Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Υπέρ & ώριμες.

Η σημερινή ανάρτηση ανήκει στην κατηγορία "έκτακτη επικαιρότητα". Στο πρόγραμμα ήταν να παρουσιαστεί άλλο κέικ αλλά να που βρέθηκαν ξαφνικά τρεις υπερώριμες μπανάνες να κοιτούν απελπισμένα την υποφαινόμενη και να αναρωτιούνται πότε θα τις έτρωγε. Ποτέ! Η Crispy δεν τρώει υπερώριμες μπανάνες. Ούτε ώριμες. Τις θέλει ελαφρώς άγουρες. Αλλά να που ο καιρός ζεσταίνει, οι μπανάνες ωριμάζουν πιο γρήγορα, μαυρίζουν από την απελπισία τους. Κι η Crispy απελπισμένη ήταν, μέχρι που έπεσε το μάτι της πάνω σε μια συνταγή με το όνομα "Banana bread". Εκείνο το "bread" την μπέρδεψε λίγο αλλά σημασία είχε ότι θα μπορούσε να ξεπαστρέψει εκείνες τις απελπισμένες μπανάνες. Όπερ κι εγένετο. Έφτιαξε το banana bread κι αποφάσισε ότι από εδώ και πέρα οι μπανάνες πρέπει υποχρεωτικά να αφήνονται να υπερωριμάζουν και να γίνονται banana bread. Για πάντα. Τέλος.



Τη συνταγή τη βρήκα από το Saveur: εδώ. Άλλαξα όμως αρκετά στοιχεία, όπως την ποσότητα της ζάχαρης, αντί για canola oil (που δεν διαθέτουμε στο ταπεινό μου χωριό) έβαλα ελαιόλαδο, αντί για βανίλια λίγο κανελογαρύφαλλο, αντί για pecans (δεν διαθέτει ούτε από αυτά το ταπεινό χωριό) καρύδια. Βγήκε ένα τέλειο κέικ αφράτο, μυρωδάτο, ένα αριστούργημα.

Banana bread




Υλικά για ένα ορθογώνιο ταψάκι διαστάσεων 20x10x7 εκ περίπου

3 πολύ ώριμες μπανάνες

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι κοφτό μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο

2/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 φλιτζάνι ξινόγαλο
1 αυγό + 1 κρόκο αυγού

2/3 φλιτζάνι ψίχα από καρύδια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ετοιμάζουμε το ταψάκι. Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρώς (εγώ χρησιμοποίησα και αντικολλητικό χαρτί). Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα, το αλάτι το κανελογαρύφαλλο και την καρυδόψιχα. Σε άλλο μπολ βάζουμε ζάχαρη, αυγό, κρόκο, λάδι και ξινόγαλο. Χτυπάμε με τον δάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν χρειάζεται να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τις μπανάνες στο υγρό μείγμα κι ανακατεύουμε απαλά λίγο ακόμα. Το υγρό μείγμα το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι κι ανακατεύουμε λίγο, όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αν πάρει γρήγορα χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Στα 50 λεπτά τσεκάρουμε με ένα λεπτό μαχαίρι να δούμε αν έχει ψηθεί. Αν είναι έτοιμο το μαχαίρι θα βγει καθαρό. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσει πριν το βγάλουμε από το ταψάκι.

Σημείωση: Δεν χρησιμοποιούμε μίξερ κι ανακατεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της ζύμης.
Επίσης τέτοιου είδους γλυκά χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο. Όμως παρότι η συνταγή ζητά τουλάχιστον 60 λεπτά ψήσιμο, στο δικό μου φούρνο το γλυκό ψήθηκε στα 50 λεπτά.


23 σχόλια:

  1. Μία παρόμοια συνταγή έχω κι εγώ και συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις σου. Είναι πολύ νόστιμο τελικά αυτό το banana bread, γι αυτό το τιμούν ιδιαίτερα στο Αμέρικα! Δείχνει να πέτυχε απόλυτα το δικό σου! Αυτό το θέμα με τις ώριμες μπανάνες το ακούω συχνά, δεν το συμμερίζομαι αλλά βλέπω ότι πολλοί γνωστοί προτιμούν τις μπανάνες ελαφρώς άγουρες και τρέπονται σε φυγή στη θέα τους όταν είναι ελαφρώς μαυρισμένες. Πού να οφείλεται άραγε? Ιδού το σημερινό ερώτημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμελί καλημέρα!
    Γενικά τα φρούτα τα τρώω ελαφρώς άγουρα. Μόνο το αχλάδι θέλω να είναι πολύ ώριμο. Οι κακομοίρες οι μπανάνες όταν μαυρίζουν μοιάζουν να έχουν ....ανεμοβλογιά, γι'αυτό ίσως να μην είναι ιδιαίτερα θελκτικές!!
    Όντως πάρα πολύ νόστιμο το banana bread. Το τσακίσαμε κανονικά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε εσύ, μόλις πήρα μια μπανάνα στα χέρια να φάω και βλέπω το πόστ σου!!! Ωραίο φαίνεται, αν χάσω κανά κιλό που προσπαθώ, θα το φτιάξω να το δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ καλημέρα! Μου φαίνεται ότι είμαστε πολλοί που τρώμε μπανάνα για δεκατιανό!
      Πάντως μην ανησυχείς για θερμίδες, ένα μεγάλο μέρος της ζάχαρης και του βουτύρου αντικαθίσταται από το φρούτο!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα, σαν απομηχανης θεος ηρθε η αναρτηση σου γιατι παντα προβληματιζομαι με το τι να κανω τις μαυρισμενες μπανανες. Καποια φορα ειχα δοκιμασει να κανω ενα κλασικο κεηκ και να προσθεσω μπανανες πολτοποιημενες μεσα, αλλα η υφη δεν μ αρεσε καθολου. Σε κεινη τη φαση δεν ειχα χρονο να το ψαξω παραπανω και τα παρατησα, αλλα με αυτο που βλεπω εδω μαλλον θα ξαναπροσπαθησω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπινίκη καλημέρα! Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι τρομερά νόστιμο και το καλύτερο είναι ότι διατηρείται υγρό, δεν στεγνώνει. Άσε που η διαδικασία παρασκευής γίνεται με κλειστά μάτια! Πανεύκολο!

      Διαγραφή
  5. Έχω δει πολλά banana breads να κυκλοφορούν σε διάφορα blogs, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να καταλάβω αν είναι περισσότερο κέικ ή ψωμί... νομίζω πως μου λύθηκε η απορία με την ανάρτησή σου, μάλλον μοιάζει περισσότερο με κέικ... αλλά γιατί να το ονόμασαν ψωμί; μούμπλε μούμπλε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδία καλησπέρα! Κι εγώ στην αρχή νόμιζα ότι θα είχε υφή ψωμιού κι όχι κέικ. Τελικά είναι πολύ περισσότερο κέικ! Οι βασικές διαφορές είναι ότι η διαδικασία είναι διαφορετική, δεν χρειάζεται να χτυπήσεις τα υλικά πολλή ώρα, απλά χτυπάς λίγο τα υγρά υλικά, τα ανακατεύεις χωρίς πολλά πολλά με το στεγνά υλικά κι αυτό είναι.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλησπέρα!
      Αυτό το "bread" μπερδεύει πολλούς- όπως κι εμένα! Περισσότερο κέικ είναι τελικά! Σούπερ κέικ!

      Διαγραφή
  7. Αν θέλεις οι μπανάνες σου να μη γίνονται μαύρες τύλιξε τα κοτσάνια τους με σελοφάν το έχω δοκιμάσει και δουλεύει.
    Κι εγώ έχω δει πολλές αναφορές σε αυτό το banana bread αλλά ποτέ δεν πειραματίστηκα μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλησπέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για το tip! Δεν το ήξερα το κόλπο αυτό! Θα το δοκιμάσω γιατί τις παίρνω σταθερά - είναι από τα "εύκολα" φρούτα όπως τις αποκαλώ- κι όταν ωριμάζουν δεν τις πολυθέλω.

