Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Φοβού τον μήνα Οκτώβρη...

.....γιατί είναι αναποφάσιστος. Τη μια φλερτάρει με άγριες διαθέσεις τον χειμώνα, την άλλη γυρίζει πάλι στην αγκαλιά του καλοκαιριού. Και μένουμε εμείς, τα θύματα του, μετέωροι ανάμεσα σε φουλάρια, κασκόλ, μπότες, πέδιλα, μπουφάν, ζακετάκια, όλη η γκαρνταρόμπα σπαρμένη γύρω μας, να κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο να πάρουμε μια απόφαση, αλλά είπαμε, ο Οκτώβρης είναι αναποφάσιστος, κι έτσι διαλέγουμε κάτι στην τύχη, αλλά για δες, κι η τύχη αναποφάσιστη μας προέκυψε και δεν μας κάνει τη χάρη και την ημέρα που είπαμε να φορέσουμε μπότες -γιατί είχε συννεφιά το πρωί, βρε αδερφέ- η θερμοκρασία κόντεψε να χτυπήσει τους 30 βαθμούς! Ουφ! Αλλά όποιος έχει ζήσει σε μέρη όπου πραγματικά το κλίμα τρελαίνεται* -5-6 φορές αλλάζει η διάθεση του καιρού μες τη μέρα- θα γελά με τα τερτίπια του αθηναϊκού Οκτώβρη. Είναι λιγότερο κυκλοθυμικός, ευτυχώς έτσι μας επιτρέπει να συνεχίζουμε τα μπάνια μας -τα νερά των θαλασσών είναι υπέροχα τέτοια εποχή. Είναι όμορφος ο Οκτώβρης ....

Στα βραχάκια της Βουλιαγμένης πριν λίγες μέρες

....Αλλά ο φετινός Οκτώβρης προέκυψε μπελαλής. Μας ταλαιπωρεί με κάτι παραπανίσια κιλά, πεσκέσι του καλοκαιριού. Δεν φταίει αυτός, η αλήθεια είναι ότι του το επιτρέψαμε κατά κάποιον τρόπο. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι. Θεωρητικά πάντα.
Πρακτικά αποφασίζουμε να φτιάξουμε κάτι σούπερ σουβλάκια κοτόπουλου με άπαχο κρέας -στήθος- που έχει μαριναριστεί και συνοδεύεται ενδιάμεσα με λαχανικά διότι διαφορετικά, τι νόημα θα είχε ένα σουβλάκι κοτόπουλου αν δεν ήταν σούπερ νόστιμο;


Σουβλάκι κοτόπουλου μαριναρισμένο




Υλικά για 3-4 άτομα

500-600 γρ στήθος κοτόπουλου
2-3 πιπεριές πράσινες ή/και κόκκινες
μερικές τομάτες τσέρι (αν δεν βρούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντομάτες πομοντόρια που θα κόψουμε σε κομμάτια. Προσωπικά πιστεύω ότι δίνουν περισσότερη νοστιμιά από τα τσέρι)
μερικά φύλλα δάφνης
2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια

Για τη μαρινάδα:
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα (αν είναι καπνιστή ακόμα καλύτερα)
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
1 κουταλιά μπούκοβο
χυμό ενός λεμονιού
3 κουταλιές λάδι
αλάτι

Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά της μαρινάδας. Σε μια πιατέλα -μη μεταλλική- βάζουμε το κρέας και το ανακατεύουμε με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε για αρκετές ώρες στο ψυγείο - τουλάχιστον δύο. Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τα σουβλάκια, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε τετράγωνα κομμάτια - το μέγεθος εξαρτάται από το πόσο ογκώδη θέλουμε τα σουβλάκια. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το κόβουμε σε κομμάτια όμοια με τα λαχανικά.
Στα καλαμάκια βάζουμε εναλλάξ κρέας και λαχανικά με όποια σειρά θέλουμε, εμβολίζοντας ένα φύλλο δάφνης εδώ κι εκεί. Τα ψήνουμε σε bbq ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ψηθούν από όλες τις μεριές περίπου 10-12 λεπτά.


* Θυμάμαι, μικρή στη Μελβούρνη ξεκινούσαμε για μπάνιο με 40 βαθμούς και μέχρι να φτάσουμε -μισή ώρα μετά- η θερμοκρασία είχε πέσει στους 25 κι έβρεχε καταρρακτωδώς. Αυτό βέβαια δεν πτοούσε την υποφαινόμενη, ανησυχούσε όμως τους γονείς της που έβλεπαν το βλαμμένο τους να απολαμβάνει με περισσή χαρά την τρικυμιώδη θάλασσα.

9 σχόλια:

  1. Καίτοι διαιτητικά φαίνονται άκρως δελαστικά τα σουβλάκια αυτά. Εύγε! Αλλά, αγαπητή Crispy, μην μιλάς εσύ για παραπανίσια κιλά διότι...θα πέσει φωτιά να σε κάψει! Εγώ με αυτή τη λογική θα πρέπει να τρέφομαι αποκλειστικά με σουβλάκια κοτόπουλου από τώρα και για το υπόλοιπο του βίου μου αν θέλω να ισοφαρίσω τις ατασθαλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία πρόταση! Τα τρώω χωρίς να μαρινάρω το κρέας και τώρα που το σκέφτομαι σίγουρα χάνω!

    Η Μελβούρνη είναι διάσημη για τις διαρκείς καιρικές μεταβολές! 12 μήνες σε μια μέρα δεν λένε?

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω βγάλει τρεις φορές πάπλωμα και την άλλη μέρα κουβέρτα, προτιμώ βέβαια ακόμη την κουβέρτα όχι από τώρα κρύο.
    Ωραία σουβλάκια πιστεύω ότι έτσι το κρέας του κοτόπουλου θα είναι και πιο μαλακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Amelie
    Άσε... Με το ζόρι μου μπαίνουν τα τζην!! Τον Αύγουστο ήμουν άνετη γιατί φορούσα τις πλατιές πανταλόνες και τα πλουμιστά φορέματα. Τώρα που φόρεσα τα στενά παντελόνια, παραφάνηκαν ...στενά!!



    @Αγγελική
    Κάπως έτσι! :-) 12 μήνες σε μια μέρα! Νομίζω ότι την εμμονή μου με τον καιρό την απέκτησα ζώντας στη Μελβούρνη. Ωραία πόλη πάντως...αχχχ...
    Τα σουβλάκια ναι, πιστεύω πως γίνονται πιο νόστιμα έτσι.




    @Ξανθή
    Το ίδιο κι εγώ! Κατέβασα κουβέρτες, έβγαλα πιτζάμες τότε που έκανε απότομο κρύο για 2-3 μέρες, μετά τα μάζεψα, σήμερα μάλλον βλέπω να τα ξαναβγάζω!
    Ναι, το κρέας είναι όντως πιο μαλακό. Και πιο νόστιμο- άλλωστε το στήθος κοτόπουλο από μόνο του δεν έχει ιδιαίτερη νοστιμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα βρε Crispy, όχι και βλαμμένο. Τι ωραίο που τα παιδιά δεν τα πτοεί τίποτα! Κι εγώ μέσα στα νεύρα είναι με αυτόν τον καιρό και με την μύτη μόνιμα μπουκωμένη. Τα σουβλάκια σου τέλεια, εγώ τώρα τελαυταία στην μαρινάδα προσθέτω και ξινόγαλα.
    Επίσης έχω να καταγγείλω ότι αυτές οι καλοκαιρινές παντελόνες μας έχουν καταστρέψει. Κουμπιά και πάλι κουμπιά, να κλείνουν και να μην μπορούμε να αναπνέυσουμε. χι χι
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Νότα
    Αυτές οι πανταλόνες πραγματικά μας έχουν καταστρέψει! Κάθε καλοκαίρι ορκίζομαι ότι δεν θα τις ξαναφορέσω και κάθε φορά υποκύπτω στην άνεση τους.
    Ε, ήμουν κάπως περίεργο σαν παιδί. Υπνοβατούσα, έπεφτα συνέχεια στη θάλασσα (!) (αρκετές φορές έφευγα από τα χέρια των γονιών μου και τρέχοντας έπεφτα στα νερά με τα ρούχα!!!), είχα αγοράσει μια απόχη να κυνηγώ πεταλούδες κι εγώ κυνηγούσα ...ακρίδες, κάτι τέτοια παλαβά γενικώς!
    Έχεις δίκιο, το ξινόγαλο κάνει ωραίες μαρινάδες και μαλακώνει πολύ το κρέας. Με την επόμενη θα το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρασύρθηκες και εσύ από τον Οκτώβρη και άλλαξες τη γραμματοσειρά σου. Γεια Crispy, καιρό έχω να σε επισκεφτώ! Εδώ που τα λέμε προτιμώ τα περίεργα παιδιά, έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τα άλλα.
    Υπέροχα τα σουβλάκια σου, θα τα προτιμήσω με μπασάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mookies
    Καλησπέρα! Ναι ακριβώς! Έδωσα ένα πιο φθινοπωρινό λουκ (αν και θέλω να αλλάξω ριζικά το layout του μπλογκ).
    Μικρή ήμουν μέγα εξτραβαγκάντζα, μετά σοβάρεψα!
    Απόψε τα φτιάχνω πάλι και μάλλον θα τα συνοδέψω με μπασμάτι!
    Καλή εβδομάδα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έχεις βραβειάκι και παιχνιδάκι στο mafia αν δεν βαριέσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή