Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Έγκλημα και μαγειρική!

Όσοι επισκέπετεστε συχνά το μπλογκ θα γνωρίζετε την αδυναμία μου στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Όλα ξεκίνησαν όταν δώδεκα ετών ''έκλεψα'' από τη βιβλιοθήκη του πατέρα μου τα ''Άπαντα του Σέρλοκ Χόλμς''. Ήταν μοναδική εμπειρία η γνωριμία με αυτόν τον εκκεντρικό ντετέκτιβ. Μέχρι τότε οι μυθιστορηματικοί ήρωες που είχα γνωρίσει ξεπηδούσαν από τα βιβλία του Ιουλίου Βερν (ναι υπήρξε μια εποχή που τα παιδιά διάβαζαν τις ''20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα'' και ''Τα παιδιά του πλοίαρχου Γκραντ'') . Μετά γνώρισα τους διάφορους, επαγγελματίες ή μη, ντετέκτιβ της Άγκαθα Κρίστι κι αργότερα έπεσα στα βαθιά, διασχίζοντας τον Ατλαντικό και συναντώντας τους αρχετυπικούς ήρωες των Ρέιμοντ Τσάντλερ και Ντάσιελ Χάμετ.

Πάλι πίσω στην Ευρώπη, γνώρισα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ, τον Τζων Ρέμπους, τον Πέπε Καρβάλιο, τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, τον επιθεωρητή Γουέξφορντ, τον επιθεωρητή Άνταμ Νταλγκλίς, τον αξεπέραστο Φάμπιο Μοντάλ, τον αστυνόμο Μπραϊμ Λομπ, τον δικό μας αστυνόμο Χαρίτο, και τώρα τελευταία όλους εκείνους τους Σκανδιναβούς από τον Βαργκ Βέουμ ως τον Πωλ Γελμ. Ο κατάλογος συμπληρώνεται από ήρωες που επαγγελματικά δεν είναι αστυνομικοί ή ντετέκτιβ, αλλά κάτω από ορισμένες καταστάσεις καλούνται να διαλευκάνουν κάποιο έγκλημα. Αυτοί είναι κυρίως συγγραφείς ή δημοσιογράφοι, χαρακτηριστικό και διάσημο πια παράδειγμα ο Μίκαελ Μπλουμκβιστ ήρωας του Στιγκ Λάρσον στην περίφημη πια τριλογία του Μιλένιουμ.

Τον πρώτο καιρό, διαβάζοντας όλα εκείνα τα αστυνομικά μυθιστορήματα το μόνο που με ενδιέφερε ήταν η λύση του μυστηρίου. Σιγά σιγά όμως και καθώς περνούσαν τα χρόνια άρχισα να ενδιαφέρομαι περισσότερο για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Ποιος ήταν στ' αλήθεια; Ποιες ήταν οι συνήθειες του; Είχε οικογένεια; Ήταν μοναχικός τύπος; Τι έτρωγε; Το τελευταίο μου έγινε εμμονή κι άρχισα να ψάχνω στις σελίδες των βιβλίων αναφορές στις γαστριμαργικές συνήθειες των διωκτών του εγκλήματος. Αθεράπευτος γκουρμέ και σοκολατομανής ο Ερκύλ Πουαρό, ο Μαιγκρέ τιμά με υπερηφάνεια τη γνήσια γαλλική κουζίνα της (αφανούς) συζύγου, ο Φιλ Μάρλοου απολαμβάνει ζουμερά στέικ που τα κατεβάζει με μπέρμπον, ο Χαρίτος τρελαίνεται για τα γεμιστά της γυναίκας του, ο Ρέμπους  ρουφά ακάθεκτος την πολλοστή IPA του, οι Σκανδιναβοί πίνουν τόνους καφέ. Έχω καταλήξει ότι οι πιο γκουρμέ ήταν τρεις και μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κι οι τρεις ήταν Μεσόγειοι.

1. Ο Φαμπιό Μοντάλ ο τραγικός ήρωας του σπουδαίου Ζαν-Κλωντ Ιζζό (σας συνιστώ ανεπιφύλακτα την τριλογία της Μασσαλίας). Σε αρκετά σημεία των βιβλίων υπάρχουν εκτενή αποσπάσματα όπου σχεδόν παρατίθενται συνταγές της Νοτίου Γαλλίας και φυσικά ο Φαμπιό δεν κρύβει την αδυναμία του στα ροζέ κρασιά της περιοχής.
2. Ο επιθεωρητή Μονταλμπάνο του Αντρέα Καμιλέρι. Κάπου στη Σικελία, στη φανταστική πόλη Βιγκάτα, ο πολύς Σάλβο τρώει όλα τα καλούδια του κόσμου -τρελαίνεται για μπαρμπούνια- κι εμάς μας τρέχουν τα σάλια από τις περιγραφές των εδεσμάτων. Δεν θυμάμαι σε ποιο βιβλίο της σειράς συμβαίνει, αλλά κάθε 2-3 σελίδες υπάρχει περιγραφή φαγητού!
3. Ο Πέπε Καρβάλιο, ο οποίος υπήρξε η αφορμή γι' αυτήν την ανάρτηση! Βλέπετε, ο δημιουργός του, ο εξαιρετικός Ισπανός συγγραφέας Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν έκλεισε πρόσφατα δέκα χρόνια απουσίας από τον μάταιο τούτο κόσμο. Τι να πει κανείς για τον Πέπε και τις γαστριμαργικές του συνήθειες! Ο εν λόγω κύριος είναι στην κυριολεξία ο Φεράν Αντριά της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τυγχάνει να έχω ένα βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο, όπου ο συγγραφέας παραθέτει μαζεμένες όλες τις συνταγές (η ισπανική κουζίνα στο απόγειο της) που έχουν μαγειρευτεί (ή φαγωθεί) από τον ήρωα του. Στο εξώφυλλο διαβάζουμε το αγαπημένο μότο του Πέπε: ''Κανένα ανθρώπινο ον αδιάφορο μπροστά στο φαγητό δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης''. Πιστεύω ότι συμφωνείτε!

Από τις συνταγές του βιβλίου διάλεξα την πιο εύκολη και πιο βατή - δηλαδή υλικά που μπορούμε να βρούμε εύκολα εδώ και σε συνδυασμούς που δεν προκαλούν απορία (πχ πικάντικο ρύζι με κουνέλι...και σαλιγκάρια). Επίσης κατά κάποιον τρόπο κλείνω την τριλογία ισπανικών πιάτων με πατάτες:

Patatas bravas
Patatas a lo pobre
και....

Patatas a la Riojana
(Παραλλαγή συνταγής από το βιβλίο του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν ''Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο'', εκδ. Μεταίχμιο)





Υλικά για 4 άτομα

3/4 κιλού πατάτες (περίπου 4 μέτριες)
250 γρ τσορίθο (θα ζητήσετε ολόκληρο κομμάτι το οποίο θα κόψετε εσείς σε μεγάλες πλάγιες φέτες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μετρίου μεγέθους
3 ώριμες ντομάτες
3 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
λάδι
αλάτι
1 ποτήρι καλό ζωμό (προαιρετικά)

Κόβετε το τσορίθο σε πλάγιες φέτες
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια.
Καθαρίζετε και τρίβετε τις ντομάτες.
Καθαρίζετε και κόβετε τις πιπεριές σε λωρίδες .
Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε.
Σε λάδι που καίει καλά σοτάρετε το τσορίθο. Το βγάζετε και στο ίδιο λάδι σοτάρετε τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτετε τις ντομάτες, τις πατάτες, το λουκάνικο και τις πιπεριές.  Ανακατώνετε, προσθέτετε ένα ποτήρι νερό ή ζωμό, αλατίζετε, σκεπάζετε κι αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Καλό είναι το φαγητό να μην είναι πολύ στεγνό όταν είναι έτοιμο.




Την συνταγή την πρωτάκουσα παρακολουθώντας το καλοκαίρι μια ωραιότατη ισπανική αστυνομική σειρά, Los misterios de Laura. Η Λάουρα είναι μια πανέξυπνη αστυνομικός που λύνει διάφορες μυστήριες υποθέσεις. Κι επιτέλους, να μια πρωταγωνίστρια που δεν είναι σέξι, ψηλή, εντυπωσιακή, πανέμορφη, καλοχτενισμένη όπως αυτές που βλέπουμε στις αντίστοιχες αμερικάνικες σειρές. Η Λάουρα είναι απλή, φορά Ζάρα (!), τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνει να χτενιστεί, έχει χιούμορ. Α, παίζει κι ένας κούκλος ονόματι Οριόλ Ταρασσόν , ο Χιου Τζάκμαν της Ισπανίας!!!
Σε κάποιο επεισόδιο, η Λάουρα ερευνά την κουζίνα ενός σπιτιού και της λέει η μαμά της που τη συνοδεύει ''Ωραία κουζίνα'', ''Μπα'' , της λέει η Λάουρα κλείνοντας μια ντουλάπα που έχει μόλις επιθεωρήσει, ''Δεν υπάρχουν υλικά για να φτιάξω τις αγαπημένες μου Patatas a la Riojana''!



Η Λάουρα με εκείνον τον κούκλο βοηθό που λεγαμε!



15 σχόλια:

  1. Πολύ την ευχαριστήθηκα την ανάρτηση αυτή, θα ακολουθήσω κάποιες απ´ο τις αναφορές σου για να διαβάσω τα αστυνομικά μυθιστορήματα που προτείνεις. Κάποια τα έχω ήδη διαβάσει, είμαι κι εγώ φανατική του είδους! Άσε που ξετρελλάθηκα με το απόφθεγμα του Πέπε Καρβάλιο (τον οποίο και θα αναζητήσω πρώτο-πρώτο), ιδιάιτερα φιλοσοφημένο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααααα και γω ειμαι φαν του αστυνομικου μυθηστορήματος! λατρεύω επιθεωρητή Μονταλμπάνο! εχω και τα βιβλία και τα dvd της σειράς {τα αγόραζα απο τις εφημεριδες :P } επιτέλους και μια αστυνομικίνα νορμαλ! θα ψάξω να δω τη σειρα!
    Πατατες με λουκάνικα γιαχνι δλδ?πολυ ωραίο μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ έχω μείνει στην Αγκάθα Κρίστι με μανία. Το πιάτο σου μου έκλεισε το μάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ανάρτηση ειναι καταπληκτική! Αγαπώ το αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Μονταλμπανο ειναι το ινδαλμα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραία συνταγή!
    Απλή, αλλά πολύ πληθωρική και γευστική!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Comissario Montalbano στην Ιταλική Tv είναι ο ντετεκτίβ με το καλύτερο σπίτι ever και εννοείται ότι τρώει πάντα τα καλύτερα!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=pWbDSwl5BKg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Crispy μου είναι η ωραιότερη ανάρτησή σου και νομίζω ότι οφείλεται στην αγάπη σου για το αστυνομικό μυθιστόρημα και τους Ισπανούς μαζί. Πως τα κατάφερες και συνδύασες και τις δύο σου αγάπες! Την σειρά που προτείνεις θα την ψάξω, ελπίζω να έχει υπότιτλους γιατί με την οικονομία μας Ισπανικά δεν κατάφερα ακόμα να μάθω. Η συνταγή δείχνει τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο νόστιμη! Τέλος λατρεύω τον Πουαρό!!!Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ κι εγώ με το μοτο του Πεπε.. εχει απόλυτο δίκιο.

    Μας δίνεις κι ωραίες ιδέες για βιβλία.
    Η συνταγή φαίνεται πεντανοστιμη. Απλή αλλά πολυ γευστική.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έγκλημα και καλό φαγητό ταιριάζουν απόλυτα. Δεν μιλάω από προσωπική πείρα έτσι έχω ακούσει.
    Ιδιαίτερα αγαπητός ο Πέπε Καρβάλιο και φυσικά συμφωνώ απόλυτα με το μότο του.Και εγώ κάπως έτσι άρχισα με τα αστυνομικά και τον Σέρλοκ Χολμς.
    Που πας και τα βρίσκεις αυτά τα βιβλία με τις περίεργες συνταγές! Υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωαρία η συνταγή πρώτα από όλα!
    Τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο περισσότερο αλλά και τον Πέπε Καρβάλιο τους ξέρω λίγο. Τον Φαμπιό Μοντάλ καθόλου. Αν και δεν είμαι πολύ του αστυνομικού λέω να αρχίσω γιατί έχω πολύ κουραστεί από ότι χαζομάρα μου έχει τύχει να διαβάσω τώρα τελευταία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενας λόγος που ειχα κατασυπαθησει τον Πέπε ηταν για τα φαγια του :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Amelie
    Ως συχνή επισκέπτρια του Παρισιού που είσαι, σου συνιστώ τα βιβλία του Σιμενόν με τις περιπέτειες του Επιθεωρητή Μαιγκρέ. Μάλιστα έχει γίνει εξαιρετική μετάφραση σε όσα έχουν εκδοθεί στα ελληνικά (εκδ. Άγρα)



    @Αναστασία
    Τα είχα πάρει κι εγώ εκείνα τα dvd με τις ιστορίες του Μονταλμπάνο! Μου αρέσει πολύ ο ηθοποιός που τον υποδύεται, ο Λούκα Τσινγκαρέτι!



    @Μάρθα
    Η Άγκαθα Κρίστι παραμένει πάντα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων μας. Πουαρώ, Μις Μάρπλ, το ζεύγος Μπερεσφόρντ, καταπληκτικοί κι αγαπημένοι ήρωες όλοι τους!



    @gio kar
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Βλέπω -με μεγάλη χαρά!- ότι ο Μονταλμπάνο έχει πολλούς οπαδούς! :-)



    @Ερμιόνη
    Μόλις περιέγραψες την ισπανική κουζίνα! Απλή στην ουσία αλλά πραγματικά πληθωρική!



    @Μαρία
    Ε ναι! Μεγάλη αγάπη ο Σάλβο. Όντως εκείνο το σπίτι πάνω στις θάλασσα, κι εκεκίνος πουρνό πουρνό να κολυμπά για πρωινή γυμναστική! Η Βιγκάτα αν και εφεύρημα της φαντασίας του συγγραφέα ήταν συμπαθέστατη!



    @Νότα
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Ναι, κι εγώ την ευχαριστήθηκα αυτήν την ανάρτηση. Το μόνο που μου στοίχισε ήταν ότι είχα τόσο πολλά να γράψω, κι αυτά που τελικά έγραψα είναι ελάχιστα! Ελπίζω να την βρεις σε υπότιτλους. Είναι συμπαθέστατη σειρά, όπως κι η πρωταγωνίστρια ...κι ο συμπρωταγωνιστής!! :-)




    @Μάριον
    Όσα βιβλία ή ήρωες ανέφερα στην ανάρτηση είναι πολύ αγαπημένα! Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ο Πέπε είπε μεγάλη αλήθεια! :-)




    @mookies
    Το βιβλίο μου το είχαν κάνει δώρο. Είχα δηλώσει ξετρελαμένη με τον Πέπε- τελείως αντισυμβατικός ντετέκτιβ- κι έτσι σε κάποια γενέθλια πήρα δώρο βιβλίο με τις συνταγές του!




    @Μαρία
    Στην πλειονότητα τους τα αστυνομικά μυθιστορήματα ποτέ δεν απογοητεύουν. Άσε που σε αυτά υπάρχουν πολλά στοιχεία που πολλές φορές μας διαφέυγουν γιατί αγωνιούμε για την έκβαση του εγκλήματος.




    @bf
    Ε ναι! Δεν μπορείς να μην συμπαθήσεις τον καλοφαγά Πέπε, ιδιαίτερα αν είσαι κι εσύ λάτρης του φαγητού!



    SOS-> Γνωρίζει κανείς να μου πει πώς θα εφαρμόσω την άμεση απάντηση σε κάθε σχολιαστή ξεχωριστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog σου!

    Βλέπουμε οτι έχεις πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές και θα θέλαμε να σου παρουσιάσουμε το www.psaksesintages.gr, μία ιστοσελίδα στη οποία οι χρήστες μας έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν ανάμεσα σε περισσότερες από 7200 συνταγές από τα πιο δημοφιλή ελληνικά blogs και sites.

    Στο Psaksesintages.gr έχουμε επίσης δημιουργήσει το τμήμα TOP BLOGS ΣΥΝΤΑΓΩΝ, μία λίστα με τα πιο δημοφιλή blogs στην οποία μπορείς κι εσύ να προσθέσεις το δικό σου. Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να ψάχνουν συνταγές στη σελίδα μας δημιουργώντας υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας για τα blogs που είναι εγγεγραμμένα. Και το καλύτερο είναι οτι εσύ δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα γιατί στο Psaksesintages.gr τα πάντα είναι δωρεάν!

    Το Psaksesintages.gr ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια με σελίδες συνταγών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Χιλή, την Αμερική, την Πορτογαλία και πολλές άλλες χώρες!
    Εσύ θα ήθελες να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας;
    Μπορείς επίσης να μας βρεις στο www.facebook.com/Psaksesintages και στο www.twitter.com/psaksesintages

    Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σου. Είμαστε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς!

    Με εκτίμηση,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. > > ο πολύς Σάλβο τρώει όλα τα καλούδια του κόσμου

    Όχι ακριβώς. Εννιά φορές στις δέκα είναι ψάρι ή θαλασσινό, και τη δέκατη νομίζω ότι δεν είναι ποτέ ή σχεδόν ποτέ κρέας.

    Σημειωτέον ότι ο λεπταίσθητος στο φαγητό, τη ζωγραφική και την ποίηση Μονταλμπάνο είναι μάλλον κάφρος στον καφέ, το ποτό και το τσιγάρο, όσο για τα πεζογραφικά του αναγνώσματα πατάει με το ένα πόδι στην καφρίλα και με το άλλο στη βαθιά καλλιέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι αν ήταν Τορινέζος ή Τριεστέζος θα ήταν λιγότερο κάφρος, αλλά Σικελός είναι ο άνθρωπος εξού κι η αγριάδα κι η αδυναμία στα θαλασσινά εδέσματα! Βέβαια, τον συγχωρούμε για τις αδυναμίες του αυτές!

      Διαγραφή