      Διαγραφή
  8. Αγαπητά crispy, πότε θα αλλάξεις το μετρικό σου σύστημα σε γραμμάρια αντί για κούπες; Τόσο ωραία πράματα και δεν το αποφασίζω, φοβούμενος την έλλειψη ακρίβειας. Από την άλλη μπορεί να είμαι υπερβολικός και να είναι μόνο δικιά μου η τρέλλα με το ζύγισμα, τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλησπέρα! Απόψε ξεφύλλιζα ένα βιβλίο μαγειρικής που αναφέρεται στο θέμα. Θέλω καιρό τώρα να στρωθώ να γράψω μια ανάρτηση πάνω στις "μονάδες μέτρησης" υλικών. Έχει ενδιαφέρον το θέμα. Κάποτε ούτε που ήθελα να βλέπω σε συνταγές αναφορές σε φλιτζάνια. Τώρα πια, αντίθετα με τρελαίνουν τα γραμμάρια ακριβείας!
      Αν έχω χρόνο θα ετοιμάσω ένα καλό ποστ να το συζητήσουμε αναλυτικά!

      Διαγραφή
  9. Χτες ενώ χάζευα λίγο στο blog σου, έρχεται η κόρη μου και βλέπει την φωτογραφία με τις μπανάνες. Μου λέει: Μαμά πάτα εδώ.
    Βλέπει το κέικ και έδωσε την εντολή: Αυτό να μου κάνεις!
    Όπότε σήμερα έχει βραδιά Crispy. Χτες ετοίμασα το κοτόπουλο, οπότε σήμερα θα μαγειρέψω Lebovitz και θα φτιάξω το Banana bread! Ελπίζω να πάνε όλα όπως τα υπολογίζω. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ! Και περιμένω εντυπώσεις! Κυρίως από την μικρή για το banana bread! Τα ανίψια μου ξετρελάθηκαν! Το έχω φτιάξει ήδη δύο φορές!

      Διαγραφή
    2. Χτες είχες τιν τιμητική σου στην κουζίνα μου! Το Banana bread τέλειο και πολύ εύκολο!
      Η μικρή το δοκίμασε πρωί πρωί , πριν το σχολείο και μου έκανε το σήμα της νίκης! Χτες το βράδυ που το έψηνα μου είπε ότι μυρίζει θεϊκά!

      Διαγραφή
    3. Είχα αγωνία αν θα της άρεσε! Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί αλλά δίκαιοι κριτές! Εν τω μεταξύ, είναι ένα κέικ ιδανικό για παιδιά γιατί έχει πολύ φρούτο μέσα και πιο λίγη ζάχαρη! Όταν το ψήνεις όντως μυρίζει υπέροχα!

      Διαγραφή
    4. Έχεις δίκιο. Είναι τόσο απλό και τόσο νόστιμο κέικ!

      Διαγραφή
  10. Γεια σου Crispy μου! Το έφτιαξα άλλη μια φορά με αλεύρι ολικής+φουντούκια+λίγο χοντροκομμένη κουβερτούρα και έγινε φανταστικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σούπερ ο συνδυσαμός που δοκίμασες με μπανάνα! Θα το δοκιμάσω, άσε που έχω τρομερή αδυναμία στο φουντούκι στα γλυκά!

      Τώρα κατάλαβα ποια είσαι στο pinterest! Δεν ήξερα ότι είχες λογαριασμό εκεί!

      Διαγραφή
    2. Ε καλά άσχετη είμαι, προσπαθώ να το μάθω σιγά σιγά.

      Διαγραφή
    3. Πέρα από το γεγονός ότι μαζεύω ιδέες για συνταγές και διακόσμηση κυρίως, το χρησιμοποιώ κι ως...ηρεμιστικό!!! Όταν έχω "φορτώσει", ή είμαι πολύ κουρασμένη ή εκνευρισμένη, μπάινω μέσα και "ταξιδεύω" μέχρι να αποφορτιστώ. Είναι ήσυχα εκεί...!

      Διαγραφή