Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Austrian delights (part 1)




Ο έρωτας μου για την Αυστρία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Τότε που βρέθηκα 12χρονο παιδί στην Ελλάδα παθαίνοντας το μεγαλύτερο πολιτισμικό σοκ της ζωής μου (από το οποίο σοκ , παρεμπιπτόντως, δεν έχω συνέλθει ακόμη!). Οι γονείς μου ,βλέπετε, είχαν τη φαεινή ιδέα να εγκαταλείψουν τη γενέτειρα μου , την Αυστραλία και να εγκατασταθούν οικογενειακώς στη δική τους γενέτειρα , εδώ... σε μια άκρως συντηρητική κοινωνία σε αντίθεση με τα όσα επικρατούσαν στο down under όπου όλα ήταν τόσο cool , τόσο χαλαρά , τόσο ελεύθερα , τόσο ανεκτικά... Μου έλειπαν όλα αυτά.  Έψαχνα για διέξοδα και τρόπους διαφυγής από την μουντή πραγματικότητα στην οποία καλούμουν να προσαρμοστώ.. ..Και μέσα στο παιδικό -χαζό- μυαλό μου δύο γράμματα -ή μάλλον η απουσία των δύο αυτών γραμμάτων- άρχισαν να κάνουν την διαφορά! Αυστρ (αλ) ία! Εν τω μεταξύ συνέβησαν και τα εξής εκείνο τον καιρό: Στα 12 μου χρόνια αγαπημένη μου ταινία έγινε το μιούζικαλ ''The sound of music'' που διαδραματίζεται στις Αυστριακές Άλπεις . Επίσης ενθουσιάστηκα βλέποντας την κρατική (δεν υπήρχε ιδιωτική τότε , ξεκινήστε να υπολογίζετε!) τηλεόραση να μεταδίδει ανήμερα Πρωτοχρονιά τη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης (ακόμα και τώρα δεν την χάνω!) και τέλος η -κρατική πάντα- τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει τον ''Φαντομά'' , μια σειρά στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Αυστριακός ηθοποιός Helmut Berger , τον οποίον η μικρή κι αγκαθένια Crispy ερωτεύτηκε σφόδρα! Κι έτσι ήρθαν όλα κι έδεσαν κι η Αυστρία απέκτησε διαστάσεις ''Γη της επαγγελίας'' στα -μυωπικά -μάτια της Crispchen!       (συνεχίζεται)
********************************************************
Πάμε να δούμε πώς θα δέσουμε τη σημερινή μας συνταγή, η οποία μας έρχεται -πού αλλού- από την Αυστρία (όπως κι εκείνη της επόμενης ανάρτησης) !
Το στρουντλ είναι ίσως το πιο γνωστό αυστριακό γλυκό. Το έχουμε δει μαζί στην κλασική εκδοχή του ( εδώ ) αλλά και σε μια εκπληκτική διασκευή με αχλάδι ( εδώ )!
Σήμερα σας έχω την αλμυρή εκδοχή του :


Στρουντλ με πατάτες!



Υλικά:
Για τη ζύμη:
300 γρ αλεύρι , 5 κουταλιές λάδι , 120 ml χλιαρό νερό, λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
1/2 κιλό πατάτες
100 γρ ψιλοκομμένο μπέικον
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο πράσσο ψιλοκομμένο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 αυγό + 1 κρόκο αυγού
1/2 φλιτζάνι εμεντάλ τριμμένο
αλάτι πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Σ'ενα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για 1/2 ώρα τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις κόβουμε σε κυβάκια και τις βράζουμε σε αλάτισμένο νερό που βράζει για ένα 15λεπτο περίπου. Τις στραγγίζουμε , τις λιώνουμε ελαφρώς μ'ένα πιρούνι -δεν χρειάζεται να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε καλά.

 Σ' ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσσο με το μπέικον. Στο μίγμα πατάτας-γιαουρτιού προσθέτουμε το αυγό και μετά τα σωταρισμένα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σ'ένα ωραίο - ει δυνατόν ορθογώνιο- φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο αφήνοντας περιθώριο γύρω γύρω . Τυλίγουμε προσεκτικά το στρουντλ σε ρολό , κλείνουμε τις άκρες ''πατώντας'' τες. Περνάμε την επιφάνεια με χτυπημένο κρόκο αυγού και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου  ,μέχρι η επιφάνεια του στρουντλ μας να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Crispy's ''conversions'' : Η συνταγή κανονικά θέλει quark , ένα είδος φρέσκου τυριού που τρώνε πολύ στην Κεντρική Ευρώπη. Θυμίζει αρκετά cottage cheese αλλά και γιαούρτι! Γι'αυτό και προτίμησα να χρησιμοποιήσω γιαούρτι. Για όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει quark , μπορεί να βρει σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κανονική ζύμη για στρουντλ όπως την έχω δώσει στις αντίστοιχες συνταγές αφαιρώντας βέβαια την ζάχαρη. Εγώ πειραματίστηκα με αυτό το φύλλο λαδιού κι όλα πήγαν μια χαρά!
Στην επόμενη ανάρτηση θα βρεθούμε πάλι στην Αυστρία!


13 σχόλια:

  1. τι πρωτοτυπη συνταγη!!! μπορω λες να χρησιμοποιησω φυλλο σφολιατας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. apinkdreamer παρότι μπήκα στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω κι εγώ φύλλο σφολιάτας, η συνταγή για κάποιον περίεργο λόγο το απαγορεύει! Προτείνει όμως να χρησιμοποιηθούν άλλα είδη φύλλων - ακόμα και φύλλο μπακλαβά. Εγώ ας πούμε , αντί για το κλασικό φύλλο στρουντλ , έφτιαξα φύλλο με ζύμη λαδιού. Μια χαρά ήταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο γλυκό... και δε μιλάω για τα ονειρεμένα στρούντλ (έχω φάει τη γερμανική εκδοχή τους αλλά είναι εξίσου τέλεια!)

    Πολύ γλυκιά ανάρτηση και ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος! Είναι πάντα δύσκολο να αλλάζεις ζωή και μάλιστα σ' αυτή την ηλικία! You rock, though!
    Καλημέρα,
    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πάρα πολύ ενδιαφέρον Crispy! τον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει μια λύσσα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής και να είσαι σίγουρη ότι θα τη δοκιμάσω τη συνταγή και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυστρ(αλ)ία.. Έξυπνο!
    Μπράβο σου όμως που κατάφερες να βγεις αλώβητη από αυτή τη δοκιμασία.. Συγκρίνεται Αυσταλία με Ελλάδα; Εσύ να μας πεις βέβαια που τα έχεις ζήσει! Αλλά ειλικρινά δεν ξέρεις τι θα έδινα για 2 μόνο μέρες εκεί! Και ας μη ζουν για το ποδόσφαιρο...
    Αχ όχι Crispy, όχι άλλο φαγητό! Ούτε που διανοούμαι να ανέβω στη ζυγαριά πριν περάσει τουλάχιστον ένας μήνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλέ βάλε καλέ και καμιά συνταγή με κρέας καλέεεεεεε (το σαρκοβόρο της γειτονιάς σας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία η συνταγή και μου θύμισες και το ταξίδι μου στην Αυστρία πριν μερικά χρόνια!
    Καληνύχτα!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @foteini. Ναι , ναι το ομολογώ παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια η αλλαγή αυτή μου άφησε ανεξίτηλα σημάδια. Κι επίσης , παρόλο που θεωρούμαι ευπροσάρμοαστος άνθρωπος, παραήταν τεράστιο το χάσμα ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους, κι η προσαρμογή απεδείχθη....σχεδόν ανέφικτη. Anyway, να είσαι stand by διότι στην επόμενη ανάρτηση έχει γλυκό!




    @mermyblue εύχομαι να πάνε όλα καλά! Η γέμιση είναι γευστικότατη! Εγώ έφαγα 2-3 κουταλιές μόλις την ετοίμασα!



    @vipera σε πληροφορώ ότι η Αυστραλία έχει αρκετά καλή ομάδα ποδοσφαίρου! Είναι λίγο μπρουτάλ και σκληρά καρύδια τα παιδιά αλλά κάτι κάνουν!
    Υ.Γ.: Μάλλον δεν βγήκα αλώβητη...





    @mahler76. Mahler επειδή μ'έκανες να γελάσω κι επειδή μου αρέσουν τα request , κάτι θα προσπαθήσω να κάνω! Αλλά στη μεθεπόμενη ανάρτηση , γιατί η επόμενη έχει γλυκό!
    Πάντως έχεις δίκιο. Λείπουν τα πιάτα με κρέας!





    @Athina. Ελπίζω το ταξίδι αυτό να σου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Στην επόμενη ανάρτηση θα γράψω και τις δικές μου και θα το συζητήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέρω Crispy!
    Είναι όντως πολύ καλοί, αλλά ίσως όχι τόσο τυχεροί σαν τους δικούς μας, που προκρίνονται χωρίς να ξέρουν μπάλα..!
    Έχεις σκεφτεί ποτέ στο μέλλον να ξαναπάς Αυστραλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. vipera λοιπόν , θα κανονίσουμε στο Μουντιάλ να κάνουμε ένα είδος κοινού blogging!
    Σίγουρα θέλω να ξαναπάω και στην γενέτειρα Μελβούρνη και στο Σύδνεϋ που θεωρείται πολύ in πόλη , αλλά θα ήθελα πολύ να έκανα κι ένα γευσιγνωστικό ταξίδι στις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Η Αυστραλία βγάζει φοβερά κρασιά , όπως παρεμπιπτόντως κι η Αυστρία βγάζει εξαιρετικά κρασιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Crispy, η συνταγή σου είναι πράγματι ενδιαφέρουσα και, αν και είμαι φαν της μεσογειακής διατροφής, σίγουρα θα την δοκιμάσω κάποια στιγμή!!

    Επίσης, την Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα ρε γαμώτο! Λες να έχω κάποιο πρόβλημα που μ ΄αρέσει ακόμα να ζω εδώ?!
    Εύχομαι εσύ όμως κάποια στιγμή να ξαναβρεθείς στα μέρη που σε γοητεύουν τόσο πολύ και σε έχουν στιγματίσει!

    Σ΄ευχαριστούμε για το νοερό ταξίδι που μας πρόσφερες! Περιμένω την συνέχεια, καθώς και φωτογραφίες, αν έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οκ είμαι μέσα, αλλά να ξέρεις, στα ποδόσφαιρο μας.. μισώ πάρα πολύ!
    Αχχ, σκέφτομαι κάτι γέλια που έχουν να πέσουν με τους σχολιαστές.. Ανυπομονώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμμανουέλα φαντάζομαι σε όλους μας αρέσει να μένουμε εδώ κι ας γκρινιάζουν κάποιοι ενίοτε -βλέπε εμένα! Θα ετοιμάσω μια ανάρτηση με τα καλά και τα άσχημα μας και θα ανοίξουμε εκεί μια συζήτηση! Μετά φαγητού πάντα!





    vipera με τους σχολιαστές έχει να πέσει πολύ γέλιο! Από την άλλη , μαθαίνεις νέες λέξεις , φράσεις , ιδιωματισμούς , σύνταξη προτάσεων κλπ. ! Εμπειρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή