Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

D.I.Y. επιτέλους!

Είναι κάποια προϊόντα που τα αγοράζουμε σταθερά για χρόνια κι ούτε καν μας περνά από το νου να τα φτιάξουμε στο σπίτι. Γιατί; Διότι ίσως κανείς δεν ξέρει πώς φτιάχνονται (πχ γαριδάκια...!!!) ή πώς φτιάχνονται σωστά (πχ κρουασάν. Κι εννοώ κρουασάν αφράτο, βουτυράτο, γαλλικό με τα όλα του!). Ή υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η συνταγή είναι μυστική (σαν την Κόκα Κόλα ένα πράγμα) κι ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλυφθεί.

Τέτοια εντύπωση είχα για τα περίφημα μπισκότα digestives, τα οποία απολαμβάνω να τρώω από μικρή. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάτσω να τα φτιάξω μόνη μου γιατί  το θεωρούσα ως δεδομένο ότι δεν φτιάχνονται στο σπίτι. Μέχρι που έπεσα πάνω σε μια συνταγή για digestives και σκέφτηκα ότι μια δοκιμή δεν θα έβλαπτε.  Άλλωστε μου έχει μείνει άπλετος ελεύθερος χρόνος περιμένοντας την πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη (κε. πρωθυπουργέ, ελπίζω να είναι το ίδιο εντυπωσιακή με την Αμάλ). Και  με την ευκαιρία σκέφτηκα να ξεκινήσω ένα project του στυλ «κάνε το επιτέλους μόνη σου» , να εντυπωσιάσω κι εκείνη την ακριβοθώρητη, την ανάπτυξη όταν  έρθει με το καλό – ή το κακό, ποιος ξέρει...

Τα έφτιαξα λοιπόν, τα υπερ-απόλαυσα και  με χαρά ανακοινώνω ότι είναι απείρως καλύτερα από τα έτοιμα! Κι εύκολα στο φτιάξιμο!


Μπισκότα Digestives (σπιτικά)




Με τη δόση αυτή βγαίνουν  πάνω-κάτω 20 κομμάτια:

1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής

1 1/3 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης (κουάκερ)- Θα τα περάσετε από το μούλτι 1-2 φορές γιατί τις θέλουμε ψιλές.

1/3 μαλακή σκούρα καστανή ζάχαρη (Μπορεί να βρει κανείς σε μεγάλα s/m )

115 γρ βούτυρο (το οποίο θα κόψετε σε κύβους και θα ξαναβάλετε στο ψυγείο για κάνα 10λεπτο πριν το χρησιμοποιήσετε)

1 κουταλάκι του γλυκού baking powder

1 πρέζα αλάτι

Λίγο γάλα (3-4 κουταλιές περίπου)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε ένα ταψί  ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.




Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κουάκερ, το baking powder, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Αρχίζουμε και δουλεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα που θα προκύψει να μοιάζει με τρίμματα. Για όσους έχουν food processor μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, γλιτώνουν χρόνο και κόπο.




 Ρίχνουμε 2 κουταλιές γάλα και δουλεύουμε τη ζύμη η οποία αρχίζει να δένει- είναι το γάλα που θα βοηθήσει να γίνουν τα τρίμματα συμπαγής ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο γάλα ακόμα, ίσως όχι. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη, την δουλεύουμε λίγο ακόμα αλλά όχι για πολύ. Κόβουμε δύο μεγάλα φύλλα αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε ενδιάμεσα τη ζύμη και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο μισού εκατοστού. 




Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Όταν το βγάλουμε , το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια με τον κόφτη μπισκότων (ή με ένα ποτήρι) βάζουμε τα μπισκότα στο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.

Σερβίρονται με freshly brewed English tea!



 Συνταγή από το πολύ καλό food52 -με κάποιες αλλαγές.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run

22 σχόλια:

  1. Το D.I.Y. είναι θρησκεία! Αυτά τα κρουασάν πρέπει επιτέλους να γίνουν, με έχουν στοιχειώσει εδώ και τέσσερα χρόνια και όλο τα αναβάλλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα,

      Μια κι έχω αρκετό ελέυθερο χρόνο φέτος είπα να ξεκινήσω να φτιάχνω κάποια πράγματα μόνη μου. Ο επόμενος στόχος είναι ψωμί σίκαλης κεντροευρωπαϊκού τύπου.
      Α, τα κρουασαν! Η μία και μοναδική προσπάθεια που έκανα ήταν προ αμνημονεύτων ετών, στην ηλικία των 14-15. Δεν χρειάζεται να τονίσω ότι η προσπάθεια ήταν απολυτως αποτυχημένη!!

      Διαγραφή
    2. Αλλαγή πλάνων. Επόμενο diy φρέσκο φύλλο για λαζάνια φούρνου!

      Διαγραφή
  2. Αν και δεν τρώω μπισκότα η ευκολία τους με ενθουσίασε.
    Όσο για την "ανάπτυξη" εγώ τη βλέπω, εκεί που είχε κάποιο κατάστημα και έκλεισε άνοιξε καφέ τι μόδα και τούτη και απορώ πως γίνεται με τόσους ανέργους να είναι μερικά γεμάτα, θα μελετούν την ανάπτυξη οι θαμώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλημέρα,

      Πραγματικά, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου! Περνώ και βλέπω τη μία μετά την άλλη -άντε στο ενδιάμεσο κάνα σουβλατζίδικο για το ξεκάρφωμα- κι όλες γεμάτες! Καφές, τσιγάρο, κινητό -> Το τρίπτυχο της "ανάπτυξης"

      Διαγραφή
  3. Το D.I.Y. στην κουζίνα μ' αρέσει πολύ (στους υπόλοιπους τομείς δεν το έχω ιδιαίτερα) και ιδίως σε μπισκότα που έχουν αφήσει εποχή (πχ digestives, μιράντα κλπ) και υλικά που δύσκολα βρίσκουμε στα μαγαζιά, ή όταν τα ανακαλύπτουμε, είναι πανάκριβα (πχ εκχύλισμα βανίλιας, φυστικοβούτυρο κλπ)... γι' αυτό και ενθουσιάστηκα με τη συνταγή σου, θα τη φτιάξω άμεσα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδία καλημέρα,

      Πράγματι, καμιά φορά θες να φτιάξεις κάτι μόνος σου και τα υλικά είναι δυσεύρετα! Έψαχνα για golden syrup,δεν βρήκα πουθενά! (Λογικό είναι βέβαια, η Ελλάδα είναι μικρή αγορά)

      Διαγραφή
  4. τελεια!!!! μ αρεσουν ποαρα πολυ αυτα τα μπισκοτ ακαι τωρα που εδωσες συνταγη θα τα κανω και θα τα φχαριστιεμαι παραπανω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχουμε μάθει λίγο στην ευκολία του έτοιμου και του γρήγορου, πάντως πρόκειται για συνταγή που εύκολα θα δοκίμαζα, δείχνει δελεαστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί καλημέρα,

      Ναι, όντως, έχουμε μάθει στη λύση του έτοιμου. Το δείχνει κι η άπειρη ποικιλία τέτοιων προϊόντων (προχθές στο σουπερμάρκετ δεν ξέρω κι εγώ πόσες πίτες έτοιμες κατεψυγμένες είδα! Χαμός!)

      Διαγραφή
  6. Εχω εντυπωσιαστει!!!Τα παιδακια μου αλλα και εγω λατρευουμε αυτα τα μπισκοτα....νομιζα οτι ειναι δυσκολο να τα φτιαξω αλλα απο οτι βλεπω....τελειααααα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική καλημέρα,

      Κι εγώ έτσι νόμιζα αλλά να που τελικά τα πράγματα δεν ήταν τόσο δύσκολα!

      Διαγραφή
  7. ΑΑΑα τι τέλεια!!! Είχα σταμπάρει και εγώ την συνταγή αλλά τη ξέχασα φυσικά. Χαίρομαι που την έκανες και ότι βγηκαν καλά γιατί έχουμε συνηθίσει τα έτοιμα με τα συντηρητικά και καμιά φορά τα σπιτικά δεν μας αρέσουν πάντα. Με βρίσκει σύμφωνη το «κάνε το επιτέλους μόνη σου», να γλιτώσουμε και κανά χημικό επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Green Mixer καλημέρα,

      Καιρό είχαμε να τα πούμε! Να σας ζήσει κι η μικρή Αυγερινή!

      Ένα σοβαρό θέμα με τα έτοιμα είναι και τα συντηρητικά που περιέχουν, ουσίες βέβαια που αποφεύγεις όταν τα φτιάχνεις μόνος!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα! Είδα την ανάρτησή σου και περίμενα πως και πως να έρθει η σημερινή μέρα να αγοράσω κουάκερ για τα φτιάξω.
    DIY και εγώ μαζί σου! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα,

      Είναι πανεύκολα και νοστιμότατα! Τα έφτιαξα πάλι χθες! Δεν τα χορταίνω!

      Διαγραφή
  9. Crispy, πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και θα την δοκιμάσω το συντομότερο, καθώς κι' εμένα μου αρέσουν ιδιαίτερα αυτά τα μπισκότα.

    Εύχομαι να σε βρει πιο σύντομα, από ότι ενδεχομένως σκέφτεσαι, η περί ου ο λόγος "ανάπτυξη". Λίγο έως πολύ είμαστε στο "κανάλι" αυτό πολλοί πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tόσο εύκολα???!!!!
    Πραγματικά μπορούμε κι εμείς. Σίγουρα θα είναι πιο ωραία από τα έτοιμα. Μην ξεχνάμε πως έχουν και συντηρητικά (κι ας διατυμπανίζουν όλοι για τα προϊόντα τους πως δεν έχουν), αλλιώς πως θα έμεναν ''φρέσκα'' για κανα χρόνο ;)

    Τα υλικά απλά και η εκτέλεση εύκολη. Εβαλες ιδέες πάλι :)

    Αμα είναι να έρθει η ανάπτυξη να τα φτιάξω... μην αργώ...:)

    Φιλιά πολλά


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον είναι τόσο εύκολα που ήδη τα έχω φτιάξει άλλες δύο φορές! Από νοστιμιά δεν συγκρίνονται! Έχω την εντύπωση ότι έχει παίξει ρόλο στη γεύση κι η ζάχαρη που χρησιμοποίησα.

      Για την ανάπτυξη, τι να πω... Όσο περνά ο καιρός τόσο η άφιξη της φαντάζει απίθανη...

      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή