βρίσκετε στο μπλογκ της διπλανής πόρτας!)

19 σχόλια:

  1. Αααα ινδικη πατατόπιτα... γιατι ημουν έτοιμη να ανοίξω λεξικο χα χα!
    Καλημερα,
    καλή εβδομάδα,
    καλό μήνα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. B F
    :-))) Καλημέρα!!!!
    Καλή εβδομάδα -πολύ ζεστή...ουφ!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλησπέρα! Ευχαριστώ! Και να τονίσω ότι είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη ή μευθεπόμενη μέρα ! (το τσεκάρισα!)

      Διαγραφή
  4. Πολύ νόστιμη (και αρωματική, ως οφείλει) η ινδική πατατόπιτα! Πρόταση που μπορώ κάλλιστα να εκτελέσω! Σχετικά με το συμβάν που αναφέρεις, συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτησή σου πλην μίας (μικρής ένστασης): επειδή τυχαίνει να έχω χονδροπάθεια στο γόνατο και απαγορεύεται δια ροπάλου να χρησιμοποιήσω σκάλες, αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ πάντα πλέον ασανσέρ (το οποίο δεν πολυχωνεύω κιόλας, άτιμη ανάγκη!). Πολλές φορές λοιπόν, έχω γίνει αποδέκτης δολοφονικών βλεμμάτων από ανθρώπους που προφανώς σκέφτονται ότι δεν έχω ανάγκη να απασχολώ το ασανσέρ (καθώς εξωτερικά δεν φαίνεται να εμπίπτω σε κάποια κατηγορία μειωμένης κινητικότητας). Εννοείται πως ουδόλως θέλω να υπερασπιστώ τους πρωταγωνιστές του περιστατικού, εξάλλου εγώ (όπως έχω πράξει πλειστάκις στο παρελθόν) θα παραχωρούσα τη θέση μου σε αυτόν που είχε πραγματικά ανάγκη να επιβιβαστεί πρώτος στο ασανσέρ και θα περίμενα το επόμενο. Απλώς καταθέτω τη δική μου εμπειρία, προς χάρη του διαλόγου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία ευχαριστώ για το σχόλιο! Είναι κι αυτό μία περίπτωση που δεν έλαβα υπόψη. Αν και αμφιβάλλω ότι κι οι 3 είχαν κάτι παρόμοιο. Κι αν είχαν, σε μια έσχατη περίπτωση, ας τον άφηναν τον δόλιο να μπει πρώτος μέσα!

      Λες να σου έχω ρίξει κάνα δολοφονικό βλέμμα;;!!! :-))) Πλάκα κάνω!!!! :-)))

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα! Μπα, κυκλοφορώ κυρίως με το μηχανάκι μου , οπότε μάλλον έχω γλυτώσει από τα βέλη σου!!! Εννοείται πως είναι στατιστικά απίθανο να είχαν και οι 3 κάποιο θέμα υγείας, προφανώς ήταν μία ακόμα περίπτωση (δυστυχώς) έλλειψης παιδείας και ευγένειας!

      Διαγραφή
  5. Μα έτσι όπως βλέπω το κομμάτι της πίτας σου είναι τόσο όμορφο που δεν θέλω να το χαλάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα θα σε ανάγκαζαν τα αρώματα να την χαλάσεις! Είναι απολαυστική! Κι όπως είπα πιο πάνω είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα!!

      Διαγραφή
  6. Τι ωραία!!!
    Πολύ μου άρεσε η ινδική εκδοχή της.
    Το γκάραμ μασάλα το λατρεύω κι εγώ. Μα δεν είναι ωραίο?
    Ανοιχτή μου αρέσει πιο πολύ και με φυλλο λαδιού (οχι εμπορίου).

    Οσο για το House of cards, μόλις τώρα άρχισα να το παρακοουθώ που το έβαλε η τηλεόραση. Είμαι στον 1ο κύκλο... οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη... και δεν την διάβαση όλη την ανάρτησή σου (πράγμα περίεργο)με τα spoilers... (αλλά με έχει γοητεύσει η Ρομπιν Ραιτ).

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον ελπίζω να σου αρέσει η σειρά! Αν και για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ -όπως εγώ- δυσκολεύεται στην αρχή να το παρακολουθήσει. Νομίζω ότι για την Ρόμπιν Ράιτ η σειρά είναι η κορυφή της καριέρας της!

      Το γκάραμ μασάλα είναι θεϊκό όπως κι όλα τα μείγματα μπαχαρικών της ανατολής!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  7. καλημερα!!! τι εξωτικη πιτουλα !!! ειμαι περιεργη γιαυτα τα ανατολιτικα μπαχαρικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία αυτά τα ανατολίτικα μπαχαρικά είναι που κάνουν τις αντίστοιχες κουζίνες τόσο ξεχωριστές! Εγώ προσωπικά ξετρελάθηκα με αυτό το λιβανέζικο ζα'αταρ!

      Διαγραφή
  8. Πολυ καλη!!! Κστοχυρωθηκε για τη Μεγαλη Εβδομαδα!!! Ενταξει δεν αντεχω περισσοτερη νηστεια... Εμενα παντως το house of cards δεν με ενθουσιασε...απο την αρχη εννοω... ενω λατρευω δολοπλοκιες, διαφθορα και αλλα τετοια, δεν ξερω... δεν μου εκανε κλικ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νανά ίσως φταίει το γεγονός ότι αναφέρεται σε λεπτομέρειες του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε καλά. Για να είμαι ειλικρινής τον πρώτο κύκλο δυσκολεύτηκα ν τον παρακολουθήσω.

      Την Μεγάλη Εβδομάδα θα την ξαναφτιάξω κι εγώ!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Κάνθαρε ευχαριστώ!!

      Όντως είναι φοβερή και μετά από 1-2 μέρες είναι ακόμα πιο νόστιμη-παραδόξως!!

      Διαγραφή
  10. Να ρωτήσω κάτι; Το μπούκοβο είναι απαραίτητο στη συνταγή (γιατί δεν είμαι και πολύ του καυτερού);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν είναι απαραίτητο! Πάντως κυκλοφορεί και γλυκό μπούκοβο.

      Γενικά μην διστάζεις ποτέ να βγάλεις κάποιο υλικό (που δεν έχεις ή δεν θέλεις) από μια συνταγή, εγώ το κάνω συνέχεια!!! Μόνο στα γλυκά δεν το κάνω :-)))

      Διαγραφή