Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Α για αμύγδαλα

Δεν υπήρχε πρόθεση για ανάρτηση αλλά μια συζήτηση που προέκυψε στο instagram έδωσε την αφορμή.
Πέρασα σχεδόν όλο το καλοκαίρι - για δες, μιλάμε ακόμα για καλοκαίρι ενώ μπήκε το φθινόπωρο!-  φτιάχνοντας τα biscotti που αναρτώνται σήμερα.
Σε όσους αρέσουν οι τραγανές υφές, θα τα βρουν αρκούντως ευχάριστα μιας και δεν τρίβω πολύ ψιλό τον ξηρό καρπό, τουτέστιν τον νιώθει κανείς έντονα τρώγοντας τα μπισκότα. Επίσης προτιμώ να το χρησιμοποιώ με τη φλούδα που σημαίνει έξτρα πόντους στη γεύση. Τέλος χρησιμοποιώ περισσότερη ποσότητα ξηρού καρπού απ' όσο αντέχει η ζύμη να αφομοιώσει αρχικά αλλά με πείσμα κι επιμονή τα καταφέρνω.
Και προκύπτουν αυτά τα υπέροχα biscotti.
Α, ο ξηρός καρπός στον οποίον αναφέρομαι είναι το αμύγδαλο.


Biscotti με αμύγδαλα






Για 15-16 κομμάτια


180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πικραμύγδαλου
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα τα οποία περνάμε από το μούλτι προσέχοντας να τα κόψουμε σχετικά χοντρά. 

Σε ένα μπολ ανακατώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη - με τον αυγοδάρτη, δεν χρειάζεται μίξερ- για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε κι ενσαματώνουμε και τα αμύγδαλα. Επειδή τα αμύγδαλα είναι χοντροκομμένα, θέλει λίγη δουλειά για να ενσωματωθούν καλά στη ζύμη. Θα δημιουργηθεί τέλος, μια ζύμη που δεν θα κολλά στα τοιχώματα του μπολ και τα χέρια. Αν τυχόν κολλά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πιάνουμε τη ζύμη, της δίνουμε σχήμα κορμού, την τυλίγουμε σε μεμβράνη, την πιέζουμε με τον πλάστη για να της δώσουμε πάχος 1 εκ περίπου και μήκος πάνω κάτω 15-16 εκ και την βάζουμε (τυλιγμένη) στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν τυχόν βιαζόμαστε μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε προσεκτικά τον κορμό, σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε απαλά - μέχρι τη μέση περίπου, όχι μέχρι κάτω- κομμάτια πάχους 1 εκ. Θα βγουν περίπου 15 κομμάτια.

Το τοποθετούμε στο φούρνο να ψηθεί, περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα. Το βγάζουμε ενώ συγχρόνως ρίχνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς. Πολύ προσεκτικά και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόβουμε μέχρι κάτω τα κομμάτια , τα χωρίζουμε και τα απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε η πλάγια πλευρά να κοιτάζει τώρα προς τα πάνω. Με άλλα λόγια τα βάζουμε ξαπλωτά. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα- περίπου 10-15 λεπτά. Τα γυρίζουμε και περιμένουμε να πάρουν χρώμα κι από αυτήν την πλευρά- περίπου άλλα 10 λεπτά.
Τα παξιμάδια μας θα είναι έτοιμα εφόσον έχουν ψηθεί καλά και στο εσωτερικό. Μπορούμε να τσεκάρουμε σπάζοντας ένα στη μέση. Αν τυχόν "κρατάνε" λίγο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα, γυρίζοντας τα συνέχεια και προσέχοντας μην καούν.

12 σχόλια:

  1. "Αααα" για επιφώνημα θαυμασμού!!!!!
    "Α" για αμύγδαλα.
    "Α" για άριστα!

    Τα βλέπω και τα χαίρομαι τα μπισκότι σου. Είμαι τόσο σίγουρη για την εξαιρετική τους γεύση αφού είναι παραφορτωμένα με αμύγδαλο και έχουν και το εκχύλισμα που δίνει επιπλέον γεύση. Η φλούδα επιβάλλεται όπως επίσης και η καλύ πρώτη ύλη, δηλαδή τα αμύγδαλα τα μικρά που μοιάζουν με σταγόνες και είναι τόσο γλυκά και πλούσια σε γεύση. Γιατί έχω τύχει και σε κάτι αλλα που πραγματικά έχουν γεύση χαρτιού.

    Crispy έγραψες σήμερα!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή και πολύ περισσότερο που δεν είχες την πρόθεση να την βάλεις!!

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-))))) Καλημέρα Χρυσαυγή!

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια αλλά και για την έμπνευση- εκείνη η συζήτηση μας στο instagram!!

      Έτυχε και πέρασε αρκετός κοσμος από το σπίτι αυτές τις μέρες, τα δοκίμασαν κι όλοι τα λάτρεψαν! Έπεσαν παραγγελιές!

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
    2. Καλά, δεν έχω αμφιβολία ότι άρεσαν σε όλους!!!
      Θα τα φτιάξω σίγουρα! Βολεύει και η δόση που είναι μικρή!
      Καλημέρα και πάλι!!!

      Διαγραφή
    3. Πού μπορώ να δώσω και γω την παραγγελία μου;

      Διαγραφή
    4. χαχαχα Κλεομένη μάλλον στην Crispy η οποία είναι και ειδική!!! Τόσο τέλεια στο σχήμα το αποκλείω να τα κάνω. Θα προσπαθήσω όμως!

      Διαγραφή
    5. @Κλεομένη

      Ανταλλάσσω 500 τμχ για ένα κομμάτι από εκείνο το χοιρινό που λέγαμε! :-)))


      @Χρυσαυγή

      Τα έφτιαξα τόσο πολλές φορές το καλοκαίρι που το μαχαίρι πια πάει μόνο του!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία...πολύ λαχταριστά! Είμαι σίγουρη ότι θα μοσχομύρισε το σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία

      Είναι όντως πολύ ωραία και λαχταριστά! (Αφού έδωσε το ok ο πατέρας μου που είναι από τους πιο απαιτητικούς ανθρώπους όσον αφορά το φαγητό και πολύ αυστηρός κριτής! Στην αρχή δεν ήθελε να δοκιμάσει...μετά τα ρήμαξε!!)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα. Χτες το είδα στο Instagram και με ξεσήκωσες, έψαχνα στο Internet πως να τα κάνω.
    Η συνταγή σου θα δοκιμαστεί αύριο παρέα με την μικρή μου, που είναι οπαδός της απλής μαγειρικής σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα

      Θα της αρέσει κι η όλη διαδικασία που δεν είναι η συνήθης!

      Κόψε πιο ψιλό το αμύγδαλο την πρώτη φορά που θα τα φτιάξεις, έτσι ώστε να μην έχεις πρόβλημα με το χάραγμα. Όταν είναι να τα χωρίσεις στη δεύτερη φάση, χρησιμοποίησε μεταλλική σπάτουλα. Εμένα με βοηθά πολύ γιατί και κόβω και απλώνω τα μπισκότα στο ταψί με αυτήν.

      Ναι, όντως, η μαγειρική μου είναι απλή, είναι άλλωστε το μοτό μου: Keep it simple! Ή less is more!

      Διαγραφή
  4. αααα τελεια!! μ αρεσουν τα κρατσανα μπισκοτακια κ ειδικα με αυγδαλο!!! καλα εκανες κ εβαλες εξτρα αμυγδαλο!!! σουπερ η συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία

      Τρελαίνομαι για τη λέξη "κρατσανό" και γενικά για ό,τι είναι κρατσανό! Εξού κι η ονομασία του μπλογκ!

      Διαγραφή