Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

My sweet ...and musical Vienna.

Το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ήταν κι είναι μεγάλο βάσανο για την υποφαινόμενη! Ποτέ μα ποτέ δεν μπόρεσα να επιβάλλω το δικό μου μενού για αυτήν την συγκεκριμένη μέρα. Είχα (κι έχω ακόμη) στο μυαλό μου ένα μεγαλοπρεπές τραπέζωμα απ'όπου θα περνούν πιάτα και γεύσεις μοναδικές, διαφορετικές....κυρίως διαφορετικές. Κάθε χρόνο ξεσκονίζω τα γαστρονομικά μου τεφτέρια, διαλέγω συνταγές ιδιαίτερες που αξίζουν να μαγειρευτούν μια τέτοια ξεχωριστή μέρα -τι στο καλό, κοτζάμ νέο χρόνο υποδεχόμαστε! Φευ, κι εδώ ακούγονται πολλοί αναστεναγμοί, κάθε χρόνο καταλήγω να μασουλώ ανόρεχτα το γνώριμο....ψητό κρέας στο φούρνο με πατάτες....Que originalité!
Δεν φταίω εγώ! Φταίνε οι συνδαιτυμόνες μου που επιμένουν κλασικά! Αλλά!  Κι εγώ τους έχω επιβάλει κάτι κλασικό για εκείνη την ημέρα! Και πιστέψτε με χρειάστηκε να επιμείνω πολύ, να κλάψω, να απειλήσω με αποχή από το τραπέζι , να μαλώσω, να εκνευριστώ, να θυμώσω, να βγω από την κουζίνα κραδαίνοντας την πιρούνα (!) αλλά....
Κάθε χρόνο παρακολουθούμε την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης! Εδώ και πολλά χρόνια όλοι πια ξέρουν ότι όσοι γευματίσουν πρωτοχρονιάτικα με την ...αυτή εξοχότητα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτήν την όμορφη συναυλία κλασικής μουσικής! Φέτος δε, είχε μεγάλη επιτυχία. Μετά από αρκετά χρόνια  το κοινό ξεσπούσε κυριολεκτικά σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και τα σχόλια στον διεθνή τύπο ήταν εξίσου ενθουσιώδη μιλώντας για μια συναυλία γεμάτη αισιοδοξία και δύναμη! Ήταν όντως απολαυστική!


Όπως απολαυστική είναι κι η ίδια η Βιέννη. Πέρα από τη μεγαλειώδη ομορφιά της, είναι από τις λίγες πρωτεύουσες στις οποίες έχω συναντήσει τόσο ευγενικούς κι ήρεμους κατοίκους. Είναι μια πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών αλλά και γεύσεων. Η κουζίνα της είναι γευστικότατη και θεωρείται η κύρια εκπρόσωπος της κεντροευρωπαϊκής κουζίνας!
Έτσι για να τιμήσω αυτήν την πανέμορφη πόλη που φιλοξενεί κάθε 1η του Γενάρη τη συναυλία αυτή, έψησα όμορφα, λαχταριστά μπισκοτάκια του πασίγνωστου βιεννέζικου ζαχαροπλαστείου Sacher:

Βιεννέζικα μπισκότα με καρύδια
(από το βιβλίο The new Sacher cookbook)





Για 35 μπισκότα περίπου

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ ζάχαρη άχνη
80 γρ καρύδια τριμμένα
2 κρόκοι αυγών
200 γρ βούτυρο (κρύο, όχι σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
επιπλέον ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
επιπλέον αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας


Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το τριμμένο καρύδι και το αλάτι. Βάλτε το μίγμα σε ένα μεγάλο σκεύος δημιουργώντας στη μέση ένα κενό. Χτυπήστε τους κρόκους και τοποθετήστε τους στο κενό. Κόψτε το βούτυρο σε μεγάλους κύβους και απλώστε τους στην άκρη του αλευριού. Αρχίστε να ζυμώνετε γρήγορα με κρύα χέρια. Στην αρχή το μίγμα θα μοιάζει με τρίμματα , μετά από λίγα λεπτά όμως θα αρχίζει να δένει η ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη, τυλίξτε την με  μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για μισή ώρα. Στα 15 λεπτά ξεκινήστε την προθέρμανση του φούρνου στους 170 βαθμούς. Αφού περάσει η μισή ώρα βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, απλώστε στην επιφάνεια εργασίας λίγο αλεύρι και πλάστε τη ζύμη σε ρολό πάχους περίπου 3 εκ. Κόψτε το ρολό σε κομμάτια 2 εκ περίπου και κάθε κομμάτι απλώστε το στην επιφάνεια σε πάχος περίπου 0,8 εκ (το χάρακα, το χάρακα!!) . Με τη βοήθεια ενός φλιτζανιού κόψτε τη ζύμη σε ημισελήνους. Βάλτε τα μπισκότα σε ταψί στα οποία έχετε απλώσει χαρτί ψησίματος. Ψήστε τα για 10-12 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη.


7 σχόλια:

  1. αααα,έκανες τόσο αγώνα για να μάθουν να ακούν την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία; Εγώ είμαι 25 ετών και στην οικογένειά μου, τόσα χρόνια και κάτι παραπάνω 12 το μεσημέρι έχουμε στηθεί στην Ετ1 για την αναμετάδοση. Μόνο που φέτος πολύ ξενέρωτος ο κύριος που έκανε τον σχολιασμό. Τα μπισκότα έχουν πολύ ενδιαφέρον, θα ασχοληθώ προσεχώς που θα θελήσω να κεράσω. Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @turtle
    Στην αρχή δεν το πρόσεξα, μετά όμως συνειδητοποίησα ότι δεν άκουγα την γνώριμη φωνή του κου. Κωστάλα!
    Απορώ γιατί δεν την μετέδωσε φέτος.
    Α, είσαι τυχερή! Εγώ πρέπει να γίνομαι κάθε χρόνο η δακτυλοδεικτούμενη κακιά για να μπορέσω να την απολαύσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμ ώστε πιρούνα κυρία Crispy ε ; ενδιαφέρουσα επιλογή...έχει την πλάκα του σαν εικόνα αλλά όπως και να το κάνεις ένα βαρύ κουζινομάχαιρο (όπως αυτό που χρησιμοποιώ εγώ σε ανάλογες καταστάσεις) είναι πιο σκηνογραφικό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υποθέτω οτι πρέπει να έχει λήξει η σύμβασή του, όπως και της Μπήλιως ή να την έληξαν γιατί είναι στην κριτική επιτροπή του Dancing On Ice. Μπορεί να μην έπρεπε να είναι διθεσίτης. Γεγονός είναι οτι χωρίς τον σχολιασμό του φέτος έχασε το ... touch που είχε η αναμετάδοση της Ερτ. Παράδοξο πάντως που γίνεσαι η δακτυλοδεικτούμενη, δεδομένου οτι απο όσο έχω καταλάβει το ραδιόφωνό σου συντονίζεται πάντα στην κλασική και στην τζαζ. Οι υπόλοιποι δεν; Προσωπικά έχω όνειρο να κληρωθώ κάποτε για ένα εισιτήριο στην musikferain (ή όπως γράφεται η αίθουσα φίλων της μουσικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @lg
    Κουζινομάχαιρο; Χμμ, θα το έχω υπόψη για κάποιους απείθαρχους άμουσους συνδαιτυμόνες!



    @turtle
    Εγώ ναι ακούω κυρίως τζαζ! Οι λοιποί συγγενείς....δεν ....!!
    Έχω την εντύπωση ότι είχε πάρει σύνταξη εδώ και κάποια χρόνια και τιμής ένεκεν παρουσίαζε την Συναυλία ή τη Γιουροβίζιον και τους διεθνείς αγώνες πατινάζ στον πάγο - είχε πάρει ειδίκευση στα διπλά και τριπλά τόλλουπ!!!
    Στο εύχομαι! Κι εγώ θα ήθελα πολύ μια Πρωτοχρονιά να βρεθώ εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή, ευτυχισμένη, αισιόδοξη και δημιουργική χρονιά εύχομαι!
    Η Βιέννη πρέπει να είναι υπέροχη! Ελπίζω να αξιωθούμε κάποια στιγμή να την επισκεφτούμε!
    Ωραιότατα τα μπισκοτάκια σου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ερμιόνη
    Όντως είναι υπέροχη πόλη! Κι ιδανική για να ζήσει κανείς εκεί, μιας και καταλαμβάνει συνήθως την πρώτη θέση ως πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής!
    Όμορφη, αισιόδοξη, δημιουργική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή