Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Χειμώνας στη Βενετία.

Τη μία και μοναδική φορά που επισκέφτηκα τη Βενετία δεν ήταν χειμώνας αλλά άνοιξη, τέλη Απριλίου. Περίμενα πώς και πώς την επίσκεψη αυτή, ήταν όνειρο ζωής, κι όταν έφτασα κι άρχισα να περιπλανιέμαι στα σοκάκια και τα κανάλια της πόλης ήθελα να κλάψω από χαρά κι από λύπη. Από τη μια ήμουν πολύ συγκινημένη, το βλέμμα μου δεν χόρταινε τόση ομορφιά. Από την άλλη η φυσική αγοραφοβία μου χτύπησε κόκκινο εκείνη την ημέρα! Δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου, τόσο πολλούς τουρίστες μαζεμένους σε μια πόλη, είχες την εντύπωση ότι οι μισές Ηνωμένες Πολιτείες είχαν έρθει διακοπές στη Βενετία! Μόλις έφτασα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ένιωσα ότι ο κόσμος αυτόματα είχε υπερδιπλασιαστεί. Αναρωτήθηκα πώς να αισθάνονταν οι ίδιοι οι Βενετσιάνοι βλέποντας όχι μόνο το νερό, αλλά κι όλη αυτή τη λαοθάλασσα να πνίγει την πόλη τους. 'Εφυγα με την υπόσχεση ότι θα επέστρεφα κάποτε αλλά θα ήταν φθινόπωρο ή χειμώνας. Εποχές που άλλωστε ταιριάζουν πιο όμορφα ως σκηνικό αυτής της μοναδικής πόλης.

Λίγο καιρό μετά την επίσκεψη αυτή, η φίλη μου η Μαρία μου έκανε δώρο ένα βιβλίο μαγειρικής με τίτλο "Βενετία, συνταγές και όνειρα". Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Τέσσα Κύρου (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τερζόπουλος).



Έχω τρέλα μεγάλη με τα θεματολογικά βιβλία μαγειρικής. Αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ξεφυλλίζοντας το σχεδόν αισθάνεσαι την υγρασία της πόλης να σε τυλίγει, τις γεύσεις της στο στόμα σου, τα χρώματα της να παίζουν μπροστά στα μάτια σου, κάθε σελίδα και μια βόλτα στα κανάλια της πόλης. Το έχω ξεφυλλίσει άπειρες φορές από τότε που το απέκτησα, έμαθα για όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την βενετσιάνικη κουζίνα αλλά κατεβάζοντας το προ ημερών από τη βιβλιοθήκη για άλλο ένα απολαυστικό ξεφύλλισμα, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα επιχειρήσει να μαγειρέψω κάτι από αυτό. Καιρός ήταν! Έκανε και κρύο!

Pasta & fagioli
Σούπα με ζυμαρικά και φασόλια
(Συνταγή -ελαφρά αλλαγμένη- από το βιβλίο "Βενετία-συνταγές κι όνειρα-"' της Τέσσας Κύρου)



Υλικά για 4 άτομα

300 γρ φασόλια ξερά μετρίου μεγέθους που θα έχουμε μουλιάσει για λίγες ώρες.
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
120 γρ μπέικον - να μην είναι σε φέτες, να είναι ένα κομμάτι ολόκληρο το οποίο θα κόψετε σε κυβάκια (εγώ χρησιμοποίησα σύγλινο*)
λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο (φρέσκο)
1 καυτερή πιπερίτσα
100 γρ ζυμαρικά τύπου ταλιατέλες ή παπαρδέλες
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγες φλούδες από παρμεζάνα ή πεκορίνο


Στραγγίζετε τα ήδη μουλιασμένα φασόλια. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα φασόλια με το ολόκληρο κρεμμύδι, το σκόρδο (ολόκληρο κι αυτό), το καρότο και το σέλινο και συμπληρώνετε με 1,5 - 2 λίτρα νερό. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε και αφήνετε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου. Πότε πότε ρίχνετε μια ματιά μήπως χρειάζεται νερό. Αν όντως χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό (πάντα ζεστό!). Στο τέλος τα φασόλια θα πρέπει να έχουν χυλώσει όμορφα.
Εν τω μεταξύ σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι. Σε αυτό σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το μπέικον (ή σύγλινο). Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα- προσοχή μην το κάψετε πολύ. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και την καυτερή πιπερίτσα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε κι αφήνετε στην άκρη.
Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα, θα αφαιρέσετε από την κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα μισά φασόλια και τα ρίχνετε στο τηγάνι με το σοταρισμένο κρεμμύδι. Ανακατώνετε τα υλικά. Βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα τα υπόλοιπα φασόλια και τα λιώνετε στο μπλέντερ. 
Βάζετε την κατσαρόλα πάλι πάνω στη φωτιά. Επιστρέφετε τα λιωμένα φασόλια στην κατσαρόλα, ανακατώνετε με το ζωμό που έχει μείνει. Επίσης προσθέτετε τα φασόλια με το σοταρισμένο κρεμμύδι. Ανακατώνετε και αφήνετε να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα ρίχνετε λίγο ζεστό νερό να αραιώσει όσο θέλετε.
Παίρνετε τις ταλιατέλες (τα 100 γρ είναι περίπου 6 φωλιές) και τις σπάτε με τα χέρια



Προσθέτετε τις σπασμένες ταλιατέλες στη σούπα και βράζετε για 5-6 λεπτά ακόμα μέχρι να μαγειρευτεί al dente το ζυμαρικό. Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλάτι.
Η σούπα σερβίρεται αμέσως με λίγες φλούδες παρμεζάνα ή πεκορίνο και μερικές σταγόνες εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα που ήδη είναι εδώ. Το απόλυτο comfort food κι από τα ωραιότερα πιάτα με όσπρια που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου.



