Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κεντροευρωπαϊκά κι αγαπημένα (pancake)

Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι αλλά πριν 20 μέρες περίπου γιορτάσαμε την Διεθνή Ημέρα των Pancake! Εντάξει, δεν είναι η ημέρα που θα βγούμε όλοι στους δρόμους πανηγυρίζοντας περήφανοι ως ανθρώπινο γένος, μόνο και μόνο επειδή ψήνουμε στο τηγάνι χυλό.  Αλλά ένα αφιέρωμα στην huffington post μου  τράβηξε την προσοχή, μιας κι έδειχνε τις διάφορες εκδοχές του διάσημου αυτού πρωινού- κολατσιού ανά χώρα. Υπήρχαν εκδοχές που γνώριζα κι έχω τιμήσει, και τιμώ σταθερά, αλλά υπήρχαν pancake των οποίων την ύπαρξη δεν γνώριζα καν! Κι εκείνη η εκδοχή   που μου τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν η αυστριακή! Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν την γνώριζα-η αυστριακή κουζίνα και ζαχαροπλαστική είναι σημείο αναφοράς-  κι επίσης φαινόταν λαχταριστή κι αρκούντως πληθωρική!
Χθες, Κυριακή κλασική μέρα για κρέπες ή pancakes, το πρωινό πήρε μια απότομη στροφή και βρέθηκε κάπου στα κεντρικά της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν φτιάξαμε....


Kaiserschmarrn
(Αυστριακό pancake)



Δύσκολο να το προφέρεις αλλά εύκολο στην παρασκευή, ουσιαστικά πρόκειται για μια χοντρή κρέπα την οποία κόβουμε σε κομμάτια όσο ψήνεται στο τηγάνι.

Υλικά για 2 άτομα

1 φλιτζάνι γάλα
3 αυγά
2/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
2-3 κουταλιές σούπας σταφίδα
2-3 κουταλιές σούπας μαρμελάδα δαμάσκηνο
λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνι
1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το γάλα, αυγά,  εκχύλισμα βανίλιας και καστανή ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο (2 κουταλιές είναι αρκετές) . Ρίχνουμε το χυλό και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί από κάτω. Πολύ προσεκτικά- όσο προσεκτικά γίνεται γιατί το πάνω μέρος είναι ακόμα ρευστό- γυρίζουμε την κρέπα. Μόλις αρχίσει να ψήνεται το κάτω μέρος, με μια ξύλινη ή πλαστική σπάτουλα αρχίζουμε  να κόβουμε την κρέπα πρώτα οριζόντια και μετά κάθετα, έτσι ώστε να την κόψουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Μόλις κοπεί όλη, συνεχίζουμε το τηγάνισμα για λίγη ώρα ακόμα μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια. Τα σερβίρουμε στο πιάτο με τις σταφίδες και την μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Είναι ένα εκπληκτικό πρωινό που θα λατρέψετε. Κι είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες που θα έρθουν. Κι ευτυχώς αργούν λίγο ακόμα!




Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Hit&Run

9 σχόλια:

  1. Σα να μου φαίνεται ότι βρήκα το πρωινό της επόμενης Κυριακής που θα εκτιμηθεί δεόντως και από την μικρή μου! Η φωτογραφία είναι πολύ εύγλωττη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amelie ήταν αναπάντεχα πάρα πάρα πολύ ωραίο! Το λάτρεψα!

      Διαγραφή
  2. Τι μου θυμησες τωρα....
    Οταν ημουν στην Ολλανδια το αγαπημενο μου φαγητο(ναι φαγητο) ηταν ενα μαγαζι που ειχε κατα κυριο λογο pancakes....για πρωινο για μεσημεριανο για βραδινο...
    Τελεια η συνταγη σου,θα την κανω με την πρωτη ευκαιρια!!!!!
    φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική απ 'ό,τι γνωρίζω οι Ολλανδοί έχουν παράδοση στα pancakes- κυκλοφορεί πολύ τώρα τελευταία στο διαδίκτυο ένα dutch pancake με το οποίο όλοι έχουν ξετρελαθεί!

      Διαγραφή
  3. Δεν το πήρα χαμπάρι, όπως και όλες τις γιορτές αυτού του είδους, μου ξεφεύγουν. Έχεις όμως δίκιο για αυτά τα pancake είναι ένα πολύ νόστιμο πρωινό, το φτιάχνει αρκετά συχνά η θεία μου (Renate) που είναι Αυστριακή.
    Και για μένα η αυστριακή κουζίνα και ζαχαροπλαστική είναι σημείο αναφοράς, καθώς την γνώρισα από αρκετά μικρή και την έχω λατρέψει. Η Renate (Ιταλός πατέρας) μαγειρεύει πολύ καλά αλλά δεν φτιάχνει καθόλου γλυκά. Τα εκπληκτικά παραδοσιακά Αυστριακά γλυκά τα γνώρισα από την μαμά της, η οποία πέρα από αυτά που έφτιαχνε όταν την επισκεπτόμασταν, έστελνε και κάθε Χριστούγεννα κιλά ολόκληρα από μπισκότα και γλυκάκια των Χριστουγέννων, μαζί με τον θείο μου και την Renate όταν επέστρεφαν από τις διακοπές τους. Και μιλάμε για την εποχή που πηγαινοερχόμασταν με το αυτοκίνητο στην Ευρώπη, οπότε φαντάζεσαι τι κουβαλούσαν! Ακόμα αναπολώ τα μεγάλα μεταλλικά κουτιά γεμάτα με δεκάδες (κυριολεκτικά) διαφορετικά μπισκότα και γλυκά!
    Έχω αρκετές από αυτές τις συνταγές και θα τις αναρτήσω εν καιρό, αλλά για την ώρα έχω εδώ (http://mookiesbaker.blogspot.gr/2013/01/london-sticks.html) μια συνταγή που θυμίζει πολύ εκείνα τα αξέχαστα γλυκάκια. Νομίζω ότι θα σου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mookies είσαι πολύ τυχερή που είχες άμεση σχέση από μικρή με την αυστριακή ζαχαροπλαστική! Έχουν καταπληκτικά γλυκά- ό,τι είχα δοκιμάσει στη Βιέννη ήταν υψηλής αισθητικής- αλλά κι η κουζίνα τους είναι είναι σημαντική- την θεωρώ ως την πιο εκλεπτυσμένη της Κεντρικής Ευρώπης.

      Ναι, τα είδα τα london sticks! Εκπληκτικά και ΝΑΙ, θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω!

      Διαγραφή
  4. Κι εμένα μου διέφυγε η μέρα pancake, αλλά τι να κάνουμε...
    Ωραία τα αυστριακά pancakes.
    Πολύ ωραία φαίνεται στο πιάτο έτσι κομμένη.
    Να ρωτήσω...τα υλικά αυτά είναι για μια μεγάλη ή κανουμε όσες βγάζει ο χυλός?

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον εξαρτάρται από τη διάμετρο του τηγανιού που θα χρησιμοποιήσεις. Αν είναι μεγάλο ριξ' το όλο. Αν είναι μεσαίου μεγέθους χώρισε το χυλό στα δύο. Το δικό μου τηγάνι μεγάλου μεγέθους που χρησιμοποίησα έχει διάμετρο 26 εκ. Το μεσαίο -στο οποίο θα χώριζα το χυλό- έχει διάμετρο 18 εκ.

      Διαγραφή
  5. δεν ηξερα οτι υπαρχει τετοια μερα!!! εγω θα την γιορταζα παντως με πανηγυρισμους!! τα αγαπω τα πανκεικς!! τωρα αγαπησα καια υτη την εκδοχη που δεν μπορω να προφερω αλλα σιγουρα θα την φαω πρωτου προλαβει να βγει απ το τηγανι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή