Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Καλοκαιράκι χωρίς κολοκυθάκι γίνεται; (Μέρος Γ)

Αφού διαβάσατε τον τίτλο, φαντάζομαι ότι οι μισοί- τουλάχιστον- αναγνώστες φύγατε τρέχοντας κι αγανακτισμένοι αναφωνήσατε "Ε, όχι, πάλι κολοκυθάκι!!!!"! Οι υπόλοιποι μισοί, πόσοι είστε, 2-3 άντε 4, σας ευχαριστώ που μείνατε και να ξέρετε ότι θα αποζημιωθείτε για την υπομονή σας! Και την πραγματικά θαυμαστή επιμονή σας! Σας λατρεύω! 😉

Λοιπόν, το θέμα έχει ως εξής. Με το κολοκυθάκι μπορεί κανείς να φτιάξει ωραιότατα καλοκαιρινά πιάτα με ζυμαρικά. Φαγητά γεμάτα ελαφράδα, λεπτή νοστιμιά, γρήγορα, εύκολα, μα, στο κάτω κάτω της γραφής, τι άλλο να ζητήσουμε από ένα καλοκαιρινό πιάτο! Το αποδείξαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, το έχουμε αποδείξει και σε παλιότερες - όλες τις σχετικές αναρτήσεις θα τις βρείτε στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Έφτιαξα προ ημερών μια τέτοια σπαγγετάδα, με κολοκυθάκι και κάποια απλούστατα υλικά, κι ήταν θεϊκή, κι αν την δοκιμάσετε κι εσείς θα συμφωνήσετε μαζί μου και θα με συγχωρέσετε, καλοκαίρι είναι, ζέστη- πολλή ζέστη- κάνει.


Ζυμαρικά με κολοκυθάκι και μείγμα μυρωδικών




Για 4 πιάτα

400 γρ ζυμαρικά (σε σχήμα κοχύλι , castellane, penne rigate, ό,τι θέλετε)
4-5 κολοκύθια (μέτριο μέγεθος)
1 λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι μπούκοβο
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (ή γκράνα)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Μυρωδικά (να βγαίνει ένα μείγμα περίπου όσο ένα φλιτζάνι) (χρησιμοποιούμε όποια μας αρέσουν σε όποια αναλογία μας αρέσει)
μαϊντανό
βασιλικό
δυόσμο
σχοινόπρασο
φασκόμηλο


Πλένουμε τα κολοκύθια κι αφαιρούμε τα άκρα. Τα κόβουμε οριζόντια στη μέση και μετά σε ροδέλες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σε αυτό το κρεμμύδι και το μπούκοβο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι χωρίς να καεί. Ρίχνουμε τα κολοκύθια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σκεπάζουμε για λίγα λεπτά, αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο. Τα κολοκύθια δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν τελείως, καλό είναι να "κρατούν" λίγο.

Εν τω μεταξύ, έχουμε βάλει να βράσουν τα ζυμαρικά, από τα οποία θα κρατήσουμε λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν- περίπου 1/2 φλιτζάνι.

Ετοιμάζουμε το μείγμα μυρωδικών. Διαλέγουμε διάφορα φρέσκα μυρωδικά, πχ εγώ χρησιμοποίησα βασιλικό, μαϊντανό και δυόσμο με κυρίαρχο τον βασιλικό. Τα ψιλοκόβουμε.

Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κολοκυθάκι. Αμέσως ρίχνουμε το τυρί, τα μυρωδικά και το νερό που έχουμε κρατήσει. Ανακατώνουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Μια Μαντινεία  νέας γενιάς θα είναι ιδανικό ταίρι!







Τα υπόλοιπα πιάτα με ζυμαρικά και κολοκυθάκι που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς στο μπλογκ:

Καρμπονάρα με κολοκυθάκι

Σπαγγέτι ολικής με λεπτοκομμένο ωμό κολοκυθάκι και σάλτσα βασιλικού

Tortiglioni με κολοκυθάκι και ρικότα







9 σχόλια:

  1. Crispy μου, ποτέ δε θα αγανακτήσουμε μαζί σου! Ομοίως, λατρεύω το κολοκυθάκι και τα ζυμαρικά! Παρεμπιπτόντως, δοκίμασα τις penne alla norma και ενθουσιάστηκα, λατρεμένος συνδυασμός ντομάτας-βασιλικού και μελιτζάνας (τι έχανα τόσα χρόνια που δεν την τηγάνιζα...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!! Ευχαριστώ πολύ! ;-))). Δεν περνά καλοκαίρι χωρίς penne alla norma!! Λατρεμένη σπαγγετάδα και με ιστορία!!
      Η τηγανητή μελιζτάνα είναι τόσο ωραία που ανα αρχίσεις να την τρως δεν μπορείς να σταματήσεις! Σε φαγητά που τηγανίζω μελιτζάνα, πάντα βάζω παραπάνω γιατί όσο τις τηγανίζω ...τρώω τις μισές!!!!

      Διαγραφή
  2. Όχι μόνο έμεινα αλλά περίμενα πως κ ομως να δω τη συνταγή σου. Τα λατρεύω τα κολοκυθάκια ακόμη κ νερό βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι πόσο μάλλον στην υπέροχη συνταγή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές φορές, αντί για σαλάτα, προτιμώ κι εγώ κολοκυθάκια νερόβραστα με λαδολέμονο!
      Είχα κι άλλες συνταγές με κολοκυθάκι να αναρτήσω αλλά ...με νίκησε η νωθρότητα της καλοκαιρινής ραστώνης!!! :-))

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  3. Crispy μου τα λατρεύω τα κολοκυθάκια!!! Ναι ναι αντέχουμε και άλλες συνταγές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα τι κάνεις;;; Γιόρταζες προχθές; Αν ναι, τότε Χρόνια Πολλά!

      Είχα κι άλλες συνταγές αλλά όπως γράφω και στο πάνω σχόλιο αυτό το καλοκαίρι με έριξε στην αγκαλιά της νωθρότητας και της απραξία;!! Αν και μαγειρεύω συνέχεια αλλά δεν είχα το κουράγιο να κάτσω να ετοιμάσω αναρτήσεις!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Κι εγώ αυτό το καλοκαίρι τεμπέλιασα.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, θυμήθηκα τα αφιερώματα στα κολοκυθάκια και είπα σήμερα να φτιάξω ζυμαρικά με αυτά, μπήκα και τώρα δεν ξέρω ποια συνταγή να διαλέξω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλησπέρα!
      Ναι είναι αρκετές! :-))) Και πολυμαγειρεμένες! Ελπίζω να κατάφερες να διαλέξεις!!

      Διαγραφή