*Τώρα τελευταία χρησιμοποιώ αρκετά συχνά σύγλινο αντί για μπέικον. Ομολογώ ότι μέχρι και carbonara έχω φτιάξει κι ήταν (να με συγχωρούν οι αγαπημένοι φίλοι Ιταλοί) ...άπαιχτη!



11 σχόλια:

  1. Σούπα πρωτότυπη και ιδανική για χειμωνιάτικο καιρό! Ταυτίζομαι απόλυτα με την περιγραφή της Βενετίας, εγώ την έχω επισκεφθεί 3 φορές αλλά, δυστυχώς, όλες καλοκαίρι, ολίγο από εφιάλτη θυμάμαι λόγω κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Ναι, η σούπα είναι ιδανική για κρύο καιρό!
      Ώστε ζήσαμε τον ίδιο εφιάλτη στη Βενετία! Αυτή η κοσμοπλημμύρα είναι όντως ανυπόφορη!

      Διαγραφή
  2. Οι συνταγές της Τέσσας Κύρου μου αρέσουν πολύ! Μου αρέσουν γενικά τα βιβλία της και η έρευνα που κάνει κάθε φορά!

    Την πρώτη φορά που πήγα στην Βενετία ήταν καταχείμωνο και απόκριες! Κόντεψα να κλάψω από την ομορφιά του χώρου, αλλά κυρίως γιατί τα νερά είχαν καλύψει την πλατεία του Αγ Μάρκου! Ο φόβος για την βύθιση της πόλης στα νερά, ήταν μπροστά στα μάτια μου! Τα επόμενα ταξίδια έγιναν καλοκαίρι. Όπως το λες: Η αγοραφοβία στο μεγαλείο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Μου αρέσει πολύ η δουλειά της Τέσσας Κύρου, αλλά μου αρέσει επίσης η χαμηλών τόνων παρουσία της- δεν έχει επιχειρήσει να γίνει celebrity, αν και θα μπορούσε. Καλύτερα γι'αυτήν βέβαια, άλλωστε η ποιότητα ενός έργου δεν έχει να κάνει με την υπερβολική δημοσιότητα.
      Μμμμ, έχεις πάει Βενετία ακριβώς την εποχή που ονειρεύομαι να πάω!

      Διαγραφή
  3. Έχω επισκεφτεί κι εγώ την Βενετία. Μια φορά μόνο που ήταν όμως αρκετή για να διαπιστώσω τις τεράστιες επιρροές που έχει στο νησί της Κέρκυρας! Και στην κουζίνα φυσικά.
    Το φαγητό σούπερ, θερμαντικό και ταιριάζει σίγουρα γάντι με την εποχή.
    Αντί για μπέικον, νομίζω κι εγώ πως ένα ελληνικό αλλαντικό σαν το σύγλινο κάνει τη διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. DC
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Όντως η Κέρκυρα θα έχει πολλές επιρροές από τη Βενετία! Πάντως απ'ότι έχω δει και διαβάσει, η κουζίνα της βασίζεται κυρίως στα θαλασσινά.
      Η σούπα ήταν τόσο ωραία που θα φτιαχτεί κι αυτήν την εβδομάδα- μιας και πεφτουν οι θερμοκρασίες σύμφωνα με την ΕΜΥ!

      Διαγραφή
  4. ΄Ονειρο μου και εμένα να βρεθώ στην Βενετία κάποια στιγμή. Προς το παρών γίνεται μόνο νοερά.
    Το φαγητό μου αρέσει σαν εικόνα αλλά με τα όσπρια δεν τα πάω καθόλου καλά.
    Έχω φτιάζει καρμπονάρες με σύγλινο κι εγώ πάρα πολλές φορές και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από αυτές με το μπέικον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Είπα να στραφώ στα ελληνικά αλλαντιικά κι ανακάλυψα ότι έχουμε ωραιότατα, κυρίως μικρής παραγωγής και τοπικά προϊόντα που είναι αριστουργήματα! Τώρα τελευταία το σύγλινο το χρησιμοποιώ παντού αντί για μπέικον!
      Εύχομαι να καταφέρεις κάποτε να επισκεφτείς την Βενετία! (Η Aegean είχε κάποτε απευθείας πτήση αλλά δυστυχώς την κατάργησε! Γκκκρρρ!)

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία συνταγή Crispy!!! Ακόμη μια ιδέα για την εβδομάδα αυτή που αποφάσισα να την αφιερώσω στις σούπες!!! ο καιρός βοηθάει, άλλωστε!!! Αααααα...αν πας ξανά στη Βενετία, πάρε με μαζί σου!!! ;):) Kαλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λία καλημέρα!
      Να πάρουμε πρώτα το οκέι από τον κο. Στουρνάρα και φύγαμε!!! :-)))
      Οι σούπες είναι must τέτοιες μέρες!

      Διαγραφή
  6. Η σουπίτσα φαινεται τελεια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή