Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Η αυτής μεγαλειότης , η ...μελιτζάνα!

Αναμφίβολα το κυρίαρχο λαχανικό του θέρους είναι η ντομάτα. Είναι σχεδόν πανταχού παρούσα στα καλοκαιρινά μας πιάτα , στις σάλτσες μας , στις σαλάτες μας (σ.σ. Θυμήστε μου να σας αποκαλύψω στο τέλος έναν σοβαρό αντίπαλο της ντομάτας στο πεδίο των σαλατών!) , στο φούρνο μας ελέω γεμιστών κοκ. Είναι η βασίλισσα , δε λέω. Αλλά δεν είναι η...μοιραία , δεν είναι η femme fatale του καλοκαιριού, δεν είναι είναι εκείνο το λαχανικό που θέλει υπομονή και μαεστρία για να αποκαλύψει τις αρετές του......μμμμμμ...κι όταν τις αποκαλύψει το ερωτεύεσαι σφόδρα και δια παντός. Η τσαχπίνα , η τσαπερδώνα (που έλεγε κι η γιαγιά μου!) , η ....''στρίγγλα που έγινε αρνάκι'' δεν είναι άλλη από την




 μελιτζάνα! Πολλοί τη θεωρούν δύστροπο λαχανικό -πιθανόν επειδή δεν τρώγεται ωμή κι ίσως επειδή χρειάζεται μια διαδικασία για να διώξει κανείς την πικράδα της , αλλά αξίζει τον κόπο.  Όταν την τιθασεύσεις τηγανίζοντας , μαγειρεύοντας ή ψήνοντάς την ...σου αποκαλύπτει η ''άτιμη'' μια γλύκα μοναδική και πολύ ιδιαίτερη. Ευτυχώς στην ελληνική κουζίνα εμφανίζεται συχνά η χάρη της , όπως και στην ιταλική , την τούρκικη και την αραβική. Η συνταγή που σας έχω σήμερα είναι ιταλική και πολύ διάσημη. Το μεγάλο της ατού είναι το ψήσιμο που γίνεται στο φούρνο. Δένει τόσο ωραία το φαγητό που θα συναρπάσει τους πάντες ακόμη και τους αμετανόητους κρεατοφάγους! Θυμάμαι είχα πάει ένα ταψί σ'ένα ταράτσα-πάρτι κι ένας από τους καλεσμένους το σνόμπαρε γιατί δεν είχε κρέας. Στο τέλος , εκείνος ήταν που το ρήμαξε κι έψαχνε απεγνωσμένα για απομεινάρια!

Melanzane alla Parmigiana
(από το βιβλίο της Σοφία Λόρεν ''Συνταγές κι αναμνήσεις'')




Για 4 άτομα
Υλικά
2 κιλά μελιτζάνες (φλάσκες , εγώ χρησιμοποίησα και λευκές που είναι γλυκύτατες!)
1/2 κιλό ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
Βασιλικός φρέσκος , φρεσκότατος και μυρωδάτος
2/3 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2 μπάλες μοτσαρέλα κομμένες σε κύβους
αλάτι
πιπέρι
λάδι
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι. Αφαιρούμε αριστερά και δεξιά 2 φετούλες και μετά κόβουμε σε φέτες του 1 εκατοστού. Στρώνουμε τις μελιτζάνες σ'ένα πιάτο , αλατίζουμε , σκεπάζουμε μ'ένα πιάτο και βάζουμε κάτι βαρύ από πάνω. Αφήνουμε για 1 ώρα. (σσ : Η διαδικασία αυτή γίνεται για να ξεπικρίσει η μελιτζάνα. Αν η μελιτζάνα τυγχάνει γλυκιάς ποικιλίας , τότε προσπερνάμε τη συγκεκριμένη διαδικασία). Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη. Σ' ένα τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε την ντομάτα και μερικά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα , αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Όταν έρθει η ώρα , ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σένα ταψί απλώνουμε μια στρώση σάλτσας , από πάνω στρώνουμε μελιτζάνες κι από πάνω τα τυριά. Συνεχίζουμε την ίδια σειρά στρώσεωνσάλτσα-μελιτζάνες- τυριά μέχρι να τελειώσετε με μια στρώση σάλτσας. Ρίχνετε από πάνω ό,τι τυρί έχει μείνει και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμοί) για 20 λεπτά. Το φαγητό τρώγεται ζεστό ή κρύο. Με τέτοια ζέστη προτιμάται κρύο συνοδευόμενο μ'ένα ωραιότατο ελληνικό ροζέ (ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αρκετά!)


Για όσο καιρό θα είμαστε μαζί , κάθε καλοκαίρι θα σας αναρτώ συνταγές μελιτζάνας. Εδώ κι εδώ θα βρείτε τις συνταγές του προηγούμενου θέρους.

Και για το τέλος: Η ντομάτα κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία της στις καλοκαιρινές σαλάτες. Επισκεπτόμενη διάφορα ξένα γαστρονομικά site ανακάλυψα ότι................ το καρπούζι είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτού του καλοκαιριού και παρουσιάζεται σε σαλάτες με διάφορα υλικά όπως φέτα , κρεμμύδι , ελιές κλπ. Ειδικά φέτος που οι Ευρωπαίοι ''τσουρουφλίστηκαν'' από ασυνήθιστους καύσωνες κάτι τέτοιες σαλάτες ''έπαιξαν'' πολύ!

8 σχόλια:

  1. Στο χωριό μου η μελιτζάνα έχει την τιμητική της, ψημένη στα κάρβουνα, με αλάτι,λάδι και πολύ πολύ σκόρδο. Σε συνδιασμό με μια σούπερ ενισχυμένη χωριάτικη σαλάτα και ένα καραφάκι τσίπουρο, είναι το πιο απλό και απολαυστικό έδεσμα του καλοκαιριού. Το απόλυτο greek summer lunch και μετά ο απόλυτος μεσημεριανός ύπνος. Αααααααχχ μεράκλωσα τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. zekia μόλις διαβάσαμε το σχόλιο σου , αναφωνήσαμε κι οι δύο ταυτόχρονα ''Αυτό είναι φαγητό''! Μεράκλωσες κι εμάς! Άσε που μας έπιασε ακατάσχετη σιελόρροια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το φτιάχνω εδώ και χρόνια αυτό το φαγητό.Τη συνταγή την έχω από μια Ιταλίδα κουμπάρα μου με μια πιο σύνθετη σάλτσα που περιέχει κιμά και ψιλοκομμένο μπέικον(που το παραλείπω συνήθως για πιο ελαφρύ φαγητό).Η δική σου εκδοχή είναι πιο υγιεινή και θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω έχω λιώσει σαν το τυράκι πάνω από τη μελιτζάνα βλέποντας τη φωτογραφία που έχεις βάλει!! χαχαχαχαχαχα!! Ο αγαπημένος μου μεζές είναι αυτός σε συνδυασμό με μοτσαρέλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. vita ενδιαφέρουσα ακούγεται κι η δική σου εκδοχή. Θα την έχω υπόψη για αμετανόητους κρεατοφάγους. Πολύ ενδιαφέρον το blog σου , με ενδιαφέρει πολύ η κρητική κουζίνα!





    picky πρέπει να παραδεχτώ ότι οι φωτογραφίες μου είναι ελαφρώς...άθλιες, σε αντίθεση βέβαια με τα φαγητά που είναι σούπερ!!! (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...!)
    Καλώς εχόντων των πραγμάτων , θα έχω αύριο ένα ταπεινό φαγητάκι με μοτσαρέλα -θα δω αν προλάβω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Crispy φέτος στην Πάρο έφαγα τόση μελιτζάνα που κόντεψα να σκάσω! Αλλά δεν θα πω όχι σε ένα ακόμα πιάτο! Έχουμε και την επιβεβαίωση από τον κρεατοφάγο ότι αξίζει και με το παραπάνω, οπότε δεν θα είναι χαμένος κόπος νομίζω!

    Καρπούζι; Και γιατί όχι; Θα ψάξω καμία θα τη δοκιμάσω και θα σας ενημερώσω ωραία μου κυρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. vipera είναι ευχάριστο να ακούς νέο άνθρωπο να λέει ότι του αρέσουν οι μελιτζάνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή