Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

A Greedy Greek Girl

Τις τελευταίες μέρες κάθομαι και βλέπω την απολαυστική γαστρονομική σειρά του  ΒBC "Two Greedy Italians". Οι δύο λαίμαργοι Ιταλοί του τίτλου δεν είναι άλλοι από τον Gennaro Contaldo και τον Antonio Carluccio.





Όσοι ασχολούνται ή έχουν έρθει σε επαφή με την αγγλική γαστρονομική σκηνή γνωρίζουν ποιοι είναι. Ο μεν Gennaro υπήρξε ο μέντορας του γνωστού και μη εξαιρετέου Jamie Oliver. Παρακολουθώντας τον Gennaro είναι ολοφάνερο ότι έχει επηρεάσει τα μάλα τον χαριτωμένο Άγγλο σεφ ενώ εκείνος, από την άλλη, έχει αντιγράψει σχεδόν τα πάντα από τον εκρηκτικό Ιταλό!  Όσον αφορά τον Antonio Carluccio είναι ίσως αυτός που έμαθε στους κατοίκους της Γηραιάς Αλβιόνας πέντε -σημαντικά- πράγματα παραπάνω για την ιταλική κουζίνα. Κι εννοείται ότι, όσοι έχετε πάει προς Βρετανία μεριά θα έχετε πέσει πάνω σε ένα από τα πολλά -κι αρκετά συμπαθητικά- all-day εστιατόρια-καφέ που φέρουν το όνομα του (Carluccio's).
Λοιπόν, οι δύο φίλοι (και παλιότερα συνεργάτες) διασχίζουν τη χώρα τους ψάχνοντας να δουν τι άλλαξε στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα. Κι επιπλέον αν οι Ιταλοί παραμένουν πιστοί στην γαστρονομική παράδοση της χώρας τους ή έχουν ενδώσει στις σειρήνες του μοντέρνου, του junk ή του fast. Πηγαίνουν από περιφέρεια σε περιφέρεια απολαμβάνοντας τα ντόπια προϊόντα και πιάτα (στην ιταλική κουζίνα είναι πολύ έντονη η γαστρονομική εντοπιότητα) και συζητώντας με τους ντόπιους, ψάχνοντας τυχόν αλλαγές στη γαστρονομική νοοτροπία των ανθρώπων. Και τέλος, μαγειρεύουν!
Στο επεισόδιο όπου βρίσκονται στην Καλαβρία είναι παρόντες σε ένα παραδοσιακό χοιροσφάγιο, στο οποίο συμμετέχει όλη η οικογένεια, ακόμα και τα παιδιά (όχι όμως στο σφάξιμο του ζώου).
Τους κερνάνε λίγο φρέσκο χοιρινό κομμένο στη μηχανή (χειρός) για να γίνει λουκάνικο και με αυτό ο Gennaro φτιάχνει ένα πιάτο που μου κίνησε το ενδιαφέρον κυρίως γιατί ο συνήθως αυστηρός Antonio δήλωσε ενθουσιασμένος!
Το πιάτο αυτό είναι ένα κριθαρότο, με το δημητριακό κριθάρι όμως όχι το ζυμαρικό, μαγειρεμένο με την τεχνική του ριζότο, το φρέσκο χοιρινό κρέας και σπανάκι. Το έχω φτιάξει ήδη δύο φορές! Την πρώτη φορά ήμουν σκεφτική αν ένα πιάτο με μαγειρεμένο κριθάρι θα μπορούσε να είναι νόστιμο. Το γεγονός ότι το έφτιαξα σχεδόν αμέσως δεύτερη φορά είναι απόδειξη ότι το φαγητό ήταν αναπάντεχα νοστιμότατο!
Επειδή θα ήταν δύσκολο να βρεθώ σε χοιροσφάγιο και να με φιλέψουν φρέσκο χοιρινό, προτίμησα να χρησιμοποιήσω φρέσκο καλό χωριάτικο λουκάνικο (προτιμώ αυτό)
Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμάσει ποτέ μαγειρεμένο κριθάρι (δημητριακό) σε φαγητό αλλά μετά από αυτό το πιάτο, πια σας το συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη!

Κριθαρότο (δημητριακό κριθάρι) με χωριάτικο λουκάνικο και σπανάκι



Υλικά για 4 πιάτα

300 γρ κριθάρι δημητριακό
200 γρ φρέσκο χωριάτικο λουκάνικο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
1 λίτρο ζωμός της αρεσκείας σας ζεστό
200 γρ, φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο (να είναι σχετικά μικρά τα φύλλα)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο λεμόνι (προαιρετικά)

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (4/6 ή πόσο θα ήθελα να είχα κουζίνα με γκάζι) λίγο ελαιόλαδο. Σε αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, χωρίς όμως να μαυρίσει. Προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Προσθέτουμε το κριθάρι. Το γυρίζουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει καλά. Προσθέτουμε το κρασί, ανακατώνουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί αρχίζουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό ζωμό, ίσα να σκεπάζει το κριθάρι κάθε φορά. Την πρώτη φορά που θα ρίξουμε ζωμό, προσθέτουμε και το σπανάκι. Θα ανακατεύουμε το φαγητό με απαλές κινήσεις με φορά από τα άκρα προς το κέντρο του τηγανιού πάντα με την ξύλινη κουτάλα. Όταν βλέπουμε ότι θα χρειάζεται κι άλλο ζωμό θα προσθέτουμε λίγο από αυτό με την κουτάλα. Στα 25-30 λεπτά το φαγητό θα έχει χυλώσει όμορφα και το κριθάρι θα είναι μαλακό αλλά στο κέντρο θα είναι al dente. Δεν θέλουμε να βράσει όπως το σιτάρι στα ...κόλλυβα! Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειαστεί. Πιπερώνουμε. Σερβίρουμε αμέσως με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω (1-2 κουταλιές) κι όποιος θέλει ας προσθέσει και λίγες σταγόνες λεμονιού. Πρόσθεσα λεμόνι τη δεύτερη φορά και μου άρεσε πολύ!




10 σχόλια:

  1. Και εγώ που νόμιζα πως κριθαρότο είναι με το κριθαράκι το ζυμαρικό χαχαχα Άλλο φαγητό θα έκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό το τονίζω αρκετές φορές! Κάποιοι θα χάρηκαν ότι είναι φαγητό με το ζυμαρικό κριθάρι (που εμείς οι Έλληνες αγαπάμε πολύ!) αλλά... άλλη φορά κάτι θα κάνω γι'αυτό!!

      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    α) Να πάρεις γκάζι.
    β) Σου δανείζω αν θες να δοκιμάσεις μια γκαζιέρα griswold.
    γ) Γιατί βάζεις το σπανάκι τόσο νωρίς; Ειδικά αν είναι μικρά φύλλα, δεν αρκούν το πολύ δύο λεπτά να μαραθεί;
    δ) Πότε θα κάνουμε τη δική μας μαγειρικοταξιδιωτικοκινηματογραφική (υπερ)παραγωγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει μια σκέψη για αλλαγή σπιτιού. Αν γίνει, το γκάζι θα επιβληθεί!

      Βασικά το βάζει ο Gennaro τόσο νωρίς. Με την επόμενη θα δοκιμάσω να το βάλω πιο αργά.

      Έχω την εντύπωση ότι εδώ στην Ελλάδα αδυνατούμε να φτιάξουμε μια τέτοια παραγωγή κυρίως γιατί λείπει η αυθεντικότητα, επικρατεί μια ενοχλητική επιτήδευση, άσε που δεν υπάρχουν αντίστοιχες προσωπικότητες να την στηρίξουν- αν και 1-2 ονόματα θα ήταν ικανά. Έχω πολύ καιρό να δω ελληνική εκπομπή μαγειρικής αλλά κάτι μου λέει ότι δεν χάνω και τίποτα.

      ΥΓ: Σημερα ετοιμάζω εκείνον τον ζωμό! :-)

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα. Έχω φάει κόλλημα με τη σειρά, είναι τέλεια, δεν την ήξερα και πλέον είδα όλα τα επισόδεια. Εντελώς τυχαία, τελευταίο (γιατί δεν κατέβαινε στα torrents) είδα το συγκεκριμένο επισόδειο. Αν προσέξεις θα δεις ότι ο Gennaro βάζει το σπανάκι λίγα λεπτά πριν το τέλος, το λέει και ο Antonio (another few minutes...).

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσει! Είναι απολαυστικότατοι, αυθόρμητοι, αληθινοί, χωρίς επιτήδευση κι αλαζονεία! Τους λατρεύω!

      Μάλλον δεν πρόσεξα καλά- ως συνήθως!!- την έχω κρατήσει τη σειρά, οπότε θα το ξαναδώ το συγκεκριμένο επεισόδιο! (κι όχι μόνο!)

      Διαγραφή
  3. Αυτό που μου αρέσει σε σενα είναι ότι ανακαλυπτω πάντα κάτι.
    Δεν τους ήξερα τους δυο κυρίους..Η εκπομπή που κάνουν ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα..

    Σίγουρα θα μου αρέσει η συνταγή σου.
    Είναι όλα αγαπημένα υλικά συνδυασμενα πολύ όμορφα.

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον ευχαριστώ! :-)))

      Είναι απολαυστικότατοι! Αν μπορείς να την βρεις, δες την οπωσδήποτε. Κι αν σου αρέσει η ιατλική κουζίνα είναι κι αυτός ένας λόγος παραπάνω!

      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Δεν τους ηξερα... μπηκα και χαζεψα... βρηκα κι ολας γλυκό με σαβαγιαρ που θελω να φτιαξω, σλουρπ!
    Thanks for the tip ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστησις μου!
      Είναι φοβεροί κι οιδύο, άσε τα φαγητά που φτιάχνουν!

      Διαγραφή