Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Busy Days (& A Big (!) Week)

Στο σημερινό μας μάθημα, ......εεεε, ανάρτηση ήθελα να πω , θα αναπτύξουμε δύο θέματα. Ο (πολύτιμος) χρόνος κι η επανάληψη ...στην κουζίνα!
Θέμα 1ο :  Επανάληψη  στην κουζίνα μήτηρ πάσης ανίας! Όποιος βλέπει το φαγητό σαν κάτι που δεν αξίζει αναζήτησης , ανανέωσης ,γιατί όχι μιας περιπέτειας, κι επιμένει στην φρικτή επενάληψη των ίδιων πιάτων μια ζωή είναι άξιος της μοίρας του κι είναι καταδικασμένος εσαεί στη γαστρονομική βαρεμάρα.Οφείλω να ομολογήσω ότι θα ήμουν απόλυτα δυστυχής αν  ήμουν καταδικασμένη να τρώω τα ίδια και τα ίδια φαγητά, να μαγειρεύω τα ίδια και τα ίδια πιάτα. Στο εβδομαδιαίο μενού πάντα εισάγω κάτι καινούργιο ή τολμώ έστω μια αλλαγή σε μια γνωστή και πολυμαγειρεμένη συνταγή. Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα είναι τα μακαρόνια με κιμά. Ξέρετε από πότε έχω να φάω το συγκεκριμένο πιάτο ; Σχεδόν 6 μήνες! Γιατί ; Διότι αγαπητοί μου αναγνώστες , ο χρόνος περνά , εγώ μεγαλώνω και δεν έχω σκοπό να φτάσω τα 108 (ή έχεις φιλοδοξίες ή...!) τρώγοντας μόνο μακαρόνια με κιμά! Υπάρχουν άπειρες  γεύσεις κι άπειροι συνδυασμοί γεύσεων,  που περιμένουν να αναστατώσουν τον ευαίσθητο ουρανίσκο μου!
Θέμα 2ο : Delivery , take away κλπ κλπ . Αγαπητοί μου αναγνώστες , μήπως το έχετε παρακάνει; Κάθε μέρα, όλη την ημέρα , το βράδυ , τη νύχτα, τα μεσάνυχτα, τα μηχανάκια με τα γνωστά κουτάκια στο πίσω μέρος πηγαινοέρχονται ακατάπαυστα. Ναι , το ομολογώ , κι εγώ υποκύπτω ενίοτε - με κάποιες  προϋποθέσεις βέβαια - αλλά απορώ . Φάγαμε την πίτα του παππού , της γιαγιάς , του Νίκου , του Πέτρου , τις πίτσες εκείνης και της άλλης αλυσίδας αλλά... Δεν μαγειρεύει ο κόσμος πια στο σπίτι; Πώς είπατε; Α , έτσι ! Ο κόσμος, λέτε,  δεν έχει χρόνο να μαγειρέψει διότι δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ή διότι μπορεί να γυρνά μια λογική ώρα σπίτι αλλά είναι κουρασμένος και φουρκισμένος από την κολασμένη κίνηση στους δρόμους. Ή διότι δεν ξέρει να μαγειρεύει . Διότι δεν θέλει να λερώσει την κουζίνα και ποιος μαζεύει μετά. Μάλιστα...Σταματήστε εδώ και τώρα τις δικαιολογίες και τρέξτε στην κουζίνα , φορέστε την αγαπημένη σας ποδιά και...ετοιμαστείτε! Σας έχω μία συνταγή που θα σας αποτρέψει από την ...''αποτρόπαια'' κίνηση - να σηκώσετε δηλαδή το τηλέφωνο και να παραγγείλετε από το νέο ντελίβερι της γειτονιάς που μόλις έριξε χαρτάκια στην πολυκατοικία - που θα δώσει νέα διάσταση στο πώς τρώμε... το κοτοπουλάκι στο φούρνο! Αγαπητοί μου , με λίγα καλά υλικά θα φάτε ένα κοτοπουλάκι όπως δεν το έχετε ξαναφάει και που σε 45-50 λεπτά θα είναι έτοιμο κι όταν τελειώσει θα θέλετε κι άλλο! Αλλά όπως είπαμε..θα έχει τελειώσει!

Κοτόπουλο με καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο
(διασκευασμένη συνταγή από το site του David Lebovitz )




Πριν ξεκινήσω να δώσω τα υλικά, να σας πω ότι η συνταγή βασικά απαιτεί shallots ελληνιστί ασκαλώνια. Είναι ένα είδος κρεμμυδιού που θυμίζει κάτι ανάμεσα στο κλασικό ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Δεν το έχω δει πουθενά (ή απλά δεν έχω προσέξει). Σκέφτηκα ότι ίσως το είχαν εκεί που πουλούν και του πουλιού το γάλα αλλά ψιλοβαριόμουν να πάω κι ειναι και λίγο μακριά κι έτσι μου ήρθε η εξής ''καταπληκτική'' ιδέα ( ή έχεις έμπνευση ή...!) : Έβαλα μισή ποσότητα κρεμμύδι και μισή ποσότητα φρέσκο κρεμμύδάκι! Τόσο απλά!

Θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):

4 μπούτια κοτόπουλου ολόκληρα
2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (θα χρησιμοποιήσετε μόνο το λευκό μέρος)
3 κουταλιές εξαιρετικής ποιότητας ξίδι από sherry (ή βαλσαμικό ξίδι στην ανάγκη)
1 1/2 κουταλιά σάλτσα σόγιας
λίγο λάδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι. Σε μια μεγάλη γαβάθα ανακατεύετε το λάδι , σάλτσα σόγιας , ξύδι , κρεμμύδι , κρεμμυδάκι, αλατοπίπερο. Βάζετε και το κοτόπουλο στη γαβάθα κι ανακατεύετε έτσι ώστε η σως να απλωθεί σ'όλα τα κομμάτια. Τα τοποθετείτε σε ταψί. Ψήνετε για ένα 20λεπτο περίπου απ'τη μια μεριά , γυρίζετε το κρέας και ψήνετε άλλο τόσο. Όταν το γυρίσετε ξύστε την επιφάνεια του ταψιού για να ξεκολλήσουν κρεμμύδια που έχουν κολλήσει και ρίξτε ελάχιστο νεράκι. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο πασπαλίστε το με τον μαϊντανό- αυτό το ξέχασα - μην το ξεχάσετε! Είναι το ωραιότερο κοτόπουλο στο φούρνο που έχω φτιάξει , δεν θέλει και πολλή ώρα σαν συνταγή κι επιτέλους το ''κοτόπουλο στο φούρνο'' άλλαξε στυλ!


15 σχόλια:

  1. Τη διάβασα όλη!!Και σκεφτόμουν για αύριο να κάνω πατάτες στο φούρνο με μουστάρδα (και μια σαλατούλα από δίπλα!) οπότε με έπεισες!!
    Όντως μερικά προιόντα λίγο πιο ακριβά, αξίζουν.

    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Όχι απλώς είχα την υπομονή να το διαβάσω το ποστ σου, αλλά μ άρεσε κι όλας και με βρήκε σύμφωνη σε πολλά! Όντως είναι ωραίο (και οφείλεις) να βάζεις ποικιλία στην κουζίνα σου και να δοκιμάζεις καινούρια πιάτα πάντα ακολουθώντας το ένστικτο και τις επιθυμίες σου! Όσο για την γνώμη μου για τα delivery, είναι απλώς αποκρουστικά (τα περισσότερα) και κάθε φορά που το τολμώ, το μετανιώνω! Πάντα με το σπιτικό φαγητό νιώθεις πιο ελαφρύς, ικανοποιημένος με αυτό που έφαγες και ανεβασμένος ψυχολογικά, γιατί κατάφερες με τα χεράκια σου να φτιάξεις το καλύτερο! Το σπιτικό φαγητό είναι κι εμένα το μότο μου στο blog μου! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Crispy αχ αχ το λέω και δεν με ακούει κανείς!
    Τα μακαρόνια με κιμά είναι υπέροχα αλλά βαρετά! Τη βαριέμαι που τη βαριέμαι τη ζωή μου! Μόλις είδαν το ωμό αβγό όταν έφτιαχνα καρμπονάρα ή τη μαρέγκα, ξίνησαν το πρόσωπο και δεν αξιώθηκαν να δοκιμάσουν.Ντροπή!
    Όταν μάθω να μαγειρεύω, θα τους καλώ στο σπίτι μου μόνο όταν έχω μακαρόνια με κιμά!
    Και είμαι που είμαι στον υπολογιστή, θα σου καταγγείλω ένα αποτρόπαιο έγκλημα! Πλένουν τα μανιτάρια! Και με εκνευρίζουν. Τα μανιταράκια έλεγε ένας κύριος Jamie Oliver, ο οποίος δεν ξέρει να μαγειρεύει, ότι ΔΕΝ τα πλένουμε, αλλά τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι, για να μην φύγουν τα θρεπτικά συστατικά...
    Ουφ, αυτά! Μάλλον θα έπρεπε να κάνω νηστεία, αλλά τώρα είναι πολύ αργά, πάει η Σαρακοστή... :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχαχαχαχααααα!! To post σου είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που σε φαντάζομαι να κάνεις εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση:) Αρχικά φοράς τα γυαλιά σου, κάνεις την εισαγωγή, μετά πετάς τα γυαλιά, φοράς την ποδιά και ξεκινάς το μαγείρεμα! χαχαχαααα!!φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hello! sou grafw masoulwntas ta seafood wanton pou molis parhggeila apo to agaphmeno mou kineziko :) kai pisteuw oti
    mporw na anakyrhx8w vasilissa toy delivery (entaksei oxi, auth einai h diplanh mou, alla mia prigkipissa h kyria epi twn timwn sigoura 8a stef8w)

    Pantws epi tou 8ematos mporw na grapsw diatrivh: einai eksisou vareto me to na trws to idio faghto ka8e mera kai apeirws pio an8ugieino alla einai psichologiko: merikes fores... pos na to kanoume, ti 8eleis th brwmia kai thn paraspondia sou!!!!

    Filakia polla, kalo pasxa to all!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βασικά ο κόσμος έχει αλλοτριωθεί τόσο που δεν αφήνει χρόνο για απόλαυση. Δουλεια, υποχρεώσεις και η αναγκαστική ξεκούραση σε κατάσταση μη σκέψης και αφασίας για να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες. Μην του πεις για δουλειές, έστω και δημιουργικές, μαγείρεμα, κηπουρική, κλπ. Ντελίβερι απλώς να μπει κάτι στο στομάχι, πλαστικά λουλούδια για να μη θέλουν περιποίηση, πού χρονος για τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ athina. Οι πατάτες με μουστάρδα στο φούρνο έχουν γίνει πια ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα! Χαίρομαι που συμφωνούμε ως προς την καλή ποιότητα των πρώτων υλών.



    @Εμμανουέλα Κόκκαλη. Σπάνια πια τρώω ντελίβερι κι όπως έγραψα μόνο κάτω από προϋποθέσεις. Μια φορά το μήνα ''χτυπάω'' ένα κινέζικο και πολύ σπάνια πια , 1-2 φορές το χρόνο σουβλάκια και μάλιστα από ένα συγκεκριμένο μαγαζί. Σαφώς το πλεονέκτημα του σπιτικού φαγητού είναι η ικανοποίηση της δημιουργίας αλλά και της γνώσης....του τι χρησιμοποίησες!





    @vipera. Έχω μάθει την σωστή χρήση των μανιταριών από Γαλλίδα φίλη που πριν χρόνια όταν είχε έρθει στην Ελλάδα φρίκαρε με την κονσέρβα που της παρουσίασα, πήγε αγόρασε φρέσκα και μου έδειξε πως να τα καθαρίζω και να τα κόβω. Με είχε εντυπωσιάσει έτσι που τα καθάριζε με τρυφερότητα μ'ένα πανάκι!



    @zekia. Έχω κάτι καλές ιδέες για εκπομπές μαγειρικής αλλά κανείς δεν με ακούει! Πολύ μου αρέσει η σκηνή που περιγράφεις! Αλοίμονο όμως, λόγω μυωπίας δεν θα μπορούσα να πετάξω τα γυαλιά! Θα πετούσα όμως τον χάρακα και θα άρπαζα την κουτάλα!



    @foteini. Παραγγέλνουμε από το ίδιο κινέζικο;! Υπήρξε κάποια εποχή -πολύ μακρινή πια...-, όταν συγκατοικούσα με φίλη, που το ντελίβερι ήταν σε καθημερινή βάση! Μας είχαν μάθει όλες οι πιτσαρίες και τα σουβλατζίδικα της περιοχής! Ήξεραν και τα ''χούγια'' μας , ποια ήθελε καυτερά , ποια δεν ήθελε κρεμμύδια κλπ!



    @tyler. Έχεις δίκιο. Ο κόσμος πια δεν κυνηγά τον δημιουργικό χρόνο. Και δυστυχώς ισχύει αυτό που γράφεις: Ότι ο κόσμος πια εννοεί την ξεκούραση ως μια κατάσταση αφασίας και μη σκέψης -είναι ένας λόγος που η tv έχει καταντήσει σε αυτό το χάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Xexe Crispy, les? Apofasisa meta tin kraipalh twn giortwn na trww (kai na mageireuw) mono ygieina!!! Terma to thgani, to wok kai h krema galaktos... klaps!

    Filia polla, welcome back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χρονια πολλα και θα συμφωνησω 100% με οτι εγραψες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. foteini καλημέρα! Noodle Bar?! Αχ , εγώ έχω να αντιμετωπίσω την κραιπάλη ενός ολόκληρου χειμώνα! Κι εκτός από πιο υγιεινή κουζίνα -αυτή έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται από τον σύντροφο!- μπαίνει στο πρόγραμμα και περισσότερη γυμναστική- αυτή επιβάλλεται από κάτι περιττά κιλά!!!





    pansofix καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι όλοι είστε υπέρ της ποικιλίας και της ποιότητας στο καθημερινό φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΧ, μη ξύνεις πληγές καλή μου Crispy! Τέρμα το Noodle Bar για μένα, αποφάσισα να φτιάχνω μόνη μου τα chow mein μου και να ξεκινήσω ξανά τρεξιματάκι γιατί σε λίγο θα πάρω το σχήμα της καρέκλας :):):)):)

    Ευτυχώς υπάρχουν οι πεντανόστιμες συνταγές που έχεις μοιραστεί μαζί μας για λίγη ποικιλία στην κουζίνα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. foteini αχ αυτή η καρέκλα! Την έχω για να μετρώ την απόσταση της περιφέρειας από τα χερούλια της!!! Παρεμπιπτόντως, η απόσταση έχει μειωθεί δραματικά!
    Μόλις βρω χρόνο , θα ''ξεσκονίσω'' τα τεφτέρια μου όπου έχω σούπερ , νόστιμες (για το light δεν εγγυώμαι!) συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Crispy μπορείς να περάσεις από το blog μου, σου έχω βραβείο!
    http://santie-athina.blogspot.com
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Moλις ολοκληρώσαμε ένα ωραίο γεύμα με κοτόπουλο a la Crispy (αυτό με τα καραμελωμένα κρεμμύδια) το οποίο παρασκεύασε αρτίως ο chic-in-greek, τον οποίον εμψύχωσε βεβαίως-βεβαίως η υπογράφουσα. Ελαφρύ και νόστιμο, ό,τι δηλαδή αρμόζει σε ανθρώπους που επιθυμούν να διαβιούν και να διατρέφονται με ...στυλ!
    Μερσούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. madame De Kourelle καλησπέρα! Εγώ σας ευχαριστώ πολύ γιατί μου δίνει μεγάλη χαρά όταν οι συν-blogger δοκιμάζουν τις συνταγές που προτείνω και μου στέλνουν τις εντυπώσεις τους! Και χαίρομαι βέβαια που σας άρεσε το πιάτο! Είναι όντως πολύ νόστιμο και διαφορετικό από το συνηθισμένο κοτόπουλο στο φούρνο και μάλιστα χωρίς πολλά και δύσκολα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή