Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Του καλοκαιριού τα τυχερά

Με τούτα και με εκείνα που γίνονται στη λιλιπούτεια χώρα μας και στην οποία δεν βαριόμαστε ποτέ, είπα, εκεί κάπου στα μέσα Ιουλίου λίγο μετά το δημοψήφισμα, να πάρω τα όρη και τα βουνά αλλά μετά θυμήθηκα ότι είχα σχεδόν ένα χρόνο να επισκεφτώ το αγαπημένο μου νησί. Κι έτσι άφησα τα βουνά στην ησυχία τους και πήρα να μετρώ τα ναυτικά μίλια μέχρι τη Σίφνο.

Εκεί λοιπόν στο νησί, υπάρχει ένα ιταλικό εστιατόριο, το οποίο επισκέπτομαι κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί. Από την πρώτη φορά. Και χαίρομαι πραγματικά που μετά από τόσα χρόνια, το εστιατόριο συνεχίζει την πορεία του με μεγάλη επιτυχία. Φέτος δε, στη χαριτωμένη, κομψή αυλή του (μακριά από την οχλαγωγία της Απολλωνίας, στο δρόμο προς το Άνω Πετάλι) γινόταν το αδιαχώρητο, κι όλα αυτά λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα και το σφιχτό capital control. Γιατί είναι τόσο πετυχημένο; Γιατί ο ιδιοκτήτης του δεν μιζεριάζει με ένα μενού προβλεπόμενο κι επαναλαμβανόμενο. Κάθε χρόνο κάτι καινούργιο θα προκύψει, όπως φέτος με την ανανέωση της wine list, με κρασιά που ο ίδιος έψαξε κι έφερε από την πατρίδα του, την Ιταλία. Όταν τρώω στο "Mamma mia" πάντα διαλέγω ένα πιάτο από εκείνα που είναι εκτός μενού κι είναι τα έξτρα της ημέρας. Φέτος ξετρελάθηκα με ένα πιάτο απλό αλλά τόσο μεσογειακό και τόσο συμπυκνωμένο από γνώριμες κι αγαπημένες γεύσεις που αμέσως αποφάσισα ότι με το που θα γύριζα στην Αθήνα, θα το αντέγραφα. Όπερ κι εγένετο! Με κάποιες μικροδιαφορές!

Linguine με μπακαλιάρο σε σάλτσα με τοματίνια, ελιές και κάπαρη
(Συνταγή εμπνευσμένη από πιάτο του εστιατορίου "Mamma mia", Σίφνος)




Υλικά για 4 άτομα

700-750 γρ μπακαλιάρο τον οποίο θα έχουμε ξαρμυρίσει καλά και κόψει σε κομμάτια (ούτε μεγάλα ούτε πολύ μικρά, περίπου 2 εκ.)
400 γρ linguine
10-12 τοματίνια (αν είναι μικρά τα κόβουμε στα δύο, αν είναι πιο μεγάλα στα τέσσερα)
1 κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
10-12 ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι και κομμένες σε ροδέλες
2 κουταλιές σούπας κάπαρη (αν είναι πολύ αλμυρή την ξαρμυρίζουμε) ψιλοκομμένη
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγο χυμό λεμονιού

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε αυστηρά al dente.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε τις ελιές και την κάπαρη. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο και τέλος ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και τα τοματίνια. Ανακατώνουμε απαλά και σκεπάζουμε. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ξεσκεπάζουμε. Ανακατώνουμε. Το φαγητό σε αυτή τη φάση πρέπει να έχει αρκετά υγρά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και διορθώνουμε. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατώνουμε. Ρίχνουμε πιπέρι και το χυμό λεμονιού, ανακατώνουμε πάλι μια τελευταία φορά και σερβίρουμε αμέσως.

Παρά την παρουσία των τοματινιών, το συνοδέψαμε με λευκό κρασί.




ΥΓ: Οι φωτογραφίες του φαγητού τραβήχτηκαν στο μπαλκόνι στην κυριολεξία με το τελευταίο φως της ημέρας. Είναι ένα από τα μειονεκτήματα που προκύπτουν όταν κάνει κανείς blogging με ερασιτεχνικό αλλά άμεσο τρόπο. Τίποτα στημένο, ό,τι βγει από την κουζίνα και κυρίως όποτε βγει. 

14 σχόλια:

  1. Μια χαρά είναι οι φωτογραφίες, αποτυπώνουν όμορφα το νόστιμο μεσογειακό αυτό πιάτο! Τη μυρωδιά μπορούμε να τη φανταστούμε μόνοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία

      Άσε..Κυνήγι με το χρόνο είχα εκείνο το βράδυ!!

      Στο ίνσταγκραμ έχω φωτό του πιάτου από το εστιατόριο. Δες εδώ: https://instagram.com/p/5U_FukxJ7x/?taken-by=as_crisp_as_it_gets

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραιο πιάτο... εστω και σουρουπωμένο ;)
    Μονο στην Ελλαδα γινονται αυτα... να υπάρχει capital control kai να γινεται της κακομοίρας σε ρεστοράν και όχι μονο χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F καλημέρα!

      Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη λέξη: "σουρουπωμένο"!! Τέλεια! :-)

      Όντως φέτος με τα capital control έγινε της κακομοίρας, όλοι όσοι ξέρω έφυγαν για διακοπές! Και καλά έκαναν (και κάναμε)!

      Διαγραφή
    2. Φίλος απο την Πάτμο γυρισε σημερα και μου λεγε το νησι τίγκα!
      Φίλη που εχει επαγγελματικα παρε δωσε με ξενοδοχεια στην Αθηνα... μου λεγε φετος τιγκα όλα (και εχουν αρχισει ξενες εταιριες να φτιαχνουν νεα hotels στο ΑΘηνα). Αφου πανε ολα καλα, γιατι τα εσοδα μας μειώνονται????

      Διαγραφή
    3. Και να φανταστείς ότι το Μνημόνιο Νο3 δεν έχει αρχίσει ακόμα να εφαρμόζεται!!

      Πέρα από την πλάκα, χαίρομαι πραγματικά που ο τουρισμός πάει καλά και μακάρι να συνεχίσει έτσι γιατί το αξίζουμε ως χώρα- και κυρίως θέλω να δω την τουριστική περίοδο να διευρύνεται.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Μάλλον πρέπει να ξαναπάω στη Σίφνο με αυτά που μας δείχνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα!

      Προπαγανδίζω υπέρ του νησιού! :-) Αν και φέτος απ'ό,τι μαθαίνω σκίζει! Έχει πολύ κόσμο!

      Διαγραφή
  4. Πάνω από όλα είναι η νοστιμιά των πιάτων και η πάντα όμορφη ιστορία/κείμενο που τις συνοδεύει. Πάντως αν ξέρεις έστω και λίγο από κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών πολύ εύκολα διορθώνεται το χρώμα στις φωτογραφίες που βγαίνουν με λίγο φυσικό φωτισμό. Καλό και νόστιμο καλοκαίρι πάντα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ καλημέρα!

      Στο πιάτο της επόμενης ανάρτησης είχα το ίδιο άγχος, τόσο που ξέχασα να του βάλω τον ...μαϊντανό!!! :-))) (τον έβαλα μετά πριν σερβίρω!!)

      Οι φωτογραφίες που βλέπεις στην ανάρτηση είναι πειραγμένες (πειραγμένες τρόπος του λέγειν, λίγο φως έβαλα) χρησιμοποιώ το πρόγραμμα επεξεργασίας της google το picasa το οποίο δεν λέει και τίποτα.

      Πάντα νόστιμο καλοκαίρι εύχομαι- το καλό με τούτη την εποχή είναι ότι είναι νόστιμη από μόνη της με όλα τα καλούδια που υπάρχουν!

      Διαγραφή
    2. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό μήπως σε βολέψει καλύτερα http://www.onlinephotoshopfree.net/

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ πολύ για το link! Θα το κοιτάξω!

      Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Με τις περιγραφές σου με έχεις ξεσηκώσει για Σίφνο! Φιλιά απο Παξους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

      Απ'ό,τι έχω διαβάσει γίνεται χαμός στους Παξούς φέτος.

      Να περνάς όμορφα!

      Διαγραφή