Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ελαιόλαδον....το γλυκόν!

Έλαβα προχθές ένα mail από το greek food blogs όπου μας καλεί σε μια γευσιγνωσία λαδιού! Ενθουσιάστηκα με την είδηση, τέτοιες εκδηλώσεις μου κεντρίζουν σίγουρα το ενδιαφέρον! Ο ενθουσιασμός μου δυστυχώς κράτησε πολύ λίγο διότι η εκδήλωση γίνεται το Σάββατο 26 το μήνα και -φευ!- εκείνη την ημέρα θα δουλεύω μέχρι αργά το μεσημέρι. Ελπίζω πάντως η εκδήλωση να έχει ανταπόκριση κι επιτυχία έτσι ώστε να υπάρξουν κι άλλες στο μέλλον. Κι όσοι από εσάς δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση -σας παροτρύνω να το κάνετε- περιμένω να αναρτήσετε τις εντυπώσεις σας!
Συμπτωματικά την ημέρα που ήρθε το mail είχα φτιάξει ένα κέικ μήλου με ελαιόλαδο. Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ σε ξένα food blog μια αυξανόμενη τάση για χρησιμοποίηση του ελαιόλαδου σε γλυκά.  Έτσι σε μια συνταγή για κέικ μήλου που είχα ξεθάψει (κατά τη διάρκεια της επιχείρησης: ''Η Crispy βάζει σε τάξη τις συνταγές της'') και χρησιμοποιούσαν canola oil (έλαιο κράμβης), αποφάσισα να αντικαταστήσω το συγκεκριμένο είδος ελαίου με αγνό παρθένο ελληνικότατο ελαιόλαδο και το αποτέλεσμα ήταν ...άξιο της φήμης του ελαιόλαδου!!
Όπως και με το κέικ λεμονιού που είχα παρουσιάσει προ ημερών , έτσι κι εδώ αποφεύχθη η χρήση ...βουτύρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το προδώσουμε και θα το στείλουμε στο πυρ το εξώτερον , άλλωστε έχουμε δηλώσει ένθερμοι butter-lovers! Αλλά καλό είναι να δοκιμάζουμε νέους τρόπους, να ξεφεύγουμε λίγο από τα τετριμμένα -κάποτε δεν διανοούμαστε  κέικ δίχως βούτυρο , τώρα τα φτιάχνουμε με λάδι , με αμυγδαλοβούτυρο ...κι ότι άλλο προκύψει!


Κέικ μήλου με ελαιόλαδο




Υλικά
250 ml ελαιόλαδο
200 γρ ζάχαρη καστανή
2 αυγά
280 γρ αλεύρι
2 κουταλάκια τσαγιού κανέλα
1 κουταλάκι τσαγιού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
1 κουταλάκι τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας
4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (σε όσους αρέσκονται σε ξινούτσικες γεύσεις στα γλυκά συνιστώ ανεπιφύλακτα ξινόμηλα -granny smith αλλιώς βάλτε ότι ποικιλία του φρούτου αυτού θέλετε)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί περίπου 24 εκ. Σ'ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα , το αλάτι και την κανέλα. Σ 'ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με το λάδι μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το εκχύλισμα βανίλιας. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε τα μήλα κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Το μίγμα πρέπει να είναι πολύ πηχτό. Το απλώνουμε με τη βοήθεια της σπάτουλας στο ταψί. Ψήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά. Αν πάρει χρώμα από νωρίς σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Για να σιγουρευτούμε ότι έχει ψηθεί τρυπάμε με μαχαιράκι το οποίο πρέπει να βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από το ταψί.



Crispy's confession : Βλέπω ότι έχω αναρτήσει αρκετά γλυκά με μήλο. Σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο αλλά έπεσα πάνω σε μια συνταγή......α-πί-στευ-τη!!! Ότι καλύτερο και πιο ενδιαφέρον έχω δει με μήλο! Θα προσπαθήσω μέχρι το τέλος του χειμώνα να την αναρτήσω!!

4 σχόλια:

  1. Αυτό μάλιστα!!! Πες στον Π. ότι μου τρέχουν τα σάλια και ότι σίγουρα θα τη δοκιμάσω τη μηλόπιτά σου!!! Εξάλλου, είναι αγαπημένο γλυκό, σε κάθε εκδοχή!! Και όσα γλυκά κι αν ανεβάσεις με μήλα, εγώ δεν έχω πρόβλημα προσωπικά!! Με τα κουνουπίδια έχω πρόβλημα! Και με τις μελιτζάνες, τις αγκινάρες, τα μπρόκολα, τα κολοκυθάκια, τις μπάμιες, τα φασόλια..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. emmanouela
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Το γλυκό ήταν πολύ πολύ ωραίο και χάρη στο μήλο και το λάδι δεν στέγνωσε, ακόμα και την 3η μέρα ήταν σαν φρεσκοψημένο!
    Βλέπω ότι ο κατάλογος του ''τι δεν τρώω'' είναι αρκετά μεγάλος και περιέχει κυρίως... λαχανικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίμα που δεν μπόρεσες να έρθεις, ήταν πολύ ωραία. Μην ανησυχείς όμως τα Greek Food Blogs ετοιμάζουν διάφορα. Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @manousina
    Δυστυχώς είχα φορτωμένο πρόγραμμα εκείνη την ημέρα.
    Όντως απ'ότι διάβασα στα διάφορα μπλογκ είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνάντηση αυτή!
    Ελπίζω την επόμενη φορά να τα καταφέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή