Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

A lovely , luscious lemon cake



Οι προηγούμενες μέρες -συμπτωματικά- ήταν very english , old chap! ''Ξεσκόνισα'' στην κυριολεξία όλα τα επεισόδια από τη θρυλική σειρά ''Yes , Minister'' και τη συνέχειά της ''Υes, Prime Minister'' (βλέπε εδώ ).
Και μετά...Μετά ήταν ο αγαπημένος μου Adrian Mole . Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε τον nerdy αλλά πολυαγαπημένο ήρωα μιας σειράς μυθιστορημάτων-ημερολογίων της Αγγλίδας συγγραφέως Sue Townsend . Θα σας μιλήσω κάποια άλλη φορά για τον Aidy. Λοιπόν , έκατσα αυτές τις μέρες και ''ξεσκόνισα'' -γενικά έπεσε πολύ ''ξεσκόνισμα''!- όλη τη σειρά βιβλίων - ναι , έκατσα και διάβασα και τα 8 βιβλία της σειράς - για να μπορέσω να διαβάσω με την ησυχία μου το τελευταίο  που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη : ''Adrian Mole and the prostrate years''. Το οποίο είναι ίσως και το πιο  πικρό της σειράς και με είχε να κλαίω με μαύρο δάκρυ στο τέλος.






Όπως και με μαύρο δάκρυ κλαίω όποτε βλέπω την πιο typically english ταινία -το ίδιο συνέβη και χθες βράδυ : Την Σύντομη συνάντηση . Ναι , ναι ξέρω, οι περισσότεροι θα την θεωρείτε ξεπερασμένη , ερωτική ιστορία without sex , what a pity. Εμ , τι περιμένετε εν έτει 1945 που γυρίστηκε η ταινία;

Τέλοσπάντων , πάμε στο ψητό. Κατά τη διάρκεια αυτής της  totally british  εβδομάδας καταναλώθηκαν άπειρα cups of tea. Αλλά για να πιείς τσάι θες και το κατιτίς. Έτσι έψησα ένα από τα ωραιότερα κέικ που έφτιαξα ποτέ : Ένα αρωματικότατο , αχτύπητο , άπιαστο -το καταναλώσαμε σε δύο μέρες!- lemon cake!



Lemon Cake



Υλικά :



250 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη)* (σε θερμοκρασία δωματίου)
2  φλιτζάνια ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις στο οποίο θα έχετε προσθέσει κι ανακατώσει 2 κουταλάκια baking powder , ένα κουταλάκι σόδα και μία πρέζα αλάτι
Το ξύσμα 3 λεμονιών
1/4 ποτήρι χυμό λεμονιού
3/4 ποτήρι ξυνόγαλο
1 κουταλάκι βανίλια
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατώστε σ'ένα ποτήρι το χυμό , το ξυνόγαλο και την βανίλια. Ετοιμάστε βουτυρώνοντας κι αλευρώνοντας ένα ταψί για κέικ.
Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά. Προσθέστε το ξύσμα του λεμονιού. Ρίξτε εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό-ξυνόγαλο , ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλέυρι.
Ρίξτε το μίγμα στο ταψί και ψήστε τουλάχιστον για 45-50 λεπτά. Τσεκάρετε ότι έχει ψηθεί πριν το βγάλετε.


Υou're going to love it! Trust me!






* Η Crispy είναι butter lover. Αλοίμονο  όμως, στο κρισπέικο έχει απαγορευτεί η χρήση του βουτύρου. Ο σύντροφος S , επιμένει ότι το κάνει για το καλό μου , έτσι ώστε όταν γεράσω να είμαι υγιής και ...κοτσονάτη! Παραταύτα διαμαρτύρομαι!

20 σχόλια:

  1. αχ! αυτά τα κέηκ με άρωμα λεμονιού ή πορτοκαλιού τα λατρεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον Adrian Mole τον γνωρισα το 1989οταν ενας φιλος Νορβηγος μου εκανε δωρο ενα βιβλιο του! Ψαχνω να το βρω απο προχθες αλλα μαλλον ειναι στο υπογειο μαζι με τα κρασια! Ηταν μια πολυ ωραια συναντηση με το βορειο humor. Οχι παντα αρεστο σε εμας αλλα με μια ποιοτητα που σε αγγιζει με την τεχνικη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ θα ηθελα ενα κομματι απο αυτο το lemon cake!!!!
    Συμφωνω με τον "συντροφο S"!!!
    (σαν SS ακουγεται!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρομερό φαίνεται! Μιαμ μιαμ!
    Καλημέρα ή αγγλιστί Good morning dear!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να πήγαινε τέλεια με το τσαγάκι...Yammyy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχούου Κρισπι μου.. τρελλαίνομαι όμως για γλυκά που έχουν πρώτο ή δεύτερο συνθετικό το λέμον! λέμον πάι, λέμον κέικ κ δεν συμμαζεύεται. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα τιμήσω τη συνταγή σου κ θα σου γράψω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ταχθώ με το μέρος σου στον αγώνα υπέρ του γνήσιου βουτύρου!
    Εγώ ξέρεις έχω μπει σε πιο αμερικάνικο mood αυτές τις μέρες αλλά και το αγγλικό δε με χαλάει καθόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. tyler καλημέρα. Κι εγώ λατρεύω τα γλυκά από εσπεριδοειδή ιδιαίτερα το λεμόνι! Μού αρέσει το παιχνίδι που γίνεται ανάμεσα στο γλυκό και το ξυνό!





    e_digonis καλημέρα! Πραγματικά , δεν περίμενα ότι θα έβρισκα κάποιον που να γνωρίζει τα βιβλία με τον Άντριαν Μολ και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρέθηκε έστω κι ένα άτομο που να έχει διαβάσει βιβλίο της σειράς. Προσωπικά το βόρειο χιούμορ όπως το ονομάζετε, το λατρεύω και μού ταιριάζει. Αυτό το είδος χιούμορ είναι έντονα αυτοσαρκαστικό κάτι που αποφεύγεται , δυστυχώς, στα δικά μας μέρη. Βασικά το '' σύντροφος S'' είναι ένα inside joke , αλλά όντως ακούγεται σαν S S!
    Α...ώστε έχει δίκιο ο σύντροφος...χμμμ....



    kitsomitso καλημέρα. Όντως είναι νόστιμο κι είναι ελαφρώς moisty , θέλω να πω ότι δεν στεγνό σαν το κλασικό κέικ. Ελπίζω να συνεχίσετε να κάνετε αναρτήσεις στο LaxanoKitso , είναι ωραίο blog.




    pandora καλημέρα. Ναι , βέβαια! Μα γι'αυτόν το λόγο το έφτιαξα. Ιδιαίτερα με το αγαπημένο μου darjeeling ταίριαξε πολύ όμορφα.




    mermyblue καλημέρα. Κι εγώ λατρεύω τα γλυκά με πρώτο συνθετικό το lemon! Επόμενος στόχος μου είναι να φτιάξω το δικό μου lemon curd. Περιμένω εντυπώσεις από το γλυκό. Μπορείς να φτιάξεις ένα μίγμα από ζάχαρη άχνη και χυμό λεμονιού και να το γλασάρεις από πάνω , έτσι θα είναι ακόμα πιο lemony! Παρεμπιπτόντως στην Αθήνα πού πιστεύεις ότι βρίσκει κανείς καλό lemon pie;




    zekia καλημέρα. Στο μυαλό μου είσαι; Ονειρευόμουν αυτές τις μέρες μια επίσκεψη στα T.G.I.F. με τα ωραία , αμερικάνικα , βουτυρένια πιάτα τους. Ό,τι πεις είναι για αυτές τις κρύες μέρες!
    Και βέβαια ευχαριστώ πολύ για την βουτυρο-συμπαράσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Crispy thanks, έψαχνα εδώ και καιρό μια καλή συνταγή για λέμον κέικ και σκοπεύω να τη δοκιμάσω σύντομα! Θα σου γράψω οπωσδήποτε εντυπώσεις!!

    Όσο για τον Άντριαν Μολ, ήμουν κι εγώ φαν της Σου Τάουνσεντ όταν ήμουν (πιο) μικρούλα και τον θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη! Νομίζω ότι με βοήθησε να αντιμετωπίσω με χιούμορ πολλές "αμήχανες" στιγμές της (σχολικής και όχι μόνο) ζωής μου! καλή επιλογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. foteini χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκω κι άλλον για τον οποίον ο Moley υπήρξε βοήθεια ανεκτίμητη. Μετά από τόσα χρόνια ακόμα και τώρα , και τα νέα και τα παλιά βιβλία της σειράς μού φτιάχνουν το κέφι.
    Όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο , μπορείς να φτιάξεις ένα γλάσο με χυμό λεμονιού και ζάχαρη άχνη και να το περάσεις πάνω από το κέικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αγαπητή crispy, σήμερα θα δοκιμάσω να κάνω το λεμονοκεικ. Θα επιστρέψω να σου πω πως πήγε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Zekia προσεξε την ωρα του ψησιματος μην ανοιξεις καθολου το φουρνο κοιταζε το γλυκο απο το το τζαμι της πορτας και μολις φουσκωσει και παρει ωραιο χρωμα σκεπασε το με αλουμινοχαρτο.Στο τελος να κανεις τη δοκιμη με το μαχαιρι.
    Εκτάκτως συντροφος S.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. zekia καλημέρα. Έλειψα για λίγο και μόλις μου είπε ο σύντροφος ότι θα έφτιαχνες το κέικ του ζήτησα να σου γράψει ορισμένες οδηγίες. Ευτυχώς απ'ότι είδα όλα πήγαν καλά!
    (Ελπίζω να χρησιμοποίησες ξυνόγαλο κι όχι γάλα γιατί αυτό κάνει τη διαφορά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Crispy μου! Σήμερα έκανα το κέικ σου. Υπέροχο, φίνο και το λεμόνι του πάει πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα
      Χαίρομαι που σου άρεσε! Έχω καιρό να το φτιάξω, είναι η αλήθεια, και το έχω πεθυμήσει - καθότι λάτρης του λεμονιού! Θα κόψω λεμόνια από τον κήπο και θα στρωθώ να το φτιάξω κι εγώ αυτήν την εβδομάδα!

      Διαγραφή
    2. Αφού το κέικ με την καρύδα εξαφανίστηκε, μιας και έχω λεμόνια από τους Παξούς και όχι Αργεντινής λέω να το φτιάξω απόψε. Η οικογένεια θέλει κέικ!!!!

      Διαγραφή
    3. Από τους Παξούς;;;;

      Εγώ μέχρι τον Πόρο έφτασα!!! (βρήκα λεμόνια Ποριανά ελαφρώς τσουχτερά! Η λαϊκή τελικά είχε φθηνότερα από το Αίγιο!)

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα! Είναι η μαμά μου από τους Παξούς και γυρνώντας από τις διακοπές της μου έφερε μία τσάντα με λεμόνια.
      Μοσχοβολάει ο τόπος!

      Διαγραφή
  15. Εξαιρετική συνταγή!Ότι έχω φτιάξει από το blog σου είναι τέλειο. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή