Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Bittersweet autumn

Το φθινόπωρο χρειάζεται το κατιτίς του να γλυκαθεί κι αυτό δεν είναι άλλο από τους χυμούς του υπέροχου υποτιμημένου αχλαδιού. Το συγκεκριμένο φρούτο μας προσφέρει μια γλύκα απαρράμιλη ενώ τα αρώματα του έχουν μια διακριτική φινετσάτη αριστοκρατικότητα. Επιπλέον, κατά την ταπεινή γνώμη της υποφαινόμενης, το αχλάδι είναι το φρούτο-φετίχ του φθινοπώρου! Έχετε προσέξει τα χρώματα που παίρνει καθώς ωριμάζει; Υπέροχα, μελαγχολικά φθινοπωρινά χρώματα.
Το έχουμε τιμήσει δεόντως εδώ στο crispy blog κι εννοείται ότι, μπαίνοντας πια στον έκτο χρόνο παρουσίας μας στην μπλογκόσφαιρα, θα συνεχίσουμε να το τιμούμε με αγάπη ψάχνοντας πάντα για υπέροχα γλυκά με αχλάδι.

Το κέικ αχαλαδιού που έχουμε σήμερα έρχεται από την Ιταλία. Η φινετσάτη ιταλική ζαχαροπλαστική συναντά το εξίσου κομψό φρούτο σε ένα γλυκό ιδανικό για το απογευματινό τσάι- ίσως μια βροχερή μέρα, με ένα αγαπημένο βιβλίο στο χέρι και διακριτικά να ακούγεται η μελαγχολική τρομπέτα του Chet. Κάπως έτσι.

Ιταλικό κέικ αχλαδιού



Υλικά
(για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκ)

3 πολύ ώριμα αχλάδια (2 αν είναι μεγάλα πχ ποικιλίας abate fetel)
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
30 γρ corn flour
1 πρέζα αλάτι
90 γρ βούτυρο
3 μεγάλα αυγά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε το ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, baking powder, corn flour κι αλάτι. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια- όχι πολύ μικρά ούτε πολύ μεγάλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι το μίγμα να αφρατέψει- να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Μόλις ενσωματωθεί ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις ενσωματωθεί σταματάμε το χτύπημα. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και γεμίζουμε την επιφάνεια του με κομμάτια αχλαδιού πιέζοντας τα μέσα στο μίγμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Στα παρακάτω link θα βρείτε τα υπόλοιπα γλυκά με αχλάδι που έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς:



Τatin αχλαδιού
Αρωματική μαρμελάδα αχλαδιού
Στρούντελ με αχλάδι
Κέικ μελιού με αχλάδι
Crumble με αχλάδι (και μήλο)





14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Εχεις απόλυτο δίκιο για το αχλάδι, αριστοκρατικό, φινετσάτο και αρωματικό!
    ..και άκρως φθινοπωρινό!
    καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έβαλα στο μάτι αυτό το γλυκό για μία καφεδοσυνάντηση που οργανώνω την Κυριακή. Πολύ πιο σοφιστικέ από την κλασσική μηλόπιτα που είχα κατά νου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @loulou
    Καλησπέρα! Χαίρομαι που συμφωνούμε! Είναι όντως πολύ όμορφο κι είναι κρίμα που στις λαϊκές δεν βρίσκεις μεγάλη ποικιλία όπως στα μήλα.



    @Amelie
    Είναι πάρα πολύ ωραίο και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο ωραίο την επόμενη μέρα! Είναι και το κεϊκάκι που είναι όμορφο κι λίγο αφράτο σχεδόν σαν παντεσπάνι! Πάντως αν το φτιάξεις χρησιμοποίησε οπωσδήποτε πολύ ώριμα και ζουμερά αχλάδια.


    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ και στις δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπέροχο γλυκό και πολύ ωραία παρουσίαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. peps
    Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Το γλυκό είναι όντως υπέροχο- σε δύο μέρες φτιάχτηκε δις!
    Καλό υπόλοιπο -ζεστής!- Κυριακής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις δίκιο για το πορτοκάλι. Εγώ το εκτίμησα τα τελευταία χρόνια,θα το δοκιμάσω σίγουρα το κέικ που προτείνεις και θα σου γράψω εντυπώσεις.
    Πως σου φάνηκε η Λεοπάρδαλη? Εγώ διάβασα τον Χιονάνθρωπο, το Νέμεσις και τώρα περιμένει στο κομοδίνο το Αστέρι του Διαβόλου. Ο Χιονάνθρωπος ήταν πιο ωραίος από το Νέμεσις.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νότα
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Φαντάζομαι ότι εννοείς αχλάδι κι όχι πορτοκάλι- μην χρησιμοποιήσεις κατά λάθος το εσπεριδοειδές! :-)
    Μέχρι στιγμής το βιβλίο είναι συναρπαστικό! Το κακό είναι ότι είναι ογκοδέστατο και δεν μπορώ να το κουβαλώ μαζί μου - θα χρειαζόμουν δεύτερη τσάντα! (Πάντως ο Άρνε Νταλ συνεχίζει να μου αρέσει περισσότερο από όλους τους Σκανδιναβούς που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χα χα χα χα καλά δεν είχα δει ότι έγραψα πορτοκάλι. Συγχώρα με είμαι και μάνα και νοικοκυρά και δεν έβλεπα μπροστά μου από την νύστα μου. Είναι μεγάλα τα βιβλία του κι εγώ κάτι τέτοιες ώρες θα ήθελα ένα Kindle, αλλά είπαμε οικονομική κρίση. Άρνε νταλ, με ποιο βιβλίο του προτείνεις να αρχίσω?
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το έχω πάθει κι εγώ, μην ανησυχείς! :-)
    Συνιστώ να αρχίσεις από το misterioso το πρώτο του βιβλίο, να γνωρίσεις από κοντά την Ομάδα Άλφα που εμφανίζεται και στα επόμενα βιβλία.
    Σου δίνω ένα link. Το κείμενο το έχει γράψει ο Νίκος Κουρμουλής, του οποίου τις απόψεις εκτιμώ πολύ. Η τελευταία πρόταση του τα λέει όλα :"Το Ευρωπαϊκό νουάρ έχει βρει τον μελωδό του, με στίχους που κόβουν ξυράφι". Είναι ακριβώς αυτό. Ο Νταλ μου βγάζει πολύ συναίσθημα, δεν είναι ψυχρή η γραφή του, με συγκινεί, στο τελευταίο του βιλίο που διάβασα, το ομολογώ, έκλαψα.

    http://www.bookpress.gr/stiles/apopseis/arne-dahl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Θα μελετήσω το link και θα πάρω και το βιβλίο με την πρώτη ευκαιρία.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάω να κάνω το κέικ με το αχλάδι. Θα σου πω τα νέα μου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νεότερα: Το κέικ σου ψήθηκε, ένα έχω να σου πω.Η κόρη μου, μου είπε: Μαμά αυτό είναι κέικ!!! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νότα
    Χαίρομαι πάρα πάρα πολύ! Και κυρίως χαίρομαι γιατί το γλυκό πήρε τα εύσημα από την κόρη σου! Είναι η δεύτερη φορά σήμερα που μου γράφουν ότι συνταγή από το μπλογκ άρεσε ιδιαίτερα σε παιδιά, τα οποία για μένα τουλάχιστον είναι αυστηροί αλλά οι καλύτεροι κριτές!
    Έχε υπόψη ότι το γλυκό κρατά πολύ ωραία μέχρι τουλάχιστον και την 2η μέρα. Σε 3η μέρα μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει!

    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Της μικρής μου δεν της αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά ή τα σοκολατένια.Επίσης λατρεύει τα φρούτα,όπως φαντάζεσαι το κέικ σου ήταν ιδανικό για εκείνη.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή